تحت نام ویتامین F ، تعدادی از اسیدهای چرب اشباع نشده مانند اسید لینولئیک (Acide linoléique)، اسید لینولنیک (A. linolénique)، اسید آراشیدونیک (A. arachidonique) و غیره در یک گروه جای داده شده اند. این اسیدها در روغن های گیاهی و حیوانی (مانند پیه ..) یافت می شوند و در تامین تعادل مواد چرب در رژیم مواد غذایی نقش عمده به عهده دارند.
از اسیدهای اشباع نشده مذکور و روغن هایی که این اسیدها به مقادیر زیاد در آن ها یافت می شوند، برای پایین آوردن کلسترول خون و کاهش غلظت مواد لیپدی در افرادی که کلسترول خون در آن ها از حد طبیعی متجاوز است استفاده می شود و چون بین زیاد شدن کلسترول خون و تصلب شرایین (arté rioscle rose). ارتباط وجود دارد، از این جهت موضوع استفاده از آن ها در رفع تصلب شرایین و بیماری های مربوط به شرایین قلب (coronaire)، در ردیف بررسی های پر اهمیت قرار گرفته است.
نقش ویتامین F در سلامت بدن
فقر ویتامین F ، باعث پیدایش بیماری های جلدی مختلف مانند اگزما، Seborrhee، جوش(acne)، کورک، پسوریازیس (Psoriasis) و غیره می گردد به علاوه اختلالاتی نظیر تصلب شرایین، بیماری های ناشی از تشکیل لخته خون در عروق یا در حفره های قلب (thrombose)، فلبيت (phlebite)، انفارکتوس میوکارد، آنژین دو پواترین، بعضی اختلالات کبدی و عصبی را مربوط به کمبود آن می دانند.
با مداخله ای که ویتامین F در متابولیسم کلسترول دارد، کمبود آن باعث تشکیل رسوبات این ماده در پوشش داخلی عروق می گردد. ویتامین F ، عامل نمو نیز می باشد و به علاوه بعضی از بررسی های جدید، روغن های اشباع نشده مذکور را در پیش گیری از سرطان، موثر به حساب آورده است. فقدان این ویتامین اثر ضد سم کبد را دچار اختلال می کند.
ویتامین F ، در تامین سلامت پوست بدن و شادابی آن موثر است. از آن و از روغن های محتوی اسیدهای چرب اشباع نشده مذکور مانند روغن .Oenothera biennis L، در تهیه کرم های(cremes) حفاظت پوست و تامین سلامت آن استفاده می شود. در تهیه کرم های درمانی جهت حفاظت پوست های خشک، مقدار ۵ درصد از اسید لینولئیک به آن ها می افزایند.
اسیدهای چرب اشباع نشده از گروه ویتامین F
اسید لینولئیک Acide linoléique (لینولیک اسید linolic acid)، به فرمول C۱۸H۳۲O۲ و به وزن ملکولی ۲۸۰.۴۴، این اسید به خانواده اسید های چرب امگا ۶ تعلق دارد و یکی از اسیدهای چرب اصلی در گروه ویتامین F است. سنتز آن توسط Raphael و Sondheimer در سال ۱۹۵۰ انجام گرفت. در ترکیب روغن های گیاهی متعدد مانند دانه پنبه، دانه سوژا، ذرت، بادام زمینی، دانه آفتابگردان، دانه خشخاش، دانه کتان و غیره به صورت گلیسرید وجود دارد.
اسید لینولئیک مایعی است روغنی که به سهولت در مجاورت هوا اکسیده می شود. به مقادیر زیاد در اتر ولی به مقادیر کم تر در الكل محلول است. هر میلی لیتر آن در ۱۰ میلی لیتر اتردوپترول حل می گردد. قابلیت اختلاط با حلال های مواد چرب و روغن ها را دارد.
اسید لینولنیک (Acide linolénique)، به فرمول C۱۸H۳۰O۲ و به وزن ملکولی ۲۷۸.۴۲ است. این اسید به خانواده اسید های چرب امگا ۳ تعلق دارد و یکی از اسیدهای چرب در گروه ویتامین F است. به حالت گلیسریدی در غالب روغن های خشک شونده یافت می شود. سنتز آن توسط Nigram و Wccdon در سال ۱۹۵۶ صورت گرفت. اسید لینولنیک، مایعی بی رنگ، غیر محلول در آب ولی محلول در حلال های آلی است.
اسید آراشیدونیک (Acide arachidonique)، به فرمول C۲۰H۳۲O۲ و به وزن ملکولی ۳۰۴.۴۶ است. از اسیدهای چرب مهم در گروه ویتامینی F است. در جگر، مغز، اندام های غده ای و در چربی های ذخیره حیوانات یافت می شود. به مقدار کم نیز در چربی های ذخیره بدن انسان وجود دارد. استخراج آن از لیپدهای جگر حیوانات، توسط Brown در سال ۱۹۲۸ انجام گرفته است.