بند آمدن مدفوع : علت اصلی معمولا کندی سرعت عبور مواد از کولون و یا اختلال دفع است. برخی از بیماریها موجب يبوست می شوند مانند رژیم کم فیبر یا کم آبی، کم کاری تیرویید، بیماری دیابت، تومورها و سرطان های روده.
عوامل تشدید یبوست
عوامل شایعی که یبوست را تشدید می کند عبارتند از: نوع رژیم غذایی، نداشتن رژیم غذایی حاوی سبزیجات و میوه های کم مصرف کردن مایعات و نداشتن فعالیت فیزیکی مناسب. مصرف برخی از داروها مثل داروهای ضد فشارخون بالا و برخی داروهای پایین آورنده چربی خون هم در ایجاد یبوست موثرند.
شرایط فیزیولوژیکی مثل حاملگی و افزایش سن، تعدادی از بیماریها که با کاهش حرکت همراه است مانند قطع نخاعی یا بیماریهای عضلانی مثل دیستروفی عضلانی نیز از علل يبوست اند.
برخی بیماری های روده بزرگ که به جهت اختلال در حرکات روده بزرگ می باشد مثل بیماری روده تحریک پذیر، بیماری های مرتبط به عضلات کف لگن و بالاخره افسردگی از علل دیگر ایجاد یبوست هستند.
مصرف مواد مخدر و هم چنین قرصهای حاوی مواد مخدر سنتی و صنعتی همانند ترامادول و متادون نیز می تواند باعث ایجاد یبوست گردد.
روش درمان در طب جدید
روش درمان براساس علت يبوست تعیین می شود. در ابتدا باید رژیم غذایی این افراد اصلاح شود. در صورتی که جواب مناسب گرفته نشد، از داروهای ملین و به ترتیب از داروهای بی ضرر، كم ضرر و داروهای محرک شروع می کنیم تا به نتیجه مطلوب برسیم. البته تمام بیماران نیازمند مصرف دارو نیستند.
در صورت امکان قطع داروهایی که منجر به یبوست می شود از راههای درمان است. درمان کم کاری تیروعید و سایر بیماری ها باید انجام شود.
برخی از ملینهای معروف عبارتند از هیدروکسید منیزیم، روغن های معدنی مانند پارافین، داروهای گیاهی مانند سنا، سی لاکس و پسیلیوم، ملینهای اسموتیک مانند لاکتولوز، بیزاکودیل و .. توصیه های تغذیه ای در منابع پزشکی جدید برای کاهش یبوست.
تغییر در رژیم غذایی شامل توصیه به مصرف مواد غذایی پر فیبر مانند سبزیجات و افزایش مصرف میوه جات است. افزایش تحرک و فعالیت بیمار نیز توصیه می شود.
نوشیدن آب و چای کمرنگ و سایر مایعات نیز توصیه میشود در ضمن در میان میوه ها گریپ فروت برای درمان این بیماری بسیار مفید است چای پررنگ نیز می تواند موجب يبوست شود افراط در نوشیدن قهوه به علت دارا بودن مقادیر زیادی از کافئین میتواند باعث ایجاد یبوست گردد.
نسخه ها
درمان یبوست با روایات (میرزایی)
توجه: در تمام امراض اگر داروها درمانگر نشدند. سایر غذاها را کلا تعطیل کنید و فقط غذاهای مفید بر بیماری را به جای غذا بخورید. این روش بسیار مفید و رایگان و تقریبا بی عارضه است. نام این روش انقلاب غذایی است. در نسخه ها بهتر است ابتدا چند روزی بدون استفاده از داروها یا با تعداد اندکی دارو، از آن روش استفاده کنید.
١- به نسخه رفع یبوست عمل شود. برنج روده را گشاد می کند اما حتما همراه با گرمیها مانند خرما و عسل و … مصرف شود. اگر موجب يبوست شده حتما همراه با هویج رنده شده زیاد یا دمکرده خطمی یا شربت خاکشیر و سایر ملین ها و ضدیبوستها مصرف شود.
