معرفی گیاه قره گیله
میوه و برگهای قره گیله در تهیه داروهای گیاهی کاربرد دارند. میوه آن حاوی ترکیباتی به نام «آنتی سیانوسیده» است که، گفته می شود جریان خون را بهبود میبخشد. میتوان از اینگیاه در درمان اختلالات چشمی نظیر رتینوپاتی دیابتی’، آب مروارید و آب سیاه ” و اختلالات گردش خون در بدن نظیر رگهای واریس و بواسیر استفاده کرد. ترکیبات این گیاه، شبکیه چشم را در شب تقویت میکند و به چشم کمک میکند تا با تغییرات نور سازگاری پیدا کند. خلبانان بریتانیایی در طول جنگ جهانی دوم قبل از عزیمت به عملیات بمباران، شبانه قره گیله مصرف میکردند چون در اثر مصرف آن قدرت بینایی آنها، تقویت میشده است. از برگهای قره گیله، برای میزان قند خون در افراد دیابتی استفاده شده است اما، موفقیت در این نوع درمان ثابت نشده است.
هر چند مصرف قره گیله در هر میزان بی خطر است، ولی مصرف برگهای این گیاه در مقادیر بالا و به مدت طولانی سمی است. قره گیله در طول سالیان متمادی، برای درمان اسهال مورد مصرف بوده است. این گیاه با میزان بالای «تانین» است که، به کنترل و کاهش التهاب رودهای که، سبب اسهال میشود کمک میکند. عصاره قره گیله، می تواند معده را در مقابل عارضه اولسر حفاظت نماید. قره گیله گیاهی است که، طول آن به ۳۸ سانتیمتر می رسد. این گیاه، دارای برگهای بیضوی و نوک تیز با گلهای صورتی و سفید ریز است. در اواخر تابستان دانههای سیاه ارغوانی آن برای چیده شدن آماده میشوند. میوه آن را می توان، هم به صورت تازه و هم خشک شده مصرف کرد، یا در تهیه انواع مرباها و دسرها بکار برد.
ترکیبات گیاه
مهمترین ترکیبات موجود در میوه و عصاره قره گیله، ترکیبات گلوکزی به نام «آنتی سیانوسیدها» است. این ترکیبات، گردش خون به تمامی نقاط را بهبود میبخشد و سبب کاهش چسبندگی پلاکت خون میشود و از انعقاد خون جلوگیری میکند. برگهای قره گیله از نظر «کرومیوم» غنی هستند، بدین دلیل است که؛ میتوانند در کنترل قند خون افراد مبتلا به دیابت مؤثر واقع شوند. قره گیله خشک شده حاوی مقدار زیادی تانيس» و «پکتین» هستند که، این مواد اسهال را کنترل میکنند.
نحوه مصرف
قره گیله به صورت تازه یا خشک شده مصرف میشود که میتوان از برگهای خشک یا تازه آن چای تهیه کرد. عصاره آن به صورت کپسولهای پودری عرضه میشود و حاوی ۲۵ درصد عناصر أنتی سیانوسید استاندارد شده است. عصاره آن، حاوی بالاترین درصد أنتی سیانوسید است که، مؤثرترین شکل مصرفی قره گیله تلقی میشود.
عصاره:
برای درمان اختلالات چشم و گردش خون، عصاره استاندارد قره گیله (حاوی ۲۵ درصد انتی سیانوسید) به صورت کپسول، به میزان مصرفی ۴۸۰ میلی گرم در روز، در دو یا سه نوبت مصرف نمایید. پس از بهبودی نیز باید مصرف آن را روزانه ۲۴۰ میلیگرم ادامه دهید. هدف از تداوم مصرف آن پیشگیری از بیماری است. برای درمان گرفتگیهای قاعدگی ۲۰ الی ۴۰ میلی گرم عصاره آن را، روزانه سه بار مصرف کنید.
جوشانده:
برای درمان اسهال، ۵ تا ۱۰ قره گیله خشک کوبیده شده را در آب سرد حل کنید، به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید، سپس از صافی عبور دهید و مصرف کنید. برای درمان دیابت، یک لیوان آب جوش را روی بیش از یک گرم (تقریبا ۱ قاشق چایخوری) برگ قره گیله بریزید، پس از ۱۰ الی ۱۵ دقیقه آن را ازصافی عبور دهید. مصرف طولانی مدت باید حتما زیر نظر پزشک معالج باشد.
توصیه ها:
لازم است بدانید: میوه و عصاره قره گیله بی خطر است و عوارض جانبی شناخته شدهای ندارند. مصرف آنها در دوران بارداری و شیردهی بی خطر است. برگ آن اگر صحیح مصرف شود خطری ندارد اما نباید میزان مصرف آن در مدت طولانی بالا باشد، چون احتمال مسمومیت وجود دارد.