نام فارسی: درخت چنار
نام علمی: .Platanus orientalis L
نام فرانسه: Platane d’ orient
نام انگلیسی: Oriental plane tree
نام ایتالیایی: Platano
نام آلمانی: Morgenlandische platane
نام عربی: دلب (Dulb)، صنار، شنار
درخت چنار درختی بزرگ، زیبا، زینتی از تیره میریکاسه و دارای تنه ای است که پوست آن به صورت قطعات نامنظم می ریزد و سپس تنه درخت به رنگ تقریبا سفید مایل به سبز در می آید. برگ های آن متناوب، پنجه ای، دارای ۵ – ۷ لوب و به طول ۱۲ – ۲۰ سانتی مترهستند. در سطح پهنک آن ۳ – ۵ رگبرگ با ظاهر پنجه ای دیده می شود.
گل های درخت چنار بر دو نوع نر و ماده، واقع بر روی یک پایه می باشند. میوه آن که از مجموعه فندقه ها تشکیل می یابد، ظاهر کروی، به قطر ۳ – ۴ سانتی متر دارد و توسط بند باریک و درازی، حالت آویخته بر روی شاخه ها پیدا می کند. در بعضی نواحی آسیا، شمال غربی هیمالیا در ارتفاعات ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ متری می روید. در غالب نواحی پرورش می یابد.
خواص درمانی درخت چنار
پوست درخت چنار در رفع لکه های پوست بدن که غالبا در ناحیه گردن پیش می آید موثر واقع می شود. میوه و برگ آن ناراحتی های حلق و گرفتگی صدا را درمان می کند. جوشانده پوست درخت در سرکه، در رفع اسهال های ساده و دیسانتری موثر واقع می گردد. از ریشه اش در بعضی نواحی جهت درمان مار گزیدگی استفاده می شود.
محل رویش درخت چنار
مازندران نزدیک کجور در ۱۳۵۰ متری، دره هراز، گیلان: رودبار، آذربایجان: خوی، همدان، کرمانشاه، بختیاری: گات وند. لرستان: بیشه، سفید دشت، شهبازان در ۱۲۰۰ متری. فارس: سفیدرود نزدیک شاهپور سابق، شیراز، کرمان: کوه نصر در ۲۶۰۰ متری. خراسان: تربت جام و قم: راجرد در ۲۰۰۰ متری.
برگ و گل .Platanus occidentalis L که در مکزیک و کانادا می روید و به علاوه به صورت یک درخت زینتی در نواحی مختلف پرورش می یابد، دارای اثر خلط آور است.
درخت چنار انواعمختلفی دارد. چناری که در خیابان ولیعصر است چنار اروپایی با نام London planetree است. اما Platunous Orientalis چنار شرقی یا چینی است که برگهایی بسیار ظریفتر و کوچکتری دارد که زیبایی بسیار بیشتری ایجاد می کند.