کاربرد برهموم در دندانپزشکی یکی از موفقترین تجربیات مصرف این محصول زنبور عسل در کشورهای مختلف بوده، که همچنان در حال توسعه است.
کاربرد های دیگری از برهموم در علم دهان و دندان در سالهای اخیر گزارش شده است.برهموم در علوم مختلف دهان و دندان نظیر: بهداشت دهان، بیماریهای لثه و مخاط دهانی، جراحیهای دهانی، ناهماهنگی دندانها، ترمیم دندانها، بیماری های حفره دهانی و دندانهای مصنوعی کاربردهای فراوانی دارد.
بره موم و بهداشت دهان
بره موم با ممانعت از رشد باکتری، قارچ و ویروس های دهان کاربردهای فراوانی در درمان بیماری های دهان و دندان دارد.
این ترکیب مفید زنبور عسل همچنین در درمان بیماری هایی نظیر شکل گیری پلاک های دندانی، زخم های دهان، برفک و تورم مخاط دهانی، پیوره لثه و پوسیدگی دندان و همچنین قارچ کاندیدا در افرادی که دندان مصنوعی می گذارند، کاربردهای فراوانی دارد.
اكثر مطالعات آزمایشگاهی روی موش ها ومطالعات بالینی روی انسان نشان داده است که بره موم می تواند مانع ایجاد پلاکهای باکتریایی در دهان و ایجاد پوسیدگی دندان شود. بخش نرم و اطراف دندان ها، معمولا مورد حمله ی باکتری ها قرار می گیرد و به راحتی پوسیده شده و موجب تخریب بافت او التهاب لثه می شود.
در مطالعه ای که روی بره موم گیاه باکاریس انجام شد، مشخص گردید این ماده روی سلامتی و بهداشت دهان و میکروفلور دهان و همچنین بافت های اطراف دندان نقش می دارد.
در پژوهشی که در آن فرمولاسیون ۳٪ خمیردندان بره موم با شاهد که فاقد بره موم بود مقایسه شد، سه شاخص پلاکهای دهانی، بهداشت دهان و میزان خونریزی لثه مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهایی که از خمیردندان حاوی بره موم استفاده کردند، بطور قابل توجهی سلامت و بهداشت دهانی بهتر و بهبود تورم لثه بدلیل کاهش پلاک های دهانی را نشان دادند.
تغییرات کمی و کیفی زیادی در طیف باکتریایی تیمارها مشاهده شد. از اثرات ضد باکتریایی بره موم می توان در درمان طبیعی مشکلات اطراف دندان و کنترل میکروفلور دهان، استفاده نمود.
بوی بد دهان از دیگر مواردی است که ارتباط نزدیکی با بهداشت و میکروفلور دهان دارد. ترکیبات ثانویه تولید شده توسط میکروارگانیسم های موجود در حفره دهانی باعث ایجاد بوی بد دهان می شوند.
باکتری هایی نظیر Porphyromonas endodontalis Prevotella intermedia و جنس Eubacterium از عوامل ایجاد کننده بوی بد دهان می باشند. پژوهش هایی که روی بره موم انجام شد، مشخص کرد این ترکیب با کنترل باکتری های عامل بوی دهان، باعث از بین رفتن بوی بد دهان می شود.
بیماری های مخاط دهان و لثه (التهاب بافتهای محافظت کننده از دندان) شناسایی علل بیماری های لثه و اثربخشی بره موم در درمان این بیماری منجر شد، تا روش درمانی مشخص و قابل توصیه ای برای درمان التهاب بافت های لثه و دندان توسط بره موم، به ثبت برسد.
ژل های آب دوست حاوی بره موم می تواند موجب درمان بیماری های لثه و عفونت های آن شود. شستشوی لثه با عصاره بره موم در دوره درمانی پیوره لثه موجب می گردد تا اثر بخشی این روش بیشتر شود.
