انواع سبزی ها و صیفی جات به همراه مزاج آن ها

کاربر ۱۸کاربر ۱۸
6,862 بازدید
سبزی

انواع سبزی ها و صیفی جات به همراه مزاج آن ها

نام رایجنام سنتینوع مزاجدرجهمصلح
بادمجانبادنجانگرم وخشک2مصلح پختن با گوشت بره، روغن گاوی تازه، سرکه، زیره، گلپر، انار، نمک، پیاز، زنجبیل تازه
خربزهبطيخگرم و تر2آب انار ترش، سرکه
خیار بوته ایقثندسرد و تر2نمک، رازیانه، زنیان، مویز، عسل، زیره،

 

پوست کندن

خیار چنبرخیارشنبر (فلوس)گرم و تر1مصطکی، انیسون
طالبیبطيخگرم و تر آب انار ترش، سرکه
فلفل سبز گرم و خشک صمغ عربی، صندل، گلاب
اقسام کدوقرعسرد و تر2آب عسل، میخک، زیره، نعناع، نمک، روغن

 

زیتون، فلفل، خردل، آبغوره

گرمکبطيخگرم وترمعتدلآب انار ترش، سرکه
     
گوجه فرنگی سرد و تر روغن زیتون
هندوانهبطيخ هندیسرد و تر2پوست هندوانه، عسل، گلنگبین
اسفرزهبزر قطوناسرد و تر عسل، سکنجبین عنصلی
بارهنگلسان الحمل  عسل، مصطکی
اسفناجاسفاناخسرد و تر1پختن با روغن بادام، روغن گاوی تازه، دارچین، فلفل
اناریجهحزاءگرم و خشک2سویق و آب سرد و کاسنی و ترشیها و بقول

 

بارده

برگ چغندرسلقگرم و خشک خردل، آبغوره، پختن با عدس، شربت بالنگ
بامیهبامیهسرد و تر ادویه های گرم
پونهفودنجگرم و خشک2آرد بلوط، رب مورد، سرکه
پیازچه گرم و خشک شستن آن با آب و نمک، سرکه، آب انار، کاسنی
تربچهفجلگرم و تر نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه
ترخونطرخونگرم و خشک1عسل، کرفس
ترشکحماضسرد و خشک2-1شربتها، رازیانه، شکر سرخ
ترهکراثگرم و خشک2-3گشنیز، کاسنی تازه
تره تیزک(شاهی)جرجيرگرم و خشک۱-۲کاسنی، خرفه، سرکه
جعفریحزاء بریگرم و خشک2سویق ، بادرنجبویه، ترشی های طبیعی، کاسنی
خرفهبقلة الحمقاءسرد و تر۲-۳کرفس، نعناع، مصطکی
رازیانهرازیانجگرم و خشک۱-۳صندل، سکنجبین

بادمجان Solanum melongena

تقویت کننده معده، مسکن دردهای گرم، خوشبوکننده عرق و مدر می باشد. موجب انسداد مجاری کبد و طحال، درد پهلو و لگن و تولید سودا شده و مصرف زیاد آن باعث تیرگی پوست، درد چشم سوداوی و بواسیر و کولیت می شود. مصرف آن با روغن های ملین، ملین طبع و با سرکه قابض می باشد.

سبزی

برای مصرف بادمجان باید آن را پوست کنده و خرد کنید. سپس روی آن نمک بپاشید و در یک کاسه آب قرار دهید تا آب آن سیاه شود. این کار را چند بار تکرار کنید تا دیگر آب سیاه نشود. همچنین می توانید بادمجان پوست کنده و خرد شده را در کمی آب ونمک بریزید و بگذارید روی حرارت چند جوش بخورد، سپس آب و نمک را دور بریزید و بادمجان را بپزید.

این کار تلخی آن را رفع می کند. همچنین مصرف آن به صورت تفت داده در روغن و با گوشت موجب رفع عوارض آن می شود.

بادمجان در طب نوین

در مطالعات طب نوین اطلاعات متناقضی راجع به بادمجان وجود دارد. بعضی از مقالات بادمجان و مخصوصا پوست آن را دارای خاصیت آنتی اکسیدان می دانند و برخی دیگر بیان می دارند که بروز استرس های اکسیداتیو با مصرف بادمجان افزایش می یابد.

