نام فارسی: لیموشیرین
نام علمی: Citrus limetta
نام انگلیسی: sweet lemon
لیموشیرین از تیره نارنج که یکی از واریته های گیاه لیموترش به نام Var. dulcis Moris است، طعمی شیرین و ملایم دارد. شیره آن به عنوان خنکی و مدر به بیماران مبتلا به تب های عفونی داده می شود. لیموشیرین، حجم درشت تر و رنگ روشن تر از لیموترش دارد. درختان لیموشیرین و لیمو ترش در ایران مخصوصا در نواحی شمالی و جنوبی پرورش می یابند.
لیموشیرین حاوی مواد مغذی مفیدی همچون ویتامین B و C، ریزمغذیها، آنتی اکسیدانها و فلاوونوئید است که، کاربردهای متفاوتی در حفظ سلامت بدن دارند.
علت تلخی این میوه وجود موادی به نام نارنجین و لیمونین است. هر چه مواد قلیایی در یک ماده طبیعی مانند میوه بیشتر باشد (میوه اگر برش بخورد و در معرض هوا قرار بگیرد) طعم آن به تلخی می گراید. هنگامی که لیمو شیرین را برش می زنیم، ليمونین و نارنجین موجود در آن با اکسیژن هوا ترکیب شده و تلخ می شود.
در بین مرکبات نارنج و لیمو هر دو این خاصیت را دارند. هر چه درجه شیرینی یک میوه بیشتر باشد، تلخی خود را بیشتر میدهد. لازم به ذکر است که، تلخی این میوه اثر منفی بر سلامت و دستگاه گوارش انسان ندارد. این ویژگی جزو طبیعت این میوه محسوب میشود.
ترکیبات شیمیایی لیموشیرین
مهم ترین ترکیبات قابل توجه لیموشیرین، اسید سیتریک و ویتامین C است. چنانچه فردی دو عدد لیمو شیرین متوسط در طول روز بخورد، عملا ویتامین C مورد نیاز روزانه اش تامین شده است. مزیت لیمو شیرین در مقایسه با پرتقال این است که با کالری کم تری نسبت به پرتقال همان مقدار ویتامین C را به بدن می رساند.
در صورت مصرف میوه لیموشیرین با پوست داخلی، مقدار ۷۷ میلی گرم ویتامین C به بدن میرسد. در حالی که، مصرف آن بدون پوست داخلی فقط دارای ۵۳ میلی گرم ویتامین C است. بنابراین، بهتر است افراد این میوه را با پوست داخلی مصرف کنند. پتاسیم به مقدار قابل توجهی در لیموشیرین یافت میشود. این عنصر از جمله ترکیباتی است که میتواند از بروز بیماری قلبی – عروقی پیشگیری کند. پتاسیم، بین آب و الکترولیت های بدن تعادل برقرار میکند. اسید فولیک موجود در لیموشیرین، نسبت به میوه های دیگر بیشتر است و نقش موثری در پیشگیری از کم خونی ایفا می کند.
افرادی که مبتلا به کم خونی به خصوص کم خونی از نوع اسید فولیک هستند، باید این میوه را مصرف کنند. این میوه از میوه های پر کلسیم محسوب میشود و در جلوگیری از پوکی استخوان به خصوص در زنان، نقش موثری را ایفا میکند. لیموشیرین بین ۵ تا ۷ درصد قند دارد. هم چنین، لیموشیرین حاوی مقادیر زیادی فسفر، منیزیم و سدیم است.
خواص درمانی لیموشیرین
- لیمو شیرین خاصیت ملین دارد.
- ادرار آور است و سبب دفع سموم از بدن می شود.
- بیماری که تب دارد پس از خوردن لیمو شیرین احساس راحتی و سبکی می کند.
- لیمو شیرین جزو آن دسته مرکبات است که، سبب رفع تصلب شرایین و آنژین می شود.
- لیموشیرین دارای عناصر تشکیل دهنده خون است، پس میوه ای مفید برای قلب و خون می باشد.
- این میوه سرگیجه، اضطراب، و دلهره را برطرف می کند.
- مصرف لیمو شیرین در زمان گلودرد بسیار مفید است.
- این میوه خاصیت سم زدایی از خود نشان داده است.
نحوه مصرف لیموشیرین
مصرف لیموشیرین به صورت میوه تازه و یا عصاره آن میباشد.
توصیه ها
به هنگام خرید لیموشیرین باید مراقب باشید، میوه سالم بوده و لک و فرورفتگی نداشته باشد. پوست میوه نباید سفت باشد. هرچه وزنش در دست سنگین تر باشد، بهتر است. این نشان دهنده آب بیشتر در میوه است. به هنگام مصرف باید ابتدا لیمو را شست تا آلودگیهای خارجی قسمت داخلی میوه را آلوده نکند. به هنگام برش میوه از چاقوی تیز استفاده کنید تا ویتامین C موجود در آن از بین نرود. در ضمن توجه داشته باشید، آب لیموشیرین را پس از آبگیری سریع استفاده کنید. در غیر این صورت آب میوه شما فاقد ویتامین C خواهد بود.