درمان انواع بیماریها در طب سنتی : سرما خوردگی
پرهيزات
در کتب قدیمی راجع به درمان انواع بیماریها در طب سنتی آمده است که فردی که دچار سرماخوردگی شده باید از مصرف گوشتهای غلیظ مثل: گوشت گاو و گوساله، غذاهای تند، غلیظ و بسیارشور و ترش، چرب و سرخ کرده ، لبنیات، روغن زیاد، نوشیدنیها و غذاهای مولد گاز مثل: حبوبات، گردو، پنیرکهنه و سبزیهای تند در هنگام سرماخوردگی پرهیز کند.
مصرف میوههای با طبع سرد و تر مثل: پرتقال، نارنگی، سالاد و ماست و مخلفات به همراه غذا، آب یخ، قهوه و کاکائو، شیرینی که در قنادی تهیه میشود، غذاهای آماده و مانده و کارخانهای باید به حداقل برسد.
توصیهها
- بوییدن برخی گیاهان و بخور دادن آنها به درمان سرماخوردگی کمک می کند مثلا: بوییدن بوهای سرد مثل: نیلوفر، صندل سرخ که با سرکه ساییده شده باشد و همچنین بوییدن سبوس جو با سرکه توصیه میشود.
- برای تسکین خارش، بوییدن روغنهای سرد مانند: نیلوفر و بنفشه و بوییدن گشنیز تازه یا خشک بهتر است.
- بخور بنفشه، بابونه، خطمی، کاهو و پوست خشخاش توصیه میشود.
- ریختن آب گرم بر جلوی سر و بخور دادن با بخار آب گرم و بوییدن بوهای گرم مثل: مرزنجوش و مشک مناسب است.
- میتوانید سیاه دانه را یک شبانه روز در سرکه خیسانده، سپس سرخ کرده، کوبیده و در پارچهای بسته ببویید، سیاه دانه، بازکننده گرفتگیهای بینی و سینوسها است و مخصوصا اگر با سرکه باشد برای زکام مفید است. این در حالی است که تأثیر درمانی سیاه دانه سینوزیت در مقالات طب جدید چند برابر آنتی بیوتیکها بیان شده است.
- خوردن تخم کتان به همراه عسل با کمی فلفل سودمند است و مصرف تخم کتان از دیدگاه طب جدید برای آبریزش بینی آلرژیک مفید اعلام شده است.
توجه: بیماران که دچار سینوزیت شده اند مخصوصا در روز باید کمتر بخوابند، بلافاصله بعد از غذا نخوابند. باید هنگام خوابیدن بالش کوتاه باشد و حتی الامکان نباید به پشت بخوابند. بهتر است این افراد پیشانی و صورت را روی بالش بگذارند و سر رو به پایین تا ماده از راه بینی خارج شود و به سینه نریزد.
حریره سرماخوردگی
از این حریره میتوان در بیماران دچار ضعف قوای بدنی و نقص سیستم ایمنی استفاده کرد.
طرز تهیه حریره سرماخوردگی
دو قاشق آرد را در دو لیوان آب حل کنید و سپس روی حرارت بگذارید و5 قاشق شکر، ۵ قاشق گلاب، ۱ قاشق روغن زیتون، مقداری دارچین و زعفران اضافه کنید و آن قدر روی حرارت ملایم هم بزنید تا به قوام فرنی برسد.
از این ترکیب به دست آمده در هنگام سرماخوردگی هر یک ساعت یک نعلبکی میل کنید این ترکیب میتواند جایگزین غذای فرد سرما خورده شود و به افراد از جمله کودکان بالای یک سال و زنان باردار مفید میباشد.
توجه: اگر بیمار دچار سرفه است از گلاب در ساخت حریره استفاده نشود و به جای آن پنج عدد بادام درختی پوست کنده پودر شده یا شیره بادام استفاده نماید.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : یبوست
يبوست به معنای حرکت آرام مدفوع در روده بزرگ است که در اغلب موارد با مقدار زیادی مدفوع سفت و خشک در کولون نزولی است. تعريف يبوست از دیدگاه طب جدید و طب سنتی باهم متفاوت است.
دیدگاه طب سنتی و طب جدید
از دیدگاه طب جدید اگر فرد در هفته کمتر از سه بار اجابت مزاج داشته باشد و اجابت مزاج او با دشواری و در زمان طولانی انجام شود و قوام مدفوع سفت باشد یا نیاز به وارد کردن انگشت به مقعد یا رکتوم برای خروج مدفوع وجود داشته باشد در این حالت فرد دچار یبوست شده است.
