مشکلات زعفران
برای بررسی مشکلات زعفران بد نیست به سوال های زیر پاسخ داده شود:
- نقاط ضعف زعفران ایران در چرخه تولید، فرآوری و بازاریابی کدامند؟
- چرا با اینکه بزرگ ترین تولید کننده زعفران در جهان ایرانست، بزرگ ترین تاجر زعفران کشور اسپانیا است؟
- چرا ارزش افزوده و اعتبار آن را دیگر کشورها از آن خود نموده اند؟
- چگونه می توانیم بهره وری زعفران ایران را بالا ببریم؟
- چرا زعفران ایران که مقام اول تولید را دارد از لحاظ قیمت در حداقل می باشد؟
پاسخ هایی پیرامون مشکلات زعفران
سطح زیر کشت زعفران ایران ۶۰۰۰۰ هکتار و میزان تولید تا دو سال قبل بین ۲۴۰-۲۰۰ تن و یا به عبارت دیگر میزان عملکرد زعفران بین ۴-۳ کیلوگرم در هکتار بوده، در حالی که میزان عملکرد اکثر کشورهای جهان منهای هندوستان (کشمیر) به مراتب از ایران بیشتر و در حد متوسط ۱۰-۸ کیلوگرم در هکتار در سال است. دلایل کمبود عملکرد را می توان در موارد زیر جستجو کرد:
١- انتخاب زمین های لومی یا لومی شنی به جای زمین های رسی و لومی رسی برای کاشت زعفران. تحقیقات متعدد نشان داده است که زمین هایی با درصد ماسه بیشتر از ۵۰٪ در میزان عملکرد تاثیر حتی بیشتری از کود حیوانی داشته است. ضمن اینکه ماسه در خاک ماندنی است و کود حیوانی در طی یک سال به تدریج تخمیر و تبدیل می شود. در ضمن زعفران زمین و آب شیرین می طلبد و در زمین های شور عمر آن کوتاه است.
۲- میزان عملکرد زعفران با درشتی بنه ها رابطه مستقیمی دارد. در ایتالیا، تانزانیا و برخی دیگر از کشورهای جهان بنه هایی را انتخاب می کنند که حداقل وزن آن ها ۲۰ گرم باشد. هر قدر بنه ها بزرگتر باشند، بر جوانه های حاوی گل و برگ و در نتیجه بر میزان عملکرد زعفران و در عین حال تعداد بنه های دختر بزرگتر افزوده می شود.
۳- عمق کاشت پیاز زعفران باید متناسب با درشتی بنه باشد. معمولا یک قاعدہ کاشت عبارت از آنست که بذر (بنه نیز در حکم بذر است) را باید در عمق ۳ تا ۵ برابر قطر بزرگ آن ها کاشت. برای بنه۲۰ گرمی که قطر آن در حدود ۴-۳ سانتی متر است باید در عمق ۲۰-۱۵ سانتی متر کشت شود. این امر با رعایت یخبندان های سخت زمستانی و هوای بیش از ۴۰ درجه سانتی گراد تابستان است. سرمای شدید موجب یخ بستن برگ ها و حتی بنه زعفران و گرمای شدید موجب از دست دادن آب بنه ها می شود.
در ضمن باید در نظر داشت که بنه های دختر هر سال در حدود ۳-۲ سانتی متر به سطح خاک نزدیک می شوند و باید هر ساله یک لایه از کود و ماسه و یا خاک زراعتی بکر در سطح خاک اضافه شود.
۴_ ریشه های زعفران کوتاه و افشان و از دایره خارجی بنه می رویند، از این جهت، محل کشت بنه ها باید اولا آبکش باشد و ثانیا یک لایه کود حیوانی پوسیده و مقداری ماسه با شخم عمیق 15 – ۲۰ سانتی متری خاک قرار گیرد و ثالثا زمین از وجود سنگ های ریز و درشت عاری باشد.
۵- جوانه های زعفران از عمق خاک می خواهند خود را به سطح زمین برسانند، از این روی سطح خاک باید با ماسه و کود حیوانی پوسیده سست و نرم شود تا جوانه ها به راحتی سطح خاک را بشکافند.
