تبخال

کاربر ۱۸کاربر ۱۸
1,700 بازدید
تبخال

ویروس هرپس سیمپلکس ( تبخال ) شديدا مسری بوده و باعث بروز اختلالات متعددی می شود که مشخصه ی آن ها تاول های کوچک و دردناک بر روی پوست و غشاهای مخاطی می باشد که اکثرا در اطراف لب و یا آلت تناسلی ایجاد می شود.

ویروس هرپس سیمپلکس ( تبخال ) بر اثر تماس مستقیم با این تاول ها انتقال می یابد.

یک بار آلوده شدن به این ویروس باعث می شود که این ویروس در عصب ها به صورت مخفی باقی بماند و در هنگام استرس و یا بیماری دوباره فعال شده و بیمار را دچار تبخال سازد.

این بیماری در افراد مبتلا به ایدز و دچار کاهش ایمنی به طور شایع تر و شدیدتری رخ میدهد.

دو نوع از این ویروس وجود دارد. نوع یک که معمولا باعث عفونت لب ها، دهان و صورت می شود و نوع دو که باعث عفونت هایی در آلت تناسلی می گردد.

اکثر افراد تا هنگام بزرگسالی به ویروس هرپس سیمپلکس نوع یک مبتلا می شوند.

در اکثر موارد، عفونت اولیه باعث هیچگونه علامتی نمی شود. با این حال بعضی از کودکان ممکن است دچار تاول هایی در داخل دهانشان شوند.

پس از یک بار گرفتاری این ویروس در سیستم عصبی مخفی شده و هر چند وقت یک بار خود را به صورت تبخال نشان میدهد.

ویروس هرپس سیمپلکس نوع دو معمولا از طریق فعالیت جنسی منتقل می شود و باعث بروز تاولهایی در منطقه ی تناسلی می گردد.

این ویروس نیز همانند تبخال ساده ی صورت به طور مکرر بروز می کند. عفونت نوع دو را می توان از ظاهر و محل ایجاد تاول ها تشخیص داد.

تبخال های کوچک و خفیف را معمولا می توان به راحتی با مصرف پمادها یا کرم هایی داروهای گیاهی خوراکی یا مالیدنی های مختلف ضدویروس درمان کرد.

با این حال در صورت بروز تاول در منطقه ی تناسلی یا انواع شديد و عودکننده ی آن نیاز به درمان با داروهای ضدویروسی خوراکی وجود دارد.

ویروس هرپس یا تبخال (HSV)

ویروس هرپس یا تب خال (HSV)

تبخال (Herpes simplex virus) بسیار شایع است و دو نوع از آن وجود دارد: ویروس تبخال نوع 1 یا HSV-1 و ویروس تبخال نوع 2 یا HSV-2. ویروس تبخال نوع 1 بیشتر از طریق دهان یا تماس با دهان سرایت کرده و باعث آلوده شدن در ناحیه دهان یا اطراف آن میشود (هرپس دهانی). ویروس تبخال نوع 2 عمدتا از طریق روابط جنسی منتقل شده و باعث آلوده شدن در ناحیه تناسلی یا مقعد میشود (هرپس تناسلی). ویروس نوع 1 از طریق تماس دهان با ناحیه تناسلی نیز، به ناحیه تناسلی منتقل و موجب هرپس تناسلی میشود. هر دو نوع هرپس دهانی و هرپس تناسلی بدون علامت هستند اما ممکن است علائم خفیف یا تاول های دردناک یا زخم هایی در ناحیه آلوده به ویروس ایجاد شود.

ویروس هرپس دهانی(تبخال اطراف لب) یا تبخال نوع 1

این نوع تبخال مسری است و در تمام دنیا شایع است. آلودگی به ویروس تبخال نوع 1 ، بیشتر در زمان کودکی است و تا آخر عمر ادامه دارد. بخش عمده آلودگی­ها به ویروس تبخال نوع 1 ، هرپس دهانی هستند (اطراف یا داخل دهان درگیر میشود) اما بخش کمی از آلودگی­ها به ویروس تبخال نوع 1، هرپس تناسلی هستند (ناحیه تناسلی یا مقعد درگیر میشود).

