اشک چشم توسط غدد اشکی تولید می شود که در بالای چشم قرار گرفته اند. این غدد به طور پیوسته مایعی نمکی ترشح میکنند که با پلک زدن بر روی سطح چشم پخش شده و از راه بینی تخلیه می شوند.
اشک یک لایه ی محافظ تشکیل داده که چشم را لغزنده و گرد و غبار و كثافات را به بیرون می راند. هم چنین حاوی ماده ی ضدباکتری نیز می باشد.
وقتی گریه می کنید یا چشم توسط یک ماده ی شیمیایی یا جسم خارجی تحریک می شود تولید اشک چشم افزایش می یابد.
اشک چشم مایعی است حاوی آب و نمک و سایر مواد لازم و حفاظت کننده که توسط غده های اشکی ترشح میشود.
غدد اشکی از ضمایم چشم هستند و قسمتی مهم از دستگاه بینایی به شمار می آیند. اشک که به صورت یک غشا نازک روی قرنیه و ملتحمه ی چشم قرار میگیرد شامل سه لایه است:
۱- لایه ی داخلی یا عمقی که به حالت بلغمی بوده و توسط سلول های غده ای موجود در بافت ملتحمه ترشح می شود.
۲-لایه ی میانی که از آب و نمک ترکیب شده است.
۳-لایه ی خارجی یا سطحی که مایعی است روغنی و از غدد ترشح کننده ی چربی موجود در پلک تولید می گردد.
غدد اشکی در بالای لبه ی خارجی هر چشم قرار دارند و مواد رقیق یا آبکی اشک را تولید میکنند. غدد تولیدکننده ی مواد لزج در ملتحمه ی چشم قرار دارند و ترشحات بلغمی آنها با مواد رقیق و آبکی اشک مخلوط شده و تشکیل یک پرده ی نازک و حفاظت کننده ی بهتری را می دهند.
به طور کلی اشک چشم قسمت مهم دستگاه دفاعی چشم می باشد. اشک شامل یک نوع مایع نمکی است که توسط غدد اشکی که در قسمت فوقانی پلک ھا واقع شده اند ترشح می شوند.
اشک بافت ملتحمه ی سطح چشم را به طور مرتب روغن کاری و نرم کرده، مواد زاید و زیان آور مثل مواد شیمیایی، غبار و غیره را می شوید و از آن خارج می کند.
علاوه بر آن ها اشک حاوی یک نوع ماده ی ضدمیکروبی است که به طور طبیعی به محافظت از چشم ها در مقابل عفونت و میکروب ها کمک می کند.
گریه کردن ( اشک چشم )
خانم ها (گروه مونث) به خاطر اینکه حساس، زودرنج و كم تحمل تر از مردان (گروه مذكر) هستند با کوچک ترین ناملایمات فورا اشک از چشم شان سرازیر می گردد.
با اینکه بسیاری از افراد بشر عقیده بر این دارند که گریه کردن مردانه نیست ولی بسیار مشاهده شده است، هنگامی که مردان هم دست خوش یک تاثر شدید می شوند گریه کردن برای آنان عادی میشود.
کسانی که گریه میکنند اعم از زن یا مرد تاثر و اندوهشان به مراتب سبک تر می شود. زیرا اگر گریه نکنند فشار روحی شدید باعث آزار یا بیماری های مختلف می گردد.
در این جا این شعر صدق می کند:
گریه بر هر درد بی درمان دواست
چشم گریان چشمه فیض خداست.
این مسلم و هویداست که جامعه بدون دلایل منطقی حق گریه کردن را به زنان داده است و بدین ترتیب راه فرار از پریشانی های روزافزون زندگی کنونی را برای آن ها باز گذاشته ولی همین که نوبت به مردان می رسد همین جامعه چپ چپ مینگرد و فرمان میدهد که مردان هرگز نباید گریه کنند.
حاصل جد، جهد و کوشش روان شناسان و روان پزشکان این است که میان گریه و زخم معده رابطه ای وجود دارد، این زخم ها با عصبانیت و فشار روحی و روانی رابطه ی تنگاتنگی دارند.
اشخاص کم تحمل، زودرنج و عصبی مزاج برای سوهاضمه و زخم های مربوط به معده و روده و مشکلات گوارشی آمادگی بیشتری دارند.
پس دانستیم که رابطه ای شیمیایی بین گریه و علت پیدایش زخم معده و یا ناراحتی های گوارشی وجود دارد.
زیرا اشک چشم دارای ماده ای به نام لیوزیم است که به وسیله ی دکتر ناکترین انگلیسی و کاشف پنیسیلین کشف شده است.
لیوزیم یکی از مواد بسیار نیرومندی است که باکتری ها را نابود میکند. این ماده ی مخصوص در قطره های اشک، هم چنین در بزاق دهان وجود دارد و کارش این است که از دچار شدن چشم به بیماری های گوناگون عفونی جلوگیری میکند.
پس باید گفت که اشک چشم اضافه بر اینکه برای چشم بسیار مفید است، از بیماری های درونی جلوگیری می کند و گاهی مسکن بیماری های روحی و روانی در مردان و زنان خواهد بود.
گریه تسکین دهنده ی تمام آشفتگی های روحی می باشد. گریستن لذت مخصوص به خود را دارد، زیرا اندوه ها و تاثرات درونی که در اعماق روح و قلب انسان وجود دارد با سیلاب اشک از درون خارج خواهد شد.
قطره های اشک بدون اینکه به کوشش ما برای جلوگیری آن توجهی کند فرو ریخته و با ترشح خود روح پر شکنجه ی ما را آسوده می سازد.
شروع گریه یعنی انفجار انرژی هایی که در هنگام فشارهای روحی و پریشانی های مختلف روی هم انباشته شده است. این انفجار خود باعث آرامش و استقرار مجدد تعادل فکر انسان می گردد.
پس بشر باید تاثرات و احساسات و ناراحتی های روحی خود را با اشک ریختن آرام کرده و خشم خود را فرو نشاند. این است نتیجه و خواص گریه و اشک ریزی که در اسلام هم درباره ی آن بسیار تاکید شده است
گریه زیاد کودکان
کودکان فقط با گریه کردن به بزرگ ترها می فهمانند که گرسنه یا ناراحت هستند. گریه های طولانی که کودک به هیچ عنوان آرام نمی شود به خصوص در شب برای والدین بسیار رنج آور و خسته کننده است.
به علت عدم تثبیت یک عادت جاری، گریه کردن زیاد در نوزادان شایع تر است. حملات منظم گریه، “قولنج” نامیده می شود.
هم چنین کودکان در موقع دندان در آوردن بیشتر گریه میکنند. با وجود این اگر گریه دایم می باشد و یا صدایی غیرطبیعی داشته باشد بایستی با پزشک مشورت کنید زیرا این مساله ممکن است نشان دهنده ی یک عفونت یا بیماری در کودک تان باشد.
اگر کودک شما گریه میکند اما در بقیه اوقات خوب است و غذا می خورد علت آن نفخ یا پوشک کثیف است که باید کوشش در رفع آن نمود.
با در آغوش گرفتن، کودک آرام می شود و نشان دادن یک عروسک ممکن است مفید باشد. اگر طفلی ساعت ها گریه کند در انتها پدر و مادر احساس کنند نمی توانند از عهده ی آرام کردن او برآیند بسیار رنج آور است.
از اشک آور برای اینکه ترشح اشک افزون تر گردد باید پیاز و عدس بیشتر مصرف کنید.
ضمنا هنگام پوست کندن و رنده کردن پیاز چشم تحریک می شود و اشک جاری میگردد که برای چشم بسیار مفید است.