۶- تراکم بنه های زعفران باید در حدود ۸۰ بنه حداقل ۱۵ گرمی در متر مربع باشد تا بدین وسیله بر میزان عملکرد افزوده و از سال های بهره برداری کاسته شود. در این صورت وزن بنه ها در هکتار به ۱۲ تن می رسد.
۷- کاشت ردیفی پیاز زعفران به مراتب بهتر از کاشت کپه ای است، باید ردیف های کشت را به عمق مناسب با فارویر و با فاصله خطوط ۴۰- ۳۰ سانتی متر در آورد.
۸- کاشت متراکم بنه های زعفران را در داخل شیارها باید به طور پیاپی و یا حداکثر با یک سانتی متر فاصله از یکدیگر کاشت.
۹- هنگام کاشت، پوسته کف بنه ها که باقی مانده بنه سال قبل است و هم چنین قسمتی از پوشش سطح بنه ها باید حذف شود تا آب کش بنه ها در آغاز افزایش یابد. در ضمن از کاشت بنه های شکسته و غیرسالم باید جلوگیری شود، شاید ضرورت داشته باشد که بنه ها قبل از کاشت با مواد قارچ کش ضدعفونی شوند.
۱۰- بنه ها را بهتر است در اواخر خرداد و یا اواسط شهریور ماه کاشت.
۱۱- آب اول زعفران در بیرجند و قاین بهتر است در اوایل مهرماه باشد و این آب در سبز شدن جوانه ها و در ریشه دار شدن بنه ها و نیز در حلالیت مواد غذایی داخل بنه برای رویاندن جوانه ها و تغذیه آن ها قبل از سنتز کلروفیلی بسیار مهم است. ارتفاع آب اول زعفران در حدود ۴ سانتی متر و یا چهارصدمتر مکعب در هکتار باید با کاشت بنه ها کاملا خیس شود.
۱۲- سست کردن سطح خاک با فاصله یک هفته (پس از گاورو شدن زمین) باید سطح زمین را با چهار شاخ، گاو آهن ایرانی و یا کولتیواتورهای کوچک و یا دوار که با تیلر کشیده می شوند سست کرد و متعاقب آن ماله زد. باید مواظب بود که ادوات نام برده بیش از ۵ سانتی متر در عمق خاک پیش نروند که موجب قطع جوانه های در حین رشد زعفران گردد.
۱۳- تعداد آب مورد نیاز: زعفران حداکثر به سه آب در پاییز و به سه تا چهار آب با فاصله هر دو هفته تا حداکثر سه هفته در بهار نیاز دارد. در ضمن در ایام یخ بندان باید از آبیاری خودداری شود. آخرین آبیاری در خراسان جنوبی در اوایل اردیبهشت ماه می باشد. طبعا در صورت بارندگی از تعداد آبیاری ها کاسته می شود.
۱۴- وجین مزارع زعفران از اهمیت زیادی برخوردار است. اولین وجین پس از اتمام دوره گل دادن همراه با نرم کردن سطح خاک که در اثر رفت و آمد سفت شده است باید انجام شود. علف های هرز را قطعا باید قبل از به گل نشستن قطع کرد. هرگاه در این امر غفلت شود آسیب زیادی به زعفران می رسد.
مشکلات زعفران در زمینه آلودگی زعفران
در پنج مرحله، گل و یا کلاله زعفران آلوده می شود:
الف) به هنگام گل چینی
ب) به هنگام باز کردن و جدا کردن کلاله ها
ج) به هنگام خشک کردن
د) به هنگام بسته بندی
ه) در ایران مرحله ی تبدیل زعفران دسته ای به رشته ای با آب زدن و سپس خشک کردن زعفران وجود دارد که در این مرحله نیز بر آلودگی زعفران افزوده می شود.
حال هرگاه دست ها آلوده و با آب و صابون شسته نشده باشد، یکی از دردسرهای عمده ی صادرات ما شروع می شود و چیزی بدتر نزد بالاخص اروپایی ها و آمریکایی ها از آلودگی نیست.
کلاله ها به هنگام گل باز کردن باید از زیر گل قطع شود. طول خامه حداکثر باید بین ۲-۱ میلی متر باشد. کوتاه کردن و یا حذف خامه به هنگام فروش مرحله دیگر آلودگی می باشد.
