درمان بیماری های غدد و پرهيزات:
- قند های شیمیایی (قند، شکر، شیرینی جات قنادی ها و…)
- اسانس های شیمیایی (آبمیوه های شیمیایی، نوشابه های گازدار، بستنی های صنعتی و…)
- چربی های با ترانس بالا (روغن جامد، موز، غذاهای پرچرب، کیک خامه ای، خامه، سرشیر، کله پاچه، جگر سیاه، ته دیگ)
- کافیین زیاد (چای مانده، چای پر رنگ، کاکائو، شکلات، قهوه، نسکافه)
- خوراک های صنعتی و غذاهای آماده (فست فودها، سوسیس ها، کالباس ها، همبرگرها، پیتزا و…) که بسیاری از املاح مقوی و ویتامین های آن از بین رفته و ۸۰% آنزیم های مفید آن پایین آمده است.
توجه: از جمله غدد درون ریز غده تیرویید است. تیرویید، غده کوچکی در قسمت پایین گردن و در زیر حنجره قرار دارد و هورمون تیروکسین ترشح می کند که سوخت و ساز بدن را تنظیم می کند و خود غده تیرویید، توسط هورمونی که از هیپوفیز TSH ترشح می شود، کنترل می شود. بدن انسان سالانه به ۵۰ میلی گرم ید برای ساخته شدن مقادیر کافی هورمون تیروکسین نیازمند است.
کم کاری تیرویید (گواتر ساده، غمباد، تورم غده تیرویید)
کم کاری تیرویید مربوط به مزاج بلغمی سوداوی است و کم کاری غده تیرویید بخاطر توده سرد یا توده گرم است که با ماده رادیو اکتیو عکسبرداری و یا سونوگرافی می شود که توده گرم، مواد رادیو اکتیو بیشتری جذب می کند. برای نمونه برداری از توده هورمون تیرویید با آمپول دارای سوزن باریک، و به صورت سرپایی و بدون بی حسی گرفته می شود؛ زیرا درد خیلی کمی دارد.
علایم بیماری
- پوست بیمار، سرد و مرطوب و چرب است.
- برجستگی بزرگ جلو گردن که از رشد غیر طبیعی غده تیرویید ایجاد می شود.
- پف دور چشم و …
درمان طب جديد: قرص شیمیایی لووتیروکسین با تجویز متخصص مصرف شود.
درمان گیاهی
- در اول و آخر غذا: نمک ید دار دریا میل شود (به مقدار دو گرم)
- به همراه غذا : الف) یک مشت سبزی تره فرنگی ب) یک مشت سبزی خرفه ج) بلال پخته یک عدد، یا ذرت بو داده (۱۰۰گرم)، یا سوپ ذرت (یک بشقاب). توجه : ذرت در افرادی که کبد چرب دارند ممنوع است.
- روزی یک قاشق مرباخوری از حلوای پودر گردو با زعفران (منع مصرف در حاملگی، فشار خون بالا، افراد گرم مزاج).
درمان بیماری های غدد: پر کاری غده تیرویید یا گواتر سمی
در این نوع از بیماری گواتر، هورمون تیروکسین به مقدار و میزان زیادی از غده تیرویید ترشح می شود. این بیماری مربوط به مزاج صفراوی سودابی است.
علایم این بیماری
- پوست بیمار، گرم و مرطوب و خشک است
- لرزش دست ها
- تپش قلب
- عرق ریزش فراوان
- عصبانیت
- حساسیت بیش از حد به گرما
- افزایش اشتها دارد اما کاهش وزن دارد
- بیخوابی
- ضعف، ضعف شدید
- اسهال
- بیرون زدگی چشم ها (اگزوفتالمی) و…
درمان در طب جدید
- مصرف داروهای ضد تیرویید (الف. متى مازول Methi mazole، ب. کاربی مازول mazole Carbi، ج. پروپیل تیو اوراسیل).
- مصرف ید راديو اكتيو
- جراحی غده تیرویید و برداشتن قسمتی از آن
درمان گیاهی
ترکیبات گواتروژنی ضد پرکاری تیرویید است.
- صبح دم کرده گل گاوزبان (یعنی یک قاشق چای خوری پودر گل گاوزبان را در یک استکان آبجوش به مدت ده دقیقه بریزید تا دم بکشد، سپس میل شود).
- دو عدد لیمو ترش به همراه غذا میل شود.
- سبزیجات سبز مانند جعفری
- سه عدد هليله (سياه و زرد و کابلی) به همراه عسل یا به همراه ماست کم چرب میل شود. توجه: هسته هلیله زرد را نخورید؛ زیرا سمی است.
