در این بخش با روش های خانگی و معجون های دست ساز برای از بین بردن سوسک ها آشنا خواهید. در ادامه معرفی سوسک کش ارگانیک با ما همراه باشید.
به محض ورود به آشپزخانه، با سوسک های کوچکی روبرو می شوید که به سرعت خود را به گوشه ای رسانده و مخفی می شوند… یک مگس وارد اتاق شده و با پشتکار تمام مشغول چشیدن و آلوده کردن خوراکی شما است…. پشه ها با وزوز و مزاحمت مداوم خود خواب را بر شما حرام کرده اند…. حشرات ریزی در ظرف نگهداری حبوبات جولان می دهند… یک موش کوچک راه خودش را به کیسه برنج ذخیره شما پیدا کرده است… این ها فقط چند نمونه از مزاحمت ها، خسارات و خطرات بهداشتی حشرات و جانوران در منازل هستند.
قبل از اینکه قوطی حشره کش را برداشته و ترکیبات سمی را به سوی حشرات مزاحم اسپری کنید، لطفا موارد اخطار و احتیاط درج شده بر روی قوطی حشره کش را با دقت مطالعه فرمائید.
اسپری های حشره کش خانگی، اگرچه اکثرا حاوی سموم نسبتا کم خطر، از گروه پیروتروئیدها، هستند ولی وجود افزودنی های مختلف و حلالهای نفتی در این محصولات، می تواند موجب تشدید سمیت گردیده و استفاده نادرست از آنان، سلامتی ما و کودکانمان را با مخاطرات جدی روبرو خواهد کرد.
نکات زیر عینا از روی یک قوطی حشره کش خانگی نقل می گردد.
- از ورود به اتاق های تازه سم پاشی شده خودداری کنید.
- کسانیکه مبتلا به حساسیت هستند و یا کودکان، هنگام سم پاشی نباید در اتاق حضور داشته باشند.
- بر روی افراد، حیوانات خانگی، خوراکی ها اسپری نکنید.
- از پاشیدن و تماس محلول بر روی بدن و چشم بپرهیزید.
- بر روی سطوح گرم و آتش پذیر اسپری نکنید.
از سوی دیگر، بررسی های علمی ثابت کرده اند که در اثر سم پاشی های مکرر و بی رویه، بسیاری از حشرات و جانوران موذی خانگی، از جمله مگس ها، سوسک های حمام و موش ها، نسبت به سموم شیمیائی پرمصرف مقاوم شده اند، بدین معنی که برای از بین بردن نسل های جدید آنان نیاز به افزایش قابل ملاحظه غلظت سم و یا بکارگیری سموها جدیدتر و مهلک تر می باشد.
برای مبارزه با حشرات و جانوران موذی در منزل، راه حل های بهتر و سالم تری وجود دارند که با استفاده از مواد موجود در منزل چون صابون، جوش شیرین، سرکه، الكل، روغن، گچ، سیر، فلفل، گیاهان داروئی و کمی وقت و حوصله نیز می توان بدون به خطر افتادن سلامتی افراد خانواده، با حشرات و جانوران موذی مبارزه نمود.
البته در این راه، استفاده از ترکیبات کشنده به تنهائی فقط تاثیر کوتاه مدت و موقت دارد و برای کنترل پایدار حشرات و جانوران موذی، در کنار به کار بردن این گونه ترکیبات، نکات و راهکارهائی نیز در این بخش به شما ارائه می شوند که آن را روش مدیریت تلفیقی آفات یا Integrated Pest Management می نامند.
سوسک حمام (سوسری)
سوسک ها که گونه های خانگی آن اصطلاحا سوسک حمام با سوسک فاضلاب نامیده می شوند را می توان مقاومترین موجودات روی کره زمین نامید. فسیل های کشف شده این حشرات با قدمت دویست و پنجاه میلیون سال نشان می دهد که سوسک ها دوران پیدایش و انقراض دایناسورها را نیز به سلامت شاهد بوده اند.
این حشرات همه چیز خوار هستند و اگرچه تغذیه با مواد شیرین و نشاسته ای را ترجیح می دهند ولی در صورت دسترسی نداشتن به غذای مطلوب، می توانند از حشرات مرده، چسب و رنگ خشک شده، خمیر دندان، کاغذ، صابون، خون و مدفوع حیوانات و بسیاری از مواد دیگر تغذیه کنند.
گونه های اصلی سوسک ها که در محل زندگی ما یافت می شوند عبارتند از سوسک آلمانی، سوسک شرقی و سوسک آمریکائی.
سوسک های آمریکائی، که طول بدن حشرات بالغ آنان به ۴۰ میلی متر نیز می رسد، به ندرت در آشپزخانه دیده می شوند و معمولا نقاط تاریک و مرطوب مانند چاه ها و لوله های فاضلاب را برای زندگی و تکثیر انتخاب می کنند و اگر از طریقی، مانند کف شور یا دریچه های بدون درپوش و حفاظ فاضلاب به داخلی منزل راه پیدا کنند، می توانند موجب گسترش عوامل بیماری زا چون میکروب های اسهال و انواع قارچ های آلوده کننده گردند.
سوسک های آلمانی با طول بدن ۱۰ تا ۱۵ میلی متر، حشراتی همه جا زی هستند، بدین معنی که هر جائی که گرما، رطوبت و غذا وجود داشته باشد را برای زندگی انتخاب کرده و به سرعت تکثیر می شوند.
سوسک های آلمانی در طیف وسیعی از اماکن از آشپزخانه و حمام منازل و رستوران ها، کارخانه های مواد غذائی، محلهای جمع اوری زباله و عرشه کشتی ها یافت می شوند و با انتقال انواع عوامل بیماری زا ما را در معرض خطرات جدی بهداشتی قرار می دهند.
سوسک ها به ویژه سوسک های آلمانی، بدلیل مصرف زیاد سموم بر ضد آنها، نسبت به اغلب سموم مقاوم شده اند و به همین دلیل نیز شرکت های سمپاشی، برای کنترل آنان معمولا از مخلوط چند سم استفاده می کنند که این کار باعث آلودگی بیشتر محیط زندگی و به خطر افتادن سلامتی اهالی منزل، بویژه کودکان، می گردد.
قبل از به کارگیری سوسک کش ارگانیک بهترین و پایدارترین روش کنترل این حشرات در منزل، رعایت راهکارهای موسوم به مدیریت تلفیقی آفات است که در کنار استفاده از ترکیبات کشنده به عنوان آخرین انتخاب، نکات مهم دیگری را در بر می گیرند.
1.جلوگیری از انباشته شدن و جمع آوری پس مانده های مواد غذائی، ظروف کثیف، زباله، تمیز کردن روزانه کف و سطوح در آشپزخانه و سرویس های بهداشتی و در یک عبارت ” رعایت نظافت و بهداشت در منزل کلید اصلی در کاهش جمعیت این حشرات و سایر حشرات موذی است.
٢. محل های ورود سوسک ها به منزل را به خصوص در حمام، دستشوئی و آشپزخانه شناسایی کرده و هر گونه شكاف، ترک و روزنه ای را با گچ و سیمان مسدود کنید و در پوش مناسب بر روی دریچه های فاضلاب و سوراخ توالت قرار دهید.
3.سوسک ها برای زندگی و تکثیر، نقاط گرم و مرطوب و تاریک را ترجیح می دهند.
در محل زندگی خود این نقاط را شناسایی کرده و با تهویه مناسب و انجام سایر اصلاحات، آنها را از داشتن محل امن محروم کنید.
