ریزش مو ممکن است در اثر عوامل طبیعی یا غیر طبیعی باشد، عوامل طبیعی ریزش مو عبارتند از:
- پیری: پیری یکی از عوامل مهم و طبیعی ریزش مو به شمار می آید.
- ارثی: در خانواده ای که پدر یا مادر دچار طاسی یا کم مویی باشند، معمولا فرزندان آن خانواده هم دچار کم مویی هستند.
عوامل غیرطبیعی ریزش مو
- غم و اندوه
- شوک های ناگهانی
- مطالعه و تفکر زیاد بدون تغذیه خوب و مناسب
- بروز اختلال در ترمیم های سلولی
- امراض مو که عبارتند از:
- چربی بیش از حد
- خشکی بیش از حد
- شوره سر
- موخوره
- شکستگی مو
- عفونت های استافیلوکوکی
- عفونت های قارچی
- عوامل عفونی در هر نقطه بدن
- کم خونی و ضعف عمومی
1. غم و اندوه:
غم و غصه زیاد و فشارهای شدید روحی آنقدر در وضع مو مؤثرند که می توانند در مدت زمان کوتاهی منجر به ریزش شدید و یا سفید شدن آن ها گردند.
2. شوک های ناگهانی:
رشته های عصبی تحت تأثیر شوک های ناگهانی چنان ضربه های چکش مانندی را به ریشه مو وارد می آورند که ریشه مو توان نگهداری مو را از دست داده و در نتیجه موها شروع به ریزش میکنند.
3. مطالعه و تفکر زیاد بدون تغذیه خوب و مناسب:
مطالعه و تفکر زیاد از حد سبب می شود که خون مرتبا متوجه سلول های مغزی باشد. در این حالت چون خون کافی به ریشه مو نمیرسد لذا در اثر کمبود تغذیه موها کم کم شروع به ریزش می نمایند.
بنابراین کسانی که مطالعه و یا کارهای فکری زیادی دارند بهتر است برای حفظ موهای خود به امر تغذیه مناسب بسیار توجه داشته باشند. یکی از عوامل مهم ریزش مو کمبود آهن شناخته شده است. لذا مصرف غذاهایی که حاوی آهن باشند در دراز مدت می توانند ریزش مو را متوقف نمایند.
4. بروز اختلال در ترمیم های سلولی:
در ترمیم های سلولی غده هیپوفیز (غده ای کوچک است واقع در قاعده جمجمه) نقش مهمی را به عهده دارد و کیفیت مو را می تواند تغییر دهد، آن را زبر و خشن و یا خشک و شکننده نماید. هر فعالیت اضافی غده هیپوفیز ممکن است باعث ریزش مو گردد.
امراض مو
چربی بیش از حد مو
چربی بیش از حد پوست باعث ریزش مو می گردد. این چربی سه علت می تواند داشته باشد: اول تحریک زیاد غدد چربی در اثر شست و شوی روزانه مو با شامپو یا صابون (هر نوع شامپو یا صابون)، دوم ناراحتی های اعصاب، سوم اختلالات هورمونی.
علل از بین رفتن چربی مو
- شست و شوی مو با شامپوهایی که PH آن ها قلیایی و یا قلیایی ضعیف باشد.
- در اثر بکار بردن مکرر مواد شیمیایی مانند: رنگ دکلره، پرمنانت و غیره.
- استفاده مکرر از آب شور دریا.
- قرار گرفتن مو در مقابل آفتاب، باد، گرد و غبار هوا.
- استفاده مکرر از سشوار.
- خوب آبکشی نکردن موها هنگام شست و شو گه در این صورت مقداری از ذرات شامپو یا صابون روی موها باقی می ماند.
خشکی بیش از حد مو
خشکی بیش از حد به دو علت به وجود می آید. اول کمبود ویتامین های مختلف یا به طور کلی ضعف عمومی بدن. دوم استفاده زیاد از مواد شیمیایی مانند رنگ، دکلره، پرمنانت و غیره که موها را خشک و شکننده میکنند.
شوره سر
شوره سر عبارت است از سلول های مرده پوست که در روی پوست سر و موها دیده می شود و بر دو نوع است:
شوره خشک
به صورت گرده های ریزی روی موها پراکنده می باشد. برای معالجه آن باید شامپوهای طبی مخصوص موهای خشک به کار برده و پس از شامپو کردن از کرم های تقویتی یا کاندیشنر یا روغن های گیاهی مانند روغن نارگیل، روغن زیتون، روغن بادام و غیره استفاده کرد.
شوره چرب
در انتهای موها روی پوست سر پوسته هایی دیده می شود که اگر آن ها را بین دو انگشت فشار دهیم شوره به صورت چربی روی انگشت باقی می ماند. برای معالجه آن باید از شامپوهای اسیدی یا طبی مخصوص موهای چرب استفاده نمود.
موخوره
موخوره عبارت است از دو یا چند شاخه شدن نوک موها. موخوره در اثر کم شدن و یا خشک شدن مایه کورتکس (آب داخل مو) به وجود می آید. لازم به یادآوری است که شکنندگی مو، خشکی بیش از حد مو و موخوره موقعی در مو ظاهر می شود که تمام چربی روی مو از بین رفته باشد.
شکستگی مو
شکستگی مو عبارت است از اینکه موها از وسط شکسته شده و می ریزند. علت اصلی شکستگی مو، خشکی بیش از حد می باشد.
عفونت های استافیلوکوکی
عبارتند از ضایعات کوچکی که حاوی ترشحات چرکی باشند. این ضایعات جوش مانند (فورنکل) پیاز مو را سست کرده و باعث ریزش مو در آن ناحیه میگردد.
عفونت های استافیلوکوکی دردناک بوده و به ناحیه خاصی از پوست سر نیز محدود نمی شود و تولید یک ضایعه چرکی موضعی در پوست سر می نماید. با مشاهده این عارضه باید بیمار را برای معالجه به پزشک متخصص پوست راهنمایی کرد.
عفونت های قارچی (تینیا)
تينيا اصطلاحی پزشکی است برای عفونت های قارچی، همه انواع آن مسری بوده و می توانند از یک فرد به فرد دیگر توسط پوسته ها و یا موهای حاوی قارچ منتقل شوند. وسایل غیربهداشتی مخصوصا در سالن های آرایش و هم چنین وان و استخر شنا منابع اصلی انتقال این بیماری می باشند.
تینیافاووس
این بیماری را از پوسته های زرد گوگردی خشک روی پوست سر می توان تشخیص داد. علائم فاووس قسمت های بی مویی است که امکان دارد به رنگ صورتی و یا سفید براق باشد که در روی پوست سر به وجود می آید.
این بیماری قارچی بسیار مسری بوده و ممکن است در اثر عدم درمان به تمام افراد یک خانواده سرایت نماید. لذا لازم است بیمار هر چه سریع تر به پزشک متخصص پوست هدایت نمود.
عوامل عفونی در هر نقطه بدن
عوامل عفونی در بدن که موجب آلودگی خون می شود ضمن ایجاد ناراحتی های متعدد در ارگان های مختلف بدن ممکن است ریزش مو را نیز سبب گردد. برای معالجه باید سریعا به پزشک مراجعه نمود تا نقطه عفونی شناسایی و معالجه گردد.
کم خونی و ضعف عمومی بدن
چنان چه کم خونی و ضعف عمومی به علت بیماری های مختلف تداوم داشته باشد به علت اینکه ریشه مو نمی تواند به طور کافی تغذیه شود لذا موها ریزش پیدا می نمایند بنابراین برای معالجه باید به پزشک مراجعه نمود.
ریزش مو در اثر صدمات خارجی
ریزش موی سر ممکن است در اثر عوامل خارجی یا صدمه فیزیکی، صدمه شیمیایی و یا صدمه با اشعه ها ایجاد شود.
کشیدن شدید موها به وسیله برس یا به وسیله شانه یا کشیدگی مداوم در اثر استفاده از سنجاق سر، بیگودی، هدبند یا باندهای کشی می تواند باعث ریزش مو شود که در صورت تداوم ممکن است باعث مو ریختگی و طاسی دائمی گردد.
تخریب فولیکول مو ممکن است در اثر حرارت، در اثر سوختگی الکتریکی یا سایر سوختگی ها ایجاد شود. تخریب حرارتی اگر عمیق باشد می تواند باعث از دست رفتن دایمی مو در موضع گردد. همچنین سرمای بیش از حد نیز می تواند باعث تخریب فولیکول های مو شود.
مواد شیمیایی سوزاننده اگر بر روی پوست قرار گیرند و فولیکول ها را تخریب کنند، می توانند باعث طاسی دایمی گردند. همچنین اشعه X، مواد رادیواکتیو، انفجارهای اتمی و انرژی های تشعشعی نیز می توانند باعث ریزش مو و طاسی موقت و یا دایمی گردند.
در طاسی موقت فولیکول های مو وارد مرحله « تلوژن» را غیر فعال می شوند و پس از ۳ تا ۵ هفته ریزش مو ایجاد می شود، و آنگاه بعد از سپری شدن ۱۰ هفته رویش مجدد موها شروع می گردد. اشعه X به میزان بالاتر از ۱۵۰۰ راد باعث تخریب سلول های مولد مو شده و طاسی دایمی تولید می کند. در مورد این اشعه جهت اپیلاسیون یا «ریشه کنی موهای زاید»، معیار سالمی وجود ندارد.
سایر علل ریزش مو
در اکثر افراد بعد از سن ۲۵ سالگی در اثر ضعیف شدن پیاز مو، موها کم پشت می شود. این بدین جهت است که رسیدن مواد لازم و مورد احتیاج پیاز مو کاهش می یابد.
ریزش مو در مردان از جلوی سر شروع و به طرف پشت سر ادامه می یابد ولی موهای طرفین و پشت سر با دوام و ماندگار تر هستند. در اکثر افراد روز به روز در جلوی سر موها کم پشت شده و پیشانی بلند تر از قبل به نظر می رسد.
اگر جلوی پیشرفت آن گرفته نشود چهل سالگی که گذشت ممکن است فرد به طاسی کامل برسد. درصد این عارضه در مردان بیشتر مشاهده می گردد. اما در زنان به ندرت مشاهده می شود میل آن این است که وزن مغز مردان نسبت به زنان و حرارت آن نیز بیشتر است.
معمولا زنان در صورتی موهایشان را از دست میدهند که بیش از حد از رنگ های مختلف استفاده کنند و یا به طریقی رنگ موها را از بین ببرند و مو را بی رنگ کنند و یا از شوینده های شیمیایی نامناسب بیش از حد استفاده نمایند.
یکی از دلایل اینکه اکثر افراد مرد یا زن از ریزش مو رنج می برند این است که پوست سر بیش از حد معمول چرب می شود و برای برطرف کردن آن کوشش نمی کنند. باید توجه داشت که حتی در صورت استفاده از شوینده های مناسب اگر فاصله ی دو حمام زیاد باشد موفق به برطرف کردن چربی سر نمی شوند. لذا محافظ پوست سر بسته شده و رشد مو متوقف می گردد.
اما گاهی نیز در افراد زیر ۲۵ سال ریزش مو مشاهده می شود. در بعضی افراد هم این عارضه ارثی می باشد که در صورت ارثی بودن هم باز می توانند با جستجو کردن دلایل ریزش مو اقدام به درمان نمایند.
ممکن است در اثر کثیفی، مصرف مواد شیمیایی، تنظیم نبودن هورمون، شست و شوی بیش از حد، مشکلات عصبی یا خونی، نرسیدن مواد مورد احتیاج به مو، مصرف کردن داروهای نامناسب که برای مو مضر است، ریزش مو شروع شود.
درمان ریزش مو در طب سنتی
نکته: برای درمان ریزش مو لازم نیست همه نسخه هایی که در ادامه گفته شده است را انجام دهید. یکی از آن ها را انجام دهید در صورت نگرفتن نتیجه نسخه دیگری را امتحان کنید.
ممکن است علت ریزش مو از کثیفی خون یا تنبلی کبد یا کم کاری و مشکلات کلیه ها باشد که با یافتن علت آن و مشورت با افراد متخصص و مصرف داروی مناسب می توان ریزش مو را متوقف نمود.
