مصریان باستان ۱۵۵۰ سال قبل از میلاد مسیح نوشتند که سیر برای درمان بیماری قلبی مفید است. ایسکوردیاز اهل آنزاربا، مولف بزرگترین کتاب گیاهان دارویی روم به صورت مشخص تر می گوید: سیر شریان ها را پاکسازی می کند. این اظهار نظر غریبی است که دو هزار سال قبل، زمانی که هنوز درباره طرز کار شرایین و قلب هیچ اطلاعی در دست نبود، عنوان شده است. شفادهندگان محلی در اروپای شرقی قرنهاست که از سیر برای پاکسازی شریان ها استفاده می کنند، و به همت وسیلین پتکوف سیر به عنوان داروی مفید برای سیستم قلب و عروق مورد توجه همگان قرار گرفت.
حتی قبل از پتکوف دانشمندان و پزشکان در ایالات متحده و آلمان بر روی درمان بیماری قلبی و استفاده از سیر برای درمان فشار خون بالا استفاده می کردند. یکی از پژوهشگران امریکایی در سال ۱۹۲۱ نشان داد که تنتور سیر یا همان عصاره آن فشار خون را پایین می آورد. او ثابت کرد که فشار خون زیاد بیشتر از فشار خون معمولی تحت تاثیر مصرف سیر، کاهش می یابد.
در سال ۱۹۴۷ شرکت وان پاتن در ایالات متحده، آليمين را برای کاهش فشار خون به بازار عرضه کرد. در این دارو از کنسانتره سیر و کنسانتره جو دوسر استفاده شده بود. یک بررسی دیگر و این بار در آلمان و در قبل از جنگ جهانی دوم نشان داد که در مقایسه، سیر از هر داروی گیاهی دیگر بیشتر برای درمان بیماری قلبی و عروقی کاربرد دارد.
درمان بیماری قلبی و عروقی
بیماری های قلبی عروقی شامل حمله قلبی و سکته مغزی، علت اصلی مرگ و میر در دنیای غرب در روزگار ماست. علت اصلی این ناراحتی مسدود شدن شرایین به وسیله کلسترول و فشار خون بالاست. در نتیجه این تحول، خون در داخل شريان ها لخته می شود. در حمله قلبی یک لخته خون راه باریک شده سرخرگی را که خون را به عضله قلب می رساند مسدود می سازد و در نتیجه بخشی از بافت قلب از بین می رود. در سکته مغزی، لخته خون در یکی از رگ هایی که خون را به مغز می رساند شکل می گیرد و بافت مغز به علت نرسیدن اکسیژن آسیب می بیند.
فرآیند شکل گیری مواد چرب در سرخرگ ها که پلاک نامیده می شود، پیچیده است. در نتیجه کلسترول ال.دی.ال (کلسترول بد) صورت خارجی پیدا می کند. در مرحله بعد این کلسترول اکسیده می شود. در واقع فرایند شیمیایی مشابه شکل گیری زنگار در آهن اتفاق می افتد. واکنش ایمنی طبیعی در رگ ها به کلسترول ال.دی.ال منجر به افزایش آن می شود. وقتی سرخرگ باریک شد، شکل گیری لخته ساده تر می شود. اما تمایل خون به لخته شدن می تواند متفاوت باشد.
بعضی از رژیم های غذایی و یا بعضی از داروها خون را رقیق می کند و از شدت گرایش لخته شدن آن می کاهد. از جمله آسپرین همین کار را در خون می کند. به همین دلیل است که پزشکان به کسانی که در معرض خطر جدی حمله قلبی هستند توصیه می کنند که روزی یک قرص آسپرین مصرف کنند. انسداد شرایین اغلب با فشار خون بالا همراه است، شاید دلیلش این است که تحت تاثير فرآیندی که صورت می گیرد رگ ها خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهند و در آنها فشاری به وجود می آید.
اگر قرار باشد در این خصوص کاری صورت گیرد، آن کار این است که دارویی تولید شود که از شدت کلسترول بکاهد، اکسیده شدن کلسترول را در مواد چربی داخل شريان ها کاهش دهد، فشار خون را پایین بیاورد و خون را رقیق کند تا از میل به لخته شدن خون کاسته شود. سیر گیاهی است که این چهار وظیفه را انجام می دهد و از بروز بیماری قلبی و عروقی می کاهد و از این حیث دست کمی از داروهای شیمیایی ندارد.
چگونه سیر می تواند مانع حمله قلبی یا سکته مغزی شود
فرآیند فیزیولوژیایی | عمل سیر |
کلسترول ال.دی.ال بر دیواره رگ ها رسوب می کند | سیر، کلسترول ال.دی.ال را کاهش می دهد. |
کلسترول ال. دی. ال اکسیده می شود. | سیر مانع از اکسیده شدن کلسترول می شود. |
کلسترول اکسیده شده رسوب بیشتری ایجاد می کند. | |
رگ ها خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهند و فشارخون افزایش مییابد. | سیر از شدت فشار خون می کاهد. |
لخته خون در سرخرگها باریک شده شکل می گیرد و به بافت های قلب و مغز آسیب می زند. | سیر مانع از لخته شدن خون می شود و باعث رقیق شدن آن می شود. |
سیر داروی ضد اکسیدانت
کلسترول تنها مسبب انسداد شرایین نیست. کلسترول ال.دی.ال، پلاک هایی تولید می کند که سرخرگ ها را مسدود می سازد، اما این کلسترول باید اکسیده شود. اکسیده شدن چربی ها در تمام بدن و به خصوص در غشاء سلولی صورت می گیرد. این اکسیده شدن، منجر به سالمندی و پیرشدن و بروز بیماری قلبی می شود. مکانیسم های طبیعی موجود در بدن در برابر این اکسیده شدن مقاومت می کنند. مواد ضد اکسیدانت که در غذاهای مصرفی وجود دارد نیز از بدن در برابر اکسیده شدن حمایت می کنند. ویتامین های ضد اکسیدانت مانند ویتامین سی C و ای E، بتاکاروتن و سلنیوم معدنی، جملگی مواد ضد اکسیدانت مناسبی هستند. مواد غذایی سرشار از این مواد ضد اکسیدانت مانع از گرفتگی رگ ها و بروز بیماری قلبی می شوند.
به نظر می رسد که سیر از خاصیت ضد اکسیدانت قوی برخوردار است، و شاید به همین دلیل باشد که سیر از انسداد سرخرگ ها جلوگیری می کند و همچنین مانع از ابتلا به سرطان و برخی از بیماری های قلبی و بیماری های مزمن دیگر جلوگیری می شود. به فهرست مواد تشکیل دهنده سیر که در ادامه مطلب به آن اشاره کرده ایم توجه کنید. این ها جملگی، مانع از اکسیده شدن چربی ها در بدن می شوند. یک حبه سیر به اندازه ۱۵ میلی گرم ویتامین سی C یا ۴/۵ میلی گرم ویتامین ای E توان ضد اکسیدانت دارد.
اجزای سیر با تاثيرات ضد اکسیدانت
- آلین
- دیالیل هیتاسولفید
- دیالیل هگزاسولفید
- دیالیل پنتاسولفید
- دیالیل تتراسولفید
- دیالیل تری سولفید
- اس آلیل سیستین
- اس آلیل مرکاپتو سیستین
- سلنيوم
ارتباط میان خاصیت ضد اکسیدانت سیر و کاهش اکسیده شدن کلسترول ال.دی.ال، فقط تئوریک نیست. پژوهشگران متعدد به این نتیجه رسیده اند که سیر بطور مستقیم از اکسیده شدن چربی های خون که علت انسداد شرایین هستند جلوگیری می کند و از ابتلا به بیماری قلبی می کاهد.