معرفی گیاه
گلابی میوهای است سبز یا زرد رنگ، آبدار و مخروطی شکل که دارای طعمی خوش و معطر است. گیاه گلابی بومی آسیای غربی و اروپای شرقی مخصوصا نواحی شمال غربی ایران و کوههای قفقاز میباشد. این میوه بعد از سیب مهم ترین میوه دانهدار دنیا و ایران بشمار میآید. گونههای مختلف گلابی، طعم های گوناگون از ترش تا شیرین دارند. یکی از خواص این میوه ملین بودن آن است. دانههای ریزی که در موقع خوردن زیر دندان احساس می شود، برای دفع مواد زائد بدن بسیار مفید است. این میوه لذیذ ملین است. پس افرادی که يبوست دارند سعی کنند یک تا دو عدد گلابی در روز بخورند و بلافاصله یک لیوان آب ولرم بنوشند که خاصیت ملین آن قویتر شود.
پوست گلابی که در معرض نور خورشید قرار دارد، از نظر ویتامینها غنیتر است همچنین قسمت عمده فیبر این میوه در پوست آن است لذا باید آن را با پوست خورد. کسانی که مبتلا به فشار خون هستند، اگر به طور مرتب آن را بخورند خون آنها تصفیه میشود. این میوه به خاطر داشتن تانن برای غدد داخلی بدن و معالجه امراض سینه بسیار مفید است. اگر کمی گس باشد برای سینه بهتر است. مواد موجود در آن برای تقویت بدن پس از بیماریهایی که نیرو و توان انسان را تحلیل میبرد، بسیار مفید است. شاید به همین دلیل باشد که برای بیماران کمپوت گلابی میبرند. در دوران نقاهت بیماریهایی چون سل، کم خونی و ضعف شدید خوردن مخلوط آب این میوه و به بسیار مفید است. موجب شادابی و طراوت بدن و پوست میشود. برای بیماران دیابتی این میوه بسیار مناسبی است، چون قسمت اعظم قند آن سلولز، سوربیتول و لوولوز است. ترشح بزاق را افزایش می دهد در نتیجه هضم غذا را آسان میکند لذا پوره آن برای سالمندان بسیار مفید است.
ترکیبات میوه گلابی
گلابی حاوی ویتامین های E و C، کلسیم، آهن، منیزیم و روی است. هر صد گرم آن دارای ۶۰ کیلو کالری، نیمگرم پروتئین، نیم گرم چربی، ۱۴ گرم گلوسید، یک و نیمگرم فیبر و ۱۳۰ میلیگرم ویتامین k است. تانن و پتاسیم گلابی، اسید اوریک را به هر اندازه که باشد حل می کند. به همین جهت، افراد مبتلا به نقرس، آرتروز و رماتیسم میتوانند از آن بهره زیادی ببرند.
فیبر موجود در گلابی لینین است که، غیرقابل حل بوده و برای کاهش کلسترول خون بسیار مؤثر است. این میوه به علت دارا بودن ارسنیک، رعشه را درمان میکند.ماده مهم دیگر در گلابی عنصر «بر» است که، با افزایش جذب کلسیم، از بروز پوکی استخوان به خصوص در زنان یائسه جلوگیری میکند. پوست آن دارای کورستین نوعی آنتی اکسیدان است که، در کاهش ابتلا به سرطان و صدمات وارده به رگها که باعث بروز بیماریهای قلبی میشوند، موثر است. علاوهبراین تا حدی از بروز بیماری آلزایمر جلوگیری میکند. مصرف گلابی همراه با پوست، آن را به منبع غنی فیبر، پتاسیم و ویتامین Cتبدیل می کند. گلابی حاوی هیچ گونه چربی اشباع شده، کلسترول و سدیم نیست.
نحوه مصرف
میوه، برگ، پوست درخت گلابی استفاده دارویی دارند.
مصرف خوراکی
گلابی را می توان بصورت خام یا پخته (مربا و کمپوت) مصرف کرد.
جوشانده:
جوشانده برگ گلابی برای کلیه بسیار مفید است. این جوشانده، ادرارآور، ضدعفونی کننده و میکروب کش است. از این رو مبتلایان به عفونت ادراری آن را مصرف کنند.
دم کرده:
دم کرده برگ گلابی، دارویی شفابخش برای بی خوابی است. اعصاب را آرام می کند. سردردهای میگرنی را درمان میکند. این میوه سنگ مجرای ادرار را دفع میکند. برای این منظور صد گرم برگ جوان درخت این میوه را، در یک لیتر آب جوش، به مدت ۲۰ دقیقه دم کنید. آن را در سه وعده به میزان یک تا دو استكان میل کنید.
توصیه ها:
لازم است بدانید: هضم پوست گلابی کمی مشکل است. از این رو، کسانی که معده ضعیفی دارند آن را بصورت کمپوت مصرف کنند. بهتر است کاملا رسیده آن را مصرف کنید تا خواص آن بیشتر و هضم آن راحتتر باشد. پس از خوردن گلابی آب سرد ننوشید، زیرا در افراد حساس ایجاد نفخ میکند.