گياه بوصیر
نامهای ديگر بوصیر : بوسير – علف خرگوش – گل خرگوشك – گل ماهور – علف ماهور – قلومس – آذان الدّب
Molene – Mullen – Lungwort – Candlewickplant – Torches – Velvetdock – Flannel plant – Feltwort – Mullein – Cierge de Notre. dame – Bouillon blanc – Bonhomme.
مشخصات بوصیر
گياهی است از خانوادهی Scrophulariaceae ، دوساله كه بلندی آن تا دو متر میرسد. گلهای آن خيلی كمدوام و پوشيده از تارهای پنبهای سفيد، زرد يا حنايی و در بعضی ارقام قرمز و سفيد است. برگهای آن در قسمت پايين ساقه بزرگ و موجدار، بيضی، نوكتيز، بدون دمبرگ ساقه را در آغوش میگيرد. اين گياه معمولا در كنار جادهها و پرچينها میرويد و اينگونه در مناطق معتدل هيماليا و ارتفاعات ۱۵۰۰ تا ۴۰۰۰ متر در هند و مناطق مختلف جنوب اروپا انتشار دارد. متجاور از بيست گونه از اين گياه در ايران نيز ديده شده است.
طبيعت آن: گرم و خشك است.
برگ بوصیر
خواص درمانی
- آب دمكردهی آن را بنوشيد. برای معالجهی آسم و ساير ناراحتیهای ريوی مفيد است، قابض است و برای نرم كردن سينه مفيد میباشد.
- آن را دم كنيد بعد با روغن آغشته كرده روی مواضع متورم بگذاريد، ورم فروكش میكند.
گل بوصیر
خواص درمانی: ۱۰ تا ۳۰ گرم از آن را در يك ليتر آب جوش دم كنيد، مقدار كمی جوششيرين به آب صافكردهی آن اضافه نموده همهروزه در طول روز ۳ تا ۴ فنجان بنوشيد. قابض است، سينه را نرم میكند و سرفههای سرد را تسكين میدهد، برای تنگیتنفس مفيد میباشد، مسكّن قولنجهای رودهای يا كوليتهای رودهای است و برای رفع ناراحتیهای بواسير مؤثر است.
دانهی بوصیر
خواص درمانی: مخدّر است، برای تقويت نيروی جنسی مفيد میباشد.
ريشه بوصیر
خواص درمانی
- هر روز پنج گرم از سائيدهشدهی آن را با آب بخوريد. سينه را نرم میكند، قابض است، ضد انگل است، برای جلوگيری از رطوبتها نافع میباشد.
- آن را نرم بساييد و با سركهی رقيق مخلوط نموده بخوريد. برای قطع اسهال نافع است.