اگر دچار بیماری خارش گلو شده اید باید از خوردن نعناع، شیرینی های قنادی، انواع فلفل و ادویه جات و غذاهای سرخ کرده پرهیز کنید.
خارش گلو(نرم کردن گلو)
برای نرم کردن گلو از چغندر لبویی، شکر تیقال، لعاب به دانه و قدومه ی شیرازی و چهار تخم سینه، در طول روز استفاده کنید.
سوزش مری
برای برطرف کردن سوزش مری بهترین راه این است که روزی سه مرتبه شکر تیقال را تمیز و نرم بسایید و با آب گرم یا شیرگرم مخلوط و میل فرمایید.
خارج کردن شی از گلو
برای خارج کردن تیغ ماهی یا استخوان یا خار که در گلو مانده باشد با مشت زدن به پشت گردن و میان دو کتف یا با وسیله ی دیگری آن را از گلو خارج کنید.
اگر فرو رفته باشد روغن نیم گرم را جرعه جرعه بنوشید و غرغره کنید یا با تکرار سرفه های شدید آن را خارج سازید.
اگر آن شی خورده شده باشد بدون آنکه دست و پای خود را گم کنید به او پوره سیب زمینی خام را زیاد بخورانید تا دور آن شی را بگیرد و به راحتی از بدن خارج شود.
بیماری گلو درد (زالو یا کرم داخل گلو)
اگر هنگام نوشیدن آب یا به هر نحو دیگری کرم یا زالویی داخل گلو رفته باشد، یک لیوان آب لیمو را به مرور، کم کم میل کنید.
سرکه را اندک اندک بنوشید و در گلو هم غرغره کنید.
قدری نمک و پودر خردل و نشادر را نرم کرده و با سرکه مخلوط کنید و چندین مرتبه در گلو غرغره و بعد از دهان خارج کنید.
افسنطین را بجوشانید و آبش را با سرکه مخلوط و کمی بخورید. چندین مرتبه هم در گلو غرغره کنید.
آب نمک را در گلو غرغره کنید.
گلو درد اگر به گلو درد مبتلا شده اید باید از خوردن گردو، خرما، فلفل، ادویه جات، شیرینی های قنادی، غذاهای سرخ کرده، فلافل و تمام خوراکی هایی که طبیعتشان گرم است پرهیز کنید و از خوراکی هایی مانند سیر، پیاز شاه توت، شیرگاو، عناب، نخود، ماش، آبلیمو، آب اسفناج، شلغم پخته، مربای شلغم، شربت شلغم، شربت توت، مربای بابونه، آب دم کرده ی گل زوفا، آب دم کرده ی گل و برگ و ریشه خطمی استفاده کنید.
به عنوان درمان روزی چند مرتبه آب شلغم را در گلو غرغره کنید.
قرقوروت را در آب حل کنید و با آن آب چند مرتبه در طول روز غرغره کنید.
لعاب اسفرزه را چندین بار در طول روز غرغره کنید و به جای آب خوردن از آن آب بنوشید.
چند مرتبه در طول روز آب اسفناج خام را بگیرید و در گلو غرغره کنید.
آب جوشانده ی گل خطمی را در طول روز چندین بار در گلو غرغره کنید.
کشمش را به مدت طولانی در آب گرم خیس کنید و آب آن را چند بار بنوشید.
برگ ازگیل را دم کنید و آب آن را تا گرم است در گلو غرغره کنید و روزی سه بار تکرار کنید.
یک قاشق سوپ خوری عسل را در یک لیوان آب بجوشانید و چند مرتبه در گلو غرغره کنید.
نیم مثقال قایقون را بکوبید و با یک فنجان آب چغندر خام مخلوط و بخورید.
گل نیلوفر، گل بنفشه، گل پنیرک، تخم گشنیز، علف مخلصه، خارخاسک، مغز ناخنک، بادرنجبویه، تاجریزی، مرزنجوش، ریشه ی کاسنی و گل بابونه ی شیرازی از هر کدام ۳ مثقال مخلوط و نیم کوب کنید.
