درمان ناباروری یا سقط جنین می تواند بر اساس دلایل ایجاد آن درمان های مختلفی داشته باشد. درمان مشکل ناباروری معمولا از روش هایی با عوارض جانبی کمتر شروع شده و در صورت نتیجه نگرفتن به مرور زمان دایره درمان گسترده تر می شود. در این مقاله پیرامون درمان ناباروری با ژل رویال صحبت می کنیم.
ناباروری چیست؟
ناباروری ناتوانی یک زن و شوهر در دستیابی به حاملگی است. ناباروری هم چنین به عنوان ناتوانی در به پایان رساندن حاملگی تعریف شده است. ناباروری می تواند دارای علل زنانه، مردانه یا هردو، اولیه یا ثانویه باشد. در طی چرخه استروس تغییر در هورمون های استروئیدی تخمدان باعث تغییر در بافت رحم می شود، که در رحم غیر باردار اثرات استروژن در طی فاز فولیکولار غالب است، در حالی که پروژسترون در طی فاز تکثیر غالب است. این استروئیدها می توانند تکثیر سلول های رحم و بازسازی بافت ها را تحت تاثیر قرار دهند، که برای آماده سازی رحم برای لانه گزینی و حمایت از رشد جنین و تشکیل جفت ضروری است.
عوامل ایجاد ناباروری
وقتی که پاسخ به استرس (کورتیزول) افزایش می یابد، این افزایش با افت شدید پروژسترون همراه است. درحالی که استروژن در همان سطح خود باقی می ماند. هم چنین استرس باعث اختلال در فرآیند استروئیدوژنز و مختل شدن پیک پروژسترون پیش از تخمک گذاری و در نتیجه مختل شدن رفتارهای سیکل استروس می شود.
گلوکوکورتیکوئیدها به صورت آشکار از رشد ناشی از اثر تحریکی استروژن بر روی رحم از طریق کاهش دادن گیرنده های استروژن جلوگیری می کنند. استرس در جنس ماده باعث افزایش میزان تستوسترون می شود، در حالی که در جنس نر باعث کاهش این مقدار می گردد. استروژن دارای اثر تحریکی در سنتز و آزاد سازی هورمون آزاد کننده کورتیکوتروپین است.
افزایش حاد در سطح پلاسمایی هورمون استروژن در زنان باعث افزایش سنتز کورتیکوتروپین در هیپوتالاموس می شود. در مقابل مطالعات نشان می دهد که تستوسترون باعث سرکوب افزایش کورتیکوتروپین می شود. افزایش تستوسترون باعث مهار افزایش کورتیکوتروپین و هیپوفیز می شود، تا بدن با استرس سازگاری پیدا کند. در حالی که افزایش استروژن از سازگار شدن بدن با استرس جلوگیری می کند.
نحوه درمان ناباروری با ژل رویال
ژل رویال به لاروها اجازه توسعه کامل از سلول های جنینی را می دهد و توان تخمک گذاری را در ملکه در تمام طول عمر حفظ می کند. این خاصیت غیرعادی ژل رویال به عنوان محرک باروری در درمان ناباروری استفاده می شود. ژل رویال برای بهبود تعادل هورمونی و باروری در نرها و ماده ها با افزایش کیفیت اسپرم و تخمک موثر است.
درمان ناباروری با ژل رویال به دلیل اینکه یک منبع مهم پارا آمینو بنزوئیک اسید است وموجب درمان ناباروری شده و باروری را در جنس ماده افزایش می دهد، موثر است. چندین اسید چرب در ژل رویال وجود دارد که رفتار استروژن را تقلید می کنند. ژل رویال دارای فعالیت استروژنی کمی است و به کمک تعامل با گیرنده های استروژن منجر به تغییر بیان ژن و تکثیر سلول می شود.
مطالعات مختلف در درمان ناباروری با ژل رویال نتایج قابل مقایسه تجویز ژل رویال و پروژسترون بر بهبود پاسخ های استرسی و میزان بارداری را نشان دادند.
محققان ایرانی در بررسی درمان ناباروری با ژل رویال ، اثر استرس بر تغییرات بافت رحم و میزان هورمون های استروئیدی و کورتیزول را در موش بررسی کردند، آنها در رژیم تغذیه ای نمونه های دارای استرس خود ژل رویال قرار دادند و سپس اثر بهبود دهندگی این ماده مغذی را بر روی میزان هورمون های ذکر شده و بافت رحم موش بررسی کردند.
