معرفی گیاه:
گوجه فرنگی ابتدا، به عنوان گیاه زینتی در باغچه ها کاشته میشد و به نام سیب طلایی یا سیب عشق معروف شد. مصرف این گیاه به عنوان نوعی سبزی از قرن نوزدهم میلادی به بعد شروع شد. بعد از جنگ جهانی اول به تدریج برمصرف آن اضافه شد، طوری که امروزه به صورت خام و پخته یا به صورت سس و رب موارد استعمال زیادی دارد.
خواص مصرف گوجه فرنگی
- مصرف گوجه فرنگی نیرو و نشاط می بخشد.
- پوست و دانه های آن به هضم غذا کمک می کند و روده ها را پاک می نماید.
- آب گوجه فرنگی ادرارآور است.
- استفاده روزانه ده میلی گرم مواد غذایی حاوی لیکوپن مانند گوجه فرنگی، عوارض دراز مدت دیابت از جمله بیماریهای قلبی عروقی، اختلالات کلیه، اختلالات عصبی و بیماریهای عفونی را کاهش میدهد.
- اشتها آور است.
- برطرف کننده ضعف و خستگی است.
- تقویت کننده سلسله اعصاب است.
- همچنین قلب و دستگاه گردش خون است.
- متخصصان همواره مصرف آن را به بیماران مبتلا به دردهای مفاصل و همچنین رماتیسم و نقرس توصیه می کنند.
- برای رفع مسمومیتهای مزمن، بالا بودن اوره و چربی خون، درمان یبوست، دفع رسوبات ادراری و صفراوی نیز مفید شناخته شده است.
- با توجه به اینکه این گیاه حاوی ویتامین A است، خوردن آن در تقویت بینایی، سلامت پوست و مخاطها بسیار مؤثر است.
- دشمن سرطان است.
- گوجه فرنگی، خنک و اشتها آور است و آب آن برای رشد و نمو بهتر کودکان موثر است.
ترکیبات گیاه
بررسی ترکیبات و مواد موجود در گوجه فرنگی نشان میدهد که در میوه گوجه فرنگی رسیده، گلوکز، فروکتوز، ساکاروز و تقریبا تمام آمینواسیدهای اصلی به استثنای ترپتوفان وجود دارد. اسید آلی اصلی و عمده موجود در گوجه فرنگی، اسید سیتریک است. اسیدیته میوه بتدریج از مرحله سبزی به طرف قرمز شدن افزایش مییابد و حداکثر آن موقعی است که، قرمز شدن و رنگ عوض کردن گوجه آغاز گردد، سپس، رو به کاهش می گذارد. ماده رنگی اصلی و عمده گوجه فرنگی کاروتنوئید، بتاکاروتن و لیکوپن میباشد مقدار کاروتنوئیدها در حالتی است که این گیاه در زیر تابش مستقیم نور رشد میکند. این گیاه از مهم ترین منابع ویتامین A میباشد.
نحوه مصرف
جوشانده: در چین از جوشانده ریشه، شاخه ها و برگهای مسن گوجه فرنگی برای رفع دندان درد استفاده میکنند و خود گیاه نیز خاصیت حشره کش دارد.
مصرف خوراکی:
گوجه فرنگی هضم مواد نشاسته ای را آسان میکند، به همین جهت از آن سس درست کرده و با حبوبات پخته مصرف میکنند.
توصیه ها:
لازم است بدانید که، گوجه فرنگی نارس و کال هضمش سنگین است و خوردن آن باعث دل درد خواهد شد. مادهای سمی به نام «سولانین» در گوجه فرنگی سبز و نارس وجود دارد که خوردن آن موجب مسمومیت میشود که علائم آن دل پیچه، اسهال و باز شدن مردمک چشم میباشد. سرخ کردن زیاد گوجه فرنگی در روغن باعث سنگینی هضم آن میشود. کباب کردن آن روی آتش مناسب است. خوردن گوجه فرنگی، برای بعضی بیمارانی که دچار حساسیت یا آلرژی، خارش بدن، قرمز شدن پوست، آسم و کهیر هستند بسیار ضرر دارد.