زمان خشک کردن هرقدر کوتاه تر باشد به شرطی که رشته های کلاله آسیبی نبینند بهتر است. از این جهت خشک کردن در سایه ، آفتاب و یاسایه آفتاب موجب کاهش کیفیت زعفران می شود. امروزه یا باید از خشک کن های اسپانیایی و یا از آون برقی تحت خلا دیسیکاتورها، جریان هوای غیر همسو با درجه حرارت بین ۵۰ – ۴۰ درجه سانتی گراد برای خشک کردن استفاده شود. در این صورت رنگ کلاله ها به رنگ قرمز شفاف در می آید و در ضمن کلاله ها پیچ و تاب بر نمی دارند و از عطر و طعم و رنگ زعفران هم کاسته نمی شود.
فرد تولید کننده باید بکوشد که زعفران عاری از هر نوع ناخالصی باشد. این ناخالصی ها ممکن است به علت اجزای گل و یا مواد خارجی مانند موی سر ، دانه برنج و یا خدای نخواسته مواد افزوده شده … باشد.
مشکلات زعفران در زمینه نگهداری زعفران
زعفران باید در داخل شیشه های رنگی و یا در داخل بسته بندی هایی که غیر قابل نفوذ به آب و هوا و نور باشد و در مکان سرد و دور از پرتو آفتاب و نیز در انبارهایی که رطوبت نسبی هوای آن ها کمتر از ۲۰ درصد باشد نگهداری شود.
کالای نگهداری شده را بهتر است قبل از حمل به انبار با مهر موسسه استاندارد ممهور و در بسته بندی های جذاب بسته بندی نمود و سپس با اشعه گاما آلودگی زدایی شود. زعفران صادراتی باید به همین وضع تا زمان صادرات در انبار بماند تا آسیبی نبیند.
در صورت آلودگی زدایی باید مطلب بر روی بسته بندی ها منعکس شود. در صورت حفظ نظافت سر و دست و برش از زیر گل و به ویژه استفاده از وسایل ماشینی فرآوری نیازی به آلودگی زدایی نخواهیم داشت.
مشکلات زعفران در زمینه صادرات زعفران
زعفران می تواند به عنوان یک محصول مورد توجه در سبد کالاهای صادراتی کشور باقی بماند. اما جهت استمرار صادرات زعفران، ضرورت دارد برخی اقدامات اصلاحی در نظر گرفته شود. یکی از این موارد تلاش جهت بهبود کیفیت و ارزش افزوده ی حاصل از صدور این کالا است، که مطمینا با فراوری بهتر و توجه به سلایق و علایق مصرف کنندگان و کوشش در جهت ارسال زعفران هایی با قدرت رنگی، طعم و عطر دلپذیر و نیز نوع و اندازه ی بسته بندی و در عین حال رقابت قیمتی با سایر رقبا باشد.
انتخاب بازارهای هدف نهایی مناسب، تاثیر بسیار با اهمیتی در رشد کمی و کیفی زعفران و ثبات صادرات زعفران دارد.
استفاده از ابزارهای نوین بازاریابی همچون فناوری اطلاعات در قالب تجارت الکترونیکی می تواند صادر کنندگان را با هزینه های بسیار کمتر از هزینه های بازاریابی سنتی در معرفی کالا به مشتریان بالفعل و بالقوه، و نیز شناخت بازار و سلیقه مشتریان و توسعه فروش یاری دهد. صادرکنندگان باید قدرت نفوذ خود را به بازارهای هدف که عمدتا کشورهای ثروتمند و پیشرفته جهان را تشکیل می دهد افزایش دهند.
فرد بازاریاب خود باید به یکی از زبان های فرانسه و با انگلیسی تسلط کافی و با آداب و سنن کشور میزبان و اوزان محلی و فروش آشنا باشد و در ضمن برای معرفی کالا و شرکت، فروشنده باید بروشورهای لازم به زبان مقصد داشته باشد. باید فروشنده ضمن معرفی زعفران برای مصارف آشپزخانه به موارد مصرف آن در موارد افسردگی، آلزایمر، ضد اکسید کننده ها، سرطان و به طور کلی نقش زعفران در سلامت انسان آشنا باشد.