از دیدگاه طب سنتی بعد از خوردن غذا و وقتی که هضم معده کامل شد یعنی پس از حدود دوازده ساعت بعد از ورود غذا به معده دفع مدفوع باید اتفاق بیافتد و قوام آن باید مثل قوام عسل باشد یعنی نه خیلی سفت و نه خیلی رقیق درغیر این صورت فرد دچار یبوست میباشد.
تدابیر طب سنتی
طب سنتی قائل بر آن است که در درمان بیماریها با غذا از دارو بهتر عمل میکند، همچنین بهتر است که افراد در درمان بیماری خود ابتدا رژیم غذایی خود را به حسب مزاج خود تعیین کنند چرا که بیشتر افراد به دلیل ناآگاهی از مزاج خود غذاهایی را مصرف میکنند که زمینه ساز بیماری است، مثلا: کسی که مزاجش سرد و خشک است مصرف عدس برای او بیماری زاست.
برای رفع یبوست مهمترین اقدام اصلاح سبک زندگی، عادات غذایی و شیوه غذا خوردن است که در اینجا مختصری به آن اشاره میکنیم:
- چنانچه انسان فعالیت بدنی و نرمش و ورزش روزانه داشته باشد به ویژه اینکه ماهیچههای شکم را منقبض و به کار وادارد مزاج نرم میشود و خود به خود به طور طبیعی کار میکند و نیازی به مسهل و ملینهای دارویی پیدا نمی شود، عادت کردن به مسهلها موجب تنبلی روده و عادت به عامل محرک دارویی میشود بنابراین باید از خستگی بدنی، فکری و توقف در یکجا خوداری کرد و حتی المقدور از هوای آزاد و ورزشهای ملایم مانند: دوچرخه سواری که باعث تقویت عضلات شکم میشود البته به شرطی که از حد تعادل خارج نگردد استفاده کرد.
- توجه به استراحت بدن و خواب کافی ضروری است و روزی یک یا دو بار در ساعات معین عمل تخلی صورت میگیرد. بعد از صرف غذا موجی از معده به طرف روده بزرگ میرود که اگر بلافاصله بعد از صرف غذا اقدام به اجابت مزاج شود این موج میتواند به عمل دفع کمک مؤثری بکند.
تدابیر خوراکیها
- تا قبل از گرسنگی نباید غذایی خورد و هنوز کاملا سیر نشده باید دست از خوردن کشید چرا که زیاده از حد خوردن معده را تضعیف وهضم،جذب و دفع را دچار اختلال میکند.
- مزه مزه کردن کمی نمک قبل و بعد غذا کمک به پاکسازی بدن و در جلوگیری از یبوست کمک کننده میباشد.
- غذا باید به خوبی جویده شود تا کاملا با بزاق دهان آغشته شده و سپس فرو برده شود؛ خوب نجویدن غذا و هضم ناقص آن باعث تنبلی روده و تخمیرغذا در دستگاه گوارش شده که تولید گازهای بدبویی میکند که جذب خون شده و حتی باعث بوی بد دهان نیز میشود.
- مصرف غذا باید با آرامش و آهسته صورت بگیرد چرا که تند تند غذا خوردن باعث بلع هوا به داخل دستگاه گوارش شده و موجبات نفخ را فراهم میآورد.
- مصرف مایعات، چای و نوشابه به همراه غذا معده را تنبل میکند و آنزیمهای هضم کننده پروتئین در محیط بسیار رقیق شده نمی توانند عمل کنند و پروتئین نیمه گوارش شده با نوشیدنیها بلعیده شده و در شکم نفخ و گاز تولید میکند.
پرهيزات
برای جلوگیری از یبوست باید از خوردن بعضی از خوراکیها پرهیز کرد متل: بادمجان، عدس، گوشتهای مانده و نمک سود، ماهیهای شور، شیرینی جات مصنوعی، قهوه، شکلات، کاکائو، چای پر رنگ، آب یخ، سبزی جات تند مانند: تره تیزک که باعث اسپاسم در روده میشوند، خوراکیهای ترش و قابض مثل: آبغوره و فست فودها، غذاهای آماده و کارخانهای و مانند این دسته از غذاها که باید ترک شوند.