تنقیه با آب خطمی و روغن زیتون و کمی عسل – یک دوره سنا با گل محمدی – نوشیدن یک قاشق روغن زیتون ده دقیقه قبل از غذا – شیاف کره جامد – مالیدن روغن زیتون شبها و صبحها به ناف و زیر پاها – مصرف سوپ جو – آشها – آب هویج – آب سیب – خیلی زیاد جویدن _ افزایش میوه و سبزی به جز موز و میوه های جدید – عدم پرخوری و سایر داروهای ضد یبوست مفید است.
۲ – داروهای سودابر یبوست زدا نیز هستند.
٣- خوراکیهای مرطوب، نیز ضد یبوست هستند..
۴ – اصلاح تغذیه: مخصوصا زیاد جویدن – کم خوری – کم نوشی – طبیعی خوری و پرهیز از هر غذای استاندارد و کارخانه ای و شیمیایی و مواد افزودنی دار – عدم پراکنده خوری – پرهیز از هر چیز حرام – پرهیز از غیر طيبها – ساده خوری و پرهیز از چند غذا با هم خوردن – ظروف غذای سنگی یا لااقل شیشه ای و چینی و پرهیز از ظروف تفلون و آلومینیوم – پرهیز از سرخ کردنی زیاد – حذف روغن مایع و جامد نباتی و استفاده روغن شحم گاو و روغن زیتون و …
۵- درمان سایر امراض و ریشه ها مانند تقویت اعصاب و … مفید است.
۶- خرمای ناشتا همراه با آب
برای امام کاظم (ع): چنین نوشتم: یکی از شیعیان از بوی بد دهان، اظهار ناراحتی می کند. برای وی این گونه نوشت: «خرمای برنی بخور. یکی دیگر برای وی نوشت و از خشکی مزاج، اظهار ناراحتی کرد». امام علی برای وی نوشت: «ناشتا، خرمای برنی بخور و بر روی آن نیز آب بنوش». آن شخص، چنین کرد و از آن پس، چاق شد و رطوبت بر مزاج وی غلبه یافت.
دیگر بار به امام علی نوشت و از این پیشامد، اظهار ناراحتی کرد. برای وی نوشت: «ناشتا، خرمای برنی بخور؛ اما بر روی آن آب منوش». پس اعتدال یافت
۷- ضد بواسیر ها
اکثر ضد بواسیرها ضدیبوست هم هستند پس مواردی که جنبه پیشگیری از بواسیر را دارند را نیز رعایت کنید (اکثر روایات غذایی قسمت بواسیر بر یبوست نیز مفیدند. و موجب رفع یبوست می شوند. و جهت اختصار در اینجا تکرار نمی شود.)
۸- انجیر
امیرالمومنین فرموده اند: خوردن انجیر معدهی بسته شده را نرم می کند و برای قولنج مفید است. روز هنگام از آن زیاد بخورید و شب هنگام اندک.
۹- سنای مکی با گل محمدی (با چند روز فاصله و …)
به من فرمود: از چه چیزی به عنوان ملین استفاده می کنی؟ گفتم: شبرم، آن حضرت فرمودند: شبرم گرم و آزاردهنده است. پس به جای آن از سنا استفاده کردم.
توجه: سنا را با گل محمدی و حداکثر هر سه روز یکبار و در صورت موثر نبودن سایر داروها استفاده کنید.
۱۰ – باذروج
گفت به من کسی که با امام هفتم بر سر سفره بوده که حضرت باذروج خواست و فرمود: من باذروج را دوست دارم و دوست دارم غذا را با باذروج آغاز نمایم چرا که آن موانع را بر می دارد و میل به غذا را در انسان افزایش میدهد و شریان ها را باز می کند و مشکلی ندارم برای این که بعدا چه غذایی بخورم و از درد و بیماری ترسی ندارم.
زمانی که از غذا خوردن فارغ شد درخواست مجدد برای باذروج نمودند و برگ باذروج را در آخر غذا میل فرمودند و به من هم دادند و فرمودند غذایت را با باذروج ختم کن که این کار غذا را هضم می کند همان گونه که اشتها برای غذای بعدی را فراهم می کند، و ثقل هاضمه را برطرف می کند و آروغ و بوی دهان را خوش بو می کند.
۱۱ – حوک
حوک سبزی پیغمبران است و در آن هشت خاصیت است: خوراک را گوارا می کند، راههای بسته شده را می گشاید، دهان را خوشبو می کند، و اشتهای خوراک می آورد.