- گل نسترن
- خاکشیر
- آناناس
- کنگر فرنگی
- انواع کلم
- هویج زرد
- سبزی ریحان (صبح، ظهر، شب)
درمان بیماری های غدد: درمان پرکاری غده پاراتیرویید
این بیماری محصول ازدياد ترشح هورمونی بنام پاراتورمون است که متابولیسم کلسیم بدن را کنترل می کند.
درمان عمومی
- صبح ها: عسل رقیق شده با یک لیوان آب میل کنید.
- وسط روز یک لیوان آب سیب که با پوستش آب گرفته شده است بخورید.
- شب ها قبل از خواب: یک قاشق مرباخوری سیاه دانه با عسل بخورید.
- مصرف دو مغز گردو در ۲۴ ساعت، مصرف گوشت میگو خوراکی در ناهار (این ها میزان فسفر را در بدن بالا برده و چون این بیماری کلسیم را بالا برده، با این کار تعادل کلسیم، فسفر در بدن ایجاد می نماییم).
بحثی پیرامون غدد
دکتر سید مرتضی تقوی، عضو هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و استادیار بیماری های غدد و متابولیسم فرمود:
«غدد بدن دو دسته اند:
- غدد درون ریز: مثل هیپوفیز، تیرویید
- غدد برون ریز: مثل بیضه ها، تخمدان ها، بزاقی، پروستات در مردان، سینه در زنان. ترشحات این غدد وارد خون نمی شود.»
هورمون، ماده ای است که توسط غده، داخل خون ریخته می شود، هورمون ها مواد شیمیایی هستند و ویژگی های خاصی دارند از جمله آنکه در پاسخ به محرکی خاص ساخته و ترشح می شوند و اگر وارد جریان عمومی خون شوند پیام را در سرتاسر بدن حمل می کنند و آن را به تمام سلول های بدن می رسانند.
هورمون به وسیله یک سلول با گروهی از سلول ها به داخل مایعات داخلی بدن ترشح شده و اثر کنترلی روی سلول های دیگر بدن دارد. هورمون ها به گیرنده ای اختصاصی خود که روی سلول هدفشان قرار دارد متصل می شوند. اتصال هورمون به گیرنده موجب بروز پدیده های مختلف در داخل سلول می شود.
گیرنده ها باید هورمون را از میان میلیون ها مولکول دیگر که در معرض آن قرار دارند، تشخیص دهند. برخی هورمون ها اعمال موضعی (مربوط به محل خاصی در بدن) و برخی اعمال عمومی دارند.
هورمون ها چقدر در خون عمر می کنند؟ نیمه عمر هورمون در خون، بطور مستقیم با میزان اتصال به پروتیین ارتباط دارد. هورمون هایی که به پروتیین های پلاسما می چسبند با سرعت بسیار آهسته تری از خون پاک می شوند و ممکن است برای چندین ساعت یا حتی چندین روز در خون باقی بمانند.
به عنوان مثال: نیمه عمر هورمون های استروئیدی غدد فوق کلیه، در گردش خون از ۲۰ تا ۱۰۰ دقیقه است در حالی که نیمه عمر هورمون های تیروئید که به پروتئین چسبیده اند ممکن است در ازای یک تا شش روز باشد (نیمه عمر یک ماده شیمیایی، مدت زمانی است که طول می کشد تا غلظت آن به نصف مقدار اولیه برسد).
ترشحات بسیاری از غده های بدن مانند پروستات در آقایان و سینه در خانم ها یا ترشحات غدد بزاقی با وجود غده بودن، وارد خون نمی شود بلکه وارد مجاری روده، ادراری و… می شود بنابراین همه اختلالات غددی بدن به رشته غدد برنمی گردد.
غده هایی که در مغز استخوان، سینه، ریه و .. همگی به تخصص غدد مربوط نیست، بایستی به تخصص دیگر مثلا تخصص اعصاب مراجعه کرد. از سوی دیگر، علایمی در بیمار هست که به تخصصی غدد بر می گردد و حال اینکه مردم پیش متخصص های دیگر می روند مثلا تپش قلب بالا که به پرکاری تیرویید مربوط می شود نه به بیماری قلب و مثلا غده هیپوفیز مسوول ترشح هورمون رشد در مغز، و مسئول غدد شیری در پستان است. کم کاری غده هیپوفیز باعث کوتاهی قد و کم شدن شیر در پستان مادر است.
درمان بیماری های غدد: پرکاری غده هیپوفیز
- باعث افزایش هورمون رشد و سبب ایجاد بیماری آکرومگالی است، در این بیماری همه اعضای بدن بیش از اندازه رشد می کند.