توصیه ها
در سر سفره و به هنگام مصرف غذا باید مطالب مفرح و نشاط آور مطرح نمود و شوخی و خنده کرد. مرحوم دکتر احمدیه در کتاب راز درمان نوشته اند خنده تحریک لازم در جهاز هاضمه نموده و حرکت و جنبش آن را زیاد میکند و در نتیجه تسهیل در تحلیل میشود و عمل جذب را آسان مینماید.
درمان دارویی
داروهای نوشیدنیها
- جوشانده هفت گیاه لاغری و ملين: این دارو نیز علاوه بر خاصیت ملینی باعث چربی سوزی و کاهش وزن میشود.
- شربت ملین یا فیژین: این شربت که ترکیبی از فلوس، سپستان، انجیر و… است جزء ملينات خوب میباشد که در اطفال، پیران و زنان باردار ممنوعیت مصرف نداشته و قابل تجویز میباشد.
- ماء الجبن: ماء الجبن از داروهای مسهل خوب میباشد که در اکثر افراد به ویژه مزاجهای خشک و افرادی که دچار سوء مزاج دماغی هستند و نیز افراد دیابتی مفید خواهد بود.
- قرص سیلاکس یا دم کرده سنا: مصرف طولانی مدت سنابه دلیل ایجاد بیماری مگاکولون توصیه نمی شود و در صورت مصرف کوتاه مدت باید با گل سرخ و یا روغن بادام شیرین و شربت عسل به عنوان مصلحات سنا استفاده شود.
راههای پیشگیری
می توان در کنار داروها از غذاها و نوشیدنی هایی بهره گرفت که میتوانند در پیشگیری و درمان یبوست نقش خوبی داشته باشند مانند:
آشها و خورشها
- شوربا یا اسفیدباج که ترکیبی از گوشت تکه تکه شده، اسفناج، کدو، برنج، ماش، جو پوست کنده، زعفران، نمک، فلفل، آویشن، دارچین و سایر ادویههای گرم به میزان لازم میباشد.
- آش ماش که ترکیبی از ماش پوست کنده، برنج، پیاز، کدو، سبزی آش، مغز بادام درختی، زردچوبه، روغن، نمک و فلفل به میزان لازم می باشد.
- سوپ جو که ترکیبی از جوی پوست کنده یا پرک شده، سبزی شامل جعفری، اسفناج، پونه کوهی، پیاز، هویج فرنگی، روغن زیتون، نمک، فلفل، زردچوبه و لیموترش تازه میباشد.
- خورش آلو اسفناج که ترکیبی از گوشت، اسفناج، پیاز، آلو روغن، فلفل، زردچوبه، آبغوره یا آبلیمو و نمک به میزان لازم میباشد .
- خورشت کرفس که ترکیبی از لوبیا قرمز، گوشت گوسفندی، کرفس و سبزیهای مثل: نعناع، جعفری، اسفناج، پیاز، آبغوره، روغن زیتون نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، زعفران و زیره به مقدار لازم است.
- شیر برنج که ترکیبی از برنج، شیر، شکر، هل، گلاب و کمی نمک است.
- کوکوی تره که توصیه بوعلی سینا در یبوست و بیمار بواسیری است اما این کوکو با تره، پیاز، تخم مرغ، نمک، فلفل و زردچوبه تهیه میشود.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : نوشیدنیهای مفید
- شیر بادام: برای تهیه آن پوست بادام را جدا کرده و آن را به همراه آب و چند قاشق گلاب و عسل در مخلوط کن، به طور کامل مخلوط کنید تا کاملا به صورت شیره در بیاید.
- معجون انجیر و آلو: انجیر و آلوبخارا را چند ساعت در آب عسل خیس کرده و قبل از غذا میل کنید و سپس آب عسل را روی آن بنوشید.
- عسل انجیر: انجیر را در ظرفی ریخته و به اندازهای آب اضافه کنید که انجیرها کاملا زیر آب قرار بگیرند و آن را بجوشانید، هر وقت مقدار اب کم شد به آن آب جوش اضافه کنید به طوری که سطح آب ثابت بماند و حرارت را ملایم نگه دارید تا انجيرها له شوند سپس آن را صاف کرده و آب آن را دوباره حرارت دهید تا غلیظ شود و میتوانید به اندازه یک چهارم وزن مایع به دست آمده به آن شکر اضافه کنید و حرارت ملایم بدهید تا به قوام عسل در بیاید.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : ضعف معده و ضعف هضم
این بیماری بیشتر به دلیل عادات ناپسند غذایی است که رعایت صحیح آداب غذا خوردن در رفع ضعف هضم موثر است و بهترین درمان ضعف معده تقلیل غذاست.