آن را به ۱۰ قسمت مساوی تقسیم و هر قسمت را شب در آب جوش خیس کنید و صبح در همان آب بجوشانید. آب آن را صاف و شیرین کرده، بنوشید و تفاله ی آن را مجددا خیس و شب باز هم بجوشانید و آب آن را مصرف کنید.
مقدار ۶۰ گرم پوست ساقه های جوان بلوط را نرم بکوبید و در یک لیتر آب ۱۲ دقیقه بجوشانید و با آب صاف کرده ی آن روزی سه مرتبه غرغره کنید.
در طول روز ساعتی یک بار پنبه ای را به آب لیمو آغشته کنید و به گلو بمالید و یا در گلو آب لیمو را غرغره کنید.
هر روز صبح، ظهر و شب با عرق کامفره غرغره کنید. جعفری را نیز بپزید و در سرکه بگذارید و تا گرم است روی گلو ضماد گذارید تا درد را تسکین دهد.
بیست گرم جو پوست کنده را در ظرفی بریزید و یک لیتر آب سرد به آن اضافه کنید، روی آتش گذاشته و هنگامی که به جوش آمد آب آن را دور بریزید، مجددا آب سرد روی آن ریخته و به مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید سپس آب آن را صاف و روزی ۵ مرتبه در گلو غرغره کنید.
هر صبح، ظهر و شب بعد از هر غذا یک عدد قرص آلتادین را در دهان بمکید تا تمام شود.
شصت گرم ساقه های گلدار پونه ی کوهی را در یک لیتر آب بجوشانید و ۱۵ دقیقه دم کنید. تا گرم است روزی سه مرتبه آن را غرغره کنید و روزی سه مرتبه با آب جوشانده ی جو که در نسخه قبلی شرح دادم، غرغره کنید.
سی گرم برگ توت وحشی را در یک لیتر آب بجوشانید بعد آب آن را صاف و با عسل شیرین کنید و روزی چند مرتبه غرغره کنید.
بیست گرم برگ بارهنگ را در نیم لیتر آب ۳ دقیقه بجوشانید، به مدت ۱۵ دقیقه هم آن را دم کنید. پس از سرد شدن آب آن را صاف و روزی ۳ مرتبه با آن غرغره کنید.
آب هویج خام را گرفته و با آب لیمو مخلوط کنید و بجوشانید، بعد مقداری آب پیاز خام به آن اضافه کرده و بنوشید.
آب یک لیموی تازه را در کمی آب نیم گرم مخلوط و روزی سه بار غرغره کنید.
پنجاه گرم برگ خشک تمشک را در یک لیتر آب ۵ دقیقه بجوشانید و ۱۰ دقیقه هم آن را دم کنید سپس صاف کرده و روزی سه مرتبه با آب آن غرغره کنید.
پنجاه گرم اسطوخودوس هندی را به مدت ۱۲ دقیقه در یک لیتر آب جوش دم کنید و قبل از هر غذا یک فنجان از آب آن را با عسل شیرین کنید و بنوشید.
مقداری مرزه و زیره ی سیاه را نرم بکوبید و در سرکه بریزید و چند بار در روز مقداری از آن را در دهان بگیرید.
بیماری گلو درد (گلو درد کهنه)
برای درمان گلو دردی که کهنه و مزمن شده است، مقداری سرکه را رقیق کنید و بعد کمی نمک به آن بزنید و روزی چند مرتبه در گلو غرغره کنید.
چند عدد انجیر را در مقداری شیر بجوشانید و آن شیر را روزی چند مرتبه در گلو غرغره کنید.
بیماری گلو درد (ورم گلو)
در صورتیکه گلو دچار ورم شده باشد، برای بهبودی آن از پیاز و شربت شلغم بسیار استفاده کنید.
آبغوره یا آب لیمو را روزی ۵ مرتبه در گلو غرغره کنید.
آب کرفس تازه را بگیرید بعد با آب لیموترش مخلوط و روزی چند مرتبه در گلو غرغره کنید.
یک برابر سرکه را با دو برابر آن، آب و مقداری شکر مخلوط و در ظرفی سربسته بریزید و هر سه ساعت یک بار آن را بجوشانید و حلق و گلو را خوب روی آن گرفته و بخور دهید.
