در این مقاله سعی میکنیم به معرفی و بررسی خواص برخی داروهای مهم در طب سنتی بپردازیم.
داروهای مهم در طب سنتی : شربت رضوی
ما یک نوشیدنی ملی در ایران به نام شربت امام رضا (ع) یا شربت رضوی داریم که در اکثر منابع طب سنتی آمده و منسوب به امام هشتم (ع) میباشد.
در بین غذا خوردن استفاده از نوشیدنیها منع شده است مانند: آب یا هر نوشیدنی دیگری اما تنها نوشیدنی که نه تنها مانعی ندارد بلکه سفارش و تاکید شده است که با غذا خورده شود همین شربت رضوی میباشد.
پایه این شربت مویز است و با زعفران، گل گاو زبان، زنجبیل و چیزهای دیگری تهیه شده همچنین با گلاب و بهارنارنج مخلوط میشود و به صورت شربت میل میکنند؛ این شربت بسیار مناسب برای تقویت معده، درد مفاصل، مشکلات نازایی و برای تقویت بدن مفید میباشد و همچنین دارای بسیاری از خواص میباشد که در کتب طبی به آنها اشاره شده است.
داروهای مهم در طب سنتی : عسل مصفى
به اندازه وزن عسل با آن آب مخلوط کنید و روی شعله خیلی ملایم آرام آرام حرارت دهید تا کف آن پدیدار شود سپس کف آن را آرام آرام جدا کنید تا کفی باقی نماند و عسل به رنگ قهوه ای تیره در بیاید و یا حتی خود عسل را هم میتوانید بدون مخلوط کردن با آب با شعله بسیار ملایم به کف آورید و کف آن را جدا کنید این عسل به عسل مصفی معروف است که میتوانید به مقدار کم به کودکان زیر دو سال هم بدهید و بی ضرر میباشد.
داروهای مهم در طب سنتی : عسل انجیر
خواص
- موجب پاکسازی بدن میشود.
- باعث تقویت کلیه، مثانه و زیاد شدن چربی آنها میشود.
- سینه را پاکسازی میکند و برای عفونت و اخلاط سینه بسیار مفید می باشد.
- برای معده و کبد خیلی مفید است.
- این معجون برای بدن بسیار مفید میباشد و برای تقویت عمومی بدن و لینت مزاج مناسب است.
- سموم را دفع میکند.
- برای گرم شدن بدن و نیکویی رنگ رخساره و روشن شدن چهره نیز خیلی مفید است.
طرز تهیه
مقداری انجیر را در ظرفی ریخته و به اندازه ای آب روی آن بریزید که چند بند انگشت از روی آن بالاتر باشد و با شعله ملایم به قدری جوشانده شود که کاملا انجيرها له شوند؛ در صورت کم شدن آب مقداری آب جوش باید اضافه کنید تا آب به همان مقدار اولیه ثابت بماند.
بعد از له شدن کامل انجیرها شعله را خاموش کرده و یک شب به همان شکل بماند و فردا صبح شیرهکشی کنید و عصاره آن را بگیرد سپس به اندازه یک چهارم عصاره، شکر اضافه کنید و آن را به قوام آورید زمانی که به قوام عسل بیاید به آن عسل انجیر گفته میشود.
توجه: میتوان کمی گلاب نیز به آن اضافه کرد تا با مزاج بچهها سازگارتر باشد و آنها نیز از آن بهره ببرند.
داروهای مهم در طب سنتی : عسل ترنجبین
خواص:
- باعث دفع سموم از بدن میشود.
- باعث لینت مزاج میشود.
- عفونت رودهها را برطرف میکند.
- باعث اصلاح کبد میشود.
- اخلاط سوخته را از بدن دفع میکند.
طرز تهیه
مقداری ترنجبین را در ظرف مسی ریخته و چهار برابر آن آب اضافه کنید و بجوشانید تا اینکه کاملا به قوام عسل بیاید، سپس یک شب بماند و بعد آن را صاف کرده و مجددا با شعله ملایم بجوشانید تا به قوام بیاید.
توجه: این عسل برای پاکسازی بدن و لینت مزاج بسیار موثر میباشد.
داروهای مهم در طب سنتی : اسطوخودوس
به فرموده شیخ الرئيس ابوعلی سینا اسطوخودوس جاروب دماغ است یعنی مغز را از تمام ناخالصیها و مواد زائدی که باعث آزار مغز میشوند پاکسازی میکند.