در مطالعه ای نیز مشخص شده که مصرف بادمجان در کاهش چربی خون و رسوب چربی در دیواره عروق نقشی ندارد و در پژوهش دیگری تاثیر بادمجان در کاهش دادن چربی خون بسیار کم و گذرا گزارش شده است.

خربزه Cucumis melo

خربزه Cucumis melo

مدر، ملین، شیرافزا، عرق آور، بازکننده انسدادها و چاق کننده بوده و آشامیدن جوشانده ۶ گرم پوست خشک آن، جهت دفع سنگ کلیه و مثانه مفید است. پختن گوشت با پوست خربزه سبب زود پخته شدن آن می شود. تخم خربزه مدر، بازکننده انسدادهای کبدی و پاکسازی کننده کلیه و مثانه بوده و قوت داروها را به کبد و مجاری ادرار می رساند و برای سوزش ادرار مفید است.

ماسک پودر تخم پوست نکنده خربزه جهت شفافیت پوست و رفع لک و کک و مک صورت مفید است.

زیاد خوردن خربزه باعث سستی معده و روده ها و سردرد می شود و به خصوص مصرف زیاد آن در گرم مزاجان باعث التهاب ملتحمه می گردد. خربزه باید مابین دو وعده غذایی مصرف شود. خوردن آن بلافاصله بعد از غذا، باعث فاسد شدن غذا در معده میشود و ناشتا خوردن آن نیز مضر است چون سریع به خلطی که در معده وجود دارد تبدیل می شود. خوردن آن با عسل نیز به دلیل ایجاد انسداد در مجاری بدن مضر می باشد.

خربزه در طب نوین

خربزه خاصیت دیورتیک (ادرارآور) دارد و تخم آن دارای خواص ضد التهاب، ضد درد و آنتی اکسیدان است.

کدو سبز cucurbita pepo

کدو سبز cucurbita pepo

ملین، مدر ادرار و عرق، تسکین دهنده تشنگی و باز کننده انسداد می باشد. سریع به هر خلطی که در معده غالب باشد تبدیل می شود پس باید در مزاجهای گرم با آبغوره و یا سرکه و در مزاج های سرد با زیره سیاه و ادویه های گرم مصرف شود در غیر این صورت اخلاط مضر در بدن تولید خواهد کرد.

مربای کدو برای تولید خلط صالی د سوداوی و تقویت اعصاب موثر است. ترشی کدو لطیف کننده، هضم کننده غذا حرارت خون و صفرا میباشد. کدوی پخته با ماش و نخود و روغن بادام، برای بخشیدن به مغز و بدن و تسکین حرارت کبد مفید است.

زیاد خوردن کده سردمزاجان مناسب نیست و تولید بلغم و سودا نموده و باعث قولنج و نفخ و بی اشتهای می گردد. در مخزن الادویه ذیل مبحث قرع (کدو) آمده است: ترکیب کدو ماست که ان رنده کردن کدوی پخته در ماست حاصل می شود با خردل و سیر و فلفل و نمک و نعناء برای سردمزاجان مناسب است و در گرم مزاجان نیز بهتر است با کمی نمک و نعناع مصرف شود.

کدو سبز در طب نوین

پوست کدو در کاهش قند خون افراد دیابتی و تنظیم چربی خون موثر است.

هندوانه Citrullus lanatus

هندوانه Citrullus lanatus

بهترین هندوانه، نوع رسیده، شیرین، شاداب، شکننده و بی ریشه آن است خواه رنگ آن زرد عسلی و یا نباتی باشد و خواه سرخ و تخم آن خواه سیاه باشد و خواه سرخ. هندوانه ادرارآور، تصفیه کننده خون، تسکین دهنده صفرا و خون و تشنگی است.

آشامیدن آن با سکنجبین جهت يرقان و مواد صفراوی سوخته و سنگ کلیه مفید می باشد. مربای پوست آن با عسل و شکر جهت وسواس، درد سینه، ضعف معده و تقویت هاضمه مفید است. مصرف آن برای سردمزاجان و کسانی که مشکل معده و طحال دارند مضر است.