باید به خریداران زعفران آموخت که زعفران گران نیست بلکه زعفران گران تمام می شود. هر هکتار زعفران کاری به منظور برداشت ۴ کیلو گرم زعفران در ایران به ۲۷۶ کارگر صرف نظر از خاک، آب، کود و هزینه های اولیه نیاز دارد. یعنی تنها بابت مزد کارگری باید مبلغی در حدود 2.760.000 تومان و یا 2.760 دلار پرداخت نمود.
زعفران صادراتی ایران از لحاظ کیفیت در مقام مقایسه با سایر کشورها با کمال تاسف در سطح مطلوبی قرار ندارد. قیمت زعفران کشورهای مختلف در بازار اسپانیا بر حسب مورد در هر کیلو به این ترتیب ذکر شده است: ایران ۳۵۰، يونان ۷۰۰، هندوستان ۱۰۰۰ و مراکش ۱۲۰۰ یورو. همانطور که گفته شد زعفران تمام مناطق جهان وقتی از بوته چیده می شوند از لحاظ کیفیت یکسانند.
مشکلات زعفران در زمینه قیمت زعفران
الف) خشک کردن در سایه و یا آفتاب و یا در سایه آفتاب برای مدت ۱۰-۷ روز که نتیجه آن از دست دادن کیفیت زعفران از هر سه جنبه رنگی، عطر و طعم می باشد.
ب) آلوده شدن زعفران در مراحل مختلف برداشت، فرآوری و حتی بسته بندی.
پ) روی دست هم بلند شدن فروشندگان زعفران ایران در تخفیف به مشتری به منظور استفاده از جوایز صادراتی.
ت) عدم بازاریابی صحیح، که در این مورد طبعا باید دولت از طریق وابسته های بازرگانی مساعدت لازم را مبذول دارد.
ث) و از همه بدتر بدنامی از لحاظ جنس تقلبی و از این قبیل.
ج) عدم رقابت در ارایه محصول بهتر و با بسته بندی مطلوب تر، با توجه به سایر بسته بندی های معمول در بازارهای جهانی.
ح) عدم ارسال زعفران از طریق یک ارگان مسول، مانند شورای ملی زعفران ایران و یا سازمانی به نام نظارت بر تولید و صادرات زعفران که از سال ها پیش مورد درخواست اینجانب بوده است. به عبارت دیگر هیچ کس حق صادرات زعفران ندارد مگر با اذن و مهر شورای ملی زعفران یا سازمان نظارت بر تولید و صادرات زعفران.
در این صورت وقتی یک نظام نیمه دولتی کالایی را به نام زعفران مورد تایید قرار دهد و مسیولیت پذیر باشد، طبعا چنین سازمانی موجب جذب و جلب هرچه بیشتر خریداران خواهد بود. این مطلب امر تازه ای نیست، در کشور اسپانیا سال ها است که چنین سازمانی با چنین وظایفی وجود دارد.
خ) با گران شدن سرسام آور زعفران نه تنها میزان فروش در ایران حداقل به یک دهم تقلیل یافته، بلکه تقاضای جهانی آن نیز کاهش یافته است. در عین حال قیمت زیاد زعفران متقلبین را وادار به انواع تقلب ساخته است که کم زیان ترین آن ها خرید خامه زعفران به قرار هر کیلو یک میلیون تومان و رنگ آمیزی و فروش آن در صورت توان به چهار میلیون تومان است.
د) با کمال تاسف اصرار صادر کنندگان به صدور زعفران به صورت دسته ای و یا رشته ای به اسپانیا می باشد.
یکی از موضوعات مرتبط با مشکلات زعفران در نظر گرفتن این مطلب است که با اذعان به اینکه اسپانیا اولا هزار عیب روی زعفران ایران می گذارد و با حداقل قیمت آن را می خرد و با حداکثر قیمت به عنوان یک کالای با کیفیت عالی می فروشد، باید پرسید که چگوند کالای بد به یک کالای بسیار خوب تبدیل می شود؟
پاسخ آن، اولا خوش نامی زعفران صادراتی اسپانیا و ثانيا بسته بندی های بسیار مطلوب است. توصیه می شود که زعفران به اسپانیا فروخته نشود. چون بالاخره در طول زمان زعفران ایران باید جای خود را در بازارهای جهانی باز کند.
سایر مشکلات زعفران که باید بررسی شوند در زیر ذکر شده اند:
١- قاچاق بی رویه زعفران.