شیوع تبخال نوع 1

در سال 2012 ، تقریبا 3.7 میلیارد نفر زیر 50 سال یا 67 درصد جمعیت، ویروس تبخال نوع 1 داشتند. شیوع این نوع تبخال در آفریقا بیشتر بود (87 درصد) و در آمریکا کمتر از جاهای دیگر بود (40 تا 50 درصد). تقریبا 140 میلیون نفر 15 تا 49 سال در سال 2012 در سراسر دنیا ویروس تبخال تناسلی نوع 1 داشتند اما شیوع آن از منطقه ای به منطقه دیگر، تفاوت چشمگیر داشت. تخمین زده میشود که آلودگی به ویروس تبخال تناسلی نوع 1، اکثرا مربوط به آمریکا، اروپا و غرب اقیانوس آرام هستند. در این مناطق، همچنان افراد بزرگسال ویروس تبخال نوع 1 میگیرند. در مناطق دیگر مثلا آفریقا، کودکان پیش از سن شروع روابط جنسی، بیشتر تبخال نوع 1 میگیرند.

علائم تبخال نوع 1

آلوده شدن به ویروس هرپس دهانی اغلب بدون علامت است و بیشتر افرادی که ویروس HSV-1 را دارند، نمیدانند که مبتلا به هرپس دهانی هستند. علائم هرپس دهانی، تاول دردناک و زخم های باز به نام اولسر (olcer) در دهان یا اطراف دهان است. زخم های روی لب، همان تبخال متداول است. اشخاص مبتلا، قبل از ظهور زخمها، اغلب احساس خارش یا سوزش اطراف دهانشان دارند. پس از شروع عفونت، تاول ها یا اولسرها ممکن است به صورت دوره ای عود کنند. عودهای مکرر از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. هرپس تناسلی که در اثر ویروس تبخال نوع 1 ایجاد میشود، ممکن است بدون علامت باشد یا علائم خفیفی داشته باشد که قابل تشخیص نیست.

وقتی علائم ظهور میکند، هرپس تناسلی بواسطه 1 یا تعدادی اولسر یا تاول مقعدی یا تناسلی تشخیص داده میشود. پس از بروز هرپس تناسلی اولیه که ممکن است شدید باشد، علائم ممکن است عود کند اما معمولا هرپس تناسلی ناشی از ویروس تبخال نوع 1 مکررا عود نمیکند.

سرایت تبخال نوع 1

سرایت تب خال نوع 1

ویروس تبخال نوع 1 عمدتا از طریق تماس دهان به دهان منتقل میشود و موجب هرپس دهانی(چیزی که اکثر ما آن را با جوش اطراف لب تجربه کرده­ایم و در بین عوام به تبخال معروف است) میشود، همچنین از طریق تماس با ویروس تبخال نوع 1 در زخم ها، بزاق دهان، و سطوح داخل یا اطراف دهان سرایت پیدا میکند. با این حال، ویروس تبخال نوع 1 ممکن است از طریق تماس دهان با ناحیه تناسلی، به ناحیه تناسلی سرایت کند و باعث هرپس تناسلی شود.

ویروس تبخال نوع 1 ممکن است وقتی علائمی ندارد، از دهان یا سطح پوست که طبیعی به نظر میرسد، سرایت پیدا کند. با این وجود، بیشترین شانس سرایت مربوط به زمانی است که زخم های سرباز وجود داشته باشد. افرادی که هرپس دهانی دارند، بعید است که در ادامه در ناحیه تناسلی خود به ویروس تبخال نوع 1 آلوده شوند. در موارد نادر، ویروس تبخال نوع 1 از مادری که ویروس تبخال نوع 1 در ناحیه تناسلی خود دارد، در حین زایمان به فرزندش منتقل میشود.

موارد احتمالی که بیماری را تشدید میکند:

1- بیماری شدید

در افراد دچار نقص ایمنی، مثل افرادی که نوع پیشرفته ویروس ایدز را دارند، ویروس تبخال نوع 1 علائم شدیدتری دارد و مکررا عود میکند. ویروس تبخال نوع 1 به ندرت باعث بیماری های شدیدتر دیگر مثل التهاب مغز و التهاب قرنیه(عفونت چشم) میشود.

