نام فارسی: نیلوفر آبی زرد
نام علمی: .Nuphar luteum (L.) Sibth
نام فرانسه: Aillout d’eau, Plateau, Jaunet d’eau, Né nupharjaune
نام آلملنی: Gelbe Wasserrose, Gelbe Teichrose
نام انگلیسی: Yellow waterlily
نام ایتالیایی: Giglio d’acqua giallo, Erculea gialla, Parapotte, Ninfea gialla
نام عربی: بشنین اصفر (Bashnî nAssfar)، نیلوفر اصفر
نیلوفر آبی زرد از تیره نیلوفر آبی، گیاهی پایا و دارای برگ های ضخیم، مواج، بیضوی – مدور با دمبرگ دراز است. گل های آن به رنگ زرد زیبا و به پهنای ۳ تا ۷ سانتی متر (کوچک تر از نیلوفر آبی) است. در غالب نواحی نیمکره شمالی، در استخرها و آب های راکد می روید. عطر گل های آن قوی تر از نیلوفر آبی است.
ترکیبات شیمیایی نیلوفر آبی زرد
ریزوم گیاه نیلوفر آبی زرد دارای مواد قندی مختلف، آمیدون، مواد رزینی و الكالوئیدی به نام نوفارین همراه با تانن است. مقدار آمیدون در ریزوم جوان گیاه، معادل ۱۸ درصد است. وجود الكالوئیدی به نام نوفاریدین (nupharidine) نیز در ریزوم گیاه ذکر شده است. نوفاریدین، الکالوئیدی به فرمول C۱۵H۲۳NO۲ و به وزن ملکولی ۲۴۹.۳۴ است و از ریزوم گیاه مذکور استخراج شده است. در گونه های دیگر این گیاه مانند .N. japonicum DC نیز وجود دارد و به حالت متبلور به دست آمده است. نوفاریدین در گرمای ۲۲۱ درجه، ذوب می گردد. در الكل، کلروفرم، اتر، استن، الكل آمیلیک و اسیدهای رقیق حل می شود.
خواص درمانی نیلوفر آبی زرد
اختصاصات درمانی گیاه نیلوفر آبی زرد مشابه نیلوفر آبی است. اثر قابض و نیرو دهنده دارد. قرار دادن ریشه آن بر روی پوست بدن، باعث التهاب و قرمزی آن می شود. گل های آن به طور ضعیف اثر مخدر، نرم کننده و رفع تحریکات جلدی دارد. از گذشته معتقد بودند نیلوفر آبی، اثر ضعیف کننده قوای جنسی را دارد و پزشکان قدیم ایرانی و عرب از این نظر آن را دارویی موثر می دانند.
محل رویش نیلوفر آبی زرد
آب های نواحی مختلف ایران، کرمانشاه، سراب نیلوفر، ۲۵ کیلومتری غرب کرمانشاه، شیراز.