علاوه بر اثر بخشی موضعی بره موم روی لثه و دندان در درمان پیوره لثه، شستشوی دهان با عصاره بره موم نیز موجب درمان این بیماری می شود.
در بیماری مخاط دهان که ویروس Herpes simplex آن را بوجود می آورد، محلول بره موم با اثر ویروس کشی خود می تواند این بیماری را درمان کند.
بره موم با تاخیر در رشد و پیشرفت تغییرات پوست مخاط دهان در مراحل اولیه، مانع از اثرات سیتوتوکسیک ویروس هرپس در دهان می شود. بره موم همچنین در درمان برفک دهان (آفت مخاط دهان) کاربرد دارد.
کاربرد بره موم در جراحی دهان
مطالعات مختلف، اثر بسیار قوی بره موم در درمان زخم های حاصل از کشیدن دندان را نشان می دهد. بره موم نه تنها از آپوپتوزیس (مرگ سلولی) بافت های اطراف لثه و دندان جلوگیری می کند، بلک باعث افزایش متابولیک و تکثیر سلولی نیز می شود.
مصرف موضعی بره موم بعد از جراحی های دندان و لثه، علاوه بر کمک به بهبودی زخمها، باعث کاهش درد و التهابات لثه می گردد.
اصلاح دندان های نامرتب
در مواردی که آرواره توانایی لازم برای در برگرفتن دندان ها را ندارد، استفاده از ابزارهای دندانپزشکی برای گسترش فضای آرواره و مرتب شدن دندان ها ضروری است.
محلول بره موم با تحریک سلول های تولید کننده استخوان آرواره، موجب افزایش توانایی و فضای آرواره برای قرار گرفتن دندان ها در هنگام فرآیند آرواره سازی در کنار استفاده از ابزارهای دندانپزشکی می شود. در بعضی موارد تغییر شکل شکاف کام با مصرف بره موم، با سرعت بیشتری انجام میشود.
کاربرد برهموم در دندانپزشکی ترمیمی
درمبحث کاربرد برهموم در دندانپزشکی ترمیمی میتوان گفت، بره موم موجب کاهش نفوذپذیری عاج دندان به عوامل پوساننده آن می گردد. به عبارت دیگر بره موم حساسیت و شکنندگی دندان را کاهش می دهد. اثر بازسازی سلول های ریشه دندان توسط بره موم از دیرباز مورد پذیرش بوده است.
در عین حال، همچنان بین اثر بره موم و کلسیم هیدروکسید که وظیفه بازسازی عاج دندان را دارد، تفاوتی وجود ندارد. این نشان میدهد که بین ایجاد پوشش عاج توسط بره موم و کلسیم هیدروکسید، در دندان ها اختلافی وجود ندارد. هر دوی آنها در کاهش التهابات ریشه دندان، کاهش فلور میکروبی دندان و افزایش سلامت دندان، نقش دارند.
همچنین بره موم و کلسیم هیدروکسید در ترمیم دندان ها نقش مشابه و مهمی ایفا می کنند. بره موم نه تنها از پوسیدگی و نکروزه شدن بافت دندان جلوگیری می کند، بلکه باعث تحریک سلولهای ساقهای ریشه دندان در ترمیم بافتهای آسیب دیده میشود.
درمان ریشه دندان( پوسیدگی ریشه دندان)
یکی از اهداف درمانی درمان ریشه، حذف آلودگی های میکروبی کانال های ریشه ای دندان می باشد. کارایی روشهای درمان ریشه دندان را معمولا با اندازه گیری میزان باکتری Enterococcus faecali رشد یافته در کانال های ریشه ای مورد ارزیابی قرار میدهند.
بررسی ها نشان میدهد بره موم می تواند رشد باکترگزیدین در این مورد، کمتر است . از بره موم بسته به هدف مورد نظر، اشکال مختلفی نظیر خمیردندان، محلول دهانشویه (با الکل یا بدون آن)، اسپری و ژل تولید می شود.