تیره گزنه شامل گیاهانی عموما علفی، به ندرت دارای اعضای چوبی و یا بالا رونده است که بیشتر در نواحی گرم و استوایی کره زمین پراکندگی دارند. از مشخصات آن ها این است که برخلاف گیاهان تیره فرفیون فاقد دستگاه های ترشحی شیرابه ولی دارای تارهای ترشحی گزنده یا غیر گزنده و اکسالات کلسیم به صورت بلورهای درهم (ماكل)اند. برگ های آن ها متقابل یا متناوب و گل های آن ها معمولا بر دو نوع نر و ماده، یک پایه یا ۲ پایه و به ندرت (نر-ماده) است که به صورت گرزن یا سنبله هایی بر روی ساقه گیاه ظاهر می شود.
کاسه گل گیاهان تیره گزنه معمولا از ۴ یا ۵ کاسبرگ آزاد یا پیوسته به هم، به رنگ های سبز روشن یا سبز مایل به زرد تشکیل می یابد. در گل های نر آن ها، پرچم هایی به تعداد کاسبرگ ها وجود دارد. پرچم ها در آن ها ابتدا حالت خمیده دارد ولی تدریجا هنگامی که کاسبرگ ها به خوبی شکفته شد و بساک پرچم ها آماده باز شدن گردید، دفعتا از این وضع خارج شده، حالت ایستاده به خود می گیرد و با این عمل، پراکندگی دانه های گرده به سهولت میسر می شود.
گل های ماده گیاهان تیره گزنه ، دارای یک برچه محتوی یک تخمک راست است. انتهای آزاد مادگی آن ها نیز به کلاله های متعدد و پر مانند ختم می شود. میوه آن ها به صورت فندقه و گاهی شفت و محتوی دانه هایی با آلبومن روغن دار است. سلول های بشره بعضی از این گیاهان دارای خوشه آهکی سیستولیت (Cystolithe) است و به علاوه از مشخصات تشریحی دیگر آن ها این است که غالبا دارای دسته های فیبر در ناحیه پریسیکل اند.
در تیره گزنه متجاوز از ۶۰۰ گونه در ۴۵ جنس جای دارد. از جنس های مهم آن Urtica (دارای ۳۰ گونه) ، Boehmeria (۵۰ گونه) ، Forskohlea (۵ گونه)، Laportea (۳۰ گونه) و Parietaria (۱۰ گونه) را نام می بریم. گیاهان دارویی تیره گزنه عبارتند از: