عسل مایعی است شیرین، غلیظ و چسبناک که توسط زنبور عسل از شهد جمع آوری شده از نوش جای گیاهان تولید و تغییر شکل می یابد و سپس در داخل سلول های مومی کندو ذخیره می شود.
به طور مختصر مراحل تبديل شهد به عسل عبارتند از: تبخیر فعال و غیرفعال آب، افزودن بزاق زنبور عسل شامل آنزیم های اینورتاز Invertase، دیاستاز Diastase، اکسیداز، کلوگز، پرولين Proline و استیل کولین ..Acetylcholine a می باشد.
عسل علاوه بر اینکه غذای زنبورها به شمار می رود جزو مواد غذایی بی نظیری نیز برای انسان می باشد که در کتب پزشکی قدیمی و نیز آیات قرانی و احادیث به خواص جادویی عسل اشارات مفصلی شده است.
عسل چیست؟
عبارت است از شهد نسبتا رقیق گل های گیاهان مختلف که توسط زنبوران جمع آوری ، به کندو منتقل می شود و در حجره های شان موقتا ذخیره و متعاقبا توسط زنبوران کارگر آبگیری می گردد و ضمن عمل تغليظ سازی؛ به آن موادی چون آنزیم، آنتی بیوتیک وغيره می افزایند و عمده قند ساکارز آن به قندهای ساده گلوکز و فروکتوز تبدیل شده و مجددا (عسل رسیده) در حجره های شان ذخیره سازی و سرانجام روی حجرات پر از عسل رسیده با درپوش مومی پوشانده می شود.
عسل محصولی شگفت انگیز (پارت اول)
عسل محصولی شگفت انگیز (پارت دوم)
قند عسل و تفاوت آن با قند سفید
خواص عسل در قرآن و احادیث اسلامی و نظرات دانشمندان درباره عسل و زنبور عسل
درمان با عسل
عسل به علت نحوه تولید خاصی که دارد و تنها غذایی است که توسط حشره تولید شده و انسان آن را مصرف می کند یکی از کاملترین مواد غذایی برای سلامت انسان به شمار می رود که خود به تنهایی عامل پیشگیری و کنترل بسیاری از بیماری هاست. خواص درمانی عسل بی شمار است.
خواص عسل و برخی از کاربردهای آن
نظرات عالمان و دانشمندان پیرامون خواص درمانی عسل
اثرات درمانی عسل بر پوست و مو
عسل برای زیبایی است. عسل طبیعی به علت قابلیت جذب و نگهداری رطوبت و همچنین داشتن املاح و ویتامین های زیاد به زیبایی پوست و مو کمک می کند. این روزها کرم های محافظ پوست و مو، لوسیون ها، ماسک های صورت و مرطوب کننده های زیادی تولید می شوند که عسل را به عنوان ماده اصلی در خود دارند. خاصیت آنتی اکسیدان عسل در این زمینه بیشتر به کمک متخصصان آمده است که تاییدی بر زیبایی پوست با عسل دارند.
خواص عسل در بیماری های تنفسی
بیماری های مربوط به سینه و سیستم تنفسی در زمستان افزایش می یابد. برای پیشگیری و مصونیت یافتن از ابتلا به این عوارض و درمان بیماری از عسل بهره گیرید.
درمان آنفلوانزا با عسل طبیعی
بیماری های دهان و دندان و عسل
از زمانهای قدیم، درمان بیماری دهان با عسل انجام میشده طوری که کلاندی گالن به خواص و منافع عسل برای درمان زخم های بافت مخاطی از جمله دهان اشاره کرده است. آوسان (Osanm) در دایره المعارف خود (۱۸۳۸ م) درباره درمان التهاب و عفونت چرکی دهان با عسل مطالبی نوشته است.
عسل و زنان
بیماری های شایع میان زنان عده زیادی از این قشر را درگیر کرده است. در طب سنتی و دیگر طب ها یکی از شیوه هایی که برای حل این مشکل معرفی شده درمان بیماری های زنان با عسل می باشد.