بهترین زمان مصرف هندوانه بین دو غذا است که غذای اول از معده عبور کرده باشد. خوردن هندوانه بلافاصله بعد از غذا و نیز ناشتا خوردن آن مضر است مخصوصا اگر هوا گرم باشد و فرد بسیار تشنه باشد. هندوانه به جهت لطافتی که دارد به سرعت تبدیل به صفرا می شود لذا مصرف زیاد آن به کسانی که علائم غلبه صفرا دارند توصیه نمی شود.

هندوانه در طب نوین

در مقالات طب نوین هندوانه در کاهش دادن فشار موثر دانسته شده است. به علاوه در مطالعه ای در سال ۲۰۱۳ در تایلند که تاثیر هندوانه بر انقباض رحم بررسی شده بود، مشخص شد که عصاره پوست و گوشت هندوانه خاصیت شل کنندگی داشته و انقباضات رحم را کاهش می دهند.

اسفناج Spinacia oleracea

اسفناج Spinacia oleracea

مدر، ملین، زودهضم و دفع کننده صفرا بوده، جهت رفع التهاب و تشنگی، تبهای گرم، بیماریهای ریه مفید است. غرغره آب آن جهت گلودرد و خوردن آن برای سنگ کلیه و سوزش ادرار مفید است.

مصرف زیاد آن برای سردمزاجان و افراد دارای سردرد و بیماری های طحال مضر است. اسفناج به دلیل داشتن سالیسیلات باعث دفع آهن می شود به همین دلیل خداوند متعال مقادیر زیادی آهن در آن قرار داده تا مصرف کننده دچار کم خونی نشود پس برخلاف تصور همگان موجب درمان کم خونی فقر آهن نخواهد شد.

اسفناج در طب نوین

مصرف اسفناج التهاب راه هوایی در بیماران آسمی را تخفیف میدهد. همچنین این سبزی از رشد سلول های سرطانی در روده بزرگ جلوگیری می کند. خواص ضد دیابتی اسفناج نیز در مقالات طب نوین بیان شده است.

تره تیزک Lepidium sativum

باز کننده انسداد کبد و طحال، پاک کننده بدن از رطوبت لزج، تحلیل برنده بادهای بدن، مدر، مولد منی و محرک نیروی جنسی بوده و مصرف ناشتای آن بوی بد زیر بغل را رفع می کند. زیاد خوردن آن باعث ایجاد سردرد و تولید بخارات نامناسب و انسدادها در بدن شده و برای چشم مضر است. در احادیث آمده خوردن آن در شب مضر بوده و موجب جذام و برص میشود.

تره تیزک در طب نوین

تره تیزک خواص ضد التهاب و ضدفشارخون دارد.

جعفری Petroselinum crispum

جعفری Petroselinum crispum

تقویت کننده معده و روده و کبد، هضم کننده غذا، باز کننده انسداد کبد و طحال، گرم کننده کلیه و مثانه و چاق کننده می باشد. خوردن و بوئیدن آن جهت سرماخوردگی، دفع رطوبت و سردی مغز، سرفه خشک و ضماد آن جهت تسکین درد و ورم بواسیر مفید است.

جعفری در طب نوین

جعفری خاصیت ضد سرطانی داشته و از متاستاز سلولهای سرطانی جلوگیری می کند. مصرف جعفری در افراد دیابتیک در محافظت از کبد این بیماران نقش دارد و حتی در مطالعه ای مشخص شد که این تاثیر قابل مقایسه با تاثیر گلیبورناید در این زمینه است. جعفری از تجمع اگزالات کلسیم در ادرار و به دنبال آن تشکیل سنگ کلیه جلوگیری می کند.

خرفه Portulaca oleracea

خرفه Portulaca oleracea

برگ و ساقه آن مدر، تسکین دهنده صفرا و خون و تشنگی، حرارت کبد و معده و رحم، تب های گرم و صفراوی بوده و در رفع دیابت، سردرد گرم، عفونت ریه، استفراغ و سنگ کلیه موثر است. مصرف آن در گرم مزاجان لاغر و خشک، باعث چاق شدن خواهد شد. مصرف ۳۵ گرم آب خرفه با ۷ گرم شکر یا نبات جهت بواسیر خونریزی دهنده و برای قطع خونریزی قاعدگی مفید است.

