فواید و مضرات خواب
خواب ترک کردن نفس ناطقه است که تجمع رطوبات در مغز موجب شده که اعصاب شل شود و به دنبال آن فشردگی در روح نفسانی ایجاد شده و خواب پدید میآید البته حواس ظاهری در پدیده خواب به رکود میرسد و اعضای داخلی مانند: قلب، مغز به همه فعالیتهای خود ادامه میدهند. توجه به توصیههای طب سنتی در مورد خواب موجب بهبود کیفیت خواب میگردد.
انسان برای معیشت به خواب نیاز دارد بیداری و خواب زیاد قدرت بدن را کاهش داده چرا که زیاد خوابیدن موجب تجمع مواد زاید در بدن میشود. بیداری را به حرکت و خواب را به سکون تشبیه کرده اند.
- خواب موجب افزایش رطوبت بدن میشود. افرادی که دارای مزاج گرم و خشک هستند خواب معتدل میتواند، رطوبات را به بدنشان برگرداند و فعالیت بدن آنها را افزایش دهد، همچنین خواب معتدل سیستم هضم بدن را بهبود میبخشد. خواب طبیعی برای بدن مناسب است و نباید کمتر از ۶ و بیش از ۹ ساعت باشد، خواب باید پیوسته باشد بیدار شدن بیش از حد در هنگام شب خواب را مختل کرده و اثرات مفید آن را از بین میبرد.
- بهترین موقع خواب باید قبل از ساعت ۱۲ شب باشد و صبح هنگام قبل از طلوع آفتاب افراد بیدار شوند.
- گرسنه خوابیدن در شب قوای بدن را تحلیل میبرد و شام باید سر شب خورده شود.
- خوابیدن باید ۲ ساعت با صرف غذا فاصله داشته باشد تا غذا از معده عبور کرده و مشکلات هضم ایجاد نشود چرا که اگر افراد بلافاصله پس از غذا بخوابند دچار سردرد، بی حالی، نفق، کوفتگی، بدرنگی چهره و اختلال در هضم میشوند.
- برای سرعت بخشیدن به هضم غذا میتوانید پس از غذا به سمت چپ اندکی دراز بکشید و پس از مدتی به سمت راست متمایل شوید چرا که کبد در سمت راست بدن قرار دارد و زمانی که به سمت چپ میخوابید مانند: پتو بر روی معده پوشیده شده و موجب گرم شدن معده میشود و هضم غذا را بهبود میبخشد.
- خوابیدن بر روی شکم و صورت میتواند موجب بروز بیماریهای چشمی شود.
- خوابیدن زیر نور آفتاب موجب سردرد، سنگینی بدن و آشفتگی می شود زیرا که خون را در بدن به جریان انداخته و بدن را با یک شوک مواجه میسازد.
- باید هنگام خوابیدن لباس راحت پوشیده شود تا خونرسانی به قسمتهای مختلف به خوبی انجام شود و پوشیدن لباسهای تنگ میتواند مشکل ایجاد کند.
- رنگ یا دکور اتاق نیز در خواب تاثیر میگذارد.
خواب در طول روز
خوابیدن در طول روز موجب بدبویی دهان، بزرگی طحال، ضعف حافظه، کابوس، افزایش تشرحات پشت حلق و سکته میشود. افرادی که در روز عادت به خوابیدن دارند باید کم کم و به مرور زمان این عادت را ترک کرده تا دچار بیماری نشوند البته باید دانست ترک عادت باید تدریجی باشد و ترک یکباره به بدن ضرر میرساند.
انواع خواب
خواب سپیده دم فيلوله نام دارد که جایز نیست، خواب بعد از طلوع آفتاب درج کدورت حواس شده، خواب بین الطلوعين، عيلوله نامگذاری شده که بدن ضرر وارد میکند، خواب غروب و قبل از اذان مغرب غيلوله که بسیار مضر است و خواب مرگ نام دارد و فقط خواب ظهر هنگام قبل از اذان قيلوله نامگذاری شده که بهترین خواب و مفیدترین خواب است و مدت زمانش نباید بیش از نیم ساعت باشد در بقیه موارد بدن دچار بیماری میشود.
هنگام خوابیدن حتما باید ملافه و پتو روی بدن کشیده شود حتی در هنگام گرما نیز باید یک پارچه نازک روی بدن قرار گیرد چرا که هنگام خواب حرارت به عمق بدن میرود و سطح بدن سرد میشود و اگر بدن با ملحفه پوشیده نشود موجب بیماری میگردد. کسانی که در خواب بسیار عرق میکنند، نشانه اخلاط فاسد و مواد زایدی بیش از حد در بدن است.
رطوبت و خشکی مغز
مصرف شکلات تلخ و قهوه هنگام شب موجب خشکی دماغ (مغز) میشود و بی خوابی را به همراه میآورد. مصرف عرقیاتی مانند: بهارنارنج و اسطوخدوس به مقدار کم مفید میباشد و موجب بهبودی خواب شده ولی اگر بیش از حد خورده شود بی خوابی احساس میشود.
اگر به مغز رطوبت برسد خواب خوبی خواهیم داشت و زیادی خواب دلیل بر سردی و تری مزاج میباشد. بیداری زیاد دلیل بر خشکی و گرمی مزاج بوده که اعتدال مزاج در این زمینه بسیار اهمیت دارد.
خوابهای آشفته
- اگر افراد در خواب صاعقه یا آتش ببینند نشان دهنده سو مزاج گرم است.
- اگر برف در خواب ببینند نشان دهنده سو مزاج سرد است.
- اگر صفرا به حرکت درآید افراد در خواب پرواز و حرارت بیشتر میبینند.
- اگر افراد برف، باران، آب سرد و یا سفیدی بیش از حد ببینند نشانه سو مزاج بلغم است.
- اگر ماده سودا در بدن به حرکت درآید افراد در خواب ترس، آشفتگی، تیره گی و پرت شدن از بلندی را میبینند.