نام علمی: .Cassia occidentalis L
نام فرانسه: C.fé tide. Casse puant. Café ne gre. Bois’ puant، Arbre à l’ail
نام انگلیسی: Stinking weeb، Fetid cassia، Rubbish cassia، Negro coffee
Cassia occidentalis گیاهی علفی، به ارتفاع ۰.۵۰ – ۱.۵۰ متر از تیره فرعی گل ارغوان و دارای شاخه های باریک مایل به رنگ ارغوانی است. برگ هایی به طول ۱۵ – ۲۰ سانتی متر و مرکب از ۳ تا ۵ برگچه بیضوی و منتهی به نوک باریک دارد و اگر بین انگشتان فشرده شود، بوی ناپسندی از آن استشمام می گردد. گل های آن به رنگ زرد و دارای تزئیناتی از خطوط ظریف نارنجی است و به تعداد کم بر روی دمگل کوتاهی در کناره برگ ها ولی به تعداد زیاد تر در قسمت انتهایی شاخه ها، به صورت گل آذین پانیکول ظاهر می شود.
میوه اش نیام، باریک و دراز، به طول ۱۰ – ۱۲.۵ سانتی متر، به عرض ۵ میلی متر با ظاهر صاف و محتوی ۲۰ – ۳۰ دانه به رنگ سبز زیتونی است. ریشه، دانه، برگ، میوه و گاهی کلیه قسمت های گیاه به مصارف درمانی می رسد.
خواص درمانی Cassia occidentalis
میوه گیاه Cassia occidentalis در درمان داءالفيل (Elephantiasis) مورد استفاده قرار می گیرد. برگ آن در معالجه سرفه، سکسکه، آسم، درد گلو و در تقویت معده مفید واقع می شود. کلیه قسمت های گیاه اثر مسهلی دارد.
شیره تازه گیاه در علاج بیماری های پوستی، زرد زخم و به علت مدر بودن در آب آوردن انساج و استسقاء موثر واقع می شود. در بعضی نواحی از برگ گیاه، جوشاندهای تهیه می کنند که به عنوان تب بر در رفع تب های نوبه به کار می برند و عقیده دارند که از این نظر اثر آن بر کینین مزیت دارد.
از دانه و برگ گیاه در استعمال خارج جهت درمان بیماری های پوستی استفاده می شود.
محل رویش Cassia occidentalis
بلوچستان.
از انواع دارویی و غیر موجود این گیاهان در ایران، به ذکر .C. Sophora L که در مناطق جنوب آسیا می روید، همچنین .C. auriculata L.، C. alata L که در هند پراکندگی دارند و بالاخره .C. pumila Lam که در سوماترا و جاوه یافت می گردد و همه آن ها دارای بعضی اثرات درمانی گیاه فوق الذکر می باشند اکتفا شده است. دانه .C. alata L دارای ۵ درصد ماده روغنی است و اسیدهای چرب آن عبارتند از اسید پالمیتیک (۹.۹ درصد)، اسید لينيوسریک (۱۵ درصد)، اسید اولئیک (۳۷.۳ درصد) و اسید لینولئیک ( ۳۷.۸ درصد) می باشد.
وزن مخصوص روغن حاصل از دانه آن، ۰.۸۹۰ در گرمای ۳۰ درجه است. اندیس ید و صابونی شدن آن به ترتیب ۹۱ و ۱۶۵ می باشد.