- افراد مبتلا به ضعف هضم بهتر است از مصرف غذاهای چرب، سرخ کرده، غذاهای کارخانهای و آماده، قهوه، نسکافه، کاکائو، چای پررنگ، نوشابههای گازدار، غذاهای خمیری مانند: پیتزا، آب یخ، سیر، پیاز،چغندر و شلغم خام، حبوبات نفاخ، پرتقال، نارنگی، کلم،هلو و آلو، خیار و کدو پرهیز کنند.
- کسانی که دچار این بیماری هستند علاوه بر پرهیزات عمومی از مصرف شنبلیله و کنجد نیز پرهیز نمایند زیرا هر دو مضعف معده میباشند.
- مربای به، سیب، زنجبیل، آمله، هلیله و عسل، ماش، بادام، پسته، مویز، کرفس، نعناع و گشنیز در رژیم غذایی بیمار قرار گیرد.
- گوشتهای مفید: گوشت پرندگانی مانند: جوجه مرغ، دراج، تیهو، کبک و گنجشک که سريع الهضم میباشند و معده را برای هضم دچار مشکل نمی کنند استفاده شود.
- یکی از غذاهای مفید گوشت جوجه مرغ است که بنابر مزاج فرد با دارچين، زعفران، زیره سبز و سیاه، سماق، آبلیمو و آب انار استفاده میشود.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : نوشیدنیهای مفید
بهترین نوشیدنی هایی که بیماران دچار ضعف معده میتوانند از آن استفاده کرد عبارتند از:
- شربت لیمو، آب سیب و آب به.
- شربت سکنجبین سفرجلی: این شربت به فرموده جالینوس در تمام بیماریهای معده که خیلی گرم نباشند اثر دارد.
- شربت سکنجبین سفر جلی لیمویی: برای تقویت معده، کبد، قلب، افزایش اشتهاء و رفع استفراغ مفید میباشد.
- شربت سکنجبین رمانی: این شربت برای تقویت معده و کبد مفید میباشد.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : اسيد معده
برای اسید معده و عوارض بعدی آن که رفلاکس است باید قبل از دارو، پرهیزات را رعایت کنید.
- پرهیز از چیزهای نفاخ مانند: پرتقال، نارنگی که گازدار هستند.
- از پیاز و سیر خام نیز پرهیز کنید.
- از غذاهای مانده، تند، شور و کارخانهای دوری کنید.
- ماست و دوغ را با آویشن و کمی نمک بخورید.
- غذاهای خمیری مثل ماکارانی خورده نشود.
- کاکائو، قهوه و نوشیدنیهای مضر استفاده نشود که موجب تشدید خواهند شد.
- از نانهای برشته خصوصا سنگک بخورید.
توصیه ها
توصیه میشود بعد از رعایت پرهیزات برای اینکه دچار سوزش معده یا رفلاکس نشوید از ترکیبی به نام اطریفل گشنیزی استفاده نمایید.
طرز تهیه طرفیل گشنیزی:
پوست هلیله زرد را پودر کنید لازم است توجه داشت که هسته هلیله زرد سمی میباشد فقط از پوست آن استفاده کنید. پودر پوست آن را با پودر کامل هلیله سیاه یعنی هلیله سیاه به همراه هسته پودر شود و پوست هلیله کابلی را نه هسته اش را به این دو اضافه کنید سپس این سه پودر را با پوست پودر شده امله و بلیله در روغن بادام شیرین خیسانده تا روغن را کاملا جذب کنند و این کار تا سه مرتبه انجام دهید .
یعنی هر بار این پودرهای مخلوط که اضافه شده به روغن بادام آن را جذب کند و خشک شوند سپس به نسبت پودرها تخم گشنیز یا گشنیز پودر شده به آن اضافه کنید و به اندازه یک چهارم این پودرها میخک نیزمی توانید اضافه کنید و این ترکیب را با عسل معجون کرده و مقداری کره حیوانی یا روغن زرد به آن اضافه کنید و مدتی به آن استراحت دهید سپس به اندازه نخود از آن درست کنید و بعد از هر وعده غذایی به تعداد دو یا سه عدد به همراه عرق انیسون، کاسنی و شاطره میل نمایید.
