نام علمی: .Artemisia herba – alba Asso
Artemisia herba گیاهی از تیره کاسنی به ارتفاع ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر و دارای ۲ نوع برگ با تقسیمات متفاوت است به طوری که برگ های تحتانی آن دارای تقسیمات باریک و کوچک ولی برگ های قسمت انتهایی ساقه، کوچک تر و منقسم به ۳ لوب مشخص با ظاهر کاملا متفاوت است. از این گیاه ماده ضد مالاریا به نام آرته میزی نین استخراج شده است.
آرته میزی نین (Artemisinine) (آرته آنوئین Artemisinin tarteannuin …) موجود در گیاه Artemisia herba به فرمول C۱۵H۲۲O۵، به وزن ملکولی ۲۸۲.۳۵ و ماده ای است که در طب سنتی چین به عنوان ضد مالاریا، به مصارف درمانی می رسد. از نوع دیگر آن به نام .A. annua L نیز به دست می آید. استخراج آن و تعیین آنکه نوعی سزکوئی ترین لاکتون همراه با ماده ای اکسید کننده می باشد، در سال ۱۹۲۷ انجام گرفت. اثر ضد مالاریایی آن با انجام بررسی های گروهی عملی گردید.
آرته میزی نین، به صورت بلوری های باریک و سوزنی شکل به دست می آید. در گرمای بین ۱۵۶ و ۱۵۷ درجه نیز ذوب می شود. به مقدار بسیار کم در روغن ها حل می گردد. دارای اثر درمانی ضد مالاریا می باشد.
خواص درمانی Artemisia herba
در نواحی مختلف از Artemisia herba برای دفع کرم استفاده به عمل می آید به علاوه اثر ضد نفخ، رفع سرفه و سردرد، ضد کرم، ضدعفونی کننده و حشره کشی دارد. اسانس آن به طور خفیف دارای اثر ضد کرم است. آزمایش های مختلف، وجود سانتونین را به مقادیر کم حتی در آن مشخص ننموده است. کم تر به مصارف درمانی می رسد.
محل رویش Artemisia herba
محل رویش گیاه Artemisia herba در رباط کریم و شیراز ذکر شده است.