2- هرپس نوزادی

هرپس نوزادی موقعی پدید می­آید که نوزاد در حین زایمان، از ناحیه تناسلی در معرض ویروس تبخال قرار گیرد. این شرایط به ندرت رخ میدهد و از هر 100 هزار زایمان در دنیا، 10 نفر به آن مبتلا میشود اما ممکن است باعث نقصان عصبی یا مرگ شود. موقعی هرپس نوزادی بیشترین خطر را دارد که مادر در اواخر بارداری، برای اولین بار ویروس هرپس بگیرد. زنانی که قبل از باردارشدن، هرپس تناسلی داشته اند، احتمال سرایت ویروس به نوزادشان کمتر است.

3- تاثیر روانی-اجتماعی

علائم عود هرپس دهانی ممکن است ناخوشایند باشد و منجر به بدنامی در جامعه و نگرانی­های روانی-اجتماعی شود. در هرپس تناسلی این عوامل ممکن است تاثیر مهمی بر کیفیت زندگی یا روابط جنسی داشته باشد. با این حال، بیشتر افراد مبتلا به هر نوع هرپس، با این مشکل کنار می­آیند.

پیشگیری از ویروس تبخال نوع 1

پیشگیری از ویروس تب خال نوع 1

ویروس تبخال نوع 1 موقع ظهور علائم هرپس دهانی علامت دار بیشتر از هر زمانی قابل انتقال و مسری است اما موقعی که علامتی احساس یا مشاهده نمیشود نیز امکان انتقال وجود دارد. افرادی که علائم فعال هرپس دهانی دارند باید از تماس دهانی با دیگران جلوگیری کرده و از وسایلی که در تماس با زخم ها هستند، به طور مشترک استفاده نکنند. آنها باید از سکس دهانی نیز پرهیز کنند تا هرپس به ناحیه تناسلی شریک جنسی­شان سرایت نکند. افرادی که علائم هرپس تناسلی را دارند، موقعی که علائمشان نمایان است نباید رابطه جنسی داشته باشند. افرادی که قبلا ویروس تبخال نوع 1 داشته اند، احتمال اینکه دوباره آنرا بگیرند وجود ندارد اما با این وجود ممکن است ویروس تبخال نوع 2 را بگیرند.

استفاده مداوم و صحیح از کاندوم میتواند از انتشار هرپس تناسلی پیشگیری کند. با این وجود، کاندوم فقط خطر سرایت را کاهش میدهد چون هرپس تناسلی در مناطقی شیوع می­یابد که با کاندوم پوشیده نمیشود. زنان بارداری که علائم هرپس تناسلی را دارند، باید به پزشک خود اطلاع دهند. پیشگیری از گرفتن هرپس تناسلی جدید به خصوص برای زنانی که در اواخر بارداری به سر می­برند مهم است چون در این دوران، بیشترین خطر هرپس نوزاد وجود دارد. تحقیقات دیگری برای ابداع روش های موثرتر جهت پیشگیری از سرایت ویروس تبخال، مثل واکسن در دست انجام است. در حال حاضر مطالعاتی بر روی کاندیداهای متعدد دریافت واکسن تبخال در حال انجام است.

ویروس هرپس نوع 2 (هرپس تناسلی)

ویروس هرپس نوع 2 در سراسر دنیا شایع است و عمدتا از طریق روابط جنسی منتقل میشود و موجب هرپس تناسلی میشود. ویروس هرپس نوع 2 عامل اصلی هرپس تناسلی است. هرچند هرپس تناسلی ممکن است از طریق ویروس هرپس نوع 1 نیز منتقل شود. آلوده شدن به ویروس هرپس نوع 2 همیشگی و غیرقابل درمان است.

شیوع تبخال نوع 2

هرپس تناسلی ناشی از ویروس تبخال نوع 2 یک مسئله جهانی است و در سال 2012، تقریبا 417 میلیون نفر در دنیا این ویروس را داشتند. تخمین زده شد که شیوع ویروس تبخال نوع 2 در آفریقا (31.5 درصد) بیشتر است و آمریکا(14.4) در درجه بعدی قرار دارد. همچنین مشخص شد که با افزایش سن، شیوع این ویروس افزایش می­یابد، هرچند بیشتر افرادی که جدیدا این ویروس را گرفته بودند، نوجوان بودند. زنان ویروس تبخال نوع 2 را بیشتر از مردان میگیرند. در سال 2012 تخمین زده شد که 267 میلیون زن و 150 میلیون مرد این ویروس را داشتند و زندگی میکردند. دلیل این اختلاف این است که سرایت جنسی ویروس تبخال از مرد به زن موثرتر از سرایت از زن به مرد است.