توجه: این ترکیب به نقل از امام صادق میباشد و باعث میشود که درباره پروژه تقویت شده و جلوی اسیده معده و عوارض آن گرفته شود و همچنین توصیه میشود از خاکشیر با آب گرم به همراه بارهنگ نیز استفاده کنید و یا تخم بالنگو را که با آب جوش مقداری خیس خورده باشد نیز میتوانید مصرف کنید که در رفع این عارضه کمک کننده میباشد.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : نفخ
تجمع اخلاط نامناسب در معده ایجاد نفخ میکند، علت اصلی ایجاد نفخ به قول بوعلی اثر گذاری حرارت ضعیفی بر یک رطوبتی میباشد، نفخ منشاء بسیاری از مشکلات است و طبیعی نیست بنابراین هر فردی که نفخ دارد مشکل هضم و جذب دارد.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : از دیدگاه طب سنتی نفخ شکم چند علت دارد:
- سوء مزاج سرد در دستگاه گوارش به ویژه معده باعث ایجاد حرارت شدیدی میشود که هضم غذا را با مشکل مواجه میکند و این بخارات ناشی از هضم نامناسب باعث ایجاد نفخ میشود.
- نفخ میتواند به دلیل تجمع نامناسب مواد در دستگاه گوارش باشد.
- نوع غذایی که خورده میشود و مقدار آن در ایجاد نفخ دخیل است، اگرغذا بیشتر از مقدار معمول خورده شود حجم معده گنجایش آن را نخواهد داشت لذا دچار ضعف شده و به دلیل هضم نامناسب نفخ ایجاد میشود.
- اگر غذای مصرفی رطوبت بالایی داشته باشد مثل: کدو و خیار باعث افزایش رطوبت در معده شده و تولید نفخ میکند.
- گاهی غذا خود به خود مثل: حبوبات، عدس و لوبیا نفاخ است.
- اگر غذا بد رنگ و بد بو باشد از دیدگاه طب سنتی حس معده قوی بوده و نمی تواند به خوبی این مواد را هضم کند.
- مهمترین علت ایجاد نفخ شکم، خالی بودن معده به مدت طولانی پر شدن آن با حجم بسیار بالای غذا است.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : پرهيزات
افرادی که دچار نفخ میباشند باید این موارد را رعایت کنند .
- قبل از سیر شدن کامل دست از غذا خوردن بکشند.
- قبل از گرسنگی غذا نخورند این توصیه بسیار خوب و مناسب می باشد و مشکلات متعدد بدن با همین دستور العمل حل خواهد شد.
- از خوردن غذاهای نفاخ، سرخ کردنی و سنگین دوری کنند.
- کسانی که مشکلات معده دارند از خوردن غذاهای تند، شور و ترش خودداری کنند.
- غذاهای کارخانهای مصرف نکنند.
- قهوه، نسکافه، چای پر رنگ به شدت نفاخ هستند.
- نوشیدنیهای گاز دار مانند: دوغ گازدار، نوشابه و دلسترها از ممنوعات و مضر میباشند.
- خوردن آب یخ، ماکارانی، سیب زمینی، الویه، فست فودها، سير، پیاز، چغندر، و شلغم، پرتقال و نارنگی نیز نفاخ میباشند.
- خیار، هلو، کلم، کدو و بادمجان نیز نفاخ هستند.
توجه: افرادی که پس از خوردن غذا نفخ میکنند میتوانند با تغییر رژیم دایی، نحوه غذا خوردن، دور کردن استرس و ناراحتیهای روزانه در هنگام غذا خوردن این مشکل را از خود دور کنند.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : ضد نفخها
- لازم است کسانی که دچار نفخ میشوند در تمامی غذاهای خود از سبزیجات مانند: شوید، آویشن، جعفری، ریحان، نعناع، پونه و مرزه که بسیار برای رفع نفخ مؤثر هستند استفاده کنند.
- زنجبیل باعث میشود رطوبتهای نامناسب معده که موجب نفخ میشوند به تحلیل روند بنابراین زنجبیل را با شکر مخلوط و بعد از غذاها مصرف کنید.
- زیره سبز التهابات را از بین میبرد.
- استفاده از ماست، آویشن و ترکیب سیاهدانه با زنیان و گلپر بانبات و سیاهدانه کوبیده شده با عسل که برای غرغرهای شکم توصیه شده است.
- استفاده از شربت انار نعنائی مفید است.
