نام علمی: Brucea sumatrana Roxb
Brucea sumatrana درختچه ای از تیره عرعر به ارتفاع ۲ تا ۵ متر است و در چین، هند، هند و چین، استرالیا، فلیپین و نواحی دیگر می روید. میوه و پوست ریشه آن به مصارف درمانی در مناطق محل رویش می رسد.
میوه اش به صورت سته، بیضوی، نوک تیز، به طول ۲.۵ تا ۷ و به عرض ۱.۸ تا ۲ میلی متر است و Ko – salm نامیده می شود. رنگ آن به تفاوت خاکستری تیره تا قهوه ای و سیاه است. در داخل آن دانه های بیضوی متعدد، به رنگ سفید، خاکستری یا مایل به سفید جای دارد.
ترکیبات شیمیایی Brucea sumatrana
بررسی های متعددی بر روی ترکیبات شیمیانی Brucea sumatrana به عمل آمده که یکی از آن ها به شرح زیر است:
Physalix و Bertrand در سال ۱۹۰۰، موادی نظیر کواسين، نوعی ساپونین و یک گلوکزید به نام کوزامین (kosamine) از آن به دست آوردند. دارای مقدار ۵۷ درصد و حتی بیشتر، از یک ماده روغنی قابل استخراج است.
خواص درمانی Brucea sumatrana
از پوست ریشه، میوه و دانه Brucea sumatrana مدت هاست که در چین برای رفع دیسانتری و به عنوان تب بر استفاده به عمل می آورند. تمام قسمت های گیاه نیز اثر مقوی و مقوی معده دارد. مصرف آن هنوز هم در بسیاری از نواحی آسیا بین مردم معمول است.
کوزامین، اثر ضد میکروبی محسوس دارد. اگر به خون افزوده گردد مانع انعقاد و فساد آن می گردد. مقادیر کم کوزامین از نظر درمانی دارای اثر قی آور، مسهلی شدید و صفرابر است و به علاوه اثر کشنده کرم کدو و نماتودها (Nematodes) را دارد.
.B. salutaris A. Ch., Brucea antidysentrica Mill
درختچه ای است که به حالت وحشی در حبشه و برخی نواحی افریقای مرکزی و غربی می روید. پوست آن به عنوان رفع دیسانتری مدت هاست که در افریقا مانند حبشه و نواحی محل رویش مصرف دارد.
هیچ یک از گیاهان مذکور در ایران نمی رویند.