علائم تبخال نوع 2

هرپس تناسلی اغلب بدون علامت است یا علائم خفیفی دارد که قابل تشخیص نیست. بیشتر افرادی که این ویروس را دارند، از این موضوع بی اطلاع هستند. معمولا حدود 10 تا 20 درصد افرادی که این ویروس را دارند، پیش از اینکه هرپس تناسلی بگیرند، آنرا زودتر تشخیص میدهند. علائم هرپس تناسلی به صورت یک یا تعدادی تاول یا زخم باز به نام اولسر در ناحیه تناسلی یا مقعد ظهور می­یابد. علاوه بر زخم های تناسلی، علائم هرپس تناسلی اغلب عبارتند از تب، بدن درد و تورم غدد لنفاوی. پس از اولین هرپس تناسلی ناشی از ویروس تبخال نوع 2، علائم عود آن رایج است اما معمولا خفیف تر از اولین شیوع است.تکرار شیوع آن به تدریج افزایش می­یابد. افرادی که ویروس تبخال نوع 2 دارند ممکن است قبل از ظهور زخم های تناسلی، احساس خارش خفیف یا درد تیرکشنده در پاها، باسن یا ران بکنند.

سرایت تبخال نوع 2

ویروس تبخال نوع 2 عمدتا از طریق روابط جنسی، تماس با ناحیه تناسلی، پوست، زخمها یا مایعات فرد آلوده به ویروس سرایت میکند. ویروس تبخال نوع 2 ممکن است از پوست ناحیه تناسلی یا مقعد که طبیعی به نظر میرسد، سرایت کند و اغلب درحالی سرایت میکند که علامتی ندارد. در موارد نادر، سرایت این ویروس از مادر به فرزند در حین زایمان رخ میدهد.

موارد احتمالی که بیماری را تشدید میکند:

موارد احتمالی که بیماری را تشدید میکند:

1- ویروس تبخال نوع 2 و ویروس HIV

مشخص شده است که ویروس HSV-2 و HIV بر یکدیگر تاثیر میگذارند. ویروس HSV-2 (تبخال نوع 2) خطر آلوده شدن به ویروس HIV جدید را تا حدود 3 برابر افزایش میدهد. علاوه بر این، افرادی که آلوده به هر دو نوع ویروس HSV-2 و HIV هستند، احتمال اینکه ویروس HIV را به دیگران منتقل کنند، بیشتر است. ویروس HSV-2 یکی از رایج ترین ویروس هایی است که افراد آلوده به HIV دارند و در 60 تا 90 درصد افراد آلوده به HIV دیده میشود. بروز علائم آلودگی به ویروس HSV-2 در افراد آلوده به HIV (و دیگر افراد دچار نقص ایمنی) شدیدتر است و عودهای بیشتری دارد. در مراحل پیشرفته آلودگی به ویروس HIV ، ویروس HSV-2 ممکن است شرایط پیچیده­تر (ولی نادری) را رقم بزند مثل التهاب مغز و پرده های مغزی، التهاب مری، هپاتیت (التهاب کبد)، التهاب ریه، نکروز یا نابودی شبکیه چشم یا انتشار عفونت.

2- هرپس نوزادی

هرپس نوزادی زمانی ممکن است رخ دهد که نوزاد در حین زایمان، از ناحیه تناسلی در معرض ویروس HSV قرار میگیرد. این وضعیت نادر است و تخمین زده میشود که از هر 100 هزار نفر، 10 نفر در دنیا مبتلا میشوند اما ممکن است باعث نارسایی عصبی دائمی و مرگ شود. زمانی که مادر باردار، برای اولین بار در اواخر بارداری به ویروس HSV آلوده میشود، خطر هرپس نوزادی بیشتر از هر زمان دیگر است. زنانی که قبل از باردار شدن، هرپس تناسلی داشته اند، احتمال اینکه ویروس HSV را به نوزادشان منتقل کنند، کمتر است.

تاثیر روانی-اجتماعی

علائم عود هرپس دهانی ممکن است ناخوشایند باشد و منجر به بدنامی در جامعه و نگرانی­های روانی-اجتماعی شود. در هرپس تناسلی این عوامل ممکن است تاثیر مهمی بر کیفیت زندگی یا روابط جنسی داشته باشد. با این حال، بیشتر افراد مبتلا به هر نوع هرپس، دیر یا زود با مشکل هرپس کنار می­آیند.

