بخور مريم
نامهای ديگر بخور مریم : آذربويه، ذهبيه، آذربو، گل نگونساز، سيكلامن، قرن الغزال، خبز الخنزير، عرطنيثا، سيكلمه، پنجهی مريم، مريم، پولف، رقف، ركف، اذن الارنب، هوم اليهودا، آذريون
Cyclamen, Europe, Cyclamen d’europe, Cyclamen de perse, Arthanite, Sowbread, European cyclamen.
مشخصات بخور مریم
غدهی زيرزمينی گياهی است از خانوادهی Primulaceae ، علفی و چندساله دارای غدهی زيرزمينی بزرگ كه از آن ريشههای اليافی ايجاد میشود. برگهای آن پهن و قلبی شكل، يك روی آن سبز با لكههای سياه و نقرهای و روی ديگر آن نقر های و كركدار است كه بهطور مجتمع در اطراف يقهی گياه میرويند. شاخههای گلدهنده هريك منتهی به يك گل زيبای واژگون میشود، رنگ گلها صورتی مخلوط با كمی بنفش كه معمولا به رنگ سيكلامن معروف است. اين گياه بومی شرق مديترانه بوده و بهطور خودرو در مناطق كوهستانی و جنگلی اروپا و آفريقا و آسيا میرويد گونهای ديگر از بخور مریم در مناطق شمالی ايران در بندر گز و ساير مناطق شمالی و نواحی كوهستانی میرويد و در باغات نيز به عنوان گل زينتی پرورش داده میشود. ولی گونهای كه مشخصات آن ذكر شد تاكنون در ايران شناسايی نشده است.
طبيعت آن: بسيار گرم و خشك است.
تركيب شيميايی بخور مریم
يك مادهی عامل به نام سيكلامين كه يك ساپونين گليكوزيدی سمی است. در اين گياه وجود دارد.
خواص درمانی بخور مریم
- دو گرم از جرم غدهی زيرزمينی خشك آن را بخوريد. مدرّ و قاعدهآور است و ترشح شير و عرق را افزايش میدهد، جنين را سقط میكند، برای باز كردن انسداد مجاری كبد و پاك كردن آن موثر است و معالج يرقان میباشد. برای تسكين كوليك و درد شكم و تسكين درد دندان مؤثر است.
- ضماد آن پادزهر داروهای سمی كشنده است و سم را جذب میكند.
- آب آن را با سركه مخلوط نموده و بماليد. برای جلوگيری از ريزش مو و درمان نقرس و رفع پيچيدگی عصب و بيرون آمدگی ركتوم مفيد است.
- آب آن را با نشاسته و عسل مخلوط كنيد و به چشم بماليد. برای جلوگيری از نزول آب چشم مفيد میباشد.
- شياف آن در مهبل موجب سقط جنين میگردد.
تذكر: بخور مریم برای ركتوم اشخاص گرممزاج مضر است، تازهی آن سمی است و نبايد هيچگاه خورده شود، مصرف آن حتما بايد با نظر پزشك باشد.