مزاج جبلی، عارضی و صحی قلب
یکی از اعضای رییسه و مهترین عضو بدن قلب است. پیامبر اکرم (ص) میفرمایند: در بدن انسان تکه گوشتی است که اگر سالم باشد همه بدن به سلامت آن سالم است و اگر گرفتار بیماری شود همه بدن به بیماری آن بیمار است و آن تکه گوشت قلب انسان است، در این ضمینه بحثهای مختلفی داریم مانند: قلب سلیم، سلامت جسم، سلامت قلب و …
بسیاری از جراحیهای قلب که انجام میشود باعث دوگانگی شخصیت در خیلیها میشود قلب مرکز هم وغم و مرکز فکر و تمرکز است بسیاری از مشکلات از قلب نشات میگیرند، بسیاری از مریضیها به خاطر قلب است و از مغز نمی باشد.
بخاطر همین خداوند برای قلب مزاج خوب و مناسبی قرار داده؛ مزاج قلب گرم و خشک است و اگر این گرمی و خشکی بیشتر یا کمتر شود دچار آسیب میشود اگر تر باشد شخص بیمار میشود و اگر خیلی گرم باشد نیز دچار بیماری میشود.
در اعضای رییسه بدن که شامل مغز، کبد، قلب و اعضای تناسلی است حكما قلب را از همه مهم تر میدانند. قلب مانند: رودخانه ای است که حیات را در بدن جاری میکند هرکجا بدن آسیبی بیند و ضعفی دیده شود قلب هم آسیب میبیند قلب ارتباط تنگاتنگی با تمام اعضای بدن دارد.
آیا قلب با سوختگی ارتباط دارد؟ آیا قلب با پوست ارتباط دارد؟ و… بله با همه اعضا میتوان ارتباط قلب را برقرار کرد این قلب است که خون، تغذیه و شورای اعضا را در بدن جاری میکند لذا اهمیت قلب در مزاج شناسی خیلی زیاد است و باید شناخته و بکار گرفته شود، مزاج طبیعی قلب باید گرم و خشک باشد و در حد طبیعی این گرمی و خشکی میتواند مواد را در بدن به حرکت در بیاورد و انرژی و تحرک ایجاد کند.
توصیه بزرگان طب سنتی برای سلامت قلب
بزرگان طب سنتی ایران مواردی را ذکر کرده اند که رعایت آنها بقای سلامت قلب را بشارت میدهد
- عدم استنشاق بوهای ناخوشایند و به جای آن بوییدن گیاهان و میوههای خوشبو مثل: ریحان، سیب، گل سنجد، گلاب و بوهای خوب.
- پرهیز از عصبانیت، خشم، اندوه، افکار وسواسی، هیجانات ناگهانی و دوری از بیداریهای طولانی.
- پرهیز از زیاده روی در فعالیتها و ورزشهای سنگین.
- رعایت دستورات غذایی
برخی از مواد غذایی مناسب برای حفظ سلامت قلب
گوشتها: گوشت بره یا بزغاله جوان بدون چربی، ماهیهای ریز، پرندگانی که گوشت لطیف دارند مانند: جوجه مرغ خانگی، گنجیشک، بلدرچین، کبک و قلب حيوانات حلال گوشت.
میوهها: سیب و گلابی رسیده و شیرین، به، انار، لیمو، نارنج، بالنگ، تمرهندی و آناناس.
سایر موارد: آب گوشت بره یا بزغاله یا پرندگان مفید ذکر شده، زرده تخم مرغ عسلی، زعفران، هل، دارچین، پسته، آبمیوهها، شربتها و مرباهای درست شده از میوهای مفیدی که در بالا بیان شد.
سبزیجات: نعناع، ریحان و گشنیز.
ترکیبات: شربت جلاب طبی، فالوده سیب، شربت سیب.
برخی پرهيزات:
افراد باید در جهت بقای سلامت و درمان قلب از موارد زیر پرهیز کنند:
- پرهیز از یبوست تا از تجمع مواد زاید در بدن آسیبی به قلب وارد نشود.
- زیاد روی در مصرف مواد غذایی که در بدن تولید گاز میکنند. مانند: پیاز و مصرف بیش از حد مواد غذایی با طبیعت سرد که بدون مصلح استفاده گردد.
- مصرف غذاهای چرب و سرخ شده با روغنهای جامد و مایع صنعتی، چای پر رنگ، کاکائو و مصرف زیاد گوشتهای قرمز.