- استفاده از سقز که دارای هفت آنتی بیوتیک طبیعی میباشد و در رفع بسیاری از مشکلات بدن مفید و مرثر میباشد.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : ورم و نفخ معده
افراد مبتلا به ورم و نفخ معده از مصرف بادمجان، خیار، گوجه، ماست،نوشابه ، انواع ساندیسها و غذاهای کارخانه ای، چیپس، پفک، کاکائو،قهوه، نسکافه، پیتزا، لازانیا، ماکارونی و انواع آشها پرهیز کنند.
این افراد بهتر است از مصرف حبوبات نیز پرهیز کنند و پیاز و سیر را به صورت پخته مصرف کرده و از مصرف پیاز و سیر خام پرهیز کنند چرا که ورم و نفخ معده را تشدید میکند.
مصرف مركبات مثل پرتقال و نارنگی باعث تولید گاز و مشکلات در معده و روده میشود. این بیماران بهتر است از غذاهای خمیری مانند پیتزا، لازانيا، ماکارونی نیز پرهیز کنند.
این بیماران آب یخ نخورند و نیم ساعت قبل از غذا و یک ساعت و نیم بعد از آب مصرف کنند و آب خوردن وسط غذا برای این بیماران مناسب نیست و درد را تشدید میکند.
آویشن یکی از گیاهانی است که برای ورم معده، روده و نفخ مفید میباشد بنابراین افراد مبتلا به ورم و نفخ معده دم نوش آویشن مصرف کنند. از آویشن به عنوان “هاضوم باد میکنند یعنی هضم کننده غذاست. امام صادق میفرمایند: «آویشن و نمک را مصرف کنید». آویشن را میتوانید با نبات پودر کرده و از آن استفاده کنید همچنین میتوانید از آن به صورت دم کرده و عرق استفاده نمایید.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : سوزش معده و ترش کردن آن
از دیدگاه طب سنتی سوزش معده و ترش کردن آن میتواند به دلیل رطوبت دهانه معده باشد که در این صورت احساس سوزش و ناراحتی در معده و گرسنگی بهبود مییابد اما با مصرف غذا تشدید میشود.
علت دیگر سوزش و ترش کردن معده ریختن زیاد از حد خلط سودای ترش بر دهانه معده است که در این صورت سوزش با غذا خوردن تسکین مییابد و گرسنگی آن را بیشتر میکند. .
درمان
پرهیز از غذاهای غليظ و نان هایی مثل: نان فطیر هضم خوبی ندارد.
اگر علت سوزش از رطوبت معده باشد، بهتر است برای غذا از گوشتهای لطيف و سريع الهضم به صورت کباب شده استفاده شود.
اگر دلیل سوزش به دلیل سودایی شدن معده است، مصرف شربت سکنجبین به این افراد توصیه میشود. همچنین مخلوط کنجد با نبات نیز درد و سوزش معده را برطرف میکند.
استفاده از دم کرده بابونه، نعناع، رازیانه و بادرنجبویه نیز سوزش معده را تسکین میبخشد.
توصیه میشود انجیر خشک به همراه آلو برای درمان ناراحتیهای معده مصرف شود و نیز مصرف شوید و عسل توصیه شده است.
این بیماران میتوانند از غذاهای آب پز مانند: کته شوید یا کته گشنیز به همراه مرغ یا گوشت گوسفند و آبگوشت استفاده کنند اما در مقابل ازغذا سرخ کردنی، نفاخ، دیرهضم و غلیظ پرهیز نمایند. .
توجه: روزه داران قبل از سحری ترنجبین را به همراه خاکشیر مصرف کنن پس از افطار نیز یک لیوان عرق نعناع به همراه عسل یا نبات مصرف نمایند.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : زخمهای روده
لازم است علتهای مختلف زخم روده بررسی شود که اگر خوب کنترل نشود ممکن است عوارض مختلفی را در پی داشته باشد.
آنچه میشود به نحو کلی برای این بیماری توصیه کرد این است که برای پانسمان از چیزهای لعاب دار مانند: بارهنگ که جوشانده شود و از لعاب آن به مقدار یک قاشق غذاخوری با آب جوش و مقداری نبات داغ روزی سه مرتبه خورده شود و یا اینکه ترکیب ده گرم گل ختمی، پانزده تا بیست گرم ریشه گل ختمی و ده گرم گل پنیرک را جوشانده تا لعاب دهد و این لعاب را با یک قاشق مرباخوری کتیرا خوراکی و یک قاشق مرباخوری صمغ عربی مخلوط کرده و روزی سه مرتبه میل نمایید. این ترکیبات باعث پانسمان زخمهای روده شده و سبب لینت مزاج نیز میشود.
