نام فارسی: بومادران قوچانی ، بومادران خراسانی
نام علمی: .Achillea Santolina L
نام فرانسه: Santoline، Aurone femelle، Garde – robe
نام انگلیسی: Lavender cotton
نام آلمانی: Cypressengarbe
نام ایتالیایی: Santolina، Abrotano femmina، Guarda roba
نام عربی: قیصوم (Qaysstim)، قیسون، بابونی، بعيثران
بومادران قوچانی گیاهی نسبتا کوچک، علفی، به ارتفاع ۱۵ تا ۴۰ سانتی متر و دارای ساقه ای منشعب از تیره کاسنی است. برگ های سبز رنگ و پوشیده از کرک دارد. گل های آن به صورت نوعی گل آذین دیهیم مرکب مجتمع می باشد.
خواص درمانی بومادران قوچانی
در ایران به مصارف رفع ناراحتی های سینه می رسد و به صورت دم کرده مورد استفاده قرار می گیرد. از آن غالبا به عنوان مقوی و بادشکن نیز استفاده درمانی به عمل می آورند.
محل رویش بومادران قوچانی
اراک، سواحل جنوبی ایران، ناحيه بلوچ نشین، منجیل، مرند، تبریز، کرمان، بین یزد و اصفهان. جنوب غربی ایران: بوشهر، کشور در ۷۰۰ متری، بیشه در ۱۲۰۰ متری، ازنا در ۱۸۰۰ متری و راجرد در قم.
Achillea moschata Jacq
Achillea moschata گیاهی علفی و دارای برگ هایی با بریدگی های دراز و به رنگ سبز روشن است. بر روی برگ های آن نیز، نقاط ریز و کوچک دیده می شود که هر یک محل یک غده ترشحی محتوی مواد عطری است. این گیاه به حالت وحشی در بعضی نواحی اروپا مانند دامنه های سیلیسی رشته کوه های آلپ، در شکاف تخته سنگ ها می روید. در کشور سویس نیز فراوان است.
خواص درمانی Achillea moschata
دم کرده آن در محل های رویش گیاه، به عنوان مقوی، مقوی معده، نیرو دهنده و معرق مصرف می شود. از آن در ساختن لیکورها و معطر ساختن آن ها استفاده به عمل می آورند مانند آن که در ایتالیا نوعی نوشیدنی به نام Esprit d’Iva و همچنین ليکورهای درمانی از آن تهیه می کنند.
در بعضی از نواحی محل رویش نیز از اعضای هوایی گیاه، نوعی دم کرده به صورت چای تهیه می نمایند.