اگر علت ریزش مو از کثیفی خون باشد می توان حجامت نمود. به تعداد سن هر شخص بدن احتیاج به حجامت دارد. یعنی اگر سن ۲۵ سال باشد هر ۲۵ روز یکبار و اگر سن ۴۱ سال باشد هر ۴۱ روز یک بار حجامت احتیاج است.
هم چنین به جای حجامت می توان از زالو استفاده کرد که باید به طور کاملا بهداشتی و زیر نظر متخصص انجام شود و حتما باید از زالوهای یک بار مصرف استفاده شود.
برای رفع کثیفی خون باید ۳ گرم گل قاصدک و ۵ گرم شاه تره و ۲۰۰ گرم تمرهندی و ۱۰۰ گرم آلوی بخارا و ۲۰ گرم برگ درخت فندق و ۵۰ گرم برگ گزنه یا ریشه گزنه و یا برگ و ریشه و ۵۰ گرم ریشه باباآدم و ۵۰ گرم ریشه ترشک یا حماض و ۵۰ گرم ریشه کاسنی و۵۰ گرم تخم گشنیز و ۱۰ گرم شوید خشک و ۱۰۰ گرم عناب و ۱۰۰ گرم زرشک همه را مخلوط کرده و در جای خنک نگهداری کنید و هر صبح، ظهر و شب هر بار ۲ قاشق غذاخوری از آن را در یک و نیم لیوان آب سرد بجوشانید تا آب آن به حدود نصف برسد سپس آب آن را صاف و شیرین نموده بنوشید.
گل بنفشه، گل پنیرک، گل نیلوفر، گل محمدی، تخم خرفه، تخم خشخاش، تخم کاهو، تخم کاسنی، تخم گشنیز، تاجریزی، بالنگو، ریشه ریوند چینی، برگ سنای مکی، شاه تره، کاکنج، علف مخلصه، پوست خشخاش و پوست هلیله زرد از هر کدام ۱۰ گرم مخلوط کرده، بسیار نرم بسایید و هر روز صبح، ظهر و شب هر بار یک قاشق شربت خوری از آن را در دهان بریزید و با آب بخورید، یا یک قاشق شربت خوری از دارو را با یک فنجان آب سرد و شکر مخلوط کرده و میل نمایید.
هر روز صبح قبل از صبحانه مقداری توت وحشی یا یک لیوان آب هویج یا یک لیوان آب سیب درختی یا آب جوشانده ۵ گرم ریشه ترشک یا کوبیده سه عدد پوست هلیله زرد، حدود ۵ گرم از آن را با نبات ساییده شده مخلوط کرده و بخورید.
آب دم کرده ۲ گرم شاه تره را بنوشید و یا آب جوشانده ۱۰ گرم گل قاصد را میل نمایید.
آب جوشانده ۵ مثقال از مخلوط برگ و ریشه گزنه را میل کنید که بسیار مفید خواهد بود.
ضمنا برای درمان ریزش مو باید از مصرف دخانیات نیز پرهیز شود و از مایعات بیشتر استفاده گردد. همچنین از خوراکی های زیر بیشتر استفاده کنید:
توت فرنگی، انگور فرنگی، انگور زرد و کاملا رسیده، پرتقال، خیار، انار، آلوی بخارا، ازگیل، زرشک، گیلاس، هندوانه، آلبالو، لیمو ترش، لیمو شیرین، پیاز، کاهو، تمشک، عناب، عرق کاسنی، عرق نیلوفر، عرق شاه تره، عرق بنفشه، آش آبغوره، خاکشیر، آب دم کرده فراسیو، دم کرده گل گندم، آب دمکرده بنفشه فرنگی، دم کرده افسطین، آب دم کرده غاز یاقی، آن دم کرده شاه تره، آب جوشانده ریشه کاسنی، آب جوشانده ریشه بابا آدم، ترشک، تخم گرمک، تخم خیار، تخم هنداونه، زغال اخته، غاز یاقی تازه، آرتیشو خام، شیر.
هم چنین می توانید برای درمان ریزش مو شب ها از داروهای زیر نیز به عنوان مالیدنی استفاده کنید. آب مرزنجوش – آب پرسیاوشان – آب قرنفل – آب تره – زهره گاو – روغن گل – انقوزهای پخته شده در روغن زیتون – آب زیره حل شده در پیه مرغ – مخلوط شهم حنظل در روغن زیتون – آب خرفه – سرکه مخلوط با روغن گل – مخلوط آب شهم حنظل تازه با روغن کنجد.