خواب آور طبیعی و مصنوعی
کلیه داروهای خواب آوری که در عظیم ترین کارخانه های دنیا ساخته میشوند علاوه بر اینکه خواب مصنوعی ایجاد میکنند باعث ضعیف شدن مغز و اعصاب میشوند ولی دست طبیعت با نیروی اعجاب انگیز خودش اسطوخودوس را پدیدار کرده که به صورت خودرو در تمامی مناطق میروید و خواب آور مفید و تقویت کننده مغز و اعصاب است.
تقویت سیستم عصبی، مغزی، گوارشی و…
برای خوابی راحت و اعصابی آرام حداکثر روزانه این گیاه را بین پانزده تا بیست گرم با بادرنجبوبه، گل گاو زبان و سنبلالطیب ترکیب کرده و مصرف کنید. مصرف این چند گیاه باعث تقویت سیستم عصبی، مغزی، گوارشی و رفع مشکلات دیگر بدن میشود و حتی میتواند باعث جلوگیری از ورود بسیاری از بیماریها در بدن شود.
دکتر مصطفوی و خواص استخودوس
جناب آقای دکتر مصطفوی در کتاب مجموعه آثار خود در جلد دوم درباره اسطوخودوس به نقل از حکما مینویسند: اسطوخودوس مقوی قوه دماغی و جاروب دماغ است؛ مغز را از جمیع فضول بلغمی و سوداوی پاک میکند و برای درمان صرع، نسیان و مالیخولیا نافع است و اگر با گل آن مربا سازند با شکر یا عسل و هر شب به اندازه ای که یک مثقال گل آن در مربا باشد خورده شود و به این عمل تداوم داشته باشند رافع غم، وسواس و موجب تفریح بدن میباشد.
توجه: از این گیاه بی نظیر و کم نظیر عطرها، اسانسها و بسیاری از چیزهای دیگر میتوان تهیه و مورد استفاده قرار داد توصیه میشود در درمان سرفهها و سرماخوردگیها ده تا پانزده گرم از این گیاه را در کنار دیگر داروها استفاده کنید. استخودوس برای شادی، نشاط و تمرکز حافظه بسیار مفید و ارزشمند است.
داروهای مهم در طب سنتی : خرفه
این گیاه یکی از با ارزش ترین گیاهان دنیاست که پیامبر اکرم (ص) میفرمایند: بر شما باد خرفه؛ چرا که زیرکي مي دهد و اگر تنها يك چیز باشد که عقل را افزون میکند، همان است.»
این گیاهی است که منسوب به حضرت زهرا (ع) میباشد و به آن بقلة الزهرا و بقلة المبارکه میگویند. آنقدر حضرت زهرا (ع) این گیاه را دوست میداشت که این گیاه را به او نسبت دادند.
این گیاه دارای انواع مختلفی میباشد و همه جا قابل رشد است. میتوان از خود گیاه و بذر آن در شربتها و عصاره هایی که از آن به دست میآید استفاده نمود.
خرفه و پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی
در تحقیقاتی انجام شده در مناطق گرم مشاهده کردند که این گیاه بیشترین نوع از امگا۳ را دارا میباشد؛ کسانی که از این گیاه استفاده میکنند به راحتی دچار بیماریهای قلبی و عروقی نمی شوند در تحقیقاتی که در یکی از دانشگاههای کشور انجام دادند مشاهد شد که بر روی مفاصل گرم سه برابر دیکلوفناک اثر دارد و بسیار ارزشمند است.
خرفه و دیابت و…
این گیاه یکی از بهترین گیاهانی است که در دیابت استفاده میشود همچنین برای کبد، طحال، رفع عطش، آرامش اعصاب، مشکلات کلیه و بسیاری از بیماریها مفید میباشد و باید وارد سبد غذایی شود. خرفه باید در تمام طول سال استفاده شود خصوصا در ایام ماه مبارک رمضان برای رفع عطش و قوت بدن بسیار مناسب است.
