پرواز دفع مدفوع زمستانی زنبور
در مناطق سردسیر کشور ما مثل شهرها و دهات مختلف آذربایجان، خراسان، اراک و همدان و کردستان و… دوره سرمای مداوم زمستانی میتواند در بعضی از سال ها بیش از یک ماه طول بکشد. یعنی؛ مدت یک ماه یا بیشتر دمای هوا چه در روز و چه در شب هیچ وقت از ۴ الی ۵ درجه بالای صفر تجاوز نکند. در نتیجه زنبورعسل نمی تواند کندویش را برای دفع مدفوع ترک کند. پس تکلیف دفع مدفوع زمستانی زنبور چیست؟
زنبور سالم تنها در خارج از کندو، آن هم در حال پرواز قادر به دفع مدفوع می باشد بنابراین به ناچار باید آن قدر در کندو بنشیند و منتظر بماند تا گرمای هوا به بیش از ۸ درجه بالای صفر برسد. در این موقع زنبور به سرعت از کندو خارج و تا چند متری آن پرواز کرده و خیلی تند در حال پرواز مدفوعش را دفع کرده فوری به کندو باز می گردد.
در سرمای کمتر از ۸ درجه سانتیگراد عضلاتی که پرهای زنبور عسل را ۲۰۰ بار در ثانیه حرکت میدهند فلج شده و قادر به پرواز نیست.
عسل ماده ای است که تقریبا همه مواد موجود در آن جذب بدن انسان یا زنبورعسل میشود. تنها مقدار فوق العاده کمی از آن غیرقابل جذب بوده و باید دفع گردد. در سرمای زیاد و به ویژه مداوم که زنبور قادر به خروج از کندو نیست مدفوع آن به تدریج و روز به روز در نزدیکی مخرج در محفظه ای کیسه مانند به نام مخزن، جمع و نگهداری میشوند تا در اولین گرمای مناسب هوا زنبور پرواز کرده و آن را دفع کند.
سه عدد غده موجود در این مخزن که ما آنها را به نام غده های مخزنی مینامیم با ترشحات خود مانع پوسیدگی محتویات مخزن می گردند، زیرا پوسیدگی آن باعث مرگ زنبور خواهد شد. زنبور عسل قادر است به کمک غده های مخزنی مدفوعش را به مدت تقریبی یک الی دو ماه نگهداری کرده و در فرصتی مناسب در ظهر یک روز آفتابی به خارج از کندو پرواز کرده و آن را دفع کند.