۲- حمل زعفران توسط مسافران، در این مورد صرفا باید از مسافر میزان خروج زعفران را پرسید تا میزان صدور از این طریق در طول سال مشخص شود و در عین حال محدودیتی برای خروج زعفران قایل شد.
۳- عدم رعایت بهداشت در نظافت کامل دست ها، حتی لباس، وسایل حمل و نقل گل، در امر برداشت، فرآوری، انبارداری و بسته بندی.
۴- بسته بندی بد زعفران جهت صادرات.
۵- ارسال قسمت اعظم زعفران به صورت فله و مجاز کردن کشورهای خارجی به بسته بندی های زیبا و در دست گرفتن بازار فروش آن با چند برابر قیمت خرید.
۶- فقدان بازاریابی مناسب و فعال، جهت عقد قراردادهای فروش.
۷- عدم تبلیغ کافی حتی در داخل کشور به منظور آگاهی مردم از منافع و موارد مصرف زعفران. هرگاه هر ایرانی در سال به جای ۰/۲ گرم، فقط دو گرم زعفران مصرف کند، لااقل ۱۴۰ تن زعفران در داخل کشور باید به فروش برسد.
۸- فقدان یک سیستم فعال هدایت، حمایت و نظارت در صدور زعفران.
۹- عدم شناسایی افراد تبهکار و ابطال جواز فروش آن ها در داخل کشور و ممانعت از صدور کالا.
۱۰- تشکیل کلاس های کوتاه مدت ۲ – ۱ هفته به منظور آموزش کارشناسان و تشویق آن ها به کارهای پژوهشی و ترویجی برای کشاورزان.
۱۱- اعطای امتیاز به صورت های مختلف به پژوهشگران.
۱۲- با وجود تصویب پژوهشگاه زعفران در آبان ماه سال ۱۳۸۶ در جشنواره زعفران در قاین توسط وزیر محترم کشاورزی برای خراسان جنوبی، اما هنوز چنین پژوهشگاهی در خراسان جنوبی تاسیس نشده است.
۱۳- تغییر ساختار خاک ورزی، کاشت، داشت، برداشت، و فرآوری زعفران تا حد امکان با وسایل مکانیزه.
۱۴- جلوگیری از گسترش سطح زیر کشت، زیرا مقایسه میزان عملکرد ایران به میزان یک سوم سایر کشورها به مفهوم آن است که ما کم توجهی به مسایل تولید را تحت الشعاع افزایش سطح زیر کاشت ساخته ایم و این امر ضمن اتلاف آب کمیاب و سرمایه، حاصل دیگری ندارد، زیرا هرگاه آب دو هکتار را به یک هکتار برسانیم، ضمن افزایش عملکرد از اتلاف انرژی و سرمایه خواهد کاست.
۱۵- راه اندازی صنایع تبدیلی و تکمیلی و بسته بندی زعفران.
۱۶- خدمات رسانی به کشاورزان در زمان لازم.
۱۷- موظف کردن شرکت ها به ارایه زعفران با مهر استاندارد و نیز مهر شرکت و اعلام درصدهای لازم، تحت نظر سازمان نظارت بر صدرو زعفران و یا اتحادیه صادرکنندگان زعفران.
۱۸- با توجه به هزینه تولید، تعیین قیمت یک نواخت زعفران در داخل و نیز در خارج از کشور الزامی است تا رقابتی ناسالم در ارزان فروشی به نیت دریافت جایزه صادرات به وجود نیاید.
۱۹- بیمه کشاورزان زعفران کار و خرید تضمینی زعفران توسط شرکت های تعاونی روستایی.
قاچاق پیاز زعفران ایران به افغانستان
یکی از مهمترین چالش ها در حوزه مشکلات زعفران این است که پیاز زعفران از ایران به آسانی و به طور متوسط سه تن در روز به افغانستان قاچاق می شود و جلو این قاچاق هم گرفته نمی شود.
محدود کردن صادرات زعفران از کشور باعث می شود مشتریان خارجی با سابقه ایران، به سراغ کشورهایی نظیر افغانستان سوق داده شوند، گفت: در حال حاضر زعفران تولیدی افغانستان پاسخگوی بازارهای خودشان نیست، ولی با روند صعودی که در پیش گرفته اند، می توانند بازارهای جهانی زعفران را تامین کنند.
