نام فارسی: لاپسانا
نام علمی: .Lapsana communis L
نام فرانسه: Saune blanche، Herbe aux mamelles، L. commune، Lapsane
نام انگلیسی: Common nipplwort، Nipple – Wort
نام ایتالیایی: Lapsano
نام آلمانی: Milchen، Hasen-Kohl، Gemeine – Milche، Gemeiner-Rainkohl
نام عربی: لبسانه
لاپسانا گیاهی علفی از تیره کاسنی، یک ساله و دارای ساقه راست باریک و به ارتفاع ۲۰ تا ۸۰ سانتی متر است. در جنگل های غیر انبوه، بیشه ها، کشتزارها، اراضی بایر و مرطوب و حتی بر روی دیوارهای کهنه غالب نواحی اروپا، مغرب آسیا و شمال افريقا می روید. در امریکای شمالی نیز تا حد اقیانوسیه پراکندگی حاصل نموده است. پیشروی آن در ارتفاعات، تا ۱۸۰۰ متری کوه های آلپ است ولی به نواحی مرتفع تر نیز ممکن است نفوذ پیدا نماید.
ارتفاع ساقه گیاه لاپسانا ، در نواحی مساعد به ۱.۲۵ متر نیز رسیده است. برگ های آن، رنگ سبز نسبتا تیره و شکل متفاوت در قسمت قاعده ساقه و یا در طول آن تا حد گل آذین دارد به طوری که پهنک برگ های آن در قاعده ساقه منقسم به قطعات کوچک و نامنظمی است که در انتها به یک قطعه بزرگ و دندانه دار ختم می شود در حالی که به تدریج که به راس ساقه نزدیک می شویم، قطعات کوچک به تدریج از بین می رود و منحصرا، برگ ها شامل یک پهنک دندانه دار و نوک تیز و یا علاوه بر آن دارای زائده های کوچکی در قاعده می گردد.
قسمت انتهایی ساقه لاپسانا نوعی انشعاب دو قسمتی پیدا می کند که آخرین حد هر یک از آن ها به یک گل زرد ختم می شود و از مجموع آن ها منظره گل آذین خوشه مرکب، به وجود می آید. از اختصاصات گل های این گیاه آن است که در اواسط روز، حالت ناشکفته پیدا می کند که خود در تشخیص گیاه کمک موثر می نماید. بر روی کاپیتول های آن، به تفاوت ۸ تا ۱۵ گل زرد زبانه ای محصور در یک ردیف براکته دیده می شود. میوه آن کوچک، شفاف، به طول ۴.۵ میلی متر و فاقد دسته تار (Aigrette) در انتهاست.
خواص درمانی لاپسانا
برگ های تازه گیاه لاپسانا را می توان به صورت خام در سالاد مصرف نمود. تمام قسمت های این گیاه اثر ملین دارد. شیره تازه گیاه اگر بر روی بریدگی های پوست بدن اثر داده شود، التیام آن ها را تسریع می کند. له شده برگ های آن به صورت ضماد اگر بر روی ترک و شکاف ها سطحی پوست مخصوصا نوک پستان زنان شیرده گذاشته شود، التیام و بهبود آن را باعث می گردد.
محل رویش لاپسانا
نواحی شمالی ایران، دامنه های البرز، ارتفاعات عمارلو: ناحیه اطراف کبوتر چاک (در سایه درختان منطقه نسبتا جنگلی). گرگان: کوه شاهوار، نزدیک حاجی لنگ در ۲۴۰۰ – ۲۶۰۰ متری. مازندران: دره چالوس در ۱۷۰۰ متری، جنوب آمل آذربایجان: جنوب غربی ارومیه در ۲۰۰۰ – ۲۲۰۰ متری. قزوین، راه تهران به چالوس در حاشیه جاده مغرب ایران کرمانشاه: نزدیک سراب اسکندر.