سترون کردن (Sterilisation)، از بین بردن حیات میکروب ها و ژرم آن ها، به منظور به دست آوردن محیط های عاری از هر نوع آلودگی میکروبی است. سترون کردن یا استریل کردن، به طرق مختلفی صورت می گیرد که خلاصه مهم ترین انواع آن ها به شرح زیر است:
- سترون کردن با بخار آب که مدت آن با انتخاب درجه گرمای بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ و همچنین حجم ظروف بستگی دارد. استفاده از اتوکلاو که در آن ، بخار آب با فشار بر روی لوازم سترون شدنی اثر می نماید، مطمئن ترین روش برای این کار است.
- سترون کردن با بخار خشک در گرمای بین ۱۵۰ و ۱۷۰ درجه انجام می گیرد و از آن غالب برای استریل کردن فراورده های روغنی استفاده به عمل می آید.
- سترون کردن در گرمای کم تر از ۱۰۰ درجه که مدت آن به تعداد دفعات حرارت دادن [مانند روش تنداليزاسيون (Tyndalisation) که در ۳ دفعه به فاصله ۲۴ ساعت انجام می گیرد]، درجه گرما (که به تفاوت بین ۵۶ تا ۱۰۰ است) و همچنین نوع ماده سترون شدنی از این که به صورت محلول، سوسپانسیون، امولسیون و غیره باشد بستگی دارد. در استفاده از این روش باید توجه داشت که ظروفی که مواد سترون شدنی در آن جای داده می شوند قبلا استریل شده باشند.
- سترون کردن با استفاده از صافی چینی با سوراخ های بسیار ریز که مانع عبور میکروب ها می شود.
- سترون کردن با استفاده از گازها مانند فرم آلدئید (Formaldehyde)، اکسیداتیلن (Oxidedethyene) و ازن (ozon)، در شرایط معین از نظر مدت درجه گرما، رطوبت و غیره. از این روش برای سترون کردن بعضی از گردهای دارویی استفاده به عمل می آورند.
- سترون کردن با استفاده از اشعه ماورای بنفش ، اشعه گاما، الكترون ها و غیره.