- باعث ترشح زیاد هورمون شیری در خانم ها، که سبب ترشح شیر و قطع دوره های قاعدگی می شود و مثلا غده تیرویید:
الف. بنا بر آمار دو درصد بانوان دچار کم کاری تیرویید هستند.
ب. بنا بر آمار هفت درصد مردم به غده تیرویید برجسته یا گره تیرویید مبتلا هستند که متاسفانه شش درصد این آمار، مربوط به گره های سرطانی است.
و مثلا در قسمت پشت غده تیرویید، غده پاراتیرویید قرار دارد که مسوول تنظیم کلسیم بدن است و مسوول تنظیم کم کاری تیرویید و پرکاری تیرویید است.
درمان بیماری های غدد: کم کاری غده پانکرانس (لوزالمعده)
غده مهم دیگری است که انسولین ترشح می کند و کمبود آن سبب بروز بیماری دیابت نوع یک و دو می شود. دیابت نوع یک، پیشگیری شونده است و بیشتر در جوان ها دیده می شود و درمان آن با انسولین امکان پذیر است (هم اکنون ۱۰ درصد مردم ایران به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند). کم خوردن، چاق نشدن، تغذیه صحیح، ورزش و جلوگیری از افزایش چربی دور شکم، بیشترین تاثیر را در پیشگیری و جلوگیری از ابتلا به دیابت دارد.
توجه: علاوه بر عامل ارث، نحوه و مدل زندگی نیز در ابتلا به بیماری دیابت، اثر گذار است.
تذکر: غالبا بیماری های غدد، پیشگیری شونده نیستند گرچه بعضی از بیماری های غدد، پیشگیری شونده هستند نظیر بیماری دیابت.
درمان بیماری های غدد: کم کاری و پرکاری غدد فوق کلیوی
در قسمت بالای کلیه ها در هر طرف دو غده بنام فوق کلیوی وجود دارد که هورمون تنظیم کننده نمک بدن و هورمون های مقابله با بعضی از بیماری های بدن را ترشح می کنند، و کم کاری و پرکاری غدد فوق کلیوی، سبب بروز بیماری می شود.
توجه: گرچه انسان، کمتر در بیماری های غدد دخالت دارد ولی استرس، ارث و نحوه زندگی ممکن است در ابتلای فرد به بیماری های غدد تاثیر داشته باشد.
بيضه و تخمدان: آخرین غده در بدن، در آقایان دو بیضه و در بانوان دو تخمدان است، کم کاری این غده در خانم ها سبب قطع دوره های قاعدگی و در آقایان سبب کاهش میل و قدرت جنسی می شود.
تذکر: خوشبختانه بیماری های غدد بیشتر از سایر بیماری ها، درمان پذیراست و تنها تغییرات و عوارضی که مشکلات و اختلالات غددی در بدن ایجاد می کند، برگشت ناپذیر اما کنترل شدنی است.
سلام مدت چندین سال است که بااین مشکل دست وپنجه نرم میکنم مشکل هیپوفیزاست اکرومیگالی همچنان چون بیش ازحد دست وپاولب وبینی منم رشد کرده ۱۳سال است قاعدگی اصلاندارم ۳۲سال سن دارم جراحی هم کردم بخاطرکنترول بزرگی جثه مدت ۳سال ازآمپول ساندوستاتین ۳۰ملی گرامه تزریق کردم ودوسال پیش اشعه یاشعاع هم بمدت ۵هفته گرفتم وهنوزم ازداروی های تایروکسین کابرگولین کلسیم و ویتامین دی۳ استفاده میکنم تاحال نتیجه مطلوب نگرفتم قاعدگی هم بند است خودم مجرد هستم یعنی درآینده ها نمیتوانم مادربشم؟لطفا یک راهی بهتربرایم نشان دهید چی باید بکنم لطفا
سلام مدت چندین سال است که بااین مشکل دست وپنجه نرم میکنم مشکل هیپوفیزاست اکرومیگالی همچنان چون بیش ازحد دست وپاولب وبینی منم رشد کرده ۱۳سال است قاعدگی اصلاندارم ۳۲سال سن دارم جراحی هم کردم بخاطرکنترول بزرگی جثه مدت ۳سال ازآمپول ساندوستاتین ۳۰ملی گرامه تزریق کردم ودوسال پیش اشعه یاشعاع هم بمدت ۵هفته گرفتم وهنوزم ازداروی های تایروکسین کابرگولین کلسیم و ویتامین دی۳ استفاده میکنم تاحال نتیجه مطلوب نگرفتم قاعدگی هم بند است خودم مجرد هستم یعنی درآینده ها نمیتوانم مادربشم؟لطفا یک راهی بهتربرایم نشان دهید چی باید بکنم لطفا اگرامکان دارد نمبرتماس یاایمل خودرا برایم بفرستید