داروهای مهم در طب سنتی : اشکنه (بقله یمانی)
یکی از گیاهانی که در شمال کشور و در تمامی نقاط ایران از آن استفاده میشود بقله یمانی یا همان اشکنه است که در آشها، سوپ ها، کوکوها و بسیاری از غذاها مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه باید قبل از تخم دار شدن و در جوانی مورد استفاده قرار بگیرد و علت اینکه در قدیم از این گیاه در سبد غذایی مورد استفاده قرار میگرفت موارد زیر است:
- این گیاه اخلاط سوخته و فاسد را از بدن دفع میکند.
- خشکیهای مغز و بدن را برطرف میکند.
- رطوبت را به بدن برمی گرداند.
- لینت میدهد و طبیعتی سرد و تر دارد.
- اشکنه برای بسیاری از بیماریها مفید است که میتوان به عنوان غذا و درمان موضعی از آن کمک گرفت.
- میتواند حرارتهای زائد بدن را از بین ببرد.
- باعث تولید اخلاط مناسب و خوب برای بدن میشود.
- برای تشنگی و سرفه های گرم بسیار مفید است و باید در سوپها و آشهایی که برای سرفه های گرم تهیه میشود مورد استفاده قرار بگیرد.
- مالیدن عصاره این گیاه برای سردردهایی که به علت آفتاب یا گرما ایجاده شده است مفید است.
- ضماد و عصاره اشکنه برای اگزما و خارشها مناسب است.
- ورم های گرم را تحلیل میبرد.
- برای ترمیم زخمها میتوان از آن استفاده کرد.
- بذر اشکنه سرد و تر است و تقویت عضو میکند یعنی مانع ریزش مواد به اعضا میشود.
نکات مهم
- این گوشه ای از خواصی است که میتوان برای این گیاه بی نظیر و ارزشمند که به صورت خودرو در تمام مناطق شمال پراکنده است و همچنین در تمامی نقاط کشور مورد استفاده است را بیان کرد.
- طبخ این گیاه باید با روغن بادام شیرین باشد زیرا مصلح آن است.
- اشکنه دیر هضم میباشد و مصلح آن ادویه جات و جوارشات گرم است.
- اشکنه مضر کلیه است و مصلح آن عسل و شکر میباشد.
- مقدار مصرف روزانه آن پانزده الی بیست گرم میباشد و امید است که این گیاه به خوبی شناخته شود و در سبد غذایی قرار گیرد.
داروهای مهم در طب سنتی : گل گاوزبان
در منابع طبی سنتی از گل گاوزبان به نام لسان سقر نام برده اند.
- گل گاوزبان مفرح است و باعث شادی و نشاط میشود.
- مقوی روح و حرارت غریزی بدن است.
- بنیه و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
- باعث تقویت قلب، کبد و مغز میشود که از اعضای اصلی و رئیسه بدن میباشند.
- گل گاوزبان ملین است.
- میتواند اسهال صفرا و اخلاط سوداوی و سوخته بدن را پاک کند.
- در درمان سرفه و تنگی نفس و خلط سینه و داروهای سرماخوردگی می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
- کاربردهای خوبی برای بیماری های کلیه و مثانه دارد.
توجه: مقدار مصرف روزانه آن بین ۱۵ الی ۲۰ گرم میباشد.
داروهای مهم در طب سنتی : بابونه
یکی از نوشیدنی های بسیار خوب که همه مردم میتوانند از آن بسیار بهرهمند گردند بابونه است. وقتی به کشورهای اروپایی بروید می بینید که در تمامی خانه های مردم چه پزشک و چه مردم عادی از این دم کرده و نوشیدنی استفاده میکنند در رستورانها و کافهها و مکان های عمومی که نوشیدنی هست از این نوشیدنی استفاده میکنند بابونه دارای خواص فراوانی است که حكما بر مصرف آن تاکید فراوان دارند.
- بابونه محلل و حل کننده نفخ و ورم معده است.
- دارویی بسیار خوبی است و در هضم مؤثر میباشد.
- باعث هضم و جذب خوبی میشود.
- میتوان به عنوان چای صبحانه در هر روز استفاده کرد که تقویت سیستم ایمنی بدن میکند.
- میتوان از گل بابونه استفاده های زیادی داشت در دایرة المعارف طبی این مطلب آمده است که: اگر میخواهیم معده به مرور و به اندازه کافی تقویت شود جوشانده گل بابونه را به مقادیر کم در فواصل غذاها به طور مکرر تناول کنید مطمئن باشید که از آن نتایج بسیار درخشانی خواهید گرفت.
