گل مژه عفونت اطراف ریشه مژه است.شبیه جوش یا دمل بوده و ممکن است در هر بار ابتلا، بیش از یک گل مژه ایجاد شود، یا فرد به طور مکرر به آن مبتلا گردد، چون باکتری هایی که در ابتدا یک فولیکول مو را عفونی کرده اند می توانند پخش شده و سایر مژه ها را نیز مبتلا کنند.
معمولا این پدیده به تدریج ایجاد می شود و توده قرمز دردناکی پدید می آورد. سرانجام، توده با چرک پر شده و می ترکد. با آزاد شدن چرک، درد تسکین یافته و معمولا پس از چند روز ناپدید می شود.
شالازیون
شکل دیگری از ورم پلک، شالازیون نام دارد و بر خلاف گل مژه، نسبتا بدون درد است. شالازیون به علت انسداد یکی از غدد کوچکی که کار تولید بخشی از لایه اشک را به عهده دارند، ایجاد می شود. گاهی باکتری ها در داخل این غدد مسدود، رشد می کنند. شالازیون نسبت به گل مژه کمی عمقی تر بوده و دورتر از لبه پلک ایجاد می شود. اغلب شالازیونها تنها ناراحتی اندکی ایجاد می کنند، اما ممکن است بدشکل و ناخوشایند باشند.
درمان گل مژه و شالازیون در طب جدید
گل مژه و توده های پلک تقریبا همیشه برای چشم و بینایی بی ضررند، اما اگر گل مژه ای با بینایی شما تداخل پیدا کند و یا از بین نرود، یا اگر به طور مکرر به آن مبتلا می شوید به چشم پزشک مراجعه کنید.
برای درمان، یک پانسمان فشاری گرم را، چهار بار در روز هر بار به مدت ۱۰ دقیقه روی آن قرار دهید. برای تهیه این پانسمان، پارچه تمیزی را در آب گرم خیس کرده و قبل از گذاشتن روی چشم، آب آن را بگیرید.پانسمان فشاری به تسکین درد کمک می کند.
آن را به منظور خارج کردن چرک، فشار ندهید. اجازه دهید خودش باز شود. سپس بعد از باز شدن کاملا پلک تان را بشویید.
اگر گل مژه همچنان مقاوم باقی بماند یا به عفونت های مکرر دچار شوید، احتمالا پزشک آنتی بیوتیک خوراکی یا پماد آنتی بیوتیک آن را برای استفاده روی پلک تجویز خواهد کرد.
نسخه ها
گل مژه (خیراندیش)
انجام حجامت در ناحیه گیجگاهی با انداختن زالو در کنار چشم یا زیر پلک با تجویز طبيب.
چکاندن یک قطره عسل داخل چشم به مدت ۱ الی ۳شب.
قرار دادن ترکیبی از گل خطمی ، آویشن ، اسپرزه که با مقداری شیرداغ خمیر شده باشد روی پلک ها و بستن روی آن تا سرباز کند و سپس با دمكرده آويش شستشو شود.
برد ( گل مژه ) (موسوی)
یک ضایعه اضافی پلک از نوع عفونی و التهابی از نوع آبسه استافیلو کوکی است یا دو نوع میباشد، یک نوع آن داخلی است که به ملتحمه سرباز میکند و نوع دوم آن خارجی است که به خارج پوست یا حاشیه پلک می چسبد.
راه علاج آن در صورت که در ابتدای بیماری باشد گذاشتن داروهای رساننده دمل و کمپرس بخار یا آب گرم روی ضماد است که بزودی سرباز کند. ضماد رساننده، می تواند ترکیبی از تخم مرو و گل ختمی و آویشن و اسفرزه باشد که با شیر داغ یا آب جوش خمیر شده و روی پلک نهاده شود و روی آن بسته و نرم نگهداشته شود تا سرباز کند. سپس با دمكرده آویشن شستشو گردد.
زالو درمانی برای از بین رفتن صفرای اضافی و التهاب به تعداد ۲ یا ۳ عدد زالوی ریز زیر پلک کمک شایانی در از بین بردن گل مژه محسوب میشود.
چکاندن یک قطره عسل داخل چشم به مدت ۱ الی ۳ شب.
گل مژه و دانه چرکی در چشم (روازاده)
پرسش: من ۳۵ سال دارم و چند سالی است که در چشمم (پلک) مانند گل مژه یا دانه چرکی ایجاد می شود. چند سال پیش خوب نشد و مجبور به جراحی (به صورت سرپایی) شدم. اکنون دوباره به آن دچار شدم و با مصرف دارو (فلو کور ار تیرولیدین) دکتر ۲۰ درصد قول خوب شدن من داده و در عین حال احتمال جراحی داده است. آیا راهی است که بدون عمل جراحی آن را درمان کرد، چون زیر پلک پایین چشم چپم کمی بر آمده است و جلوه خوبی ندارد؟
پاسخ: اگر برایتان امکان دارد به مطب مراجعه فرمایید تا آن را ببینم و یک راه درمان مناسب ارایه دهیم.
گل مژه چشم (روازاده)
/ مرد /سن ۴۳ سال/ بهشهر
پرسش: لطفا درمان گل مژه چشم را بفرمایید. لکه ای که از گل مژه باقی می ماند (قرمزی) چگونه برطرف می شود؟
پاسخ: برای رفع این مشکل باید سر از مواد زائد پاک شود. نوشیدن جوشانده اسطوخدوس با عسل برای این امر مفید است. بابونه شیرازی را جوشانده پس از ولرم شدن دستمال تمیزی را مرتبا داخل آن بزنید و روی چشم قرار دهید.