توجه: میتوانید روزی سه مرتبه از خاکشیر استفاده کنید که هر بار یک قاشق مرباخوری خاکشیر را با آب گرم میل کنید که موجب پاکسازی مواد زائد میشود زیرا ممکن است زخم هایی ایجاد شده به خاطر خلطهای گزنده و لزج باشد که وقتی بدن از این اخلاط پاک گردد به سمت بهبودی خواهد رفت.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : رفع خارش، اگزما و دیابت
که از ترکیباتی خوبی که به بدن انرژی میدهد و بدن را اصلاح میکند ترکیبی از سدر، مورد و حنا است.
افراد می توانند به ترکیب سدر، مورد و حنا، روغن زیتون اضافه کنند و استفاده از این مخلوط بر پوست، سردی ها را از بین برده و به باز شدن منافذ پوست کمک می کند و همچنین روغن زیتون در این ترکیب مانع عفونت می شود. کار این ترکیب را می توانید برای کنترل و درمان دیابت، بی قراری ها، رفع لکه ها، رفع خارش، رفع اگزما و… استفاده کنید؛ این ترکیب به بدن لطافت می بخشد.
برای این ترکیب ۶۰۰ گرم سدر و ۳۰۰ گرم مورد و ۵۰ گرم حنای بی رنگ را با آب مخلوط و کمی روغن زیتون به آن اضافه کنید؛ برای رفع خارش آب کرفس یا عرق شاهتره با مقداری سرکه یا روغن گل سرخ را با آن مخلوط کنید که می تواند خارش و اگزما را از بین ببرد و حتی می توانید به جای شامپو از آن استفاده نمایید.
افراد باید از درون خود را پاکسازی کنند. این افراد برای رفع حساسیت های غذایی می توانند ماء الجبن مصرف کنند یا می توانند عرق کاسنی و شاهتره را گرم کرده و همراه با خاکشیر صبح ناشتا مصرف کنند که به پاکسازی درونی بدن کمک میکند.
مصرف لوسیونی از عرق کرفس با روغن گل سرخ یا یک مقدار سرکه خارش را کاهش یا برطرف می کند.
یک ترکیب دیگر برای رفع خارش و اگزما آن است که گل همیشه بهار را پودر کرده و مقداری حنای بی رنگ و پودر لیموعمانی به آن اضافه کنید. اگر چند شب از این ترکیب استفاده کنید اثرات مفید آن را می بینید.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : راههای درمان سینوزیت
سینوزیت می تواند از ضعف معده یا از ضعف مغز بروز پیدا کرده باشد. ممکن است حجامت برای درمان سینوزیت مفید واقع شود ولی حتما باید طبق تجویز پزشک صورت پذیرد چرا که حجامت خود سرانه خود عامل تشدید بیماری است. .
چکاندن روغن مرزنجوش یا روغن سیاه دانه ای که در پایه کنجد یا زیتون تهیه شده باشد در بینی، در درمان سینوزیت مفید است.
بخور دادن با گیاه اسطوخودوس، مرزنجوش، اکالیپتوس، آویشن و بابونه نیز می تواند کمک کننده باشد. .
مصرف پودر تخم گشنیز و اسطوخودوس همراه با غذا برای افرادی که دچار سینوزیت هستند مفید است ولی باید با تجویز پزشک مصرف شود تا دلیل بروز سینوزیت فرد مشخص گردد.
افرادی که دچار سینوزیت هستند بهتر است ترشی، مواد غذایی نفاخ و نوشیدنی های گاز دار مصرف نکنند و پیشانی، پشت گوشها و روی گونه ها را با روغن کنجد روغن مالی کنند.
گل قند عسلی، مربای زنجبیل، مربای بالنگ، به یا سیب همراه بانان برشته به عنوان غذایی سبک و مفید برای این افراد است. زرده تخم مرغ عسلی و مصرف نخود آب با ادویه جاتی مانند: زیره و دارچین همراه با گوشت نیز غذای مفیدی برای این افراد است. هویج و پیاز پخته برای این افراد مناسب است.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : سیاه کردن مو
توصیه میشود برای سیاه شدن موهای سفید یک یا دو سال هر روز صبح پس از بیدار شدن از خواب به اندازه یک تا دو عدد هليله سياه مصرف شود؛ گیاهی که در سه فصل مختلف در سه نوع مختلف و دارای اسم های مختلف است. در سیاه شدن مو تاثیرش خوب بوده و جلوی سفید شدن مو را می گیرد و مزاج را نیز اصلاح و پاکسازی می کند.