سلامت قلب: حرارت و سردی قلب
حرارت بالای قلب موجب شجاعت و حرارت کم آن باعث ترسویی شخص میشود. شیر حیوانی است که حرارت قلب بالایی دارد ولی خرگوش از حرارت قلب پایینی برخوردار است و ترسو است. آنهایی که حرارت قلب پایینی دارند و رطوبت قلب آنها را فراگرفته است زمانی که تلفن زنگ میزند دلشان به لرزه در میآید. این غلبه خلط بلغم و رطوبت در قلب و نشانه مزاج سرد و مرطوب در بدن میباشد که موجب دلشوره و اضطراب میگردد.
درمان استرس و تپش قلب
از تغییر محیط، خشم، ترس، اضطراب و… تپش قلب و استرس ایجاد میشود. تعدادی توصیههای عمومی برای این افراد داریم. اضطراب و… باعث استرس شده و خشکی ایجاد کرده و برای جبران این خشکی قلب دچار مشکل میشود و شخص تپش قلب پیدا میکند.
این افراد این موارد را رعایت کنند:
- گلاب مصرف کنند، بوعلی میگوید گلاب اولین جایی که به آن می رسد قلب است.
- کم خوردن.
- غذاهای غلیظ استفاد نکنند.
- غذاهای بی گوشت مصرف کنند مگر گوشت پرندگانی مثل: جوجه خانگی، بلدرچین، کبک.
- دوری از غذاهای نفاخ.
- بوییدن چیزهای خوشبو مثل: گل سرخ، عطرها.
- استفاده از کشمش که شخص سرد یا گرم باشد مناسب است.
- تخم ریحان که برای تقویت قلب مناسب است و ربطی با مزاج شخص ندارد.
- دوری از غذاهای تند که بسیار بد است.
- خوردن گل گاو زبان در شب قبل از خواب.
سو مزاج قلب و انواع آن
اگر قلب از مزاج طبیعی خود منحرف شود و به سمت گرمی یا سردی یا خشکی و تری بیش از حد یا ترکیبی از آنها متمایل گردد فرد دچار بیماری میشود که اصطلاحا آن را سو مزاج قلب میگویند.
سو مزاج گرم قلب
بیماری که قلب دچار غلبه گرمی است. از علایم آن بن تند، بی قراری، تشنگی و احتیاج به تنفس در هوای سرد است.
- بوعلی سینا میگوید درمان این بیماری خوردن رب میوهها مخصوصا رب سیب و به است.
- استفاده از شربت سیب، شربت انار، شربت به، شربت لیمو، شربت بالنگ معمول با گلاب و شکر و مصرف زرشک و آبغوره مفید است.
- برنج با مرغ که با آبلیمو یا آبغوره و زرشک طعم دار شده باشد.
- سوپ جوجه با آب انار یا آبغوره یا آبلیمو.
سوء مزاج سرد قلب
بیماری که قلب دچار غلبه سردی است. از علائم آن نبض کند، تنفس ضعیف، رنگ پریدگی، کاهش قوت بدن، نگرانی و ترس است.
- بیمار باید از خوردن غذاهایی که طبیعت سرد دارند و آب سرد به شدت خوداری کند.
- گوشت پرندگان مانند: کبک، مرغ خانگی، کبوتر و گنجیشک که با ادویه جات با طبیعت گرم مانند: دارچین، زعفران، زیره، میخک و هل پخته شوند.
- زرده تخم مرغ عسلی با پودر دارچین.
سو مزاج تر قلب
بیماری که قلب دچار غلبه رطوبت است. از علایم آن این است که هیجانات روحی به سرعت بر بیمار تاثیر میگذارند و خیلی زود اثرشان از بین میرود.
- در این بیماری یکی از تدابیر مهم کم کردن غذا است.
- مصرف سوپ جو با نان.
- خوردن کباب و بریانی گوشت پرندگان
- نوشیدن شربت سیب و شربت انار نعناعی
- سکنجبین عسلی: سرکه و عسل را به اندازه مساوی با هم مخلوط کنید و روی شعله ملایم بگذارید تا ۱۵ دقیقه ملایم بجوشد. در طب سنتی سکنجبین عسلی گرمی معتدلی دارد و برای برطرف کردن رطوبتهای اضافی مفید است.
سو مزاج خشک قلب
بیماری که قلب دچار غلبه خشکی است. از علایم آن لاغری، بی خوابی، سرفه خشک و حالتی است که بیمار به راحتی از هیجانات روحی متاثر نمی شود ولی در صورت تاثیر پذیری تا مدت طولانی اثر باقی میماند.
- بیماران باید غذاهای رطوبت بخش بخورند و اگر سردی همراه خشکی باشد از مصرف آب سرد اجتناب کنند.
- نوشیدن شیر تازه (البته اگر بیمار تب نداشته باشد)، افشره آناناس، حریره با آرد گندم، روغن بادام شیرین، سوپ ماش پوست کنده با شیره بادام و اسفناج مفید میباشد.
سلامت قلب:رفع گرفتگی رگهای قلبی
گاهی با خوردن غذاهایی که خون غلیظ و نامناسب در بدن تولید میکنند در عروق قلبی گرفتگی ایجاد میشود. بهترین راه تقویت قلب در درمان بیماریهای قلبی پاکسازی قلب از مواد زائد میباشد.
توصیهها:
- اصلاح غذا در درمان بیماریهای قلبی مهم است.
- شادی موجب تقویت قلب شده و غم، ترس، عصبانیت موجب ضعف قلب میشود.
- مصرف گلاب، عرق بیدمشک، رب انار، رب سیب، آب سیب، مربای سیب، مربای “به” مقوی قلب هستند.
- در مقالات جدید آمده است که در رژیم غذایی بیماران قلبی کمی زعفران اضافه شود. چرا که زعفران غذا و داروها را به قلب میرساند و این افراد روزی ۳ تا ۴ استکان آب کرفس مصرف کنند.
- ورزش سبک داشته باشید و از دم کرده گیاه “مرغ” استفاده کنید.
- دم کرده بادرنجبویه، استخودوس، افسنتین، افتیمون از هرکدام ۲ گرم با لیمو عمانی در قوری دم کرده و مصرف کنید.
- مصرف سیاه دانه و عسل مقطع اخلاط غلیظ است؛ البته باید توجه کرد که داروهای شیمیایی با داروهای گیاهی اختلال دارند و باید داروهای گیاهی را با کمی فاصله مصرف کنید.
- غذاهای کارخانه ای، غذاهای غلیظ مانند: ماکارونی، سالاد الویه، بادمجان، پیتزا مصرف نکنید.
شربت جلاب:
شربت جلاب برای بیماران قلبی مفید است. طرز تهیه آن به این صورت میباشد که یک کیلو شکر را با ۳ کیلو گلاب روی حرارت ملایم گذاشته تاب قوام برسد و یک گرم زعفران اضافه کنید و موقع مصرف با آب رقیق کرده بنوشید.
رژیم سیر و لیمو ترش:
رژیم سیر و لیمو مقطع اخلاط غلیظ است و مواد سوخته را از بدن خارج میکند. طرز تهیه آن به این صورت است که تعداد ۳۰ حبه سیر را پوست گرفته همراه با ۵ عدد لیموترش بزرگ یا ۱۵ عدد لیمو ترش کوچک که هستههای آنها را خارج کرده اید، در مخلوط کن بریزید و پس از آن که همه محتویات در مخلوط کن له شد؛ ۲ لیتر آب به آن اضافه کرده و مخلوط کنید و روی شعله کم بگذارید تا جوش بیاید. با اولین جوش، شعله را خاموش کرده؛ پس از سرد شدن، آن را از صافی رد کنید. مخلوط صاف شده را داخل یک ظرف شیشه ای بریزید و در یخچال نگهداری کنید.
روزی دو بار و هر بار نصف استکان از عصاره را بعد از غذاهای اصلی مصرف کنید. اگر این عصاره به مدت سه هفته مصرف شود، احساس جوانی و شادابی بعد از سه هفته در بدن احساس میشود. به یاد داشته باشید؛ بعد از مصرف یک دوره سه هفته ای، ۸ روز مصرف دارو را قطع کنید. سپس دومین دوره مصرف سه هفته ای را اجرا کنید. به این ترتیب یک دوره درمانی، کامل خواهد شد.
تقویت قلب
گاهی به علت گرسنگی یا نخوردن غذای کافی به مدت چند روز خون خوبی در بدن تولید نمی شود و بدن ضعیف شده و قوای آن به تحلیل میرود. در اینجا باید از مواد غذایی که قلب و قوای آن را تقویت میکنند استفاده کنید. مانند: آبگوشت، زرده تخم مرغ عسلی، سیب، گلابی، ریحان، نعناع، پسته، زعفران، رژیم سیب و شربت زعفران.