سرگیجه
معرفی بیماری
سرگیجه دورانی یا واقعی (Vertigo) حالتی است که فرد احساس می کند اطرافش به دور سرش در حرکت یا چرخش است و یا اینکه محیط اطراف ثابت است اما خودش در حال حرکت یا چرخش است. همین احساس حرکت یا چرخش است که سرگیجه واقعی را از سایر انواع (dizziness) گیجی یا سبکی سر متفاوت می کند. در سبکی سر بیمار احساس عدم تعادل می کند اما احساس حرکت وجود ندارد. بیمار می گوید سرم گیج رفت و یا چشم هایم سیاهی رفت.
علل سرگیجه
سرگیجه وضعیتی حمله ای خوش خیم شایعترین شکل سرگیجه است. در این حالت با حرکت ناگهانی در یک جهت خاص بیمار دچار سرگیجه شدیدی می شود که چندین ثانیه طول می کشد و با بی حرکت ماندن بیمار مشکل در مدت کوتاهی برطرف می شود.
علت این سرگیجه کنده شدن کریستال هایی است که به طور طبیعی در گوش داخلی ما وجود دارد. این کریستال ها ممکن است بدلیل ضربه به سر و یا بطور خودبخود از محل خود کنده شوند و در مایعی که گوش داخلی را پر کرده است شناور شوند. شناور شدن آن ها باعث سرگیجه میشود.
این ذرات شناور در حین گردش خود بطور تصادفی و به تدریج به محلی که کنده شده اند می چسبند و در نتیجه علایم بیمار به تدریج بهتر می شود تا اینکه تمام این ذرات به جای خود بچسبند و علایم کاملا بهبود یابند.
اما باید توجه داشت چسبیدن آن ها به جای خود به سفتی و محکمی حالت اولیه خود نیست لذا با ضربات و حرکات فیزیکی نه چندان شدید باز هم این ذرات ممکن است کنده و مجددا بیمار دچار سرگیجه شود. برای پیشگیری از عود سرگیجه، مبتلایان به سرگیجه باید از حرکات فیزیکی شدید اجتناب نمایند.
علل و درمان سرگیجه با روایات
1- اگر از کم خونی و ضعف باشد
قرمزی زیر پلک پایین و لب ها و روی ناخن کم تر میشوند. و هنگام بلند شدن از زمین سر گیج می رود. که با قرص خون، خونساز، کباب گوسفند، تقویت اشتها، نان سبوسدار، سیب و هویج و به و گلابی، سویق كامل، افزایش میوه و سبزی و حمام با دلاکی و.. درمان می شود.
2- یا سرگیجه از پر خونی است
که با چند حجامت و کم خوری و پودر عدس درمان می شود.
امام موسی بن جعفر ع می فرماید:
نشانه فزونی خون چهار مورد است: خارش، جوش ودمل، خواب آلودگی و سرگیجه
امام صادق ع فرمود:
برای خون سه نشانه است: جوش، خارش و احساس حرکت جانوری در بدن.
3- یا سرگیجه از چربی خون و غلظت خون است
که با اسهال با سنا و گل محمدی، رفع یبوست و…، داروی صافی حجامت، روغن زیتون و شحم بجای روغن مایع و جامد نباتی، افزایش میوه و سبزی و غذای خام و کاهش غذای پخته، سرکه همراه غذا، کم خوری و کم نوشی با دلاکی و نوره، داروی شبت و… درمان می شود.
4- یا سرگیجه از غلبه صفر است
که قیافه زردتر می شود. و ممکن است با تهوع نیز همراه باشد. و در گرما شدت میابد. که با صفرابر، استفراغ و اسهال وتنقيه عمدی، افزایش سردها وترش ها، نوشیدن عرق کاسنی با شاهتره، نوشیدن آب زرشک و.. درمان می شود.
5- یا سرگیجه از عفونت گوش است
که برخلاف چهار مورد قبلی، بیمار به صداها هم حساس می شود. با دود عفونت تسنیم، فيجن، اسهال با سنا و گل محمدی، داروی عفونت تسنیم، (کاسنی + مشاهتره + پولک + اسطخدوس +خطمی) مساوی دم کنید روزی سه وعده بنوشید.
پیامبر ص می فرمایند: کسی که سداب بخورد و بخوابد از سرگیجه و التهاب ریه ایمن می شود.
سایر امراض
از جمله علل و درمان های رایج سرگیجه است.
با این روش است که هیچ بیماری لاعلاج در طب اسلامی نداریم، و برای هر مرض طبق فرمایش نبوی ۷۰ دارو داریم.
سرگیجه (تبریزیان)
رفع هیجان و کم خونی و غلبه خون و سایر ریشه های بیماری ها
سداب
حجامت تبيع
اگر ناشی از اختلالات مایعات گوش است روغن سداب در گوش بریزند.
قرص خون بخورند.
اشکال (میرزایی):
یکی دیگر از نقص های اساسی نسخه های استاد تبریزیان که مثلا یک بیماری پنج علت دارد، در حالی که هر بیماری به یک یا دو یا تعداد محدودی از این عوامل، مبتلاست. ولی هم استاد و هم شاگردان استاد برای همه با تعداد بیشتری از این عوامل دارو تجویز میکنند.
حتى وضعیت طوری شده است که ایشان یا دوستان فقط روش استاد تبریزیان را یاد گرفته اند. حتی گاهی نمیدانند وجود این دارو در نسخه برای کدام علت است و یکجا مجموع این داروها را حفظ میکنند و بدون تحلیل و تفکیک علل و دارو، یکجا تجویز میکنند.
از عوارض زیاد این شیوه اولا هزینه بالاتر و حق الناس بودن و تداخل داروی و گاهی ایجاد عارضه است. باید در نسخه ها ابتدا علت را بیابیم و بعد داروی مربوط به آن را تجویز کنیم. داروهای روایی خیلی عالی و قویتر از طب سنتی و جدید است. اما باید همراه با اصلاح تغذیه و رفع اسباب و طبق قواعد روایات طبی تجویز شود.