پیشگیری هرپس نوزادی

افراد آلوده به هرپس تناسلی، در زمانی که علائم هرپس تناسلی را دارند، باید از رابطه جنسی پرهیز کنند. ویروس HSV-2 موقع ظهور زخم ها بیشتریان احتمال سرایت را دارد اما زمانی که علائمی احساس یا دیده نمیشود نیز امکان سرایت وجود دارد.

استفاده دائمی و صحیح از کاندوم به کاهش خطر سرایت هرپس تناسلی کمک میکند. با این وجود، کاندوم فقط به طور جزئی حفاظت میکند چون ویروس HSV در جاهایی یافت میشود که کاندوم آن مناطق را نمی­پوشاند. ختنه مردان میتواند تاحدی مصونیت دائمی در برابر HSV-2 و نیز HIV و HPV (ویروس پاپیلوم انسانی) ایجاد کند. زنان بارداری که علائم هرپس تناسلی دارند باید به پزشک خود اطلاع دهند. پیشگیری از آلودگی به هرپس تناسلی برای اولین بار، به خصوص در اواخر بارداری مهم است چون اواخر بارداری خطر هرپس نوزادی بیشتر است.

تحقیقات دیگری برای ابداع روش های پیشگیرانه موثرتر در برابر ویروس HSV در حال انجام است از جمله واکسن یا مواد خوراکی میکروب­کش (ترکیباتی که به داخل واژن یا مقعد فرستاده میشود تا از سرایت آلودگی از طریق روابط جنسی جلوگیری کند).

واکنش سازمان جهانی بهداشت به هرپس (HSV-1 و HSV-2)

سازمان جهانی بهداشت (WHO) و شرکا در تلاش هستند که هرچه زودتر با انجام تحقیقاتی، استراتژی­های جدیدی برای پیشگیری و کنترل آلوده شدن به ویروس های HSV-1 و HSV-2 نوزادی و تناسلی اتخاذ کنند. این تحقیقات شامل تولید واکسن های HSV و میکروب­کش­های خوراکی است. مطالعاتی بر روی کاندیداهای متعدد دریافت واکسن و میکروب­کش­های خوراکی در حال انجام است.

تبخال ها، اغلب روی پوست اطراف لب ها ایجاد می شوند

تبخال-1

– ناحیه ی مبتلا شروع به احساس سوزن سوزن شدن می کند.

– یک یا چند مجموعه از تاول های کوچک و دردناک به وجود می آید و پوست اطراف، دچار التهاب می شود.

– تاول ها می ترکند و دلمه می بندند.

– معمولا تاول ها در عرض ۱۰ تا ۱۴ روز فروکش می کنند.

اگر تبخال ها عود کنند معمولا دوباره در همان نواحی قبلی روی صورت ظاهر می شوند.

اقدامات لازم: احتمال دارد بتوانید با استفاده از یک کرم ضد ویروسی مثل آسیکلوویر جلوی حملات شدید را بگیرید اما باید کرم را به محض پیدایش اولین علایم به کار برید.

در بعضی موارد داروهای ضدویروس خوراکی ممکن است تجویز شوند. هرچند درمان بلافاصله می تواند جلوی حملات را بگیرد اما ویروس در سیستم باقی مانده و علایم ممکن است بارها عود کنند.

اگر دچار تبخال های مکرر می شوید سعی کنید از پوست تان در برابر عوامل بروز تبخال مثل آفتاب سوختگی یا باد سرد محافظت کنید.

جهت به حداقل رساندن خطر انتشار ویروس از لمس تاول ها و بوسیدن اجتناب ورزید.

لازم است بدانید که گاهی اوقات رابطه ی جنسی دهانی می تواند باعث انتقال ویروس از دهان به دهان یا دستگاه تناسلی شود.

