وسایل برداشت موم زنبور – دستگاه تصفیه موم برقی
از وسایل برداشت موم زنبور عسل دستگاه تصفیه موم برقی است که طرز کار این دستگاه این است که صفحه ی پایین به وسیله ی برق گرم می گردد و با فشار از بالا به وسیله ی صفحه ی دیگر چوبی که تنها سطح تماس آن با موم فلزی می باشد مومهای ذوب شده به داخل ناودانی که دور تا دور صفحه ی پایینی گذاشته شده روان گشته و از آنجا به داخل سطلی که زیر آن قرار میدهند می ریزد.
معمولا بین ناودان و سطل یک صافی قرار میدهند تا مواد زایدی که اغلب همراه مومهای ذوب شده روان می گردند در آن جا متوقف گشته و به داخل سطل نروند. به این وسیله موم داخل سطل خالص تر و بهتر به دست می آید.
تصفیه موم به وسیله انرژی خورشیدی
این دستگاه می تواند از تخته و یا از فلز درست شود. سطح بالای آن از شیشه درست شده است. مواظب باشید. باید در صفحه شیشه به فاصله حدود یک سانتی متر از یکدیگر تعبیه گردد تا نور خورشید بتواند داخل آن را خیلی زیادتر گرم کند و در نتیجه موم به سرعت ذوب شود. کف داخلی آن حتما فلزی باشد.
در قسمت جلو یک سوراخ می گذارند که داخلش یک شبکه ی توری فلزی قرار دارد تا مانع خروج مواد زاید که در موم تصفیه نشده هست گردد. زیر سوراخ یک سطل پلاستیکی یا فلزی می گذارند تا مومهای ذوب شده قطره قطره به داخل آن بچکند. این موم تصفیه کن برای مناطق گرمسیر که تابستانی داغ دارد بسیار خوب است.
جعبه ی فوق باید مطلقا منفذی نداشته باشد تا گرما در داخل آن حبس و موم آب شود. هرگاه همین جعبه تنها با یک صفحه از شیشه درست شده باشد معمولا نتیجه ای نمی دهد.
وسایل برداشت موم زنبور
دیواره ساز
دستگاهی است که موم را قالب زده و صفحات موم را درست می کند. دو نوع از آن امروزه در بازارها دیده میشوند. قالب زن صفحه ای و قالب زن چرخی. معمولا قالب زن چرخی با دست چرخانده میشود ولی انواع برقی و موتوری آن نیز وجود دارند.
قرقره سیم گالوانیزه
از آن در سیم دوزی کردن قاب های کندو استفاده میشود. گالوانیزه بودن سیم باعث میشود که هرگز زنگ نزند.
وسایل برداشت موم زنبور – تخته موم دوز
موم قالب زده و قاب سیم کشی شده را به منظور دوختن آنها با یکدیگر روی هم قرار میدهند. برای دوختن باید همیشه روی تخته ی موم دوز یک پارچه ی خیس شده گذاشت و بعد رویش ورقه ی موم قالب زده (دیواره) و سپس قاب سیم کشی شده را قرار داد تا هنگام دوختن موم به قاب، این پارچه مانع چسبیدن موم به تخته ی موم دوز گردد. پارچه را هر بار پس از دوختن یک قاب با موم باید دوباره خیس کرد و باز روی تخته ی موم دوز پهن کرد. در غیر این صورت موم به پارچه خواهد چسبید.
موم دوز
از یک چرخ دندانه دار درست شده که با فشار دادن آن بر روی سیم قاب، سیم به موم دوخته و دیواره درست می شود. البته در زیر سیم و روی پارچه ی خیسی که روی تخته ی موم دوز قرار دارد یک ورقه موم قالب زده به بزرگی قابی که ورقهی میدوزد. مومی باید به داخلش دوخته شود، گذاشته شده که موم دوز با فشار دادن سیم آن را به سیم می دوزد.
موم بر
از یک دایره ی فلزی با لبه ی تیز درست شده و دارای دو دستهای چوبی است که دایره فلزی میتواند در داخل دسته ی چوبی به دور مرکزش بچرخد. با فشار دادن آن روی صفحه ی مومی قالب زده و چرخاندنش روی آن، می توان صفحه ی مومی را به اندازه های دلخواه برید. برای مستقیم بریدن مومها میتوان از خط کش استفاده کرد.
فشار دهنده دستی
وسیله ای است دستی که با قراردادن قطعه ای از شان در کیسه و قراردادن کیسه لای دو صفحه فشرده سازی می توان با نزدیک کردن دو دسته ی این وسیله به هم، عسل مایع را استخراج کرد. از این وسیله در مواقعی استفاده میشود که مقدار شان کم باشد و ارزش استفاده از اکستراکتورهای بزرگ را نداشته باشد.
چاقوهای درپوش زدایی برقی
از این چاقوها برای برداشتن درپوش مومی حجرهها قبل از استخراج عسل مایع استفاده میشود. مدل های مختلفی از این نوع چاقو ساخته شده است.
چنگال در پوش زدایی شانه ای
زنبورداران خبره میتوانند برای درپوش زدایی شان های عسل قبل از استخراج عسل مایع، از این چنگال با سرعت بیشتر برای درپوش زدایی استفاده کنند. در استفاده از این نوع چنگال، دندانه ها زیر در پوشهای مومی سطح حجره های شان می لغزند و بدون جمع شدن موم در پایه دندانه ها، به سرعت عمل درپوش زدایی انجام میشود.
سینی در پوشش زدایی
درپوش های مومی برداشته شده توسط چاقو یا چنگال درپوش زدایی قبل از عبور از صافی این سینی، ذوب می شود. پس از سرد شدن، مومها به شکل تکه ای در می آیند که میتوان آن را از عسل جدا کرد.
وسایل برداشت موم زنبور – در پوش زدایی برقی
این دستگاه از سه قسمت تشکیل شده است:
1- ذوب کننده کوچک موم.
2- پایه ذوب کننده کوچک.
3- مخزن جمع آوری مواد شانهای در پوش زدایی شده که از آن برای حمل شان های بی درپوش شده به اتاق استخراج عسل یا محل استقرار دستگاه استخراج عسل استفاده میشود. این دستگاه، روی یک ضربه گیر لاستیکی سوار می شود.
با استفاده از یک تیغه برقی با فرکانس بالا عمل در پوش زدایی را انجام میدهد. در کار کردن با این دستگاه، قاب ها به سادگی از روی تیغه عبور داده میشوند. کار با این دستگاه بسیار ساده است و در سراسر دنیا زنبورداران عمده از آن استفاده می کنند.
محافظ سلول ملکه و سوزن های پیوند
وسایل برداشت موم زنبور برای ملکه
1- در پرورش مصنوعی ملکه، اگر سلول ملکه بدون محافظ به کلنی معرفی شود، ممکن است زنبورهای کارگر آن را تخریب کنند. قرار دادن سلول ملکه در یک محافظ باعث میشود تا زمانی که ملکه از سلول خارج نشده، کارگران نتوانند آن را تخریب کنند.
2- سوزن پیوند سلول ملکه مجهز به شیشه ذره بین.
3- نوع دیگری از سوزن پیوند سلول ملکه.
4- دقیق ترین نوع سوزن پیوند سلول ملکه که برای افراد چپ دست یا راست دست باید نوع مناسب خریداری شود.