خوردن خرفه پخته همراه با کمی روغن و پیاز جهت قطع اسهال و تقویت روده ها و خوردن آن با سرکه جهت درد کلیه مفید است. اضافه کردن خرفه به غذاهای فرد تب دار در کاهش تب موثر است.

ضماد خرفه با روغن گل برای تسکین سردرد گرم ضربان دار و سوختگی آتش مفید است. ضماد خرفه با حنا بر کف دست و پا برای تسکین حرارت آنها مفید است. خوردن برگ و ساقه خرفه کاهش دهنده اشتهاست.

تخم خرفه در همه خواص ضعیف تر از آن بوده به جز در رفع عطش که قوی تر از برگ آن می باشد. نگه داشتن سائیده تخم آن در دهان (ذرور) ، در رفع آفت دهان به خصوص اطفال موثر است.

خرفه در طب نوین

خرفه با اثر ضد التهاب خود در بهبود زخم روده در کولیت اولسرو نقش دارد و از رشد سلول های سرطانی در دهانه رحم جلوگیری می کند. خرفه آثار ضد دیابتی نیز دارد و به خصوص در بهبودی نارسایی کلیه ناشی از دیابت موثر است.

رازیانه Foeniculum vulgare

رازیانه Foeniculum vulgare

تحلیل برنده باد و اخلاط غليظ، خشک کننده رطوبت، تقویت کننده معده، باز کننده انسداد مجاری سینه و کبد و طحال و کلیه و مثانه و تسکین درد آنها که از سردی باشد، مدر، شیرافزا و باز کننده حیض می باشد.

جوشانده تخم رازیانه با گل گاوزبان برای طپش قلب و با انجیر و پرسیاوشان جهت سرفه و تنگی نفس مفید است. خوردن آن با گلقند، جهت تقویت معده و رفع بلغم آن و مالیدن شیره آن بر شکم اطفال، جهت نفخ و درد شکم مفید است. چکاندن عصاره آن در چشم برای پیشگیری از آب مروارید و تقویت بینایی نافع است.

جویدن نصف قاشق مرباخوری رازیانه بعد از غذا باعث از بین رفتن نفخ و درد معده و قولنج می شود. دم کرده ۱ قاشق چای خوری رازیانه و زیره سبز نکوبیده در ۱ استکان آب جوش توسط مادر یا کودک باعث از بین رفتن نفخ نوزادان و کودکان شیر خوار و جلوگیری از گریه و بی قراری آنها میشود.

رازیانه در طب نوین

رازیانه بر ضد هلیکوباکترپیلوری عمل کرده و در درمان بیماریهای گوارشی ناشی از این باکتری مفید واقع می شود و از بروز زخم و سرطان معده پیشگیری می کند. رازیانه از التهاب کبد و فیبروز آن نیز جلوگیری می نماید. مصرف رازیانه درد دوران قاعدگی را تخفیف میدهد.

سبزی ریحان Ocimum basilicum

سبزی ریحان

سبزی ریحان جهت انسداد عروق مغزی، تحلیل ورمهای جمیع اعضا، تنگی نفس و ضعف معده و برطرف کردن نفخ و بادها مفید می باشد. خوردن عصاره آن با شکر جهت رفع درد سینه، تنگی نفس و سرفه و بوئیدن آن برای سردرد گرم مزاجان و مسافرین مفید می باشد.

جویدن آن برای بهبود آفت دهان موثر است. تخم آن مناسب تمام مزاج ها و مقاوم در برابر سموم بوده ولی مصرف کوبیده آن منع شده است.

ریحان در طب نوین

مصرف ريحان خاصیت ضد التهابی دارد و از بروز زخم معده جلوگیری می کند. ریحان از سکته مغزی و عوارض ناشی از آن نیز پیشگیری می نماید. روغن تخم ریحان در تنظیم و تقویت سیستم ایمنی نقش دارد.( ۴۸-۵۰)

شوید Anethum graveolens

شوید

سبزی شوید تحلیل برنده و نضج دهنده اخلاط، باز کننده انسداد، اشتها آور و مدر و قاعده آور می باشد. برای تنگی نفس و امراض بلغمی سینه و معده، سکسکه، ضعف معده و کبد و طحال، سنگ کلیه و مثانه، کولیت، درد مفاصل سرد، درد قاعدگی و بیماری های تناسلی مفید است.

