برگشت ادرار به کلیه ها (ریفلاکس ادراری)
ریفلاکس ادراری یک بیماری نسبتا شایع است، برگشت ادرار از مثانه به طرف بالا و کلیه ها که با عفونت های ادراری راجعه در کودکان مشخص می شود و اگر به موقع درمان نشود ممکن است سبب از بین رفتن کلیه ها گردد.
اصطلاح اصلی، ریفلاکس ادراری (برگشت ادرار از مثانه به حالب است)، ولی چون عموم مردم آشنایی با کلمه حالب ندارند، از کلمه کلیه استفاده شده است. در حقیقت ادرار ابتدا از کلیه ها وارد حالب ها شده و در مراحل پیشرفته وارد کلیه ها می شود.
سیستم یا دستگاه ادراری شامل دو کلیه، دو حالب، یک مثانه و یک مجرای ادراری می باشد. هنگام عبور خون از کلیه ها، سموم و آب زیادی بدن توسط کلیه ها گرفته می شود که در مجموع تشکیل ادرار را می دهند.
ادرار تشکیل شده در کلیه ها از طریق دو لوله باریک بنام حالب پایین آمده و وارد مثانه می شود. ادرار در مثانه جمع می شود و هنگام خالی شدن مثانه، ادرار از طریق مجرای ادرار بیرون می ریزد.
علایم ریفلاکس ادراری
شایعترین علامت عفونت ادراری است. و گاها وقتی والدین متوجه ریفلاکس ادراری در فرزند خود می شوند، که عوارض نارسایی کلیه در فرزندان آن ها ایجاد می شود.
این کودکان بطور مکرر دچار عفونت ادراری می گردند. علت عفونت ادراری این است که ادراری که در ادرار باقیمانده در سیستم ادراری میکروب ها رشد کرده و عفونت ادراری ایجاد می شود.
در علم پزشکی ماه اول زندگی دوره نوزادی، دو سال اول زندگی دوره شیر خوارگی و ۱۴-۲ سالگی را دوران کودکی می گویند. بررسی ها نشان داده اند که ۳۰ درصد کودکان و ۷۰ درصد شیرخوارانی که مبتلا به عفونت ادراری هستند، مبتلا به ریفلاکس ادراری هم می باشند.
یعنی از هر ۳ کودک مبتلا به عفونت ادراری یک نفر و از هر سه شیرخوار مبتلا به عفونت ادراری دو نفر دارای ریفلاکس ادراری هستند. بنابراین والدین عفونت ادراری در کودکان خود را نباید سهل و ساده تلقی کنند.
عوارض ریفلاکس ادراری
وقتی که کودکی مبتلا به عفونت ادراری می شود، باکتری ها بطرف بالا رفته و سبب آسیب کلیه ها می شوند. هر بار که این تکرار می شود، کلیه ها بیشتر آسیب می بینند و بلاخره مرحله ای می رسد که متأسفانه کلیه ها کار خود را از دست میدهند.
علی رغم درمان آنتی بیوتیک کودک بطور مکرر مبتلا به عفونت ادراری شود. کلیه ها شروع به آسیب دیدن بکنند. کودک به اندازه ای بزرگ شده باشد که دیگر شانس بهبودی وجود نداشته باشد. شدت ریفلاکس ادراری بالا باشد مثلا درجه ۵.
هر خانمی که دارای هر درجه از ریفلاکس ادراری می خواهد حامله شود، چون ریفلاکس ادراری فرد را مستعد عفونت ادراری می کند و عفونت ادراری در خانم های حامله پر عارضه است.
درمان برگشت ادرار به حالب و کلیه ها ( ریفلاکس ادراری ) با روایات
علت ضعف و نارسایی در سیستم ادراری و تخلیه ناقص ادرار و در نتیجه عفونت و تخریب کلیه است. با نسخه جامع ضعف و نارسایی و عفونت کلیه و مجاری ادرار درمان می شود. ریشه های اصلی و درمان هریک در نارسایی کلیه توضیح داده شده است.
ریفلاکس مثانه نوزاد
پرسش: نوزاد چهار ماهه دچار ریفلاکس مثانه است و دکتر عمل جراحی را توصیه کرده، آیا راه دیگری غیر از جراحی وجود دارد؟
پاسخ: چهار ماهگی برای عمل زود است می توانیم یک سری دستورات دارویی به ایشان بدهیم تا بعد مجددا بررسی شود و اورولوژیست اطفال اگر لازم دانست عمل شود. ریفلاکس مثانه اگر شدید نباشند با بالا رفتن سن بچه بدون عمل بهتر می شوند. آب ترب و آب شلغم و آب هویج و آب کاهو را به مقدار کم بنا به تحمل شیرخوار به او بدهید.