۱۲ – صاف کننده های خون نیز درمان یبوست هستند. مانند سرکه انگبین – داروی صاف کننده
۱۳ – روغنها مانند کره و زیتون و … نیز ضد یبوست هستند.
۱۴ – داروهای تجربی زیادی نیز در نسخه های اساتید آمده است.
يبوست (تبریزیان)
غالبا از غلبه سوداست پس هم سودابر بخورند و هم ملين بخورند اگر یبوست مداوم دارند یا تنگی روده دارند تنقیه کنند با آب ولرم.
– مرکب ۹ ( رب بسباسه) روزی ۷ یا ۸ مثقال با آب فاتر و پس از تمام شدن اسهال عسل میل شودد – سنا مکی – مغز فلوس – سودابر – پرهیز از خوردن خرما بدون آب – پرهیز از نگهداشتن مدفوع – پرهیز از آب شور نوشیدن.
يبوست شدید نوزاد(خیراندیش)
در این حالت باید عسل همراه پونه و یا ریشه سوسن کبود (زنبق) خام یا سوخته شیاف درست کرد و در مقعد کودک شیاف کرد یا اینکه کمی عسل شیاف کرد و شکمش را به آهستگی با زیت (روغن زیتون) بمالید و یا نافش را با زهره (کیسه صفرا) گاو و بخور مریم مالش داد.
رفع یبوست (خیراندیش)
– یک تا سه شاخه جوان تاک سلیمانی را که تازه چیده اید در صد و پنجاه تا دویست گرم آب جوش بریزید و کمی هم تخم انیسون، به اندازه محتوی دو انگشت، به آن اضافه کنید و ده دقیقه بگذارید دم بکشد. بعد، این دم کرده را در پارچه بریزید و صاف کرده با عسل شیرین سازید و هر سه ساعت یک فنجان از آن بنوشید تا یبوست مزمن شما برطرف گردد.
– ده گرم ریشه خشک ماردارو را با یک لیتر آب سرد در ظرفی بریزید و یک یا دو ساعت بگذارید بخیسد بعد ظرف محتوی آن را روی آتش بگذارید تا به جوش آید همین که جوش آمد آن را از روی آتش بردارید و ده تا پانزده دقیقه بگذارید دم بکشد بعد آن را صاف کنید و ۴ فنجان قهوه خوری از آن را صبح ناشتا میل کنید چند روز که این کار را کردید یبوست به هر درجه ای باشد برطرف خواهد شد.
نسخه دیگر: برای رفع یبوست با ماردار این است که ۴۵ گرم ریشه مارداروی خشک را با پانصد گرم عسل و یک لیتر آب و نیم لیتر سرکه انگور در ظرفی بریزید و آن ظرف را روی آتش بگذارید تا به جوش آید و نیم ساعت بجوشد بعد آن را سرد کنید و هر روز شش قاشق سوپ خوری از آن را بخورید به ترتیبی که بین هر قاشق دو ساعت فاصله داشته باشد.
نسخه دیگر این است که ریشه بزرگ ماردارو را که تازه از خاک در آورده ای گود کنید و در گودی آن شکر بریزید و دوازده ساعت آن را در زیرزمین یا جای خنک و مرطوب بگذارید فردای آن روز در گودی ماردارو و شربت روشن با طعم مطبوع بهدست خواهید آورد که اگر هر شب دو قاشق سوپ خوری از این شربت را بخورید در دراز مدت، آثار یبوست از بین خواهد رفت بدون اینکه روده های شما دچار تحرکی شده باشد.
يبوست (خیراندیش)
عامل يبوست کندی حرکات دودی روده هاست. وقتی غذاهای جذب نشده در روده باریک، برای دفع وارد روده بزرگ شود، چنانچه حرکات دودی روده بزرگ ضعیف باشد، مدفوع مدت بیشتری در آن باقی می ماند و در مدت توقف، مقدار زیادی از آب آن از دیواره روده جذب می شود و مرتب بر تراکم و سخت شدن آن اضافه میشود و سر انجام با سختی و ناراحتی بسیار بیشتر دفع می شود.
مصرف غذاهای پر الیاف، مثل انواع میوه ها و سبزیجات، شیر، و غذاهای آبکی، مثل سوپ و آش توام با یک قاشق مربا خوری عسل با هر نوبت غذا، بهترین روش درمان یبوست است و شیر و عسل یک مسهل ملایم و خوب است.
