خارتوت یا انگورفرنگی گیاهی از تیرهی انگورفرنگیان که به شکل درختچه است در ایران چهار گونه دارد، به نامهای گالش انگور معمولی، انگورفرنگی تیره گل، انگورفرنگی شرقی، و انگورفرنگی قرمز.
نام های دیگر: انگورفرنگی، فرنگ اوزمومی، گالش انگورک، ریپ زوبروم، گالش انگور.
نام فارسی : خار توت
تیره : انگورفرنگیان
نام انگلیسی : Blackcurrant
نام علمی : Ribes nigrum
مشخصات گیاه
خارتوت سیاه یا انگورفرنگی سیاه نوع دیگری از این گونه است که شاخه های آن راست و ارتفاع آن به ۱/۵ تا ۲ متر می رسد. گیاه شاخه های چوبی دارد و بدون ساقه مرکزی است.
(انگورفرنگیان تیره ای از گیاهان گلدار دولپه ای شامل ۱۵۰ گونه است. این گیاه بومی مناطق معتدل نیمکره ی شمالی و رشته کوه آند است. انگورفرنگی ها درختچه ای و خاردار هستند و دارای میوه های سته هستند.)
برگهای آن معطر و بر روی شاخه های بلند گیاه به صورت یک درمیان جفت یا خوشه بیرون می آیند و برگهای آن بریده که پشت برگهای آن برجسته است، گلهای آن زرد کم رنگ و در بعضی سفید مایل به سبز از محور خوشه ها آویزان است و بعدا به میوهی ارغوانی تیره انگور فرنگی تبدیل می شوند.
خارتوت بیشتر در جنگل های مرطوب و عمق دره های جنگلی و دره های مرطوب می روید. این گیاه بومی مناطق معتدل نیمکره ی شمالی و رشته کوه آند است. میوهی آن اغلب به حالت خام و نارس خورده می شود.
در اروپا انتشار وسیعی دارد. در ایران نیز در جنگل های مرطوب شمال وجود دارد
قسمتهای مورد استفاده:
جوانه، میوه، برگ و روغن میوه
ترکیبات شیمیایی
در برگهای تازهی گیاه، اسید سیانیدریک. در میوه ی انگور فرنگی تیغ دار، قند (دکستروز و لوولوز)، اسیدهای آزاد، مثل سیتریک اسید، مالیک اسید و وینیک اسید. در میوهی نرسیده سوکسینیک اسید، کمی مواد آلبومینوئیدی، تانن و… یافت می شود. در تخم آن، مقادیری لعاب وجود دارد.
انگور فرنگی سیاه دارای ویتامینهای B | A قندها و مواد معدنی لازم برای بدن است.
طرز استفاده و مقدار مصرف:
پوست و لایهی خارجی میوهی خارتوت سیاه را که در حدود ۴۰ درصد میوه را تشکیل میدهد، خشک می کنند و به صورت پودر در می آورند. این گرد به نام پکارین معروف است که ضد باکتری است و رشد باکتری های عامل اسهال را متوقف می کنند.
توصیه میشود که کنسانتره های شیرین شده ی انگور فرنگی را مصرف نکنید.
دم کرده ی انگور فرنگی:
۱۵ گرم برگ خارتوت نیاز دارید. برگها را داخل ۰/۵ لیتر آب نزدیک به جوش بریزید و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد. سپس محلول را صاف و در طول روز میل کنید.
مهم تر این که در تهیه ی هر نوع دم کرده و جوشانده، بیشتر از میزانی که توصیه شده است استفاده نکنید.
خواص درمانی و طبیعت خارتوت
طبیعت میوه های انگور فرنگی سیاه سرد و خشک است.
خواص دارویی خارتوت به طور خلاصه عبارتند از: مدر، تسکین درد روماتیسم، درمان نقرس، ورم مفاصل، استسقا (آب آوردن اعضای بدن)، سنگ کلیه، درمان میگرن، سرفه های سخت و سیاه سرفه.