هلیله سیاه را در دهان گذاشته تا آرام آرام نرم و مکیده شود لازم به ذکر است که هلیله سیاه به اندازه یک دانه عناب است.
توصیه می شود هلیله سیاه را با روغن بادام شیرین چرب کنید تا خشونتش گرفته شود. مصلح هليله سياه عسل است. یک مقدار عسل اضافه کنید تا مصلح آن در بدن باشد.
هلیله سیاه موجب کارکرد صحیح معده شده و عامل جوانی، شادابی، نشاط و کارکرد صحیح معده است که موجب لینت مزاج و دفع سموم از بدن و احساس سبکی می گردد.
هلیله سیاه رطوبت ها و مواد زائد از مغز و حلق را از بین می برد و حافظه را افزایش می دهد به شرط آن که با عسل به اضافه کمی روغن بادام شیرین مخلوط کنید البته یک مقدار دهان را جمع می کند و حالت گس دارد.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : هموروئید
در خونریزی هایی که از سینه به پایین است، مانند: هموروئید، یکی از مواد غذایی که خیلی راحت خونریزی را بند می آورد، خوردن زیاد سبزی «تره» است، یعنی در همه غذاها تره اضافه شود.
افراد مبتلا به هموروئید (بواسیر) تره را به صورت پخته زیاد مصرف کنند. همچنین، آب تره و عسل را مخلوط کرده و روزی ۲ استكان مصرف نمایند؛ بوعلی سینا برای رفع یبوست و کسانی که هموروئید دارند خاگینه ای از تره را تجویز کرده است به این ترتیب که از زرده تخم مرغ به صورت عسلی + یک بشقاب تره + مقداری پیاز در روغن بادام شیرین خاگینه کنند و هر روز در وعده های غذایی خود مصرف نمایند؛ این کار باعث بند آمدن خونریزی می شود و بسیاری از خونریزیها با مصرف یک روز از صبح تا شب تره خوردن خوب می گردد.
استفاده از دم کرده گل ختمی ۱۰ گرم، ریشه ختمی ۱۵ تا ۲۰ گرم و گل پنیرک ۱۰ گرم که جوشانده و لعاب دهد، لعاب آن را گرفته و با یک قاشق چایخوری صمغ عربی (صمغ درخت) و یک قاشق چای خوری کتیرای خوراکی یا گون مخلوط کرده و یک چیز ژله ای مانند درست کنید که برای اصلاح و پانسمان و ترمیم و بند آوردن خون اثر دارد همچنین به این ترکیب گلی را به نام گل ارمنی که آن را تفت می دهند تا بخاراتی از آن خارج شود و صورتش را عوض گردد یعنی استحاله میدهند و چند بار در گلاب می خیسانند تا لطافت به دست بیاورد و باز تفت می دهند و این را از یک قاشق مرباخوری مقداری کمتر به این ترکیب اضافه می کنند؛ می توانید هر روز دو بار از این ترکیب استفاده نمایید.
توصیهها
بهتر است روزی ۲ مرتبه تخم بارهنگ در آب جوش ریخته و مصرف شود. ترکیب دیگری به نام پادزهر در طب سنتی وجود دارد که از این پادزهر وقتی استفاده می کنند خونریزی را بند می آورد، ولی استفاده از ترکیبات دیگر ترمیم می کند و مانند بعضی از ترکیبات سرکوب نمی کند؛ مثلا ترکیب گل ختمی منضج است و اخلاط را پخته و آماده دفع می کند.
توجه: هموروئید می تواند از انباشته شدن فضولات و مواد زائد در بدن ایجاد شود، که ممکن است از ضعف آن اعضا باشد، با پاکسازی و تقویت و مصرف برخی غذاها سیستم گوارش و روده ها را تقویت کنید که اثرات بسیار خوبی بر درمان دارد.
درمان انواع بیماریها در طب سنتی : کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید از دیدگاه طب سنتی از عوامل سردی مزاج است. مصرف دم کرده هایی که طبیعت گرم دارند، مانند: پونه و آویشن به اصلاح سرد مزاجی کمک کرده و در درمان کم کاری تیروئید موثر است همچنین افراد مبتلا به کم کاری تیروئید می توانند شبها قبل از خواب سیاهدانه مصرف کنند همچنین مصرف گل قند نیز برای رفع کم کاری تیروئید می تواند مفید باشد.
ادامه مباحث را در پارت های زیر دنبال کنید.