توجه: تا بیست گرم بابونه را در روز میتوان مصرف کرد؛ ده گرم در نظر گرفته شود و در صورت نیاز بیشتر استفاده کنید.
داروهای مهم در طب سنتی : نعناع
نعناع گیاهی بسیار با ارزش است که در همه جا در دسترس میباشد. در زمستان از خشک شده آن و تابستان نیز از گیاه تازه آن میتوان استفاده کرد.
- گیاهی گرم و خشک است و خاصیت گرم کنندگی دارد.
- رقیق کننده خون میباشد افرادی که خون غلیظی دارند میتوانند از نعناع برای رقیق کردن خون خود کمک بگیرند.
- مواد سرد و غلیظ شده را در بدن به حرکت در میآورد و ذوبشان میکند.
- بادها را پراکنده میکند.
- در خونریزی هایی ریه و چرکی که از آن میآید نعناع بسیار مؤثر میباشد.
- دهانه معده و قوای ماسکه و هاضمه را تقویت میکند.
- جوشانده نعنا با پرسیاوشان برای سکسکه و تحلیل بادهای معده بسیار مناسب است.
- میتوان به انواع ترکیباتی که تهیه میشود نعناع هم اضافه کرد. مصلح دوغ است و حتی پنیرهایی که با نعناع تهیه میشود بسیار مفید است و اثرات غلظت و مشکلات دیگر پنیر را از بین میبرد.
توجه: مقدار مصرف روزانه آن ده گرم میباشد.
داروهای مهم در طب سنتی : آویشن
آویشن یکی از بهترین گیاهان و داروهایی است که مورد استفاده همگان قرار میگیرد، خواص این گیاه به اندازه ای است که میتواند یک داروخانه بزرگ برای ما باشد که اثرات بسیار خوبی را داراست.
- یکی از خواص خوب آویشن مقوی معده و اعصاب بودن است.
- عطر و طعم آن یک داروی اشتهاء آور و هضم کننده غذا میباشد.
- دارویی ضد تشنج است.
- ماهیچه های صاف و مجاری داخلی بدن را که دچار اسپاسم میشوند را معالجه میکند.
- گازهای روده و معده را جذب و دفع میکند.
- گردش خون را تحریک و جریان آن را منظم میکند.
- از آویشن میتوان برای هوش و حافظه بهره گرفت.
- اگر عرق یا دم کرده آویشن را با پونه و مقدار خیلی کمی سرکه با توجه به مزاجمان تنظیم کنیم و همراه با عسل یا شکر در طول روز به تکرار استفاده کنیم در ابتدای سرماخوردگیها و بیماریها خصوصا در اوایل زمستان بسیار مؤثر خواهد بود.
- آویشن میتواند داروخانه ای ارزان و کم عارضه و مفید برای همگان باشد.
داروهای مهم در طب سنتی : گل سرخ یا محمدی
گل سرخ برای عطر گرفتن استفاده میشود و برگهای باز، پهن و تلخ طعم دارد ولی برای درمان از غنچه گل سرخ استفاده میشود. گل سرخ مرکب القواست بعضیها آن را معتدل و برخی در گرمی و سردی جوهر آبی و خاکی آن را غالب دانسته اند. بعضیها سرد و خشک و بعضیها گرم وتر میدانند. به هر حال ترکیبی است که مرکب القوا میباشد و میتواند خاصیت های مختلفی از خودش نشان دهد.
خواص گل محمدی
- مهمترین خواص گل سرخ تفریح آن است که بسیار مفرح و لذت بخش است.
- باعث تقویت مغز و اعصاب میشود.
- تمام قوای بدن را تقویت میکند.
- لطیف کننده اخلاط بدن میباشد.
- بدن را از اخلاط فاسد پاکسازی میکند.
- جاری است.
- مسهل است.
- مسکن صفرا و بلغم رقیق میباشد.
- مالیدن عصاره گل سرخ برای سردرد، درد شقیقه، درد گوش و چشم بسیار بسیار مفید است.
- استفاده از پودر گل سرخ میتواند باعث تقویت دندان و لثه شود.
- برای آفتهای دهان از گل سرخ میتوانید استفاده های زیادی نمایید. ترکیبی از عدس و کافور را به همراه گل سرخ پودر کرده یا بپزید و عصاره آن را مزمزه یا قرقره کنید برطرف کننده آفت دهان میباشد.