وی با تاکید بر اینکه پیاز زعفران از ایران به آسانی و به طور متوسط سه تن در روز به افغانستان قاچاق می شود و جلوی این قاچاق هم گرفته نمی شود، افزود: این بدان معنا است که با این میزان پیاز زعفران روزانه یک هکتار به کشت این محصول در افغانستان افزوده می شود، به طوری که این موضوع برای کشور فاجعه ایجاد خواهد کرد.
همچنین مشابه بودن شرایط جوی افغانستان با ایران و وجود نیروی انسانی ارزان در این کشور باعث شده است که کیفیت زعفران افغانستان پایین تر از زعفران ایران نباشد.
البته سازمان ملل متحد، هلند، فرانسه و حتی اسپانیا از کشت زعفران در افغانستان حمایت می کنند.
پس با تاکید بر اینکه تمام صادر کنندگان زعفران با بحث عوارض، مخالف هستند، پرداخت عوارض برای صادرات بسته بندی زعفران پیامد خوبی برای کشور ندارد، زیرا بسته بندی های ۵۰۰ گرمی و چند گرمی زعفران، مشتریان خاص خودش را در بازارهای جهانی دارد.
از سوی دیگر با توجه به پیش بینی افزایش تولید زعفران امسال، صادرات این محصول کاهش می یابد و در نتیجه کشاورزان زعفران کار آسیب خواهند دید و مشتریانی که در سال های گذشته به دست آورده ایم را از دست خواهیم داد.
بحث محدودیت و پرداخت عوارض، یگانه راه حل برای صادرات زعفران نیست، چرا که می توان با اختصاص تسهیلات به صادرکنندگان زعفران، به صادرات این محصول به صورت بسته بندی کمک کرد.
با توجه به اینکه معمولا خریداران در بازارهای جهانی براساس سلایق خود اقدام به خرید زعفران در بسته بندی های مختلف می کنند، فروش زعفران دست ایران نیست، ولی باید تلاش کرد که بازار فروش این محصول به دست ایران بیفتد. چرا که عمده تولید کننده زعفران جهان، ایران است.
میری افزود: تعامل بین بخش خصوصی و دولتی و پرداخت تسهیلات به صادرکنندگان زعفران در صادرات این محصول به صورت بسته بندی بسیار موثر است.
اهم مشکلات زعفران موجود در ارتباط با زعفران که جنبه ملی دارد
١ – نداشتن متولی مسیولیت پذیر و پاسخگو در راستای ساماندهی و سیاست گذاری تولید و صدور زعفران.
۲- عدم توجه به کشت های خاص مناطق و کوشش در تحقیق، آموزش و ترویج اطلاعات.
3- با نگاهی به عوامل پیشرفته برخی ار کشورها در می یابیم که هرقدر بر تراکم و استقرار دانشمندان در یک مکان افزوده شود، تولید و نهادینه شدن علم نیز از رشد مطلوب تری برخوردار گشته است. تاسیس پژوهشکده زعفران می تواند موهبتی در جهت جذب متخصصین ایجاد علم و ترویج آن باشد. بویژه که در شهر بیرجند ایستگاه تحقیقات کشاورزی در یک منطقه وسیعی وجود دارد و در جوار آن نیز مرکز آموزش کشاورزی بیرجند و دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند و کمی دورتر دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد.
تمام اطلاعات مربوط به زعفران شامل کتب، مقالات، نوشته جات و وسایل برداشت گل (ولو تکمیل نشده) کولتیواتورهای چرخنده، تیلرهای باغی، بنه کار، دستگاه سورت کردن زعفران و نیز نمونه هایی از دستگاه های ساخت ایران و یا خارج از ایران شامل دستگاه جدا کننده کلاله از گل، وسایل خشک کننده ی کلاله و از این قبیل باید در پژوهشکده زعفران جمع آوری شود تا با مشاهده این وسایل مخترعین بتوانند وسایل مطلوب تری را طراحی کنند. در ضمن در هر سال یک روز باید به نام روز برداشت زعفران نام گذاری و در شهرهای حاشیه کویر جشن برداشت برپا شود.