روش­های طبیعی کاهش علائم آلودگی به ویروس تبخال

همانطور که در بالا گفته شد، روشی برای از بین بردن ویروس تبخال وجود ندارد. ولی میتوان با رعایت یک­سری نکات تغذیه ای، شدت علائم را تخفیف داد. با ارتقای سیستم ایمنی از طریق رژیم غذایی سالم، تغییر سبک زندگی و احتیاط نمودن در طول زمان شیوع میتوانید هرنوع ویروسی (از جمله تبخال) را به حالت غیرفعال درآورید (ویروس نابود نمیشود بلکه به حالت خفته و غیرفعال درمی­آید). رعایت یکسری نکات تاحد زیادی شانس بروز مجدد علائم کاهش یافته و خطر سرایت آن کاهش می­یابد. بنابراین اگر میخواهید بدانید که چطور باید از شر علائم تبخال راحت شد، ادامه متن را بخوانید.

تمام افرادی که ویروس HSV دارند، در طول زندگیشان یا حتی از همان ابتدای آلوده شدن به این ویروس، تبخال نمیگیرند. اینکه چندوقت یکبار علائم تبخال در افراد بروز میکند، شدت علائم تاچه حد است، چقدر احتمل دارد فرد آلوده، این آلودگی را سرایت دهد و چه مدت طول میکشد که تبخال برطرف شود، همگی بستگی به واکنش سیستم ایمنی فرد آلوده دارد.

1- غذاهای سرشار از لیزین:

این آمینواسید میتواند از تکرار بروز تبخال جلوگیری کند. غذاهایی مثل حبوبات، ماهی، بوقلمون، مرغ و سبزیجات حاوی این آمینواسید است. مصرف روزی سه بار، هر بار 1000 میلی گرم لیزین نیاز است.

2- سبزیجات قرمز و نارنجی:

2- سبزیجات قرمز و نارنجی:

این سبزیجات حاوی آنتی اکسیدانهایی مثل کاروتنوئیدها، فلاونوئیدها و ویتامین C هستند که به درمان زخم و افزایش ایمنی کمک میکنند.

3- ماهی غیرپرورشی:

ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است و به کاهش التهاب و ترمیم بافت کمک میکند.

4- پروتئین:

بدن بدون پروتئین کافی قادر به درمان نیست. سعی کنید در هر وعده، حداقل 4 تا 5 اونس پروتئین باکیفیت مصرف کنید. برخی از بهترین غذاهای پروتئینی، غذاهایی هستند که ارگانیک، کم چرب و طبیعی پرورش یافته اند مثل ماهی غیرپرورشی، ماکیان محلی و خانگی (غیرصنعتی) و گوشت گاو.

5- مس(30 میلی گرم در روز، روزی دو بار):

وجود مس در بسیاری از واکنش های شیمیایی لازم است چرا که به بازسازی پوست و حفاظت از بدن در برابر ویروس ها و عفونت ها کمک میکند. پمادهای موضوعی حاوی مس نه تنها برای درمان تبخال موثر است بلکه دوره خواب ویروس تبخال را طولانی میکند. به این منظور، منابع پروتئینی بیشتری مصرف کنید مثل گوشت اندام ها (مثل کبد)، گوشت گاو، تخم کدو، آجیل و سبزیجاتی مثل اسفناج. مس سیستم ایمنی را تقویت میکند، ویروس را غیرفعال نگه میدارد و بافت پوست را بازسازی میکند.

6- گیاهان ضدویروس:

شامل آقطی، گل همیشه بهار، سیر، عظم کعب، ریشه شیرین بیان، گل مخروط­سانان و گون.

ویتامین C (روزانه 1000 میلی گرم):

ویتامین سی سیستم ایمنی را تقویت میکند.

ویتامین های خانواده B یا B کمپلکس (روزانه 50 میلی گرم):

ویتامین های خانواده B به بدن شما در برابر استرس کمک میکند و مانع از بروز علائم ویروس تبخال میشود.

روغن های ضروری:

روغن های ضروری که به رفع علائم تبخال کمک میکنند عبارتند از روغن میخک، روغن درخت چای و روغن مُرّ حجازی. روغن درخت چای یکی از رایج ترین روغن هایی است که بخاطر خواص ضدباکتری و ضدویروس طبیعی، بر روی پوست استفاده میشود. روزی 3 بار این روغن ها را بر روی جاهایی که تبخال زده، بمالید. در حد یک تا سه قطره روغن کافی است. اگر پوست حساسی دارید، روغنها را با روغن دیگری مثل روغن نارگیل یا روغن جوجوبا رقیق کنید تا کمتر اذیت شوید. اگر دائما بر ری لب یا درون دهانتان تبخال میزد، میتوانید از مرهم خانگی نعنا-اسطوخودوس استفاده کنید تا تکرار بروز علائم کاهش یابد.