طبق نتایج ارائه شده توسط آنها استفاده از ژل رویال باعث بهبودی موش های مورد آزمایش شد. در این گزارش آمده است که استرس باعث کاهش هورمون های استروژن، تستسترون و کورتیزول در موش ها گردید، اما موش های تغذیه شده با ژل رویال میزان میزان این هورمون ها کاهش یافت.
با بررسی تغییرات بافت رحم مشخص شد که گروه تغذیه کننده از شاه انگبین به نمونه های عادی تقریبا شبیه بوده و تغییرات این بافت بسیار کمتر از نمونه های دارای استرس اما تغذیه نشده با ژل رویال بود. با توجه به مطالعات انجام شده می توان نتیجه گرفت که ژل رویال باعث کاهش اثرات استرس بر تغییرات هورمونی در بدن و بافتی در رحم می شود.
درمان ناباروری با ژل رویال در افراد استعمال کننده دخانیات
همانطور که در بسیاری از منابع ذکر شده است، سیگار و سایر دخانیات نظیر قلیان تاثیر منفی بر قدرت باروری افراد دارد. طبق مطالعات انجام شده، افرادی که دخانیات مصرف می کنند بیش از چند برابر افراد سیگاری در معرض ناباروری و ضعف جنسی می باشند. باید مد نظر داشت که با تغییر سبک زندگی، افزایش کارخانه ها، آلاینده ها سایر عوامل نیز می توانند به عنوان عامل تشدید کننده در ناباروری نقش ایفا کنند.
در دو دهه گذشته، شواهد بسیاری حاکی از آن است که مواد سمی محیطی بسیاری ممکن است، منجر به تخریب اسپرم و در نهایت نازایی در حیوانات و انسان ها شود. مطالعات بسیاری نشان داد که سیگار می تواند، تاثیر منفی بر پارامترهای اسپرم داشته باشد و این تاثیر می تواند، وابسته به دود باشد نه فقط سیگار کشیدن یا استعمال سایر دخانیات. در بسیاری از تحقیقات چنین نتیجه گیری شده که در افراد سیگاری، میزان حجم مایع جنسی و تعداد اسپرم کمتر است و هم چنین اسپرم های آنان از تحرک کمتری نسبت به افراد غیر سیگاری برخوردار است. علاوه بر این که، افراد سیگاری دارای افزایش میزان لکوسیت، اسپرم هایی با سرها و سیتوپلاسم های غیر نرمال در مایع جنسی دارند.
مطالعات نشان داد که تیمار نیکوتینی، موجب اختلال در فرآیند اسپرماتوژنز، آتروفی و تحلیل بیضه ها در موش های آزمایشگاهی می گردد. هم چنین سیگار کشیدن پدر می تواند، به همراه آنومالی های مادرزادی و سرطان های اطفال باشد و این که با موتاژن بودن سیگار (موتاژن به عوامل ایجاد جهش در ژن های انسان می گویند) ارتباط دارد یا نه، هنوز روشن نیست. در تحقیقی که محققان مکزیکی در مورد اثر دود سیگار بر اسپرم انجام دادند گزارش کردند که افراد سیگاری، تراکم، شکل طبیعی و تحرک اسپرم کمتری نسبت به افراد غیر سیگاری دارند.
در همین زمینه مطالعه ای با عنوان اثر حفاظت کننده ژل رویال بر روی بافت بیضه و خصوصیات اسپرم صورت گرفته است. طبق نتایج گزارش شده نیکوتین موجب کاهش سلولهای اسپرماتوگونی و افزایش اسپرم های غیرمتحرک، غیرطبیعی و مرده نسبت به موش سالم (بدون قرار گرفتن در معرض دود سیگار) می شود.
در تایید درمان ناباروری با ژل رویال استفاده از ژل رویال در تغذیه این موش ها باعث شد تعداد سلولهای اسپرماتوگونی افزایش، میزان اسپرم های غیرمتحرک مرده، غیرطبیعی نیز کاهش یابد. این نتیجه نشان می دهد که ژل رویال دارای اثر محافظتی بر روی بافت بیضه و اسپرم ها دارد.