4- همانطور که تولید زعفران ایران در جهان بی رقیب است، صدور آن نیز با نام ایران و با اختصاصات یک کالای مرغوب باید افتخار انگیز باشد و این در صورتی محقق خواهد شد که ایران زاینده علوم مرتبط به زعفران باشد و علمای آن حرف اول را بزنند.
5- سال ۱۳۸۴ نقطه عطفی در تاریخ زعفران کاری بود. در این سال وزارت جهاد کشاورزی مبنای قیمتی را برای خرید زعفران توسط شرکت های تعاونی روستایی (به قرار هر کیلو گرم به طور متوسط سه میلیون ریال) براساس کیفیت زعفران تعیین کرد که آن را می توان نقطه عطفی در تاریخ زعفران کاری دانست، زیرا برای اولین بار کشاورزان فهمیدند که قیمت زعفران یعنی چه. چه نکاتی موجب بالابردن و یا پایین آوردن قیمت زعفران می شود.
این امر با این وجود مورد توجه مردم قرار گرفت و آنچه داشتند فروختند، اما وزارت جهاد کشاورزی مراتب بعدی آن را که زعفران باید از طریق اتحادیه تعاونی های زعفران کاران صادر شود و یا به عنوان مثال به فروشگاه های زنجیره ای داده شود، مورد توجه قرار نداد و آن طور که شایع است، زعفران را افرادی از شرکت های تعاونی خریدند و چون زعفرانی در دست کشاورزان باقی نمانده بود آن را انبار کرده، لاجرم قیمت زعفران از مثقالی ۱۸۰۰ تومان به ۱۲.۰۰۰ تومان افزایش داده شد.
6 – یکی دیگر از معضلات زعفران خشک سالی های متوالی و از همه بدتر سرمای حداقل ۲۰ درجه زیر صفر منطقه خراسان رضوی و جنوبی در سال ۱۳۸۶ بود که سبب شد تا اندام های هوایی و زمینی زعفران یخ ببندد و فاسد شود و محصول سال بعد یعنی ۱۳۸۷ به قریب یک پنجم تا یک ششم تقلیل یابد. متاسفانه دیگر بار قیمت زعفران افزایش یافت و به بیش از بیست هزار تومان در هر مثقال رسید.
7- تا مادامی که شرکت های تعاونی روستایی خدمات صادقانه خود را به کشاورزان نشان ندهند، از فاصله بین شرکت های تعاونی و روستاییان کاسته نخواهد شد. این دردناک است که کشاورزان حاضرند زعفران خود را به واسطه ها بفروشند اما از فروش آن به شرکت های تعاونی امتناع کنند. وزارت جهاد کشاورزی و یا سازمان تعاون روستایی باید با تمام قوا از این فاصله بکاهند. فروش وسایل خانه و لوازم کشاورزی و … به طور نقد یا اقساط و با قیمت کم می تواند در جلب اعتماد کشاورزان موثر باشد.
8- هرگاه کالاهای انحصاری یک کشور در سازمان مذکور به ثبت نرسد، به محض خروج کالا از مرزهای کشور مبدا هویت آن از کشور فرستنده صلب و به کشور دریافت کننده باز می گردد. از این جهت هرگاه بخواهیم سرنوشت زعفران به سرنوشت پسته و قالی مبتلا نشود، باید هرچه زودتر نسبت به ثبت زعفران ایران اقدام شود.
9– در منطقه زعفران کاری باید امکانات سردخانه ای فراهم باشد تا بتوان باز کردن گل ها را با استفاده از سردخانه به لحاظ کمبود کارگر کافی چند روز به تاخیر انداخت.
10- در برخی از کشورها موسساتی وجود دارد که کار آن ها تولید بنه زعفران می باشد. به عنوان مثال از کشور ژاپن می توان نام برد که از کشور مذکور می توان بنه هایی را مثلا به وزن ۳۹ گرم و به بالا سفارش داد. در ایران برای انجام امور پژوهشی، انسان نمی داند از کجا و چگونه وزن خاصی از بنه ها را خریداری کند.
11- در ایران باید قوانین سنگین تری در مجازات متقلبين زعفران که با آبرو و حیثیت کشاورزان پاک سرشت و نیز موجب بدنامی کشور می شوند به تصویب برسد.