بیماری گلو درد (التهاب حنجره لارنژیت)
تورم حنجره همان لارنژیت (جعبه ی صوتی) است که معمولا به سبب عفونت و گرفتگی سینه به وجود می آید. لارنژیت التهاب حنجره است که بین حلق و نای (لوله ی هوایی) قرار دارد و تارهای صوتی را در خود جای داده است.
این حالت می تواند سریع باشد و فقط چند روز طول بکشد و یا به صورت مزمن چندین ماه باقی بماند. این وضعیت معمولا جدی نیست اما در کودکان می تواند مشکلات تنفسی به همراه آورد.
لارنژیت شدید و حاد معمولا به وسیله ی یک عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی به وجود می آید اما می تواند بعد از فشار آوردن زیاد بر روی صدا و فریاد زدن نیز به وجود آید.
لارنژیت مزمن ممکن است بر اثر مصرف دخانیات یا استفاده ی طولانی مدت از صدا که ممکن است حنجره را خراب کند به وجود آید. مصرف الكل به خصوص مشروبات الکلی این وضعیت را تشدید می کند.
علایم عبارتند از:
– گلو درد به خصوص وقتی که از صدا استفاده میکنیم.
– گاهی اوقات لارنژیت ناشی از گره ی تارهای صوتی و یا همراه با آن است.
لارنژیت حاد که به دلیل عفونت ویروسی به وجود می آید معمولا بدون درمان برطرف می شود.
درمان خاصی برای حالت مزمن وجود ندارد. برای هر دو حالت استراحت دادن به صدا می تواند در تسکین درد و جلوگیری از صدمه ی بیشتر تارهای صوتی مفید باشد.
استنشاق بخار آب وقتی که در زیر یک حوله قرار دارید نیز می تواند علایم را تسکین دهد. برای جلوگیری از بازگشت بیماری در حالت مزمن بایستی از حنجره خود زیاد کار نکشید.
اگر سیگار میکشید یا از مشروبات استفاده میکنید بایستی آن را کاملا ترک کنید.
گرفتگی صدا می تواند از علایم سرطان حنجره باشد. اگر صدای شما بیش از ۲ هفته تغییر کرد بایستی با پزشک مشورت کنید. او احتمالا برای شما تجویز خواهد کرد که در بیمارستان تحت آزمایش لارنگوسکوپی قرار بگیرید.
بیماری گلو درد (ورم پرده ی حلق)
ورم پرده ی حلق (شراع الحنک) در اثر بیماری های میکروبی و ویروسی و هم چنین از بیماری های باکتریایی ایجاد می شود و گاهی در اثر ورم پرده ی حلق فلج می شود که این فلج در بیماری دیفتری که به موقع معالجه نشده باشد، اتفاق می افتد. مهم ترین علایم آن خارج شدن مایعات از بینی در هنگام بلع است.
برای درمان آن پولک های مغز فلوس، بابونه ی شیرازی و گل بنفشه از هر کدام ۲۰ گرم، همه را نیمکوب کرده و بعد ۵۰ گرم مغز تخم کدوی خام کوبیده شده را با آنها مخلوط و بجوشانید و آب آن را چندین مرتبه در طول روز در گلو غرغره کنید.
صمغ عربی اصل و کتیرا سفید مفتولی و قدمه شیرازی و تخم خطمی و تخم مرو از هر کدام ۱۰ گرم، تخم کتان و تخم شنبلیله از هر کدام ۲۰ گرم.
همه را نرم بکوبید و روزی ۵ مرتبه هر بار یک قاشق شربت خوری از آن را با کمی شکر در یک لیوان آب جوش مخلوط کرده و خوب به هم بزنید بعد گرم و به مرور بنوشید.
آب برگ های کاهوی تازه یا آب گشنیز تازه را بگیرید و مرتبا در گلو غرغره کنید و در دهان نیز نگه دارید و پس از خسته شدن از دهان خارج کنید.
انقوزه را در عسل حل کنید و روی لوزه ها بمالید (در این صورت باید بوی عفن آن را تحمل کنید).
خروسک
خروسک یا حناق یا خناق یا لارنژیت حاد یا ورم مخاط حنجره روی صدا تاثیر می گذارند. این بیماری بیشتر در کودکان، هنگام شب و موقع خوابیدن پیش می آید که باعث وحشت اطرافیان بیمار می شود.
زمانی که حالت بیمار رو به وخامت می گراید بایستی هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کرد، زیرا خطر خفه شدن در کار است.
در صورت بروز این بیماری باید از مصرف غذاهای بودار، سرخ کرده، انواع فلفل، ادویه جات و شیرینی های قنادی پرهیز کنید.
هر روز صبح چهار عدد انجیر خشک را در یک لیتر آب بجوشانید و آب صاف کرده ی آن را سه قسمت کنید و قبل از هر غذا یک قسمت از آن را بنوشید و در فاصله ی هر دو غذای روزانه، انگور زرد و رسیده ی فراوان میل کنید.
اگر این بیماری بدون تب و حتی بدون ورم خارجی گلو باشد، پولک های مغز فلوس، گل خطمی سفید، گل بابونه ی شیرازی، گل بنفشه و مریم نخودی از هر کدام ۱۵ گرم، جو مقشر شده ۳۰ گرم، همه را مخلوط و ۱۰ قسمت کنید و هر قسمت را یک روز بجوشانید و آب آن را صبح، ظهر و شب بنوشید. ضمنا مالیدن عسل به داخل حلق نیز مؤثر خواهد بود.
اگر بیماری با تب همراه باشد، مغز ناخنک، پر سیاوشان، گل خطمی سفید، گل بنفشه، گل پنیرک و سه پستان از هر کدام ۲۰ گرم، ریشه کاسنی و خارخاسک از هر کدام ۵۰ گرم، همه را نیم کوب کرده و روزی سه مرتبه هر بار یک قاشق غذاخوری از آن را بجوشانید سپس آب آن را صاف و شیرین کرده و بنوشید. برای کودکان زیر ده سال هر بار یک قاشق شربت خوری از دارو را بجوشانید.
خنازير از بیرون گلو، زیر چانه و نزدیک گردن می روید. ابتدا بسیار کوچک است ولی به تدریج بزرگ می شود به طوری که مانند گوشت اضافه خودنمایی می کند و گاهی هم آویزان می شود.
علت آن خون سوخته، غلبه ی خون و حرارت جگر است. ابتدا حرارت خون را برطرف کرده و حجامت کنید و اگر مایل به درمان هستید باید از خوراکی های زیر پرهیز کنید.
گوجه فرنگی، انواع فلفل، ادویه جات، ارده و شیره، شربت های غلیظ، سرکه و ترشیجات، غذاهای سرخ کرده، کته برنج، لعاب برنج، فالوده ی شیرازی، فرنی، نخود، لپه، خرما، بادمجان، کفال ماهی، سگ ماهی، مشروبات الکلی، غذاهای چرب و سنگین. ضمنا از حرص و جوش، ناراحتی، عصبانیت، غم و غصه و صحبت کردن زیاد نیز پرهیز کنید.
برای کمک به درمان از خوراکی های زیر بیشتر استفاده کنید.
آش آلو، آش تمرهندی، آش آبغوره، غذاهای رقیق و لطیف، آب خیسانده ی عناب، آب هویج (صبح ناشتا)، شاه توت، عدس، کاهو، آب جوشانده ی ریشه ی کاسنی، آب جوشانده ی برگ کرفس، آب جوشانده ی بیخ بنفشه.
به عنوان درمان گل پنیرک، گل خطمی سفید، گل بنفشه، قرقات، تخم کاسنی، تخم خرفه، عناب قطعه قطعه شده، خاکشیر، شکر سرخ، شاه تره، خارخاسک، تاجریزی و پولک های داخل فلوس از هر کدام ۱۰ مثقال را مخلوط و به ۱۰ قسمت مساوی تقسیم کنید.
هر قسمت را شب در آب جوش بخیسانید و صبح در همان آب بجوشانید. آب آن را صاف و شیرین کرده، بنوشید.
تفاله ی آن را مجدد بخیسانید و شب در همان آب بجوشانید، مقداری از آن را بنوشید. مقداری از آن را هم با کمی آب رقیق کرده و تنقیه کنید.
ریشه ی نی و ریشه ی شاه توت سیاه را بسوزانید بعد نرم بسایید و از خارج روی آن بمالید.
نی های ضخیم (چوب لویی) که با آن حصیر می بافند را بسوزانید، بعد نرم بکوبید، سپس در عرق تمشک خمیر کنید و از خارج روی آن ببندید.
گل محمدی را نرم بسایید و با روغن زیتون خمیر کنید و از خارج روی آن ضماد کنید.
پشگل بز را نرم بکوبید و بر خنازير ضماد کنید و روی آن را ببندید و روزی سه بار عوض کنید. ضمنا هر مرتبه که روی آن را باز میکنید به آن دود عنبر نسارا بدهید.
سفید آب قلع را نرم بسایید و هر ۸ ساعت یک بار از خارج روی آن ضماد کنید.
شاه تره ی تازه را بکوبید و آب آن را گرفته و بنوشید و تفاله های آن را از خارج روی موضع ضماد گذارید، روزی سه مرتبه این کار را تکرار کنید.
یک ورقه ی نازک سرب را به اندازه ی خنازیر ببرید و روی آن پهن کنید و آن را ببندید.
اسفرزه را با شیر مادری که طفل او دختر است، خمیر و از خارج روی آن ضماد کنید.
گل خطمی را بکوبید، بعد با آب گرم خمیر و روی آن ضماد کنید.
دهان باز، دهان بسته و فلفل سیاه را به نسبت مساوی، نرم بسایید و بعد با گلاب خمیر کنید و از خارج روی آن ضماد گذارید.
رگ قیفال را بزنید تا مقدار یک درم خون از آن خارج شود. این عمل باعث می شود که خنازیر بهبود یابد. انداختن زالو اطراف خنازیر هم مفید می باشد.
اول بدن را از سودا و بلغم پاکسازی کنید، مقدار مصرف غذای روزانه را کم کرده و از خشم، غضب و صحبت با صدای بلند خودداری شود.
انجره، خردل، کف دریا، مقل ازرق، زرآوند و اوشق را به نسبت مساوی نرم بکوبید، بعد در روغن زیتون کهنه حل کرده، سپس تربد ساییده شده و موم سفید بر آن افزوده و کمی گرم کنید تا موم در آنها حل و مخلوط شود. روزی سه مرتبه روی دمل گذارید.
اگر ضماد منفجرکننده لازم باشد، باید تخم کتان، تخم شنبلیله، تخم مرو و ریشه ی اریسا را نرم بکوبید و با آرد جو و آرد گندم و قدری فضله ی کبوتر مخلوط کنید و بپزید و روزی سه مرتبه روی آن ضماد گذارید.
در طب جدید خنازیر را با محلول ريوانل می شویند و برای ضدعفونی کردن آن از محلول پرمنگنات استفاده میکنند. برای از بین بردن عفونت، آمپول پنی سیلین تزریق می کنند و برای جلوگیری از ضعف، مصرف ویتامین A را توصیه میکنند.
خنازير از بلغم:
اگر خنازير در اثر غلبه ی بلغم و رطوبت ایجاد شده باشد ابتدا بلغم و رطوبت را برطرف کنید.
همچنین از غذاهایی استفاده کنید که از لحاظ گرمی در درجه ی دوم و سوم به حساب می آیند. ضمنا خوردن پاچه ی گوسفند، گوشت جوجه خروس، ریواس کوهی و برنج با شوید به صورت پخته نیز موثر خواهد بود.
برای درمان آن زفت را آب کنید و بعد کمی فلفل سیاه ساییده شده را به آن اضافه و به صورت خمیر بر موضع ضماد کنید و ببندید.
یک قطعه ورقه ی سرب نازک را روی موضع پهن کرده و با دستمالی ببندید. پس از دو روز آن را باز کنید.
فلفل سفید، فلفل سیاه، دهان باز و دهان بسته را مخلوط کنید و نرم بسایید بعد با گلاب خمیر کنید و روی موضع ضماد گذارید.
گل محمدی را نرم بسایید بعد با روغن زیتون خمیر و بر موضع ضماد کنید.