عسل در درمان بیماری های مردانه و مجاری اداری
عسل طبیعی نقش مهم و موثری در زمینه تقویت نیروی جنسی دارد. همچنین در درمان بیماری های مجاری اداری و دفع مزاج بسیار موثر می باشد. درمان ناراحتی پروستات با عسل و نیز داروهای مسکن و نوشیدنی ها توصیه می شود. عسل به دلیل آن که فاقد نمک بوده و مقدار ناچیزی پروتیین دارد در درمان دردهای کلیوی بسیار نیز موثر است.
درمان بیمارهای مجاری ادرار با عسل
کاربرد عسل برای ذهن و روان انسان
عسل دارای مقادیری ویتامین D است. ویتامین D موجود در عسل اعمال بین کلسیم و فسفر را تنظیم می کند و در نتیجه باعث تنظیم کار اعصاب شده و عملکرد مغز را افزایش می دهد و باعث تقویت حافظه می شود.
اعجاز عسل در درمان زخم های بدن
پزشکان از عسل در درمان بسیاری از مشکلات جسمی و بیماری ها استفاده نموده اند. یکی از این کاربردها درمان زخم با عسل می باشد. از دوران باستان درمان زخم با عسل کاربرد داشته است. پلینی می نویسد که روغن ماهی مخلوط شده با عسل برای زخم های عفونی مفید است.
مشکلات خونی و اثربخشی عسل در آن
محققان بسیاری در خصوص درمان کم خونی با عسل تحقیق کرده اند. تمام پژوهش های پزشکی حاکی از این که عسل یک داروی گیاهی موثر است، اتفاق نظر دارند. تقویت گردش خون با عسل از دیگر فواید ذکر شده عسل است. بعضی افراد به علت تلاش و فعالیت بیش از حد و یا در اثر ابتلای بیماری ها، مبتلا به ضعف جریان گردش خون می شوند.
عسل درمانی برای سیستم گوارشی
درمان بیماری های گوارشی با عسل بسیار فراگیر شده است. عسل در تنظیم دستگاه گوارش بسیار نافع است و تاثیر مثبت بر هضم غذا دارد و ملین مفیدی است و اگر همواره مصرف شود موجب تنظیم طبیعی دستگاه هاضمه می شود به همین دلیل است آن را از قدیم یار معده نام گذارده اند.
درمان بیماری های گوارشی با عسل
کاربرد عسل در درمان برخی بیماری های دیگر
عسل علاوه بر خواص درمانی فوق الذکر در درمان بیماری هایی مانند گوش، واریس و روماتیسم نیز کاربرد دارد. می توان با مصرف عسل طبیعی از بروز این بیماری ها پیشگیری کرد.
درمان مسمومیت معتادان الکلی با عسل
عسل و سیستم عروقی و قلبی سالم
هنگامی که درمان بیماری های قلبی با عسل به دلیل بهبود متوقف می شود، باید به طور خودکار بر مصرف عسل تاکید ورزیده و همواره آن را در رژیم غذایی خود گنجاند. زیرا عسل نه تنها انگیزه نشاط و فعاليت و انرژی را در عضله های قلب به وجود می آورد، بلکه غذای ضروری آن را نیز تامین میکند.
تاثیر عسل در لاغری و چاقی بدن
افرادی که به دنبال تناسب اندام یا افزایش وزن هستند می توانند از عسل استفاده کنند.
اثرات درمانی عسل در بیماری های سخت
زنبوردارانی که در مراکز پرورش زنبور عسل فعالیت می کنند، به ندرت به سرطان مبتلا می شوند. برای درمان نقرس با عسل معمولا عسل را با ترکیب مواد دیگر مصرف می کنند. نقرس با یک حمله شدید در قاعده انگشت شصت پا شروع می شود.
ماساژ درمانی با عسل
ماساژ عسل در فلات تبت و روسیه و همچنین سایر نقاط دنیا، گسترش یافته است. هم عسل مایع و هم عسل رس بسته می تواند برای ماساژ، مورد استفاده قرار گیرد. ۱تا۲ قاشق چایخوری عسل مایع را بر پشت فرد بریزید. ماساژ به آرامی و با کف دست شروع شده و کم کم فشار دست ها بیشتر شود. ماساژ تا زمانی ادامه یابد که دیگر انگشتان به ناحیه ماساژ شده، نچسبد و عسل روی پوست دیده نشود. عموما ماساژ عسل تا ۳۰ دقیقه ادامه دارد.