لارو پروانه موم خوار از تولیدات زنبور عسل نیست. این فراورده که برای کلنی های زنبور عسل آفت محسوب می شود می تواند برای اهداف زنبور درمانی مفید واقع شود.
بید موم خوار که لارو پروانه ای به نام گالريا ملونلا (Galleria mnellonella) است، رایج ترین و مخرب ترین آفات زنبورعسل و موم (شان عسل) محسوب می شود. بید موم خوار به قابهای انبار شده هجوم برده و گاهی در قسمتهایی از شان موجود در کلنیهای فعال زنبور عسل نیز یافت می شود.
لارو پروانه موم خوار به طور موثر در درمان بیماری سل مورد استفاده قرار می گیرد. در تعدادی از کشورها این بیماری حالت اپیدمیک (همه گیر) پیدا کرده است. بنابراین پیدا کردن درمان های موثر بسیار اهمیت دارد.
دانشمند روسی به نام ایلیا مچنیکوف (llya Mechnikov) که جایزه نوبل را دریافت کرد اولین محققی بود که روی این فرآورده تحقیق کرد. او تلاش کرد تا واکسن ضد سل بسازد. اگرچه او موفق نشد این تحقیق را تکمیل کند. اما کار او سهم زیادی در مطالعه اثرات لارو پروانه موم خوار داشت. مچینکوف کشف کرد که لارو پروانه ی موم خوار قادر به تخریب غشای باسیل سل است.
این خاصیت مربوط به وجود آنزیم سرازا در آن است که می تواند موم را تجزیه کند. او پیشنهاد کرد که از این مکانیزم به عنوان اساس و پایه داروهای ضد سل استفاده کنند. تحقیقات مچینکوف را پروفسور سرگی ملنیکوف و میکروبیولوژیست برجسته ایوان زولوتاريف ادامه دارند. هر چند وقایع تلخ سال ۱۹۳۷ مانع اتمام تحقیقات آنها شد.
در سال ۱۹۳۰ سرگی موخين فارغ التحصیل دانشکده دولتی علوم پزشکی مسکو دچار بیماری سل ریوی شده بود. او بهبودی خودش را مربوط به استفاده از عصاره الکی لارو پروانه ی موم خوار می دانست. او سی سال بعدی عمرش را به طور موفقیت آمیز وقف مطالعه روی خواص لارو پروانه موم خوار کرد. متاسفانه تحقیقات کلینیکی او تا سال ۱۹۹۰ به اطلاع عموم نرسید.
ترکیبات لارو پروانه موم خوار جدا از توانایی تخریب غشای سلولی باسیل سل، به واسطه غنی بودن از چربی های غیر اشباع (۴۷ ) و ویتامین F داروی ویژگی حفاظت از کبد است. به همین دلیل است که این فرآورده اغلب به عنوان مکمل در درمان سل توصیه می شود.
ما علاقه مندیم که توجه شما را به خواص با ارزش دیگر این فرآورده جلب کنیم. یک سوم چربی لاروها شامل استرول های خام گیاهی است. بنابراین لارو نوعی آنتاگونیست کلسترول است که می تواند بر متابولیسم کلسترول موثر باشد. همچنین از لارو پروانه موم خوار به عنوان پیشگیری کننده از بیماریهای قلبی – عروقی استفاده می شود.
میزان توصیه شده عصاره الکی لارو پروانه موم خوار به شکل خوراکی ۱۰ تا ۱۵ قطره، دوبار در روز قبل از غذا یا مخلوط با گرده گل خیسانده شده در عصاره لارو پروانه موم خوار، یک قاشق چای خوری دوبار در روز، قبل از غذا، به مدت ۴ تا ۶ هفته است.