غذاهایی که علائم تبخال را تشدید میکند:

قند بیش از حد

غذاهای خاصی میتوانند التهاب را افزایش دهند، قدرت دفاعی سیستم ایمنی را ضعیف کنند و سوزش پوست را بدتر کنند. این غذها عبارتند از:

1- قند بیش از حد:

قند بیش از حد سیستم ایمنی را سرکوب میکند و ممکن است التهاب را تشدید کند. اکثر خوراکی های کارخانه ای از جمله نوشابه و ساندیس قند زیادی دارند.

2- الکل:

مصرف زیاد الکل (و همچنین کشیدن سیگار و مواد مخدر) سیستم ایمنی را سرکوب کرده و علائمی مثل کوفتگی، درد و التهاب پوست را تشدید میکند

3- غذاهای فرآوری و بسته بندی شده:

اکثر غذاهای فرآوری و بسته بندی شده مثل محصولات GMO (محصولات تغییر ژنتیکی یافته)، روغن های هیدروژنه سیستم ایمنی را تضعیف میکنند. این غذاها اغلب موجب ایجاد حساسیت و آلرژی میشوند، التهاب را تشدید میکنند و ارزش غذایی چندانی ندارند.

4- غذاهای اسیدی:

این غذاها موجب تحریک تبخال میشوند و درد و سوزش را تحریک میکنند. وقتی تبخال دارید، از مصرف گوجه فرنگی، پرتقال، سرکه و دیگر مرکبات خودداری کنید تا اسید این غذاها، زخم تبخال را تحریک نکند. درغیر اینصورت مصرف این غذاها در زمان های دیگر مشکلی ایجاد نمیکند.

5- غذاهای سرشار از آرژینین:

این آمینواسید ممکن است تاحد کمی موجب عود تبخال شود. با مصرف غذاهایی حاوی گندم و شکلات، مدت زمان علائم را کاهش دهید.

توصیه هایی برای کاهش طبیعی درد تبخال

توصیه هایی برای کاهش طبیعی درد تب خال

اگر اطراف لب شما تبخال میزند، با چند روش میتوانید درد تبخالتان را کاهش دهید:

  • قبل یا حین بروز علائم تبخال، سعی کنید از لمس تبخال­های سرباز خودداری کنید. درصورت لمس تبخال، دست هایتان را بشوئید.
  • اگر تبخال سرباز دارید، با کسی روبوسی نکنید و از وسایل و لوازم بهداشتی مثل مسواک، لیوان، رژ لب یا وسایل آرایش به طور مشترک استفاده نکنید. زمانی که تبخال بهبود پیدا کرد، مسواکتان را عوض کنید چون ممکن است ترشحات تبخال، مدتی بر روی مسواک باقی مانده باشد.
  • برای کاهش سوزش تبخال، فقط از صابون های ملایم و طبیعی و آب گرم برای شست و شوی ملایم تبخال استفاده کنید. از کندن، تراکندن یا ماساژ دادن تبخال خودداری کنید.
  • از کرم های ضدخارش، وازلین، پماد یا محصولات دیگری که در داروخانه ها فروخته میشود، استفاده نکنید، چون ممکن است تورم را تشدید کند. در عوض از روغن های ضروری که در بالا گفته شد، استفاده کنید.
  • اگر تبخال درد دارد، حوله گرم روی آن بگذارید تا درد کم شود یا در وان اب گرم بنشینید یا دوش آب گرم بگیرید تا حرارت به ناحیه تبخال برسد.

حواستان باشد که برای تبخال های سرباز ناحیه تناسلی از حوله جداگانه استفاده کنید چرا که ممکن است ویروس از تبخال ناحیه لب به ناحیه تناسلی سرایت کند.

درمان تبخال از نظر طب سنتی

برای درمان موقتی و فوری تبخال، بر روی تبخال مخلوطی از عسل و سرکه(به نسبت مساوی) بمالید. برای درمان قطعی تبخال، 2 تا 3 مرتبه به فاصله یکماه حجامت کنید. با تکرار این مراحل، این مشکل به طور کامل رفع میشود (منبع: کتاب مزاج شناسی، حسین خیراندیش)

دسته بندی دهان و دندان
اشتراک گذاری

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت