مواد رزینی حاصل از برخی گیاهان متعلق به جنس های Copaifera ،Trachylobium ،Guibourtia و Hymenaea، تحت نام Copals به بازار تجارت عرضه می شود. چون مواد رزینی مذکور اهمیت دارویی ندارند و منحصرا از آن ها برای پوشاندن حب ها و مصارفی نظیر آن استفاده به عمل می آید و با توجه به این که هیچ یک از آن ها در ایران نمی رویند، از این جهت فقط به ذکر گیاهان مولد Copals در کشورهای تولید کننده اکتفا می شود.
ضمنا ذکر این نکته لازم است که از کوپال ها در صنعت به منظور تهیه ورنی، تنطور و غیره استفاده های مهم به عمل می آید.
گیاهان مولد کوپال در کشورهای تولید کننده
- Trachylobium verrucosum Hayne و گونه دیگری به نام T.mossambicens Klotzch. T. hornemannianum Hay که از آن ها نوعی کوپال سفت و متمایز از سایر انواع، در نواحی مخلف موزامبیک، زنگبار، ماداگاسکار تهیه می شود.
- Guibourtia copallifera Benn.، Copaifera Guibourtiana Benth از این گیاه، کوپال نیمه سفت در نواحی غربی افریقا به دست می آید.
- از ؟ Copaifera dereusci Harms، در کنگوی بلژیک، نوعی ماده رزینی کم رنگ به نام کوپال سبز از آن تهیه می شود.
- .Hymenaea Courbaril L، در امریکا و برزیل از آن نوعی کوپال ترد تهیه می شود.
غیر از گیاهان مذکور که عموما تعلق به تیره Leguminosae دارند از گیاهان تیره های دیگر نیز این ماده تهیه می شود مانند آن که از .Agathis australis Steud که گیاهی از بازدانگان است و از آن نوعی کوپال در مالزی تهیه می شود.
اولئورزین حاصل از بعضی از گیاهان تیره Caesalpinaceae نیز، تحت نام کلی بم (Baume) [مانند بم دوکویاهو، بم دوتلو و غیره] به مصارف درمانی می رسد. بم دوکو پاهو از گیاهان مختلفی تهیه می گردد که مهم ترین آن ها گیاه زیر است: