نام فارسی: لادن
نام علمی: .Tropaeolum majus L
نام فرانسه: Cré ssond’ Inde , Grande Capucine
نام انگلیسی: Garden nasturtium
نام آلمانی: Grosse Kapuanerkresse
نام ایتالیایی: Asturzia, Nasturzio d’ India
نام عربی: ابو خنجر، طرطور الباشا
لادن ، گیاهی از تیره لادن، علفی و دارای برگ هایی با پهنک مدور و گل هایی درشت و زیبا به رنگ زرد نارنجی است و از این نظر غالبا پرورش می یابد. گلبرگ های لادن و گونه های دیگری مانند .Tropaeolum minus L و غیره، به صورت خام در سالاد مصرف می شود.
ترکیبات شیمیایی لادن
اعضای دو گیاه مذکور (.Tropaeolum minus L, .Tropaeolum majus L) دارای گلوکزید گوگرد داری به نام گلوکوتروپئولوزيد (Glucotropeoloside) و میروزین است به طوری که اگر برگ گیاه جویده شود، اسانسی شبیه اسانس خردل از آن آزاد می گردد که کاملا محسوس است.
خواص درمانی لادن
برگ و گل گیاهان مذکور از تیره لادن در گذشته به عنوان ضد اسکوربوت و تصفیه کننده خون مصرف می شدند. شیره گیاه تازه، در رفع بیمای های نزله ای دستگاه تنفسی، برونشیت های مزمن و اخلاط خونی اثرات مفید داده است. از این نظر در گذشته آن را در رفع بیماری های سینه و سل موثر می دانسته اند زیرا با مصرف آن، سرفه بیمار کاهش می یابد و اخلاط حالت روان پیدا کرده به سهولت دفع می شود و به علاوه عرق شبانه بیماران مبتلا به سل، قطع می گردد.
در لنفاتیسم و درمان قاعدگی های غیر کافی، موثر واقع می شود. چون مصرف لادن، باز شدن مجرای شرایین قلب (Coronaires) را باعث می گردد، در درمان آنژین دوپوآترین موثر واقع می شود به علاوه به صور خفیف دامنه انقباض های قلبی را زیاد می کند از این جهت در ردیف داروهای مقوی قلب جای داده شده است.
در استعمال خارج، له شده گیاه تازه لادن اثر مفید بر روی پوست سر و تقویت پیاز مو داشته از ریزش مو جلوگیری به عمل می آورد. لوسیون حاصل از جوشاندن برگ، گل و میوه آن در یک لیتر آب (به مدت ۱۵ دقیقه)، در تقویت پوست سر و رفع ریزش مو موثر است. از این نظر در فرمول فراورده های دارویی وارد می گردد. استفاده از آن در مصارف داخلی چندان معمول نیست.
صور دارویی لادن
در مصارف داخلی ، دم کرده ۵ گرم برگ لادن برای هر فنجان (مدت دم کردن ۱۰ دقیقه) و به مقدار ۲- ۳ فنجان در روز. الكلاتور به مقدار ۲- ۳ قاشق قهوه خوری در روز به صورت پوسیون. گرد دانه به عنوان ملین و به مقدار ۰.۵ تا یک گرم در روز به کار می رود.
میوه سبز و جوانه های گیاه را در ظروف محتوی خیار و سرکه (تهیه ترشی خیار) وارد می کنند تا طعم مطبوع به خیار ببخشد. پرورش لادن در ایران معمول است.