درمان ریزش مو در اثر صدمات خارجی
گل اروانه، گل زوفا و حنا از هر کدام ۱۰ گرم. گل ریواس، گل بابونه، شنبلیله خشک و پر سیاوشان از هر کدام ۲۰ گرم. آرد نخود و مورد از هر کدام ۱۰۰ گرم همه را مخلوط کرده و بسیار نرم بسایید. همچنین مغز گردو، مغز بادام خام، مغز پسته خام و مغز فندق خام از هر کدام ۱۰۰ گرم مخلوط کنید و بسیار نرم بکوبید.
سپس همه را مخلوط کرده و در هر هفته دو شب هنگام خوابیدن یک استکان از دارو را با ۲ عدد سفیده تخم مرغ و در صورت نیاز کمی آب خمیر کرده و بر پوست بمالید و سر را بپیچید و بخوابید و صبح در حمام بشویید.
پر سیاوشان، قهوه، حنا، گل ریواس، شنبلیله خشک از هر کدام ۲۵ گرم. مورد، نخود خام و سیاهدانه همه را مخلوط کرده و بسیار نرم بسایید. همچنین مغزهای خام، مغز فندق خام، مغز بادام خام و مغز گردو، از هر کدام ۵۰ گرم مخلوط کرده و نرم بکوبید سپس با داروهای دیگر مخلوط کرده و در هر هفته دو شب هنگام خواب یک استکان از دارو را با ۲ عدد تخم مرغ کامل شامل زرده و سفیده مخلوط کنید و بر پوست سر بمالید و سر را بپیچید و بخوابید و صبح در حمام بشویید.
اقاقیا ۱۰ گرم، مستکی رومی ۲۰ گرم، تخم کرفس و گل شقایق از هر کدام ۳۰ گرم، مورد ۵۰ گرم، همه را مخلوط کنید و بجوشانید سپس آب آن را صاف کرده و به اندازه نصف آب، روغن کنجد به آن اضافه کنید و روی آتش ملایم بجوشانید تا آب آن تمام شود و روغن بماند و هر روز یا هر شب آن را بر پوست سر بمالید.
پوست هلیله زرد و مازو از هر کدام ۱۰ گرم، تخم مورد ۲۰ گرم، آمله مقشر ۳۰ گرم، همه را مخلوط و نیم کوب کنید، سپس در چهار لیوان آب بجوشانید تا حدود ۲ لیوان آب بماند. بعد آن آب را صاف کرده و با یک لیوان روغن کنجد آنقدر روی آتش ملایم بجوشانید تا آب تمام شود و روغن بماند و آن روغن را همیشه بر سر بمالید.
مازو، مرصاف، مستکی رومی و کندر از هر کدام یک قسمت و قردمانا ۲ قسمت و لادن ۳ قسمت. داروها را بسیار نرم بسایید بعد در روغن گل مخلوط کرده و همیشه بر سر بمالید.
اقاقیا، مصطکی رومی، هسته خرمای سوخته و خاکستر ریشه درخت کاج از هر کدام ۱۰ گرم، آمله مقشر، برگ مورد، برگ شقایق، برگ درخت سرو، پر سیاوشان، سنبل الطیب، سعد کوفی، تخم کرفس، تخم چغندر و پوست سبز گردوی تازه از هر کدام ۲۰ گرم همه را مخلوط و نرم بکوبید بعد با روغن کنجد مخلوط کنید و همیشه بر سر بمالید.
درمان ریزش مو در اثر کم کاری کبد
اگر علت ریزش مو از ضعف و کم کاری کبد باشد برای درمان ریزش مو می توان سنبل الطیب، شاه تره، ریوند چینی و تخم کرفس از هر کدام ۲۰ گرم و ریشه زرشک، شوید خشک و خارخاسک از هر کدام ۵۰ گرم، انجیر خشک، تخم کاسنی، ریشه کاسنی و لیمو عمانی از هر کدام ۱۰۰ گرم مخلوط و نیم کوب کنید و در جای خشک نگهداری شود و هر صبح، ظهر و شب هر مرتبه ۲ قاشق غذاخوری از آن را در یک و نیم لیوان بجوشانید و پس از اینکه آب آن به حدود نصف رسید آبش را صاف نموده با سکنجبین یا شکر شیرین ساخته بنوشید.