نوشیدن دم کرده شوید نفخ و بادهای نقاط مختلف بدن را دفع می کند. آشامیدن آب آن با عسل جهت رفع سموم، تحریک استفراغ و اخراج اخلاط غلیظ از معده مفید است. پختن گوشت با شوید باعث برطرف شدن بوی بد گوشت و سریع و خوب پخته شدن آن است و هضم آن را نیز راحت می کند.

نشستن در آبی که شوید در آن جوشیده برای بیماری های رحم و دستگاه ادراری مفید است. زیاد خوردن آن باعث ضعف مغز، چشم، معده، کلیه، مثانه و نیروی جنسی میشود.

شوید در طب نوین

مصرف شوید تکثیر سلول های بنای جزایر لانگرهانس در پانکراس را افزایش میدهد و بدین ترتیب باعث افزایش ترشح انسولین شده و آثار ضد دیابتی دارد. به علاوه مصرف شوید باعث اصلاح چربی خون و کاهش تری گلیسیرید و کلسترول می شود.

قارچ Agaricus biporus

قارچ

قليل الغذا، ردی الکیموس، دیرهضم، مولد خون بلغمی و نفاخ است. زیاد خوردن آن موجب سکته، فلج، سنگینی زبان و تنگی نفس می شود. چکاندن آبی که در اثر بریان کردن قارچ باقی می ماند برای رفع آب مروارید نافع است.

قارچ در طب نوین

استفاده از قارچ در محیط آزمایشگاه مانع از تکثیر بیش از اندازه فیبروبلاست ها در چشم می شود؛ بنابراین پس از جراحی گلوکوم چشم، از تشکیل بافت جوشگاهی و اختلال در دید جلوگیری می کند. به علاوه در درمان ناهنجاریهای شبکیه نیز مفید است.

کاسنی Cichorium intybus

کاسنی Cichorium intybus

تسکین دهنده صفرا و خون و تشنگی بوده و باید تازه و نشسته مصرف شود چون در اثر شستن جزء لطیف آن از بین می رود . برای بیماری های کبد و معده و طحال، باز کردن گرفتگی های عروق و احشا، تقویت کبد، تنقیه کلیه و مجاری ادراری مفید می باشد.

برای کبد گرم و سرد مفید بوده و هرچه تلخ تر باشد در رفع امراض کبد مفیدتر است. اگر آن را بجوشانید تا ساقه و برگ آن پاره شده و آب رقیق از آن جدا شود، بعد با نبات یا ترشی مصرف کنید در تصفیه خون بی همتا است. ضماد برگ آن با سرکه جهت سردرد گرم و خشک مفید است. مصرف کاسنی در زمان سرفه مضر است.

کاسنی در طب نوین

کاسنی خواص ضد دیابت و پایین آورنده قند خون دارد. به علاوه مصرف این گیاه اثر محافظتی بر کبد و کلیه در مقابل سموم و داروهای شیمیایی دارد.

کاهو Lactuca sativa

کاهو

تولید کننده خون صالح رقیق، تسکین دهنده حرارت صفرا و خون، برطرف کننده خشکی صفرا و سودا و تشنگی، بازکننده انسداد، خواب آور و ملین بوده و در سردرد و سرفه ای که از گرمی و خشکی باشد مفید است. استفاده از کاهو در بهبود خارش بدن، زردی و سوزش ادرار مفید است.

مصرف کاهو مضرات هوای آلوده بر بدن را کاهش میدهد. خوردن آن با سرکه، اشتها آور می باشد. غذاییت کاهوی پخته بیشتر از خام می باشد. مصرف زیاد آن برای سردمزاجان و نیروی جنسی مضر است.

تخم کاهو سرد و خشک بوده، مخدر و خواب آور می باشد. برای رفع روماتیسم گرم، آن را نیم کوب کرده و ۲۴ ساعت خیس کنید و شیره بکشید و میل نمایید (جوشاندن لازم ندارد). خوردن ۶ گرم تخم کاهو در روز برای قطع احتلام و کم نمودن شهوت در جوانانی که امکان ازدواج ندارند مفید است.

