پانکراس یا لوزالمعده اندامی است که در پشت شکم و نزدیک کیسه صفرا قرار دارد. این اندام حاوی غددهای درون ریز و برون ریز است که منشا تولید مایع صفرا، هورمونها و انسولین می باشد و سرطان پانکراس غدد درون ریز یا غدد برون ریز را تحت تاثیر قرار میدهد.
سرطان پانکراس جزو بیماری های خاموش عنوان می شود زیر علایم آن در مراحل پایانی بیماری بروز می کنند که این امر روند درمان آن را با مشکلات متعددی مواجه ساخته است.
یکی از راه هایی که می توانیم در بروز این بیماری به کار بریم مصرف داروهای گیاهی است که تا حدی از گسترش بیماری های متعددی مانند سرطان پانکراس پیشگیری به عمل می آورند.
زعفران به دلیل ویژگی های متمایزش در مقابله با انواع سرطان ها مورد توجه محققان قرار گرفته است. زعفران دارای ترکیباتی مانند کروسین، کروستین و سافرانال می باشد که اثربخشی سودمندی در مبارزه با بیماری ها از خود نشان داده اند.
بررسی اثرات آپوپتوتیک کروسین زعفران روی سل لاین های سرطان پانکراس انسانی نشان می دهد که سل لاین های سرطانی به شدت به مهار رشد و مرگ سلولی ناشی از کروستین زعفران حساس هستند.
کروستین دارای اثر ضد توموری قابل توجهی بر روی سلول های سرطان پانکراس یا لوزالمعده در شرایط آزمایشگاهی و در داخل بدن تومور موش nude از طریق القای آپوپتوز است.
در مطالعات آزمایشگاهی سلولهای سرطان پانکراس کروستین زعفران به طور مشخصی پروتیین های سیکل سلولی (2-cyclin – B1 ،cdc – 25c ،cdc) و اپیدرمی فاکتور گیرنده رشد را تغییر می دهد و در شرایط in vivo با اثر مهاری روی رشد تومور در حیوانات تیمار شده با کروستین عمل می کند.
رگرسیون قابل توجهی در رشد تومور با مهار تکثیر نشان داد که با تکثیر آنتی ژن هسته ای سلول و بیان گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی در حیوانات تحت درمان با کروستین زعفران در مقایسه با گروه کنترل تعیین می شود. هم سلول های سرطان لوزالمعده آزمایشگاهی و هم تومورهای موش برهنه nude، از نظر آپوپتوز بطور قابل توجهی تحریک می شوند که با نسبت Bax / Bcl-2 نشان داده شده است.