گلودرد، ورم لوزه، قطع خونریزی لثه، درمان یبوست، تقویت بدن در برابر عفونتهای ویروسی، سرماخوردگی، آنفولانزا، تبخال، باروری و آبستنی، بیماری های کلیه، مشکلات یائسگی، سنگ مثانه، روماتیسم و بهبود گردش خون.
همچنین خنک کننده، ملین و مسکن درد است. مزه ترش و معطر و خشک انگورفرنگی نشان از وجود مقادیر بالای ویتامین C و فعالیت آنتی اکسیدانی بالای آن است.
انگورفرنگی سیاه (خارتوت) برای جلوگیری از سرماخوردگی و عفونت گلوی کودکان مفید است. میوه، آب میوه و عصارهی آن دارای فعالیت ضد التهابی و ضد ویروسی قوی است.
در آلمان برگهای آن به عنوان مدر، سرد، خنک کننده و پاک کنندهی عفونت مصرف می شود.
اخیرا محققان سوئدی، دارویی ضد اسهال به نام پکارین از انگور فرنگی سیاه تهیه کرده اند.
دم کردهی برگها و سرشاخه ها خارتوت سیاه (انگور فرنگی) به عنوان مدر و برای تسکین روماتیسم بسیار مفید است. دم کردهی برگهای آن، قابض و برای درمان نقرس، ورم مفاصل، استسقا (آب آوردن شک) و سنگ کلیه بسیار مفید است.
دم کردهی برگهای این گیاه در درمان اغلب انواع میگرن ها و سرفه های سخت و سیاه سرفه مفید است. جوشاندهی آن را غرغره کنید، برای تسکین درد گلو، ورم لوزه و بند آوردن خونریزی از لثه مفید است.
در فرانسه حدود ۴۰ گرم از برگ های خشک خارتوت سیاه (انگور فرنگی) را در ۱ لیتر آب جوش دم می کنند و ۲ تا ۳ فنجان از آن را در روز می خورند، فنجان سوم هنگام خوابیدن خورده می شود، ادرارآور است و برای سنگ مثانه و روماتیسم مفید است.
سرخ پوستان پاسیاه (نام قبیله ای )از ریشه ی گیاه انگورفرنگی برای درمان بیماری های کلیه و رفع مشکلات یائسگی استفاده می کردند.
سرخ پوستان کری (نام قبیله ای)، از میوهی خارتوت یا انگورفرنگی برای بهبود باروری و آبستنی استفاده می کردند.
میوهی انگور فرنگی به علت لعابی که دانه های آن دارد، ملین و برای رفع یبوست مفید است.
آب میوهی خارتوت (انگور فرنگی) را می توان با توجه به استفاده های سنتی آن به عنوان تقویت کننده ی بدن در برابر عفونتهای ویروسی مثل سرماخوردگی، آنفولانزا و زخمهای ویروسی مثل تبخال به طور منظم استفاده کرد.
در فرانسه جوانه های خارتوت سیاه (انگور فرنگی) را می خورند، عملکرد غده آدرنال را تنظیم می کند و برای درمان شرایط التهابی و آلرژیک مثل آسم تجویز می شوند.
روغن دانه ی انگور فرنگی برای کنترل التهاب در بیماری هایی نظیر آرتریت روماتوئید و ام اس مفید می باشد. میوه و برگ انگور فرنگی برای بهبود گردش خون به ویژه در مویرگها مفید است. آب یا عصاره ی انگور فرنگی را می توان به صورت روزانه و به مدت چند ماه برای کمک به بهبود مشکلات گردش خون مثل شکنندگی مویرگی و همچنین واریس استفاده کرد.
عوارض جانبی، موارد احتیاط و منع مصرف:
زیاده روی در خوردن میوه ی انگور فرنگی مضر است و اختلالاتی را به وجود می آورد. توجه داشته باشید افرادی که ناراحتی معده یا روده دارند نباید از دم کردهی خارتوت استفاده کنند.