- آشامیدن گل سرخ به تنهایی یا به همراه دوغ میتواند در تقویت مغز، قلب، کبد، ریه، قفسه سینه و حتی معده بسیار مفید باشد.
- باعث تقویت رحم میشود.
- در اسهال های گرم بسیار مفید است حتی غنچه گل سرخ میتواند باعث بند آمدن اسهال شود.
- گل سرخ کمک میکند تا تپش قلب گرم برطرف شود.
- گل سرخ چون مرکب القواست تقویت کل بدن را انجام میدهد.
- پودر برگ های گل سرخ وقتی به بدن مالیده شود برای خارشها و مشکلات پوستی مفید است همچنین برای بد بویی عرق زیر بغل و کشاله ران مفید میباشد.
- در زخمها از پودر گل سرخ استفاده میشود و کمک به ترمیم میکند و حتی در زخم های عمیق باعث رویش گوشت میشود.
- خوردن یا پاشیدن پودر گل سرخ به همراه پودر برگ مورد میتواند قاطع عرق باشد و آن را اصلاح کند.
نکات:
برای افرادی که ممکن است ضرری ببینند مصلح آن در سرد مزاجان انیسون و در گرم مزاجها كافور است کافور درختی یا کافور قیصوری میتواند اصلاح کننده آن باشد.
ممکن است گل سرخ تشنگی بیاورد که مصلح آن انیسون میباشد مقدار مصرف گل سرخ از تازه آن سی تا سی و پنج گرم و خشک شده آن دوازده تا پانزده گرم و از عصاره یا آب گل سرخ میتوانیم بین سی تا چهل گرم استفاده کنیم باید از همه خواص گل سرخ مانند: غنچه، گل شکفته، پودر، عصاره و آب آن برای تقویت تمام بدن بهره گرفت.
رفع خونریزی و اسهالهای سخت علاج
نوشیدن هفت گرم از دانه های زرد رنگ داخل گل سرخ که گرم و خشک هستند در بهبود خونریزیهای کل بدن مؤثر میباشد و استفاده از آن در اسهالهایی که سخت علاج است و به هیچ چیزی جواب نمی دهد بسیار مفید و مجرب است.
روغن گل سرخ
می توان گل برگهای گل سرخ را گرفت و آن را در روغن زیتون یا کنجد نگهداری کرد و در مقابل آفتاب گذاشت و بعد از مدتی گل سرخ آن را عوض کنید و بعد صاف کرده و بگذارید دوباره مدتی بماند و تا هفت مرتبه این عمل را تکرار کنید؛ روغنی بسیار ارزشمند از آن بدست میآید که بسیار مرکب القواست و در تقویت بدن بی نظیر میباشد. یا اینکه گل سرخ را بفشارید از آن آب خارج کنید و به نسبت مساوی یا بیشتر روغن کنجد یا زیتون بریزید و بگذارید با حرارت ملایم این آب تبخیر شود و روغن بماند این روغن بسیار ارزشمند و با برکت است.
- میتوان از این روغن در سردردهای گرم و سرد استفاده کرد.
- این روغن محلل و باز کننده است.
- مواد زاید را از پوست تحلیل میبرد.
- برای اگزما و خارشها مفید است.
- این روغن برای تقویت مغز بسیار مفید است.
- میتواند تحلیل ورم های مغزی بکند.
- در رفع بی خوابی مؤثر میباشد.
- این روغن میتواند به زخم های عمیق برای رویش گوشت کمک کند.
- رطوبتها و عفونت های زخم را برطرف کند.
- این روغن همراه با سفیدی تخم مرغ در بهبود زخم هایی که بر اثر سوختگی ایجاد شده کمک کننده است.
- برای تقویت بدن بی نظیر است.
توجه: برای اثر بهتر و بیشتر میتوان این روغن را با سرکه و گلاب مصرف کرد.
داروهای مهم در طب سنتی : اسپرس یا یونجه
یونجه سبزی گران بهاء و گوهری است که بدان توجه نمیشود.
برخی خواص یونجه:
- این سبزی خوراکی بیش از دو یا سه برابر اسفناج آهن دارد وقتی اسم کلسیم میآید همگان یاد شیر و لبنیات میافتند اما این سبزی با ارزش که فراموش شده است در تحقیقات به دست آمده ثابت شده است که بیش از سه برابر شیر دارای کلسیم میباشد.