يبوست (خیراندیش)
– تعداد ۷ عدد انجیر را داخل یک لیوان گلاب خیسانده و یک شب در میان قبل از خواب انجيرها میل شود و گلاب آن صبح نیم ساعت قبل از صبحانه میل شود و بعد ده دقیقه پیاده روی انجام شود. به مدت چهل روز.
– روزی یک خوشه انگور به مدت ده روز میل شود.
يبوست نوزادان (خیراندیش)
مالیدن روغن زیتون به شکم و ناف موجب تقویت روده ها و کم شدن یبوست میشود و هفت عدد انجیر خشک را در یک لیوان آب خیسانده و از آب آن به مقدار یک قاشق مرباخوری به هنگام شب به نوزاد داده شود.
– مالیدن روغن کرچک یا سیاهدانه به شکم و ناف کودک علاوه بر رفع یبوست موجب تقویت روده و برطرف شدن نفخ و قولنج نیز می گردد.
بند آمدن ادرار و مدفوع
١- به مدت سه روز، مخلوط صمغ شیرابه درخت کنار (از تیره عناب) + پودر بذر کرفس، روزی یک قاشق مرباخوری مصرف شود. و بعد از گذشت این سه روز شربت یا مربای انجیر که با قند یا شیره توت (در بیماران دیابتی درست شده باشد، صبح و شب یک قاشق پلوخوری بخورید
۲- روزی یک لیوان آب انگور تازه میل شود
۳- به همراه غذا، کاهو بدون سس خورده شود
۴- عصرانه جوشانده اوجع الكبد (سنگ شکن) که برگهای گیاه انگور خرس (عنب الدب) را به مدت ۱۵ دقیقه در آب بخیسانید سپس آب آن را صاف کرده بنوشید (منع مصرف در زنان باردار و شیرده)
بذرهای ملین (خدادادی)
خاکشیر، اسفرزه، بارهنگ، تخم شربتی، بالنگو، شیر خشت، ترنجبین و فلوس به مقدار کم مصرف شود.
یبوست کودکان (روازاده)
– برای یبوست کودکان موارد زیر تجویز می شود:
– یک قاشق مغز فلوس را در یک لیوان آب جوش حل کرده و بعد از صاف کردن با یک استکان گلاب و سه قاشق مرباخوری روغن بادام شیرین مخلوط کرده و به کودک خورانده شود و مادر کودک هم میل کند.
– برای کودکان شش ماهه لعاب اسپند توصیه می شود به این صورت که مقدار یک قاشق چای خوری اسپند را در آب جوش ریخته و بعد از چند دقیقه آن را صاف کرده و چند قطره از آن به کودک داده شود تا یبوستش برطرف شود.
– یک قاشق مرباخوری از مخلوط ترنجبین و شیرخشت را در یک استکان آب جوش ریخته و بعد از صاف کردن به کودک خورانده شود.
– شکم کودک را با روغن کنجد یا روغن زیتون چرب کرده و گرم نگه داشته شود.
– تنقیه جوشانده گل بنفشه و پنیرک و مغز فلوس با روغن بادام شیرین یا آب خالی
– مادر کودک در صورت يبوست داشتن مقداری خاکشیر را با آب داغ و عسل مخلوط کرده و میل نماید که بسیار موثر می باشد. مصرف دمکرده غلیظ بارهنگ نیز مفید می باشد.
يبوست (روازاده)
زن سن ۵ سال/ مجرد/ قد۱۱۰/ وزن ۱۷
سوال: با سلام من دختری دارم ۵ ساله که از ابتدای تولد دچار یبوست شده است به طوری که چند ماه اول تولد هفته ای یکبار به دستشویی می رفت ولی با این حال مشکلی نداشت ضمنا تاکنون از داروی خاصی استفاده نکرده است فقط گاهی جوشانده می خورد الان که این مطلب را می نویسم دخترم شش روز است که به دستشویی نرفته است و مشکل خاصی هم ندارد در ضمن بنده سه هفته است که رژیم غذایی ام را سالم کرده ام و خودم هم از زمان حاملگی دخترم دچار یبوست هستم.
پاسخ: یک قاشق غذاخوری مغز فلوس را در یک استکان آب جوش حل کنید و صاف نمایید، سپس یک استکان گلاب و ۳ قاشق روغن بادام شیرین اضافه کنید و آن را هر روز به دخترتان بخورانید انشاء الله مشکل حل میشود.
خودتان هم می توانید از این دستور استفاده کنید. همچنین مصرف میوه و سبزیجات و کاهو را بیشتر کنید. غذا را زیاد بجوید و این کار را با کودک خود نیز تمرین دهید و سعی کنید آب و نوشیدنی همراه غذا نخورید.
يبوست در مسافرت (روازاده)
زن سن ۱۹ سال/ زنجان
پرسش: در مسافرت شکمم بسیار سفت می شود حتی تا چند روز هیچ تخلیهای انجام نمی شود باید چه کار کنم؟
پاسخ: همیشه قبل از سفر کمی آب شهر خود را همراه ببرید و با آب شهر مقصد مخلوط کنید تا به آب آنجا عادت کنید. مصرف یک قاشق خاکشیر با آب جوش و عسل صبح ناشتا مفید است.
درد و سوزش هنگام مدفوع (روازاده)
پرسش: مدتی است که گاهی اوقات در هنگام دفع مدفوع دچار درد شدید میشوم. مدفوع حالت خشک و تیزی دارد، به طوری که تحملش برایم سخت است. در ناحیه مقعد، درد و احساس سوزش دارم. راه چاره چیست؟
پاسخ: شما یبوست دارید که باعث می شود مدفوع شما خشک باشد. مدفوع باید روان باشد. روزانه دم کرده رقیق شده برگ سنا و گل محمدی (۲ قاشق برگ سنا با یک قاشق گل سرخ) را میل نمایید، آلو، انجیر تازه، یا خشک خیس شده و برگه آلو، برای یبوست مفید است. صبح و عصر یک لیوان شربت داغ خاکشیر (۲ قاشق چایخوری) میل کنید. .
پرهیزهای لازم در یبوست
کشک غليظ، ماست چکیده، اسانسهای شیمیایی (آبمیوه های شیمیایی، نوشابه های گازدار، بستنی های صنعتی و ..)، میوه موز، نان سفید، کیک سفید، نان ساندویجی، آرد سفید، هسته انار، کم تحرکی، کمبود آب بدن، ماکارونی برنج سفید، شیر داغ، شکر شیمیایی، سینه مرغ، اضافه وزن، تفاله سیب، تفاله به، نگهداری مدفوع، پنیر بدون گردو همچنین بیماریهای زمینه ای نداشته باشید مثل:
اسپاسم عصبی روده، تنبلی و کندی حرکات دودی شکل روده، افتادگی رکتوم (راست روده)، حالت تلسکوپی شدن رود آنال، لجن صفراوی.
يبوست، درمان شقاق مقعد
هریک از انزوت (صمغ سفید و قرمز و زرد رنگ) و مغز گردو را آسیاب کرده و به نسبت مساوی مخلوط کنید، و هر روز یک قاشق مرباخوری میل کنید.
شقاق مقعد(تبریزیان)
پودر سعد مقعد
تمیز کننده مقعد(تبریزیان)
پودر سعد مقعد
يبوست زنان باردار (خیراندیش)
مصرف روغن زیتون با آلو و عرق نعنا با گلاب و عسل.
يبوست مزمن (ضیایی)
الف. مسهل های قوی:
۱- روغن کرچک (فقط به ناف و شکم بمالید. خوردنش عوارض جدی دارد)
۲- هر ۸ ساعت یک خوشه انگور با هسته آن بجوید و بخورید.
۳- مربای انجیر یا شربت انجیر (با قند در غیر بیماران دیابتی و با شیره توت در بیماران دیابتی درست شود)
۴- مخلوط یک استکان گلاب + پودر گل محمدی یک قاشق چایخوری + یک قاشق پلوخوری شیره توت، مخلوط شود و میل شود.
