مگس ها
مگس ها حشراتی آزاردهنده هستند که با تماس با مواد آلوده به عوامل بیماری زا مانند مدفوع، ضایعات و فضولات حیوانی، بقایای موا غذایی در حال فساد و زباله و در نهایت انتقال آلودگی به مواد غذایی و محیط زندگی انسان، موجب انتشار انواع بیماری های خطرناک مانند حصبه، وبا، عفونت های چشم، مسمومیت های دستگاه گوارش و بسیاری دیگر می گردند. بهترین راه دفع این حشرات موذی با کمک مگس کش ارگانیک می باشد.
مبارزه با مگس ها و نابودی آنان همواره از دغدغه های مهم انسان بوده است و البته در این راه استفاده وسیع از سموم همواره به عنوان راه حل اصلی مورد توجه قرار داشته است. روش متداول مقابله با مگس ها در منزل، به کار بردن اسپری حشره کش حاوی سموم از خانواده پیروتروئید ها است.
این گروه سموم، اگرچه برای انسان نسبت به سایر سموم شیمیائی کم خطرتر هستند، ولی استفاده مکرر آنان در محیط های بسته توصیه نمی شود.
در این مقاله راهکارهای مناسب برای مبارزه با مگس ها با مواد ارگانیک ارائه می شوند که در صورت رعایت آنان، شما را از مصرف سموم در منزل بی نیاز خواهند کرد.
١- باید بدانیم که در هوای گرم و شرایط مساعد، یک کیسه زباله معمولی می تواند بیش از هزار عدد لارو یا نوزاد مگس را در یک هفته در خود پرورش دهد.
بنابراین مهمترین اقدام در مبارزه با مگس، رعایت نکاتی جون جمع آوری ظروف شسته نشده و بقایای مواد غذائی، نگهداری زباله مرطوب و فاسد شدنی در کیسه زباله ها و سطل زباله در بسته و جلوگیری از انباشته شدن آنان، تمیز کردن سطوح در آشپزخانه و سرویس های بهداشتی و به طور خلاصه از بین بردن محلهای تغذیه و زاد و ولد مگس ها است.
۲- روی درب ها و پنجره ها و سایر نقاط ورود مگس ها به خانه، توری نصب کنید.
3- مگس ها از باد و جریان هوا دوری می کنند. روشن کردن پنکه سقفی، باعث خروج آنان از اتاق و کاهش مزاحمت آنان خواهد شد.
4- از مگس کش استفاده کنید.
در هنگام استفاده از این ابزار قدیمی و مفید، به خاطر داشته باشید که آزمایشات نشان داده اند که مگس ها در هنگام برخاستن از روی یک سطح افقی ابتدا کمی به عقب پرواز می کنند و به همین دلیل مگس کشی که دو تا سه سانتی متر عقب تر از محل نشستن مگس نشانه گیری شده باشد نسبت به مگس کشی که درست بالای سر مگس را نشانه رفته باشد، شانس بیشتری برای فرود آمدن بر روی هدف خود دارد.
5- عنکبوت و مارمولک شکارچیان ماهر مگس ها و سایر حشرات کوچک در منازل هستند و نقش مهمی در کنترل طبیعی جمعیت آنان دارند. اگر وجود آنان را در داخل اتاق نمی توانید تحمل کنید، بهتر است آنان را با ملایمت گرفته و در بیرون منزل رها کنید.
6- مگس ها نیز مانند سایر حشرات، از بوی برخی گیاهان دوری می کنند. برگ بو، نعنا، اکالیپتوس، پونه، ریحان، میخک طبی، اسطوخودوس ( لاواند )، گل همیشه بهار، رزماری و کاج از جمله این گیاهان هستند.
نگهداری گلدان هائی از این گیاهان در منزل، قرار دادن برگ های تازه یا خشک شده آنان در نقاط مختلف منزل و یا مالیدن برگ های تازه آنان به پوست، تا باقی ماندن اثر آنها، موجب دوری مگس ها خواهند شد.
7- از تله های چسبنده مگس که در فروشگاه ها عرضه می شوند، استفاده کنید. نوارهای چسبنده اگرچه ممکن است منظره چندان جالبی نداشته باشند ولی ابزار مفیدی در کاهش جمعیت مگسها بدون کاربرد سموم هستند. این تله ها معمولا به صورت نوار رول شده کاغذی پوشیده شده از مواد چسبنده و جذب کننده مگس هستند که باید از سقف آویزان شوند.
مگس هایی که به بوی این نوارها جلب شده و برای تغذیه و استراحت بر روی آنان می نشینند، به آنان می چسبند، دیگر قادر به برخاستن نخواهند بود.
در صورت دسترسی نداشتن به این نوارها،می توانید خود مشابه آنها را، البته با دوام محدودتر، بسازید. یک تکه کاغذ روغنی شیرینی پزی یا کیسه نایلن ضخیم، را به عرض حدود ۵ سانتی متر و و طول حدود ۳۰ سانتی متر ببرید.
این نوار را برای چند دقیقه در ظرفی محتوی کقدار کافی عسل گرم غوطه ور کنید تا سطح آن کاملا با عسل پوشیده شود. این نوارها را در نقاط تجمع مگسها و به دور از تابش مستقیم آفتاب آویزان کنید
8- تله های مگس کش که دارای لامپ ماوراء بنفش برای جلب حشرات و شبکه فلزی ولتاژ بالا هستند، برای مصرف در منزل توصیه نمی شوند زیرا برخورد مگس ها به این شبکه ها، موجب از هم پاشیدن بدن آنان و در نتیجه پخش ذرات بسیار ریز در فضای منزل می شود.
این ذرات الاينده و مضر می توانند موجب بروز ناراحتی های تنفسی و نیز آلودگی مواد غذائی و محیط زندگی انسان شوند. از نصب این تله ها در خارج از منزل نیز باید جدا پرهیز شود، چون این تله ها، در کنار مگس ها، بسیاری حشرات مفید را نیز جلب کرده و از بین می برند.
9- از تله های مگس که اخیرا به بازار آمده اند استفاده کنید. این تله ها که نیازی به برق نیز ندارند و بارها نیز قابل استفاده هستند، به نحوی طراحی شده اند که مگس هائی که در جستجوی غذا به آن وارد می شوند دیگر قادر به خروج نخواهند بود و به این صورت تعداد زیادی مگس به دام افتاده و می میرند.
شیوه ساخت تله مگس کش ارگانیک در منزل
در صورت دسترسی نداشتن به این نوع تله ها، خود نیز می توانید با استفاده از وسایل ساده در منزل، به روش زیر مگس کش ارگانیک بسازید.
یک بطری خالی نوشابه خانواده 1.5 لیتری در باز را برداشته و قسمت مخروطی آن را با قیچی یا چاقو جدا کنید و آن را به صورت وارونه در قسمت پائینی قرار دهید.
می توانید این تله ها را روی زمین یا میز قرار دهید یا اینکه بر روی لبه آنها سه یا چهار سوراخ ایجاد کرده و بوسیله ریسمان آنها را از سقف آویزان کنید.
با کمک مگس کش ارگانیک به عنوان طعمه، یک قاشق غذاخوری شکر و یک استکان سرکه را در یک لیوان آب حل کرده و مقداری از آن را داخل بطری بریزید به طوریکه عمق محلول در تله به حدود 5 سانتی متر برسد.
سپس در آنها سه یا چهار سوراخ ایجاد کرده و بوسیله ریسمان آنها را از سقف آویزان کنید.
اکنون تله مگس کش ارگانیک شما آماده کار است و می توانید آن را در نزدیک نقاط تجمع مگس ها قرار دهید. ممکن است ابتدا مدتی طول بکشد تا مگس ها طعمه را شناسایی کنند ولی بالاخره به تدریج جذب بوی طعمه شده و برای خوردن آن وارد تله می شوند ولی نمی توانند راه خروج را پیدا کنند و در همانجا می میرند.
البته برای جلب مگس ها به داخل تله مگس کش ارگانیک از مواد دیگری نیز چون بقایای مواد غذائی، شیر، میوه و سبزیجات فاسد شده و هر ماده جلب کننده دیگر در دسترس، می توانید استفاده کنید. این تله ها در صورت انتخاب طعمه مناسب، به جز مگس ها، زنبورهای زرد را نیز به خود جلب و شکار می کنند.