گل محمدی، گل خطمی سفید، گل بنفشه، گل پنیرک، تخم خرفه، تخم کاسنی، تخم کرفس، تخم گیشوث، تخم کاهو، انجیر خشک، انیسون، شاه تره، خارخاسک، شوید خشک، نعنای خشک، حماض، تاجریزی، ریشه ریوند چینی و ریشه کاسنی از هر کدام ۳۰ گرم مخلوط کرده و نیم کوب کنید.
سپس این ترکیب را به ۲۰ قسمت مساوی تقسیم کرده و هر قسمت را شب در یک و نیم لیوان آب جوش بخیسانید و صبح با همان آب بجوشانید تا آب آن به نصف برسد سپس آب آن را صاف و با شکر شیرین نموده قبل از صبحانه بنوشید و تفاله آن را مجددا در یک و نیم لیوان آب جوش بخیسانید و شب باز هم با همان آب بجوشانید و هنگامی که آب آن به نصف رسید صاف و شیرین ساخته و قبل از شام بنوشید.
گل محمدی و تباشیر هندی از هر کدام ۵۰ گرم، ریشه ریوند چینی و تخم کرفس از هر کدام ۲۰ گرم، تخم خرفه و تخم کاسنی از هر کدام ۳۰ گرم، همه را مخلوط کنید و بجوشانید سپس آب آن را با فشار صاف کنید.
بعد ۲۰۰ گرم چهار تخم خنک کوبیده شده شامل مغز تخم گرمک، مغز تخم کدو، تخم خیار سبز و تخم خیار چنبر به نسبت مساوی را در آن آب ریخته و تا گرم است خوب مخلوط کنید، مجددا از صافی رد کنید و در یخچال نگهدارید و به مدت ده روز هر روز صبح قبل از صبحانه یک دهم از آن را میل نمایید.
به مدت ۲۰ روز هر روز ریشه ریوند چینی، تخم کرفس، انیسون، اسارون، قسط شیرین، نعنا خشک و قردمانا از هر کدام ۲ گرم مخلوط کرده بکوبید و در یک و نیم لیوان آب بجوشانید تا آب آن به حدود نصف برسد. سپس آب آن را صاف کرده با شیرین، و قبل از صبحانه بنوشید.
هر روز تخم ترشک، تخم گیشوث، اترج و تمرهندی از هر کدام مقداری تهیه و مخلوط کنید و بجوشانید بعد آب آن را صاف کرده با مقداری آب انار مخلوط و در طول روز به مرور بنوشید.
مقداری پوست ریشه های درختچه زرشک در آب سرد به مدت ۲۰ دقیقه بخیسانید، بعد با همان آب بجوشانید و صاف کنید سپس آن را در یخچال نگهدارید و بعد از هر غذا یک فنجان بنوشید.
مدت چند ماه هر روز صبح قبل از صبحانه یک قاشق غذاخوری خاکشیر را با یک یا نصف استکان سکنجبین مخلوط کرده و بخورید و هر روز عصر یک قاشق سوپ خوری روغن زیتون را با یک قاشق آب لیمو ترش مخلوط نموده، میل نمایید.
ضمنا می توانید از خوراک های زیر به منظور تقویت کبد بیشتر استفاده کنید. آب انار، آب خیار، آب خرفه تازه، آب کدو یا کدوی پخته یا خام، آب کاسنی تازه، آب جوشانده خارخاسک، آب جوشانده ریشه کاسنی، آب دمکرده سنبل الطیب، آب دم کرده رقیق شاه تره، لعاب اسبرزه، شربت به لیمو، شربت سکنجبین، شربت آب لیمو، شربت زرشک، روغن زیتون با غذای روزانه، آب سیب درختی، به شیرین خام یا آب آن، انجير، زیره سیاه.