بعضی از نقاطی که معمولا باید از این نظر کنترل شوند عبارتند از فضای زیر ظرفشوئی، دستشوئی، وان حمام، اجاق گاز، یخچال، سوراخ ها و شکاف های بین کف و دیوار با لوله های ورود آب و خروج فاضلاب، دریچه های کنتور آب و موتورخانه….
۴. نعنا، فلفل تند، سیر، برگ بو و پوست خیار بر روی سوسک های اثر دورکنندگی دارند و به عنوان سوسک کش ارگانیک عمل میکنند. مقداری از هر یک از این گیاهان را خرد کرده و در ظروف کم عمق در باز، مانند بشقاب های کوچک، داخل کابینت های آشپزخانه قرار دهید.
۵. تله های چسبنده که در فروشگاه ها برای شکار سوسک ها عرضه می شوند، در صورت در دسترس بودن، ابزار مناسبی برای تخمین جمعیت و شناسایی نقاط تردد آنان هستند. ولی برای کاهش قابل ملاحظه جمعیت سوسک ها با این نوع تله ها، باید تعداد زیادی از آنان در نقاط مختلف قرار داده شوند که این کار ممکن است برای همه چندان عملی و اقتصادی نباشد.
اقدامات پیشنهادی بالا نقش مؤثری در کاهش جمعیت سوسری و در نتیجه کاهش مصرف سموم در خانه دارند، اما به هر حال استفاده از ترکیبات کشنده برای از بین بردن سوسک های، با توجه به نرخ بالای زاد و ولد آنان اجتناب ناپذیر است.
برای انتخاب سموم کم خطرتر برای استفاده در منزل، توصیه می شود که برچسب اطلاعات سموم موجود در فروشگاه ها را مطالعه کرده و ترجیحا از محصولاتی استفاده کنید که محتوی براکس یا اسید بوریک هستند.
چون این مواد که به صورت پودر یا طعمه های آماده مصرف (خمیر های سوسک کش ارگانیک ) عرضه می شوند، ضمن کنترل دراز مدت سوسک ها و بعضی حشرات خانگی دیگر، برای انسان نسبت به سایر سم حشره کش بسیار کم خطرتر هستند و تاکنون نیز موجب ایجاد مقاومت در این حشرات نشده اند.
البته می توانید نیز معجون های مؤثری با استفاده از مواد موجود در منزل تهیه کنید و به عنوان سوسک کش ارگانیک آنها را برای از بین بردن سوسک ها مصرف کنید که خطری هم برای سلامتی تان ندارد.
انواع سوسک کش ارگانیک
طعمه مایع
یک قاشق غذاخوری جوش شیرین را، در یک لیوان ماء الشعير حل کنید. محلول را داخل بشقاب های کوچک ریخته و در مسیر سوسک ها قرار دهید.
طعمه پودر (برای محل های خشک و به دور از رطوبت)
مقداری جوش شیرین و آرد را به نسبت مساوی کاملا مخلوط کنید و به صورت لایه ای نازک در زیر کابینت ها، زیر یخچال و اجاق گاز و سایر نقاط خشک منزل روی زمین بپاشید. یا اینکه مقداری پودر گچ را با آرد به نسبت مساوی کاملا مخلوط کنید و آن را به دور از رطوبت، در مسیر سوسک ها بر روی زمین بپاشید.
طعمه روغنی (برای نقاط مرطوب)
برای ساخت این نوع سوسک کش ارگانیک مقداری جوش شیرین و آرد را به نسبت مساوی با یکدیگر مخلوط کرده و کمی پیاز رنده شده به آن اضافه کنید. سپس مقداری روغن خوراکی جامد یا مایع را به اندازه ای با مواد فوق مخلوط کنید که یک خمیر نرم بدست آورید.
این خمیر را به صورت گوی های کوچک در آورده و در مسیر سوسک ها قرار دهید. این طعمه برای نقاط مرطوب مانند زیر وان حمام و دسشویی مناسب است چون با آب شسته نمی شود.