مطالب زیر شامل تجربیات خوب یک تولید کننده عسل در ایران در زمینه تولید عسل ارگانیک است که در اختیار شما قرار می گیرد. خداوند ۵ کارخانه را در وجود زنبور عسل قرار داده است:
١. کارخانه عسل سازی
٢. کارخانه ژل رویال یا غذای ملکه
٣. کارخانه موم
۴. کارخانه زهر زنبورعسل
۵. کارخانه بره موم
بشر با همه ادعایش تاکنون نتوانسته و نمی تواند کارخانه ای بسازد که یکی از محصولات زنبور را تولید کند، حال خداوند هر روز در یک کندو ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ زنبور می آفریند و به حق قابل ستایش است و عظمت و قدرت خداوند را می توان به چشم دید. ملکه در روز ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ تخم می گذارد.
فرایند تولید عسل
زنبورعسل برخلاف موجودات دیگر دو معده دارد. زنبور روی گل می نشیند و با خرطوم خود شهد گل را به معده اول یا کیسه عسلی خود منتقل می کند. ۷۰ تا ۷۵ درصد شهد جمع آوری شده آب است.
وقتی کیسه عسلی پر شد زنبور به سوی کندو پرواز کرده و شروع به آبگیری شهد می کند و مقدار زیادی از آب شهد را جذب بدن خود می کند. هم تشنگی خود را رفع می کند و هم به غلظت عسل کمک می کند و به این ترتیب حدود نیمی از شهد را در طی راه آبگیری می کند؛ روز به جمع آوری شهد می گذرد و شب به فرآوری عسل.
زنبور هرگز در طول عمرش نمیخوابد، شب هنگام شهد جمع آوری شده را به کمک هم، دهان به دهان آبگیری کرده همراه با بال زدن مرتب و مداوم ، بقیه رطوبت را گرفته و با افزودن آنزیم هایی مانند آنورتاز و دیاستاز، استیل کولین، اینهبين و… عسل تولید کرده و برای زمستان ذخیره می کنند. عسل ارگانیک بین ۱۵ تا ۱۶ درصد رطوبت دارد.
اگر عسل به تقلب آلوده نمی شد، با مصرف روزانه یک یا دو قاشق عسل بسیاری از بیماریها درمان و ۹۰ درصد به سلامتی نزدیک تر میشدیم.
عسل ارگانیک
عسل ارگانیک دارای ۳ شرط است:
١. زنبور با شکر یا مواد دیگر تغذیه نشود.
۲. موم مصنوعی که از مومهای ضایعاتی و پارافین در کارخانه ها تهیه میشود استفاده نشود «موم توسط خود زنبور بافته شود».
3- در صورت بیمارشدن زنبور از داروهای مطمئن و مجاز استفاده شود، برای مثال، اسید فورمیک، اسید اگزالیک، سرکه سیب یا انگور طبیعی، اسید استیک و لاکتیک، دم کرده آویشن، پونه، نعنا، کاکوتی، از دود تنباکو، اسپند و نه از داروهای شیمیایی مانند نوار آپیسان، پریزن، آمیتراز، فاب کوزین، کومافوس و… این داروها در کشورهای اروپای منسوخ شده زیرا عسل را آلوده می کنند، اما متاسفانه هنوز توسط برخی از زنبورداران ناآگاه استفاده میشود.
به طور عمومی، زنبوردارانی که از شکر استفاده می کنند زنبور، بیماری بیشتری داشته و از داروهای بیشتری استفاده می کنند.
انواع عسل
ما می توانیم به تعداد گل های جهان عسل داشته باشیم؛ بنابراین تنوع در عسل بسیار زیاد است، لذا طعم، عطر و رنگ عسل به نوع گلی که زنبور از آن تغذیه می کند بستگی دارد و این باور غلط که عسل تیره مرغوب تر از عسل روشن است کاملا غلط است.
برای مثال یکی از کمیاب ترین و مرغوب ترین عسل ها، عسل اقاقیاست که رنگ آن آبگون و زلال است و یا شبدر ، یونجه و اکلیل کوهی که رنگ آنها روشن است، اما عسل اکالیپتوس، جاز و شوید تیرهاند و یا آویشن قرمز، کنار عقیقی، مرکبات زرد روشن و چویل سبز است. قرآن هم در سوره نمل به رنگهای مختلف عسل اشاره می کند.
در خرید عسل تیره بسیار دقت کنید؛ زیرا برخی سودجویان، عسل نامرغوب را در معرض آفتاب قرار می دهند تا رنگ آن پس از ۲ تا ۳ هفته تیره و حتی سیاه شود و آن را به عنوان عسل دارویی جنگلی و یا کوهی به مشتریان کم اطلاع می فروشند. شما هم می توانید یک شیشه عسل معمولی را در معرض آفتاب بگذارید پس از مدتی خواهید دید که سیاه و تیره می شود.
متاسفانه برخی از مصرف کنندگان عسل معتقدند که اگر عسل را با موم بخرند، مغبون نخواهند شد. در حالی که معمولا عسل هایی که با موم پر شده اند و در بازار موجود است عسل تغذیه ای است.
همچنین موم در معده هیچ موجود زندهای هضم نمیشود و چیزی که هضم نشود جذب نمی شود و در این صورت ارزش غذایی ندارد، اما برای لایروبی و پاکسازی کردن دستگاه گوارش مفید است به شرط آن که از موم مصنوعی آغشته به پارافین استفاده نشده باشد. به طور عمومی این گونه عسلها فقط شیرین هستند و عطر و طعم واقعی عسل را ندارند.
تشخیص دقیق عسل خالص فقط در آزمایشگاههای مواد غذایی امکان پذیر است، اما می توان تا حدودی با حس بویایی و چشایی عسل خالص را تشخیص داد. در این روش فقط یک قطره عسل ، نه بیشتر را روی زبان گذاشته و مزمزه کنید.
اگر عسل طبیعی باشد با همان یک قطره شهد گلها و طعم طبیعی عسل احساس میشود، همچنین با باز شدن درب ظرف عسل عطر و رایحه عسل به مشام می رسد. مشت نمونه خروار است. یک قطره عسل هم باید طعم طبیعی عسل را داشته باشد.
در بازار ۳ نوع عسل وجود دارد:
۱. عسل مصنوعی که از گلوکز تجاری یا باتکاو شکر و… تهیه شده و زنبور در تولید آن هیچ نقشی ندارد.
۲. عسل تغذیه ای که زنبور با شربت شکر و… تغذیه شده و عسل تولید می کند.
۳.عسل ارگانیک که زنبور از شهد گلها استفاده کرده و زنبوردار به جای تغذیه باشکر با کوچ دادن زنبورها به مناطق پرگل عسل تهیه می کند.
کشور ما چهار فصل است و معمولا در همه فصول گل و گیاه به وفور وجود دارد. در اواسط اسفند ماه باغ های مرکبات استان های فارس، خوزستان، شمال کشور به گل مینشیند و زنبوردار می تواند با کوچ به موقع به این مناطق ضمن گرده افشانی خالص مرکبات، تولید کندو (حدود ۴۰ تا ۵۰ روز) کند و پس از برداشت، کندوها را به مناطق کوهستانی مثل استان های چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد، کردستان، آذربایجان و… کوچ داده و تا شهریور از این مناطق استفاده کند.
در پاییز که کوهستان خشک می شود، در جنوب کشور درختان کنار به گل می نشیند و زنبوردار باید کندوها را به دو دلیل به جنوب کوچ دهد:
۱.عسل کنار را از دست ندهد.
٢. در زمستان زنبور در جنوب سالم تر مانده و از مرگ و میر و بیماری در امان می ماند و در پایان سال دوباره از باغ های مرکبات استفاده کند.
بنابراین یک زنبوردار آگاه و حرفه ای برای خود سیر کوچی دارد. زنبورداری یعنی کوچ مرتب و به موقع به مناطق پرگل.
رُس بستن عسل
یکی از باورهای غلط این است که رٌس بستن عسل نه دلیل بر صحت عسل است و نه دلیل بر رد آن؛ عامل اصلی رٌس بستن آنزیم دیاستار و میزان گرده گل است. بنابراین ما از بستن عسل متوجه می شویم که این عسل توسط زنبور تولید شده و مصنوعی نیست و طبیعی بودن عسل و یا تغذیه ای بودن بر عهده آزمایشگاه است.
عسل ارگانیک رس بسته عطر و طعم واقعی خودش را دارد، در حالی که عسل تغذیه ای فقط شیرین است. عسل رٌس بسته به نوع گلی که استفاده کرده، زمان رس بستنش متفاوت است، برای مثال اقاقیا ۴ سال اما عسل آفتابگردان، کلزا، پنبه، گل مینا، پیچک کمتر از یک ماه رس میبندد.
جنبه درمانی عسل ارگانیک شامل: درمان زخم های عفونی، سوختگیها، بیماریهای دستگاه گوارش، بیماری های اعصاب، افسردگی، بی خوابی، استرس، وسواس و فشار خون، چربی خون، اوره، کلسترول، شب ادراری کودکان، پوست صورت، سرماخوردگی، کم خونی، کبد (عسل صفرابر است)، مشکلات ریوی، تقویت قوای جنسی همراه با گرده و ژل رویال، درمان عفونت های دستگاه تناسلی بانوان، کاهش ویار خانم باردار، درمان بیماریهای قلبی و… میباشد.