۵- مخلوط کاهو با شیره توت (برای افراد دارای کم خونی اسیدفولیک)
۶- مخلوط شیره انگور + شیره توت (برای افراد دارای کم خونی فقر آهن)
۷- مخلوط زنیان با مغز گردو (برای افراد بواسیری و همورییدی) ۸ گیلاس، سبزی خرفه (برای افراد دیابتی نیز خوب است)
۹- فلوس (سه تا ۱۰ سانتیمتر، هر بار مغز آن را تراشیده در آبجوش ریخته، مخلوط کنید و با عسل یا قند بخورید، هر نوع پوستی درمان می شود)
۱۰ – مخلوط برگ سنا (در غیر زن حامله و مادر شیرده) + برگ کاسنی + گل ختمی سفید + گل ختمی خبازی
۱۱- مخلوط گلبرگ گل محمدی (برای غیر زن حامله و مادر شیرده)+ برگ کاسنی + گل ختمی سفید + گل ختمی خبازی
۱۲- ظهرها قبل از ناهار: آب دوغ خیار بوته ای.
۱۳- مخلوط هلیله سیاه + پوست هلیله زرد + ملک باد + مقل ازرق + گل سرخ محمدی + مستکی رومی، به نسبت مساوی
ب. ملينها:
1-گلابی
۲- کاهو
۳- طالبی
۴- تره
۵- انگور
۶- گلاب
۷- برگ سنا
۸- سوپ
۹- آبگوشت
۱۰- گلبرگ گل محمدی
۱۱- شیر سرد (اگر چه در بعضی افراد مسهل قوی است) ناشتا خوردن مخصوصا به همراه یک قاشق مرباخوری عسل.
بند آمدن مدفوع (يبوست شدید) (ضیایی)
اگر بیماری تا ۲۰ روز مدفوع نکرده و روی شکم مریض مانند قلوه سنگ شده:
استفاده از مسهل های بسیار قوی:
۱- صبح ۱۰ سانتی فلوس (داخل آن را بتراشید و در یک استکان آبجوش دم کنید) سپس با قند بخورید
۲- وسط روز یک استکان شیره توت با مخلوط برگ سنا + گل ختمی سفید + گل ختمی خبازی + برگ کاسنی
٣- عصرانه: مخلوط یک استکان گلاب + یک قاشق چایخوری پودر گل محمدی + یک قاشق غذاخوری شیره توت
۴- شب ها تنقیه جوشانده گل ختمی با روغن کرچک
غذای مخصوص: ۱- صبحانه: شیر سرد با عسل گون ۲- وسط روز: گلابی، طالبی، ۳- ناهار: آبگوشت، به همراه کاهو بدون سس، ۴- عصرانه: انگور با هسته آن بجوید، ۵- اول شب هفت عدد انجیر، هفت عدد آلو بخارا، شام: سوپ رقیق + آبغوره + روغن زیتون، به همراه کاهو بدون سس
يبوست مزمن (ضیایی)
۱- برگ سنا (در غیر زن حامله و مادر شیرده) + برگ کاسنی + گل ختمی سفید + گل ختمی خبازی به نسبت مساوی مخلوط شود و پودر شود، سپس یک قاشق مرباخوری از آن را با یک لیوان آب یا با یک لیوان دوغ شیرین شب قبل از خواب بخورید.
۲- خوردن میوه انجیر یا مربای انجیر که با شیره توت درست شده باشد.
۳- گلبرگ گل محمدی (برای غیر زن حامله و مادر شیرده) + برگ کاسنی + گل ختمی سفید + گل ختمی خبازی به نسبت مساوی مخلوط شود و پودر شود.
۴- خوردن کیوی به همراه خیار بوته ای،
۵ -مخلوط پودر گلبرگ محمدی + پودر گل ختمی خبازی + دوغ شیرین خوردن،
۶ – خوردن مخلوط شیره توت و شیره انگور،
۷- مخلوط پودر فلوس به همراه پودر مصطکی و مخلوط پودر فلوس به همراه پودر انیسون (زیره سبز شیرین) بخورد.
توجه: این موارد بالا از قرصهای سی لاکس یا سنا لاكس بهتر است؛ زیرا این قرصها، ليزی معده یا کولیت (التهاب روده)می شود.
بند آمدن مدفوع کودکان (باقری)
برای درمان یبوست کودکان از شیر خشت و ترنجبین استفاده کنید.
يبوست بچه های شیرخواره تا یکساله (باقری)
برای درمان یبوست بچه های شیرخوار قدری روغن زیتون در ناف آنها ریخته، آرام آرام ناف و اطراف آن را ماساژ دهید.