کاهو در طب نوین

روغن تخم کاهو به صورت خوراکی یک خواب آور تقریبا بی عارضه به خصوص در افراد پیری است که از مشکل بی خوابی و اضطراب رنج می برند. کاهو خواص پایین آورنده قند خون نیز دارد.

کرفس Apium graveolens

کرفس

باز کننده انسداد کبد و طحال، تحلیل برنده باد و نفخ، اشتها آور و باز کننده حیض بوده، باعث تقویت نیروی جنسی، پاکسازی کلیه و مثانه و خرد کردن سنگ مثانه می شود. در بیماری های مفصلی و اکثر بیماری های سرد و بلغمی مؤثر است.

آشامیدن آب آن جهت آسم، تنگی نفس، سکسکه و سردی احشا مفید است. آشامیدن آب آن با آب انار و شکر جهت درمان مسمومیت مفید است. خوردن کرفس قبل یا بعد از گزیدن عقرب، موجب افزایش سرعت تاثیر زهر در بدن است. مصرف کرفس در بیماران مبتلا به تشنج، در زمان جماع و بارداری ممنوع است.

کرفس در طب نوین

کرفس نقش مهمی در محافظت از کبد در مقابل سموم شیمیایی و داروهایی مانند استامینوفن دارد. به علاوه از بروز سرطان کبد جلوگیری می کند.

گشنیز Coriandrum sativum

گشنیز

سبزی گشنیز اشتها آور، خواب آور، تسکین دهنده صفرا و تشنگی بوده، در رفع التهاب معده و استفراغ مفید است. آشامیدن آب آن با سرکه و سماق مانع صعود بخارات معده به مغز شده و از برخی بیماری های عصبی و سردرد جلوگیری می کند.

مصرف زیاد آن باعث فراموشی و اختلال ذهن و ضعف نیروی جنسی و کاهش خونریزی حیض می شود. مصرف آن در دوران بارداری باعث کاهش قند خون جنین و اختلال یادگیری در آینده جنین خواهد شد. تخم آن مفرح، تقویت کننده مغز و قلب و معده و قابض می باشد.

گشنیز در طب نوین

گشنیز آنتی اکسیدان، مدر و کاهش دهنده فشار خون و قند خون بوده و چربی خون را اصلاح می کند. مصرف گشنیز از بروز مشکلات قلبی و سکته قلبی جلوگیری نموده و حرکات روده را تنظیم می کند.

از خنجر تو شود فتنه از جهان زایل                    بدان مثابه که رفع صداع از گشنیز

                                                                                                        قاآنی

نعناع Mentha piperita / Mentha spicata

نعناع

در خواص قوی تر از پونه است. گرم کننده، مفرح، تقویت کننده قلب، رقیق کننده خون غلیظ و حل کننده مواد بلغمی و سوداوی می باشد. آشامیدن عصاره نعنا در نضج و دفع رطوبت های ریه و مجاری تنفسی مفید و جوشانده آن همراه با پرسیاوشان برای تقویت معده، از بین بردن بادهای معده و آروغ، کولیت و دفع اقسام کرم شکم مفید است. خوردن آب آن با انار ترش برطرف کننده سکسکه، تهوع، استفراغ و اشتها آور می باشد.

جویدن نعناع در تسکین دندان درد موثر است. خوردن نعناع با لبنیات و پنیر مانع از ضرر آنها به بدن می شود. زیاد خوردن نعناع باعث خارش گلو و نفخ می شود.

نکته: کم خوردن نعناع باعث از بین رفتن نفخ می شود ولی برعکس زیادخوردن آن باعث ایجاد نفخ خواهد شد.

نعنا در طب نوین

نعناع در بهبود بیماری های ریوی از جمله سل و سرطان ریه موثر است. به علاوه این سبزی نقش مهمی در کنترل تهوع و استفراغ به خصوص پس از شیمی درمانی و رادیوتراپی دارد.

دسته بندی طب سنتی
اشتراک گذاری

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت