پاکسازی قبل از ماه رمضان
از جمله تدابیر طب سنتی برای ماه رمضان می توان به مرحله پاکسازی اشاره کرد. پاکسازی قبل از ماه رمضان بسیار با اهمیت است و قبل از ورود به ماه رمضان خیلیها دوست دارند معده و رودهها و امعاء را از فضولات پاکسازی کنند. برای این منظور میتوانید از مسهل عام جهت پاکسازی استفاده نمایید و بعد از آن اصلاح غذا انجام دهید.
این مسهل عام بسیار مفید میباشد و ترکیب آن به این صورت میباشد: از ترنجیبن، برگ سنا، گل محمدی هر کدام پنجاه گرم و گیاه افسنتین و گل ختمی و تخم کتان هر کدام بیست و پنج گرم تهیه کنید و به صورت نیم کوب با هم مخلوط نمایید.
مقدار مصرفی که میتوانید برای هر بار داشته باشید و در زمآنهای مناسبی استفاده کنید هر بار یک یا دو قاشق غذاخوری از این مخلوط را با دو لیوان آب روی شعله ملایم بجوشانید تا یک لیوان باقی بماند و بعد از صافی بگذرانید و با شکر یا شیرین کننده دیگری شیرین کنید و استفاده نمایید.
اگر در طول ماه مبارک نیز بخواهید از مسهل عام استفاده کنید سعی شود حداقل یک ونیم تا دو ساعت بعد از افطار تهیه و خورده شود و با شکم خالی این کار را انجام ندهید. با این مسهل عام علاوه بر پاکسازی فضولات از معده و امعاء، یبوست نیز برطرف خواهد شد. در افرادی که دچار یبوست نیستند این مسهل فضولات روده و امعاء را جمع کرده و پاکسازی میکند.
استفاده مسهل عام برای مدت دو روز کافی میباشد. اما میتوانید روزانه چندین مرتبه عسل را با آب مخلوط کنید و با چند قطره لیمو ترش تازه بدن را به آمادگی لازم برای گرسنگیهای ماه مبارک برسانند.
تدابیر طب سنتی برای ماه رمضان – تشنگی در ماه رمضان
توصیههای ضروری برای پیشگیری از تشنگی در افطار و سحر:
- از خوردن غذاهای خشک مانند: سرخ کردنیها غذاهای پرادویه، تند و همچنین غذاهای پرچرب و شیرین پرهیز کنید.
- مصرف گوشت در حد امکان کم شود.
- مصرف آب در بین غذا خوردن را ترک کنید.
- در این ماه از قهوه، کاکائو و بخصوص چای پررنگ که مدر بوده و ادرار را زیاد میکند و در نتیجه باعث تشنگی میشود پرهیز کنید.
- در وعدههای افطار و سحر مصرف مواد نشاسته ای را کمتر کنید.
- از غذاهایی مانند: حلیم، کله پاچه و ماهی خصوصا در وعده سحری پرهیز کنید.
- از مصرف یخ پرهیز شود چرا که بر خلاف تصور؛ یخ باعث تشنگی و عطش بیشتر میشود.
- غذاهای نمک سود و شور مثل: کنسروهای ماهی و گوشتهای نمک سود مصرف نکنید.
- در مصرف سیر زیاد روی نکنید .
- خواب بعد از سحر نیز موجب تشنگی میشود و بهتراست بعد از سحری خواب ترک شود .
- ورزشها باید در این ماه سبک و عرق آور نباشد.
- استحمام و سوناهای گرم بدن را تحلیل میبرد و باید از آن پرهیز کنید.
- ۱۳. آب جرعه جرعه نوشیده شود و یکباره خورده نشود.
- افرادی که از آنتی بیوتیکها استفاده میکنند باید بعد از افطار و آخر
- شب مصرف کنند تا موجب خشکی بدن در طول روز نشود.
تدابیر طب سنتی برای ماه رمضان- نسخه بسیار مجرب برای رفع تشنگی در ماه رمضان
نسخه ای بسیار مجرب و مفیدی هست که افراد به حسب نیاز میتوانند از این نسخه بهره ببرند. طرز تهیه آن به این شکل میباشد که بذر خرفه را نیم کوب کنید و روی آن به اندازه ای دوغ ترش بریزید که نوع بذر نیم کوب را کاملا بپوشانند و بگذارید تا خشک شود و باز دوغ اضافه کنید و بگذارید تا دوغ دو مرتبه جذب بذر و خشک شود. حداقل این عمل را سه مرتبه تکرار کنید و میتوانید هفت یا هشت بار و یا حتی بیشتر این عمل را تکرار کنید. در هر مرتبه قوت و نیروی این دارو بیشتر خواهد شد.
از این پودر بعد از افطار و آخر شب یک قاشق غذا خوری و قبل و بعد سحر هم یک قاشق مصرف کنید. اگر این کار را انجام دهید قوت لازم حاصل میشود و تشنگی غالب نخواهد شد. حکمای زیادی از جمله بوعلی، عقیلی خراسانی و حکیم گیلانی در کتاب حفظ الصحه گفته اند این از اسرار میباشد و افرادی که میخواهند شرایط سختی را بگذرانند و یا قصد دارند به بیابآنها بروند از این ترکیب میتوانند بهره خوبی ببرند.
تشنگی شدید در ماه رمضان
بر اساس تدابیر طب سنتی برای ماه رمضان اگر تشنگی شدید داشتید میتوانید از شربت جلاب استفاده کنید که از ترکیب یک کیلو شکر و سه کیلو گلاب میباشد. که روی شعله ملایم حرارت میدهند تا بجوشد و آرام آرام کف آن گرفته شود و وقتی ترکیب شکر و گلاب به سبب حرارت ملایم به نیمه رسید یک گرم زعفران ساییده افزوده و مقدار کمی حرارت داده تا اینکه به قوام لازم برسد. مایع شربت در یخچال نگهداری شود. این شربت مفرح و آرام بخش میباشد و سبب تقویت قلب، کبد و معده میشود. رطوبت لازم را به تمام سلولهای بدن میرساند، سیستم ایمنی بدن را قویت میکند و از عطش و تشنگی جلوگیری میکند.
باید این تدبیر را در نظر بگیریم که این سوپها و شورباهایی که برای افطار میل میشود به عنوان شام است و توصیه نمیشود که غذاهایی به عنوان شام دوباره مصرف شود. چرا که این کار باعث میشود غذا روی غذا در معده جمع شود و باعث فساد هضم شود مگر افراد دیابتی و افراد دیگری بیماریهای خاص دارند و باید به مقدار کم در وعدههای مختلف غذا میل نمایند.
تدابیر طب سنتی برای ماه رمضان- غذاهای مناسب در ماه رمضان
سعی شود در شروع افطار از خرما و آب ولرم یا از شربت عسل استفاده شود. برای غذای افطار از سوپها و یا غذایی به نام اسفیدباج که در منابع طب سنتی آمده است استفاده کنید.اسفیدباج سوپ و شوربایی میباشد که از سبزیجات و گوشتهایی مثل: گوشت جوجه و بزغاله درست میشود، سبزیهایی مثل: کدو و اسفناج و ماش پوست کنده و بعضی از سبزیجات در آن میریزند که بسیارغذای لطیفی است و رطوبت را به بدن بر میگرداند و اخلاط و خون مناسبی در بدن ایجاد کرده و مواد زائد و سودا را از بدن دفع میکند.
غذای مناسب برای افراد با معده گرم در ماه رمضان
افرادی که معده گرم دارند میتوانند از یک نوع فرنی که با آرد جو، روغن بادام و شکر درست میشود استفاده کنند که بسیار مناسب و خوب میباشد. آرد جو مسکن تشنگی است و مصلح آرد جو نیز روغن بادم و شکر میباشد که رطوبت را به بدن برمیگرداند.
تدابیر طب سنتی برای ماه رمضان – بارداری
برای بهداشت بارداری در اسلام از تمامی مکاتب بیشتر بهاء داده شده است و در طب سنتی اهمیت ویژهای برای آن قائل شدهاند. و احکام و روشهای بسیاری برای بارداران در نظر گرفتهاند. حتی کسانی که وضعیت مناسبی ندارند و به وزن مناسب و شرایط لازم برای روزه گرفتن نرسیدهاند از گرفتن روزه نهی شده و از آن معاف میباشند.
غذا نخوردن در ایام بارداری باعث کاهش قند خون و مواد مغزی برای بدن میشود. ولی غذای جنین در مدت غذا نخوردن به روشهای دیگری به وسیله طبیعت مدبرہ بدن تامین و جبران میشود.
البته این به شرطی میباشد که از قبل شرایطی را برای بارداری مهیا کرده باشند و بیماری و یا ضعفی در کار نباشد. در بعضی از مناطق به علت غذاهایی که مصرف میکنند دچار سوء تغذیه میشوند و این افراد نمی توانند در ایام بارداری روزه بگیرند.
چرا که دچار مشکلات گوارشی، ضعف و کاهش قند خواهند شد و به جنین و خودشان آسیب میرسد. ولی اگر روزه گرفتن با شرایط لازمش باشد آسیبی به جنین نمی رساند.
در تحقیقاتی وزن بیش از سیزده هزار نوزاد در زمان تولد را که مادرانشان تحت کنترل و شرایط مناسب روزه میگرفتند را بررسی کردند و مشاهده شد که هیچ آسیبی به جنینها وارد نشده است. حتی اثر منفی روی مایع آمنیوتیک جنین نداشت و مشکلات دیگری ایجاد نشد.
توجه: تاکید میشود این کار به شرطی است که مادران باردار از مدتی قبل تحت کنترل و مراقب باشند. اما مادرانی که از قبل تحت کنترل نبودهاند و یا دچار مشکلات جسمی، حالت تهوع یا مشکلات معده و کبدی میباشند نباید اقدام به روزه داری نمایند.
تدابیر طب سنتی برای ماه رمضان – مادران باردار روزه دار
توصیه های مراقبتی
- به مادرانی که دارای شرایط مناسبی میباشند و مشکلات معده، کبد و حالت استفراغ ندارند و قصد روزه گرفتن دارند توصیه میشود در ماه مبارک رمضان آزمایشات و معاینات خود را کاملا جدی بگیرند و به طور منظم چک و کنترل شده و همچنین استراحت روزانه داشته باشند و از دغدغهها و اضطرابها دوری کنند.
- اگر شاغل میباشند زمان کار حتما باید کمتر شود و استراحت مابین کار لازم و ضروری میباشد. همچنین توجه به حرکات و وضعیت جنین هم داشته باشند و هرگونه عارضه ای را باید بررسی کرده و دقت کامل داشته باشند.
توصیه های خوراکی
- از مصرف خوراکیهای مصنوعی و دارای نگهدارندهها مانند:کنسروها، غذاهای نمک سود شده، آب میوههای بسته بندی شده، تنقلات ناسالم، خوراکیهایی که به آنها رنگ اضافه شده و فست فودها به شدت پرهیز کنند.
- از خوردن مواد غذایی نفاخ، تند و تلخ مثل: زیتون تلخ، فلفل، لوبیا، سنجد و کنجد پرهیز نمایند.
- از یکباره غذا خوردن و یا روی هم خوردن غذاها دوری کنند. که باعث فساد در هضم شده و دچار مشکلات متعددی میشوند و این بد هضمی میتواند بدترین چیز برای جنین باشد. یعنی غذایی که مناسب هضم نشده و فساد دارد به سمت جنین میرود و جنین را دچارعارضههای متعدد خواهد کرد. لذا حتی غذاهای دیر هضم و سنگین هم نباید بخورند.
- از خوردن یخ که در دوران بارداری کاملا ممنوع میباشد دوری کنند وآب یخ و گرم نیز سعی کنند زیاد نخورند.
- سحری حتما باید مصرف شود و سعی کنند با خرما، کشمش، مویز، توت و یا عسل افطار کنند و غذاهای چرب مصرف نکنند.
- برای جلوگیری از یبوست از غذاهای مناسب استفاده کنند. مانند: ترنجبين، گل قند، آلوی خیس خورده، روغن زیتون و خوراکیهایی که موجب لینت مزاج میشوند. مراقب باشند از گل ختمی، گل پنیرگ و گل بنفشه بعنوان ملین استفاده نکنند که برای کل دوران بارداری ممنوع میباشند.
- بهترین میوهها برای خانومهای باردار سیب، به، گلابی، انجیر، هلو، زرد آلو، انگور و انار است که بسیار مفید میباشند.
- در خشکبارها بادام درختی از بهترینها میباشد که باعث تقویت حافظه، مغز و سسیتم عصبی زنان و جنین میشود. پسته خونساز است و معده را تقویت میکند، فندق نیز مناسب است اما از گردو کمتر مصرف کنند.
- مصرف سکنجبین اگر با غذا فاصله داشته باشد خیلی مناسب میباشد.
توجه
به مادران شیرده توصیه میشود در صورتی که قوت و توان خوبی ندارند روزه نگیرند مگر اینکه بنیه و توان بدنی و هضم خوبی داشته باشند.
تدابیر طب سنتی برای ماه رمضان – سردردهای روزه داری در ماه رمضان
طبق تدابیر طب سنتی برای ماه رمضان توصیه میشود که برای خلاصی از سردردها یک لیوان آب گرم و عسل به همراه چند قطره آب لیمو ترش تازه بعد از سحری و شب قبل از خواب و یا آخر شب مصرف کنید. که میتواند کمک کننده خوبی باشد که نسخه بسیار مجربی است. اگر سردرد ناشی از کم خونی باشد لازم است آب لیموترش کمتری در شربت ریخته شود.
افراد کم خون میتوانند از شیره انگور و یا مویز استفاده کنند و برای کم خونی نسخهای از زکریای رازی نقل شده که بسیار مناسب است. به این شکل که افراد سی الی پنجاه دانه مویز را در سرکه انگور طبیعی شب بخیسانند به اندازهای که سرکه روی مویزها را بگیرد و صبح از این مویزهای خیسانده در سرکه، شیره بکشند سپس این شیره را در طول روز همراه غذاهایشان مصرف کنند. مداومت در مصرف این شربت باعث اصلاح کم خونی و تقویت بدن خواهد شد و در رفع سردرد نیز میتواند بسیار مؤثر باشد.
تدابیر طب سنتی برای ماه رمضان – مصرف روغن در ماه رمضان
بهترین روغنها در ماه مبارک رمضان روغن زیتون و کنجد است.
تدابیر طب سنتی برای ماه رمضان – بوی بد دهان در ماه رمضان
در حالت عادی بیست و هفت درصد مردم گرفتار بوی بد دهان هستند که متاسفانه این درصد خیلی بالایی میباشد و در ماه رمضان شدت زیادی پیدا میکند.
این عامل مشکلسازی میباشد که علل مختلفی دارد از جمله علل آن نوع تغذیه، مشکلات گوارشی، پوسیدگیهای دهان، دندان و لثه، مشکلات ریوی، معده و کبد و عفونتها سینوسها هستند.
مشکلات دندان و معده در ردیف اول قرار دارند و از دیدگاه طب سنتی بوی بد دهان میتواند متاثر از بلغم، صفرای عفن یا تعفن در معده باشد که هر کدام دارای علائمی میباشند.