يبوست (باقری)
بعضی فکر می کنند اگر روزی یک بار و یا حتی اگر دو سه روزی یک بار اجابت مزاج داشته باشند این حالت، معمولی است در حالی که از نظر طب اسلامی کسی که در شبانه روز حداقل سه مرتبه اجابت مزاج نداشته باشد یبوست دارد. امروزه اکثر مردم دچار یبوست هستند.
اولین قدم در درمان معده، این است که معده، يبوست نداشته باشد. چون اگر يبوست داشته باشد سمومات جمع می شود.
بنابراین اگر معده ما يبوست دارد قبل از هر گونه درمانی، یبوست آن را درمان کنیم. یبوست یعنی حبس کردن مواد سمی و زاید در بدن و پخش آن و جذب آن در خون.
یبوست یعنی همه بیماریها از جمله بداخلاقی، همورویید (بواسیر)، شقاق مقعد و کولیت (قولنج روده).
يبوست در عملکرد تک تک اعضا و جوارح، مشکل جدی ایجاد کرده و فکر و روح نیز از تبعات آن در امان نیستند.
قبل از هر چیز باید به فکر پیشگیری باشیم چرا که در اسلام، پیشگیری مقدم بر درمان است. بنابراین باید از مصرف چیزی که یبوست اور است بپرهیزیم. برخی از آنها عبارتند از:
١- برنج سفید (بدون سبوس) ۲- غذاهای ساندویچی و پیتزا ۳- برخی داروهای شیمیایی نظیر آنتی بیوتیک ها ۴- نان هایی که از گندم سفید و بدون سبوس تهیه شده است. ۵- قند و شکر سفید مصنوعی ۶ -بستنی و فالوده صنعتی ۷- مواد خمیری و حجیم مثل ماکارونی ۸ -چای پررنگ ۹- ماست به ویژه ماست بدون مصلح (مانند زنیان) و از همه بدتر ماست پاستوریزه
برای درمان یبوست چنین عمل می کنیم
۱- درمان اصلی یبوست های مزمن، سبوس گندم و برنج در غذاست. لذا این مساله را جدی بگیریم. البته متاسفانه موقع برداشت به سبوس برنج سم کرم ساقه خوار میزنند.
۲- صبر زرد (۱۰ گرم) + گل سرخ محمدی (۱۰ گرم) + حنظل (۱۰ گرم) + سنا (۱۰ گرم)
اینها را در یکی از عرقیات ملین (مثل عرق بابونه، عرق کاسنی، عرق شاهتره، عرق بیدمشک، عرق برگ گردو، عرق شنبلیله، عرق نعناع، عرق زیره و عرق جعفری) دم کرده میل کنید.
این دارو خیلی قوی بوده و ایجاد اسهال شدید می کند لذا تجویز آن به آدمهای بالای ۴۰ سال خطرناک است. البته اگر مدت زمانی (مثلا ۲۰ روز) یبوست گرفته و معده اش بسته شده است دو سه روز از این دارو استفاده کند ولی همین که معده اش تخلیه شد باید این دارو را قطع کرده و ادامه ندهد.
٣- از ملین های زیر استفاده کنید
تخم یا گیاه اسفرزه – پولکهای داخل فلوس – خطمی سفید – ترنجبین – شیر خشت – بید خشت – خاکشیر – انجیر.
می توانید ملینها را پودر کرده در ماست طبیعی یا دوغ طبیعی ریخته و میل کنید. ملينها، اسهال شدید ایجاد نمی کند بلکه معده را نرم می کنند.
۴- انجیر را در روغن زیتون جوشانده میل کنید
بادکش شکم
– چاقی در بلغمیها – يبوست – زخم معده – مثانه نوروژنیک – عفونتهای تناسلی – کولیکهای کلیوی و شکمی – دردهای مبهم شکمی – آپاندیسیت (بادکش روی ناحیه آپاندیس)
عسل برای یبوست (دریایی)
یک فنجان شیر سرد که با یک قاشق غذاخوری عسل شیرین شده باشد روزانه در دو نوبت صبح و شب نوشیده شود. مزاج را نرم کرده و یبوست را از بین می برد همچنین نوشیدن نیم فنجان شیره ساقه نیشکر دارای تاثیر عجیب در درمان یبوست است.