محققان در مطالعات متعددی خواص درمانی زعفران را بررسی کرده اند که یکی از این ها در زمینه بررسی گرده گل زعفران در درمان زخم های ناشی از سوختگی می باشد. طبق نتایج محققان زعفران در مقایسه با سیلور سولفادیازین اثرات به مراتب بهتری را در درمان زخم نشان داد.
اثرات التیام بخش زعفران در درمان زخم های ناشی از سوختگی
سوختگی ناشی از حرارت، مهمترین عامل مرگ و ناتوانی است که هزینه بسیار بالایی در بخش مراقبت های درمان دارد. درمان زخم های سوختگی، هنوز یک چالش بزرگ در پزشکی نوین است که تاکنون عوامل ضد میکروب و آنتی سپتیک زیادی در این راستا کشف نشده است.
در مطالعه خواص درمانی زعفران در درمان زخم، تاثیر کرم عصاره اتانولی زعفران (۲۰٪)، پایه کرم (دارونما) و سیلور سولفادیازین (silver sulfadiazine) (۱٪) در درمان زخم سوختگی ناشی از حرارت در موش صحرایی (Rat) نشان داد که در روز بیست و پنجم، متوسط اندازه زخم در گروه کنترل، دارونما، زعفران و گروه سیلورسولفادیازین به ترتیب 5.5 ، 4، 0.9، 4.1 سانتی متر مربع است.
میزان التیام در گروه زعفران نسبت به سایر گروه های درمانی به طور مشخصی بالاتر بود؛ همچنین زعفران قادر است میزان اپی تلیزاسیون مجدد را در زخم های سوخته در مقایسه با سایر گروه های درمانی افزایش دهد. زخم به طور کامل جمع می شود و تشکیل اپیدرم تقویت شده و تعداد سلول های التهابی کمتری در درمیس مشاهده می شود.
در کرم زعفران، ۲۰٪ اپیدرم به ساختار نرمال نزدیک است که توانایی کرم زعفران را در افزایش سرعت درمان زخم، نشان می دهد و زمان ترمیم را در مقایسه با گروه سیلورسولفادیازین در موش های سوخته کاهش می دهد. اگر چه مکانیسم واقعی عملکرد زعفران مشخص نیست، اما اثرات ضدالتهابی زعفران و آنتی اکسیدانی آن می تواند در ترمیم و درمان زخم موثر باشد، که نشان دهنده کارایی بالقوه زعفران در ترمیم زخم ناشی از سوختگی است.