کبد یکی از فعالترین ارگانهای بدن است که در تصفیه خون و سمزدایی بدن نقش مهمی دارد. این عضو برخلاف دیگر اندامهای بدن چون معده، روده، قلب و ماهیچه، هیچ جنبش و حرکتی ندارد.
بهترین راه برای درمان و پیشگیری بیماریهای خطرناک کبد، استفاده از روشی بدون درد و عوارض است. داروهای گیاهی دوستدار کبد هستند که فرد بیمار با کمک گرفتن از آنها میتواند در جهت سلامتی گام بردارد. یکی از این گیاهان دارویی که در پیشگیری، درمان و بهبودی بیماری های کبدی نقش اساسی دارد، زعفران است.
درمان با ژنوتوکسینها (سیس پلاتین، سیکلوفسفامید، میتومایسین C و اورتان) به تنهایی فعالیت گلوتاتیون-S- ترانسفراز کبد را مهار می کند. پیش تیمار با زعفران، اثر مهاری ژنوتوکسین ها روی فعالیت گلوتاتیون — ترانسفراز کبدی را مهار می کند.
رنگ های کروسین در دوز ۵۰ میلی گرم در کیلوگرم در روز برای سه روز متوالی اثر محافظت روی آسیب های کبدی حاصل از آفلاتوکسین AFB1) B1) و دی متیل نیتروزامین در رت دارد.
افزایش سطح آنزیم های شاخص سرم نظیر آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، گاما گلوتامیل ترانس پیتیداز و لاکتیک دهیدروژناز، به طور مشخصی مهار میشود.
به طور مشابه، اثر پیش تیمار کروستین زعفران روی اتصال AFB1- DNA کبدی و هپاتوتوکسیسته AFB1 در رت مطالعه شده بود. کروستین اثر محافظتی در مقابل هپاتوکسیته AFB1 دارد و با افزایش GSH (گلوتاتیون های کبد و فعالیتهای GST و GSH پراکسیدازها) منطبق است.
شربت عصاره آبی زعفران و عسل، اثرات سمی آلومینیوم کلراید در کبد موش را خنثی می کند و زعفران و عسل، شاخص های بیوشیمیایی را بهبود می بخشد و پراکسیداسیون لیپیدی را کاهش میدهد.
یکی از رایج ترین بیماریهای کبدی کبد چرب می باشد. انباشته شدن چربی در سلولهای کبدی میتواند به التهاب این سلولها منجر شود. پیش زمینه ایجاد این بیماری افزایش کلسترول، چاقی، قند خون و دیابت است. خاصیت ضد التهابی زعفران میتواند در درمان این بیماری نقش مهمی داشته باشد.
همچنین زعفران با کاهش کلسترول خون و سم زدایی کبد، میزان ابتلا به بیماری کبد چرب را کاهش می دهد. در طب سنتی نیز خوردن چای زعفران در حفظ سلامت کبد و درمان مشکلات آن موثر است.