درمان ریزش مو از تنبلی کلیه ها
اگر علت ریزش مو از تنبلی کلیه ها باشد برای درمان ریزش مو می توانید برگ کاسنی، ریشه کاسنی، تخم کاسنی و ریشه مرغ از هر کدام ۵۰ گرم. چای سیاه (چای معمولی)، علف هفت بند، برگ گزنه، انیسون، رازیانه، اذخرمکی، کاکنج، خارخاسک، پونه خشک، افسنطین، پر سیاوشان، ناخنک، گل پنیرک، گل محمدی و خارشتر از هر کدام ۳۰ گرم، کاکل ذرت و دم گیلاس از هر کدام ۱۰۰ گرم همه را نیم کوب نمایید
سپس این ترکیب را به بیست قسمت کنید و هر قسمت را شب در یک و نیم لیوان آب جوش خیسانده و صبح در همان آب بجوشانید، چون آب آن به حدود نصف رسید آن را صاف و با شکر شیرین کنید و بنوشید، تفاله آن را مجددا در یک و نیم لیوان آب جوش خیسانده و شب باز هم بجوشانید و آب آن را صرف نمایید و از خوراک های زیر نیز بیشتر استفاده کنید.
سیر، اسفناج، شنگ، کاسنی، بادنجان، ، زیره سیاه در این مورد مفید خواهد بود.
درمان ریزش مو در اثر چربی پوست سر
اگر علت ریزش مو از چربی پوست سر باشد می توانید برای درمان ریزش مو گل ریواس، گل ختمی و کتیرا از هر کدام ۳۰ گرم، شاه تره، مورد، گل بنفشه و شنبلیله خشک از هر کدام ۱۰ گرم، لیمو عمانی یا پوست لیمو ترش خشک ۳۰۰ گرم همه را مخلوط کرده و با یک کیلو سدر مخلوط کنید، هر سه روز یک بار به حمام بروید و مقدار لازم از آن را با آب گرم مانند ماست درست کنید و پس از ده دقیقه ماندن، سر را با آن شستشو دهید و پس از شستشو بگذارید حدود بیست دقیقه تا نیم ساعت روی سر بماند بعد سر را با آب بشویید.
درمان ریزش مو به دلایل مختلف
اگر ریزش مو در اثر تنگی مسام و به علت رطوبت باشد باریکی مو و عدم آثار یبوست مشاهده می شود. لذا برای درمان ریزش مو باید بوره و شوره را مساوی با زهره گاو مخلوط نموده بر سر بمالید و پس از مدتی صبر کردن، به حمام رفته با آب جوشانده مخلوط درمنه ترکی و گل بومادران سر را بشویید و مدتی در حمام صبر کنید بعد با آب بشویید.
اگر ریزش موها در اثر انقباض و بسته شدن مسام در اثر خشکی و کثیفی پوست باشد، خشکی و یبوست مزاج، خشکی، خشونت و سیاهی در مو مشاهده می شود. در موقع کشش یا شانه زدن موها زود کنده شده و جدا می گردد.
درمان باید به ترتیب با نرم کردن مزاج شروع شده و شب ها روغن بابونه یا روغن گل را روی سر ماساژ دهید و در حمام نیز موها را با آب جوشانده مخلوط درمنه ترکی و گل برنجاسب بشویید و کمی صبر کنید و بعد دوش بگیرید.
اگر ریزش مو در اثر تخلخل جلد و اتساع مسام باشد علائمی چون نرمی پوست، نازکی پوست، لاغری و باریک شدن موها، و سرعت ریزش مو مشاهده می شود. به عنوان درمان اقاقیا و مازو را مخلوط کرده، بجوشانید و آب غلیظ آن را بر سر بمالید، یا روغن مورد یا روغن لادن یا روغن مازو یا روغن هلیله کابلی یا روغن اقاقیا یا روغن آمله بر سر بمالید.
اگر ریزش مو به دلیل ضعف و ناتوانی دوران نقاهت یا پس از دوران نقاهت بیماری باشد، از گوشت مرغ و کباب و آب میوه جات و زرده تخم مرغ بیشتر استفاده شود. همچنین می توان ۲ قاشق عسل را در یک لیوان شیر حل کرده، بعد یک زرده تخم مرغ خام در آن مخلوط کنید و میل نمایید.