- وقتی صحبت از ویتامین C میشود به یاد لیموشیرین و مرکبات دیگر می افتیم در حالی که یونجه چهار برابر بیشتر از لیموشیرین این ویتامین را دارد و سرشار از پروتیینها و مواد مغذی و خون ساز میباشد.
- در تقویت عمومی بدن بی نظیر است.
- مفید برای کم خونی است.
- در خستگی و کوفتگی بدن، خونریزی لثه و سستی استخوانها به سرعت ترمیم کننده است.
- مداومت در خوردن یونجه با شکر برای لاغرها چاق کننده است.
- برای بدنهای لاغر و نحیف و بسیاری از بیماریها بسیار مفید و تقویت کننده است.
- یونجه به دلیل مواد موجود در آن در تغذیه کودکان، رشد، نموو استحکام استخوان بندی آنها بکار گرفته میشود و در درمان راشیتیسم بسیار حائز اهمیت است.
- دارای ویتامین E است که ویتامین ضد عقیمی مینامند و یکی از عناصر مخصوص تولید مثل میباشد.
توجه: يونجه تازه ملين طبع و یونجه خشک قبض کننده است.
داروهای مهم در طب سنتی : کنجد
حکمایی مانند عقیلی خراسانی، بوعلی سینا، رازی و جرجانی به این گیاه با ارزش میگویند سمسم یا همان کنجد که از آن استفاده کرد دارای خواص بی شماری است و یکی از بهترین روغن هایی که میتوان برای سرخ کردن از آن استفاده کرد و چندین بار قابل مصرف میباشد؛ بدون هیچ عارضه و مشکلی البته به شرطی که شعله آتش ملایم باشد.
برخی خواص کنجد:
- کنجد گرم و تر میباشد و گرمی و رطوبت آن برای بدن مورد نیاز و مفید است.
- مفتح است یعنی بازکننده گرفتگیها میباشد.
- اخلاط مناسبی از آن تولید میشود.
- برای کبد بسیار مفید است.
- چاق کننده مناسبی است.
- چربی کلیه را بر میگرداند.
- ملين اخلاط سوداوی است.
- مواد سوخته و انباشته در بدن را لینت و پاک میکند.
- برای خشونت حلق خیلی مفید است.
- محلل ورم میباشد.
- در امراض معده و روده بسیار مفید واقع میشود.
نحوه مصرف کنجد
- اگر کنجد را با هم وزنش شکر و مقداری پوست یا بذر خشخاش مخلوط کنیم و نصف آن هم مغز بادام شیرین پوست کنده اضافه کنیم و از مجموع این مخلوط به طور معمول در غذاهای روزمره استفاده کنیم بسیار بسیار برای تقویت بدن مفید میباشد و برای افرادی که کلیه های لاغر و چروکیده دارند و چربی کلیه از بین رفته خوردن این مخلوط مفید است.
- تفت داده کنجد برای چربی و پیه کلیه مفید و مؤثر است.
- اگر کنجد با بذر کتان مورد استفاده قرار گیرد در تقویت سیستم ایمنی و قوای بدن بسیار مفید است.
- اگر کنجد پودر شود و با شربت های مناسب استفاده شود قولنج را از بدن رفع میکند.
- اگر پانزده گرم کنجد همراه با تخم کتان به صورت ضماد استفاده شود ورمها را به تحلیل میبرد، ملین جلد است، بدن را لينت میدهد، پوست را پاک میکند و آثار سیاهی روی پوست را از بین می برد.
خواص روغن کنجد
- ۱۷. روغن کنجد در بر طرف کردن دردها خیلی مؤثر میباشد اگر دو واحد روغن کنجد را با یک واحد روغن زیتون مخلوط کنیم در دردهای گوش، فک، عصب و دیگر قسمتها به طور بی نظیری مفید میباشد و بسیار مجرب است البته به شرطی که در فواصل زمانی مداومت در ماساژ دادن در قسمت درد داشته باشیم.
- ۱۸. استفاده از روغن کنجد و ترکیبات آن سختی و خشونت پوست را از بین میبرد و همچنین در سختی عصب نیز خیلی مؤثر است؛ افرادی که آسیب دیدگی عصب دارند میتوانند از روغن کنجد به صورت موضعی استفاده کنند.
- اگر بعد از سوختگی از روغن کنجد سریعا استفاده شود آبله ایجاد نمی شود و آثار سوختگی هم زود از بین میرود و باعث کم شدن درد و سوزش سوختگی خواهد شد.
- آب برگ کنجد باعث سیاهی و بلندی مو میگردد و آب برگ کنجد جوشها را از سر و بدن پاک میکند.
- جوشانده ریشه کنجد در آب برای شوره سر و سیاهی مو مفید و کمک کننده است.
توجه: یکی از مضرات کنجد دیر هضم بودن آن است که موجب سنگینی معده میشود اصلاح آن عسل و یا بریان کردن است. اصلاح شده آن سنگینی برای معده ایجاد نخواهد کرد.
داروهای مهم در طب سنتی : عنبر نسا یا نسارا
یکی از روشهای طب سنتی در بیماریهای مختلف عفونی از جمله عفونت چشم، دندان، سینوس، عفونتهای واژینال و عفونت های پوستی مثل: آبله مرغان و… استفاده از دود عنبر نسا بوده است. .
امروزه مسئله مهمی که موجب میشود خیلیها از آن استفاده نکنند بوی بد آن میباشد لذا این مسئله باعث شده است که عود عنبرنسا تهیه شود که به میزان استاندارد دود کرده و به تدریج میسوزد و در عین حال بوی بد شدید را نداشته و قابل استفاده در منزل میباشد.
دود درمانی
یکی از روشهای درمانی طب سنتی استفاده از دود درمانی است. از زمانهای بسیار قدیم مردم از دود گیاهان دارویی برای بهبود و رفع برخی اختلالات استفاده میکردند و این روش به طور گسترده در بسیاری از اقليمها استفاده میشد.
تاریخ استفاده از دود درمانی بر اساس کتیبه های نوشته شده به خط میخی موجود در بين النحرین به ۲۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح بر میگردد و هنوز هم در درمان بیماری هایی مثل: سرفه، سرماخوردگی، آسم، سینوزیت مزمن، برونشیت، پنومونی، فارنژیت، قاعدگی نامنظم، عفونت های ادراری تناسلی، هموروئید، بیماریهای پوستی، التهاب و عفونتهای انگلی و بیماریهای دندانی به کار میرود.
داروهای مهم در طب سنتی : هلیله سیاه
کسانی که مداومت کنند در خوردن هلیله سیاه اتفاقات ویژه ای در بدنشان میافتد. این باعث میشود که مغزشان تقویت شود و به آلزایمر و پارکینسون دچار نشوند.
هلیله سیاه چشم را تقویت میکند و از تدابیر ویژه تقویت چشم خوردن هلیله سیاه است. میتوان از روزی یک عدد هلیله سیاه را شروع کرده و کم کم روزانه ۲ تا ۳ عدد استفاده کنید.
هلیله سیاه را میتوانید با روغن بادام شیرین یا با عسل استفاده کنید همچنین میتوانید صبح ناشتا در دهان بگذارید تا دو سه ساعت آب میشود.
توجه:پیرمردی از آذربایجان پیش من آمد که خیلی سرحال بود. گفت من 40 سال است که هلیله سیاه میخورم.
داروهای مهم در طب سنتی : ماء الشعیر
با توجه به مقدار لازم میتوان جو پوست کنده را به نسبت یک به چهارده الی بیست برابر آب روی شعله خیلی ملایم قرار دهید تا به قوام بیاید و شکفته شود و به محض اینکه جو شکفته و باز شد شعله را خاموش کرده و مقداری مهلت دهید تا سرد و آرام شود، مایع زرد رنگی که در روی جو قرار میگیرد همان ماء الشيعر است که باید از جو جدا شود و میتوان با شکر ویا عسل مخلوط کرده و مصرف کنید.
نیاکان در اواخر زمستان و اوایل بهار برای پاکسازی بدن رژیم آش میگرفتند یا ماءالشعير طبی میخوردند البته سرد مزاجان در مصرف بیش از حد آن احتیاط کنند.
ماءالشعیر برای کسانی که دچار آلرژی یا دچار جوش های پوستی فراوان یا ورمهای مفصلی هستند مفید است.